Co má nebo umí 22měsíční dítě?

alenaholcakova
17. dub 2015

Dobrý den maminky,
chtěla bych se zeptat co umí vaše 22.měsíční dítko. Můj stále mluví jen tou svojí řečí, sice umí jak dělá pejsek a autíčko ale to je všechno. Nechce mi jíst normal jídlo (jen pomačkané vidličkou). Za to ale umí si natáhnout tepláčky, ví kam jaká část oblečení patří-ukazuje mi při oblíkání. umí zametat smetáčkem, čmárat, házet balon, apod. činosti. Poslechne když mu řeknu že má někam jít, něco donést, podat, apod. Ale nejde mu pít z hrníčku, s lžičkou se sám chce krmit ale ještě mu to moc nejde.

beveron
17. dub 2015

každé dítě umí něco jiného. nemá smysl srovnávat to je akorát trápení maminek. 😅

leniczka23
17. dub 2015

@alenaholcakova http://www.maminkam.cz/vyvoj-ditete-rok-2-mesic-10 Ale jak se tu už psalo,každé dítě je jiné a šikovné na něco jiného..Kolem 3 let se většina stejně sejde..🙂

kstablova
17. dub 2015

@alenaholcakova já myslím, že Vaše miminko je úplně v pohodě 😉

xdany
17. dub 2015

Za sebe, já bych kolikrát uvítala, kdyby se maminky chtěly pochlubit s tím, co už jejich (v našem případě roční) děti umí, protože to je super inspirace, co s dětma zkusit - mě by třeba nenapadlo, že roční dítě už umí lepit samolepky ...Je to škoda, že sdílení radostí, co už to dítě umí se bere negativně, jako předhánění se, sama to tak nemám a přijde mi, že zakladatelka taky ne...

kalo
17. dub 2015

Naše je myslím šikovná. (23měsíců)....mluví ve 4 slovných větách, používá i zdrobněliny, pojmenuje všechna domácí i africká zvířata (řekne celý název, nejen jak dělá). Opravdu pěkně, zřetelně vyslovuje .Zná malý velký, kulatý čtveratý, barvy žlutá modrá červená (to vše aktivně používá). Čmárá, udělá obličej do kruhu, umí malovat s vodovkama, modelovat válečky, placičky, umí nalepit lepidlem vystříhané obrázky. .Skládá puzzle ze dvou dílků- sama. S jídlem jak kdy, nají se sama, ale i krmíme. Pije z hrnku (i jednou rukou)..
Zatím mě víc nenapadá. Ještě nutno podotknout, že má další dva starší sourozence věkově blízko, takže jsou to pro ni tahouni a všechno po nich opakuje..já ji neučím skoro nic...

alenaholcakova
autor
17. dub 2015

@xdany Ale já beru jeho dovednosti pozitivně. Vím že je šikovný, když něco rozlije sám si veme hadřík a utře to, smetáčkem zamete. Jen jsem se setkala s pár názory že mé dítě je v jistých věcech zaostalý, tak mě zajímá jen pro orientaci co umí ostatní děti v tomto věku či zda jsou na tom stejně, jakési uklidnění.

xdany
17. dub 2015

@alenaholcakova Však to je to, co jsem se snažila říct, že to berete pozitivně a zajímá vás, jak to mají ostatní, ne, že se chcete vychloubat, že on umí už to a to...

beveron
17. dub 2015

mě to právě přišlo spíš na srovnání dovedností a umu, nikoli na inspiraci, co se dá dělat či nikoli, to bych asi úvodní otázku formulovala jinak.

ale teď čtu co dopsala zakladatelka, že hledá uklidnění. Já bych se v tomto případě nijak netrápila. Malý toho umí dost. V čem myslíš konkrétně že by měl být pomalejší?

kalutedi
17. dub 2015

Tak já se přidám...Naše 22m dcera mluví od roka,od 15m ve větách,v 18m uměla básničky o dvou slokách.Pak se naučila skládat dětské puzzle,barvy a počítat do 10 (vždy zapomene nějaké číslo,pokaždé jiné).Řekne celé svoje jméno i s bydlištěm.Pochopitelně se sama nají a napije z hrnečku (někdy s nehodou).Navléká korálky.Utře si po sobě stůl.Nosí věci do koše,dokonce i třídí🙂Ale na druhou stranu začala dlouho chodit (až před 14m),na nočníku nic neudělá a neumí jezdit na velké "motorce".Má jí mezi nohama a chodí,nesedne si.A přitom na malou si sedne a jede.Každé dítě je jiné,ale ta řeč je strašná pohoda,o všechno si řekne a furt vypráví.Když posloucháme děti kolem nás,většinou i starší,jak jen ukazují a vydávají jen zvuky,to už si nedovedu představit 😵

schotja
17. dub 2015

@alenaholcakova Ahoj, doporučuju se vyprdnout na všechny moudré řeči o vývojových stupních našich ratolestí, vyspělosti, zaostalosti a pod.. To ti řekla nějaká kamarádka, nebo to tvrdil někdo způsobilý - např.pediatr? Nám taky vyhrožovali, ale jen má teta :D Každý jsme jiný a stejné je to i s vývojem u dětí.. Já zrovna přemýšlela o tom, že by nebylo špatné založit diskusi, kde by si maminy přibližně stejně starých dětí mohly vyměňovat své poznatky.. 🙂 Nemyslím tím srovnávání dětí, kdo co umí, nebo neumí, ale spíš nějaké rady a fígle jak na "to"... Mně by zrovna aktuálně nejvíc zajímalo jak třeba vysvětlit takovýmu šprťousovi, že se nesmí běhat do silnice,.... 😀 😀 😀

petra2115
17. dub 2015

Ahoj holky, prosim Vás o malou pomoc, jedná se o vyplnění dotazníku pro těhotné. mám to na bakalářskou práci a zabere to pouhé dvě minutky. Je to ANONYMNÍ, určeno pro těhotné, ale i všechny holky, co mají dítě - akorát ty s dětmi to budou vyplňovat jakoby byly v době, kdy byly těhotné. Pokud můžete, přepošlete to prosím i na nějaké známé či příbuzné. Moc moc děkuju a přeji, ať se vám narodí zdravá miminka
https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/tehot...

schotja
17. dub 2015

@alenaholcakova Jo a srovnávat holky a kluky v tomhle věku..? Zatím sem psaly maminky samých holčiček.. Holky prý bývají dost napřed v tomhle batolecím věku.. Jinak naše malá má necelých 21 měsíců. Říká spoustu slov a srozumitělně,nejen své potřeby, ale i komentuje, co se dějě kolem 🙂 Poslední týden se pokouší o zpěv :D Jinak je od malička velice šikovná, co se týče jemné motoriky, ale stát začala až ve 14měsících a chodit sama až skoro v roce a půl.. Umí si říct o "velkou" na nočníku, snaží se jíst sama lžičkou, ale jakmile má k dispozici cokoliv, co se dá rozlít, nebo rozsypat, je spoušť.. Párkrát letěl i talíř... U oblíkání zatím jen spolupracuje.. Velice rychle jsme zjistili, že autoritativně to s ní moc nepůjde, takže se snažím brát jí vážně, ale občas když "vymrzuje", taky se neudržím a zlobím se, že jí respektuju, ale ona si ze mně dělá srandu 😎 Období prvního vzdoru se blíží a jsem hodně zvědavá, jak to budem zvládat...

romantika
17. dub 2015

Také bych se přiklonila k rozdilu chlapecek holcicka, starsi mam holcicku a byla jak tu pisou zensky, vsechno umela, barvy, tvary, mluvit, něco oblict, resit problémy atd atd, proste maminko uz te celkem nepotrebuji. Chlapeckovi bude to co vašemu, zajimaj ho především auta, vlaky. mluvi si po svém, je to klidas, nic nehroti a ja si po tom silenem kalupu s holcickou uzivam klidne poklidne materstvi a diky tomu ze je druhy, je mi absolutne putna co kdo říká. Jen se vice prikladnim na stranu, toho rozdilu kluk, holka. Samozrejmen výjimka potvrzuje pravidlo, ale jak to tu pisete, je to všude téměř podobne. A velky kus ma vliv taky starsi sourozenec, milion věci neucim, všechno okouka. Ale obecne je pomalejsi, za to klidnejsi a pro mne spokjenejsi materstvi. Chodit zacal později, mluvit se mu nechce, jist si uziva krmeni, mazleni. Tak nejak obecne je oproti starsi dost dost pozadu a nic se nedeje. A zvlastni je, ze jsme tak nejak spokojenejsi oba, když se netlaci na pilu. Popravde s tou holcickou jsem byla uhonena az nekam. Když vytasila v roce doplňovačky, v roce a pul varila, umela barvy tak jsem zjistila, ze materstvi je za mnou jak uragan. A jinak jsme na tom jak vy, prakticky je to tak jak vam rikaj, pusobi to, ze prd umi, ale to se nebojte, ma jen sve tempo a ve trech letech se to dorovna, jen nekteri jsou hold napred a predezenou kde co.Rozhodny vek pro srovnavani deti je az ve trech letech, pro to ani nejsou ty prohlidk yu pediatra od roka a pul dal ale az v tech trech.

stekkna
17. dub 2015

@alenaholcakova Já mám staršího kluka, je od malička moc šikovný po tatínkovi a extra mluvný po mě :D Uměl s nářadím, uklidil po sobě, v roce a půl byl totálně bez plen a dudlíku, od dvou chodil do školky takže se sám uměl najíst, obléknout, obout a zase svléknout a zout :D ale chodil až po roce, barvy se naučil pořádně téměř ve čtyřech., na kole jezdil ve třech letech bez koleček.....Mladší dcera zase chodila před prvním rokem, ve dvou a pul letech uměla barvy, zase neuměla takové ty technivké práce....opravdu je to individuální....netrapte se a pokud Vám někdo říká že máte v něčem dítě zaostalé, tak bych ho neposlouchala a myslela si své...V roce to přece nejde poznat

romantika
17. dub 2015

jo a co umi slova - hu hu/vlak, ja dolu/nechci spat, papa,šau/neotravuj, auto auto auto auto od brzkého vstavani az dovecera jedine slovo 🙂))))) a nejradeji mne vytaci ze mi říká tata a když dokola opakuji mama, tak rekne ještě vic naschval BABA šau a vytlemeny maze opecovavat auto auto.................... celkem mne to bavi, neboť jsem pochopila jak vlastne ti chlapi uvazuji 🙂)))) a ze prakticky od narozeni jsou tak nejak porad stejni 🙂)))))) a život se mi stal veselejsim. Holcicka v tedle době pomerne obsirne barvami citoslovci a kde cim popsala sve pocity, ukapla slza když mamince ublížila, o vse podekovala poprosila, pozdravila a citila se velice dospela, usedla na sve osobní kolo, odslapala do neznama poznávat nove věci.

stekkna
17. dub 2015

Možná se mýlím, ale řekla bych že slova jako DĚKUJI, OMLOUVÁM SE, DOBRÝ DEN, PROSÍM, NASHLEDANOU, atd..... jsou známkou výchovy. Moje děti nemuseli nikdy s nikým mluvit pokud nechtěli, vždy jsem za nimi stála, podržela je a chápala, ale museli pozdravit....přes to nejel vlak. Je to základ a bez toho ani ránu. Myslím že tato slova jsou pouze známkou výchovy. Pokud je dítě neovládá, selhali rodiče. Samozdřejmě až od určitého věku ale moje děti co začali mluvit, tato slova museli používat

beveron
17. dub 2015

já mám taky srovnání klučík a holčička. a vlastně od té doby to srovnávání úplně nemám ráda. Protože bych v něčem ještě i dnes musela říct, že je honzík zaostalý, protože elda ho nejen dohnala ale i předběhla.

rozdíly vidím obrovské. nejen Kluk a holčí ale i první či druhé dítě. a ještě větší rozdíly musí být mezi dětmi jiných rodičů, z jiných krajů, s jinou výchovou, s jiným záměrem maminky.

u honzíka byla priorita zbavit se plen. ale zase měl dlouho dudlík.
u eldy hlavně at je bez dudlíka, zase jí trval dýl nočník.
honzík uměl mraky říkanek, básniček ale sám se nenajedl.
elda neumí žádnou ale sama jí od roka.
atd atd atd...

navíc nějaké zaostání to opravdu může říct jen lékař.

romantika
17. dub 2015

@stekkna ano a ve 22. měsících to ještě uměli i s ř🙂))), zrovna v jiné diskuzi dost pekne lincujete jinou pani tak nereste u 22m dítěte, ze neumi zdravit, když ještě neumi ani mluvit. dekujeme za příspěvek, ale je to trochu mimo téma. O selhavani rodicu bude urcite jina diskuze. Snazime se pomáhat ......................

stekkna
17. dub 2015

@beveron Naprosto jste to vystihla. Naprosto s Vámi souhlasím. Lépe bych to nenapsala.

stekkna
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
stekkna
17. dub 2015

@romantika Nikde se tu především nebac´vím o tom, zda 22.měsíční dítě umí zdravit či ne. Čtěte pozorně.

zo_ja
17. dub 2015

@xdany Tak moje roční dítě neumělo lepit samolepky, ty nemělo k dispozici, ale zase se samo nakrmilo lžící polívku, jogurt bez bince i vidličkou precizně cokoli.To jen na potvrzení jinakosti.

Dle mě je důležité, že dítě dělá pokroky - v různých směrech, důležité je, že Ti rozumí, že slyší a postupně rozšiřuje slovní zásobu, byť slabiky, ale i z těch třeba složí větu, nebo se dostatečně domluví bez toho. Prostě že vidíš progres, a že se celkově posunuje.

xdany
17. dub 2015

@zo_ja No jasný, lžící se fakt nenají, ale to je i moje chyba, já prostě nemám na to, aby se to učil, nervy 😅 No, T. taky neměl samolepky k dispozici, ale poté, co jsem viděla roční dítě je lepit, tak jsem je koupila na zkoušku a ono se to chytlo, každej den lepíme a každej den je v tom lepší a lepší.

zo_ja
17. dub 2015

K rozdílům mezi chlapečkama a holčičkama: to bych měla jedno dítě holčičku 😀 Každej jsou jinej, v něčem chlapečkovsky stejní a v něčem prostě jinačí.

romantika
17. dub 2015

Ja bych rekla, ze tento vek je uz super na to zacleneni se do kolektivu, neboť deti velice pekne okoukavaj a často vic nez maminka je motivuje starsi dite, vrstevnik, babicka s dedou a pod.. Uz hodnekrat jsem videla, ze maly okouka v tomto veku od starsich deti v baraku a moc rad se opici. Kazde dite je jiné, a nektere vyborne motivuje maminka a pouta se k ni, jiné zase oceni kolektiv.

zo_ja
17. dub 2015

@xdany To neřeš, někdo nerad uklízí, já se zase ráda najím současně s dítětem/dětma a jsem líná je krmit. Takže radši pak uklidím. Beru to jako bonus, že prostě buď bude dělat binec v ca roce nebo v ca ve 3... no.
A zase nejsem dost trpělivá na to lepit s nima nálepky, ale to jim pak jde samo, nejen do sešitu, i v roce 😀
Tak myslím, že dle našeho založení, a je nakonec druhořadý, jak tu jemnou motoriku rozvíjí. U nás třeba šroubováním... v roce a půl bezpečně demontuje a smontuje jakejkoli šroubek...

zo_ja
17. dub 2015

@romantika To už od ranějšího věku, je to to nejpřirozenější, a proto je nejlepší skupina - schodková, parta dětí na vsi, staší přirozeně pomáhají mladším, a hlavně mladší jsou bezmezně motivováni a perfektně okoukávaj. Dospělák je pro ně jakoby daleko, dělá ty věci moc dokonale, nejvíc se naučí od toho, kdo je o schod výš, prostě jak kdyby trénovali "jen něco nového", ne "všechno zaráz" nebo jak to vyjádřit.

schotja
17. dub 2015

@stekkna souhlas se "známkou výchovy". Do malé to sypu dnes a denně.. Pamatuju např. slova mé babičky: Pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. A držím se toho. V dnešní době to kolikrát už působí tak, že selhali rodiče těch rodičů, ..a kde je slušnost? Všude jen konkurence a boj..A protože sami mají ostré lokty, vedou k tomu i ty děti.. Musíš se prosadit, musíš si to vybojovat a td...