Syn 3,5 let se bojí kakani, je schopno zadržovat i několik dní dokud to neudrží a jde to samo ven. Pediatricka nám řekla že je to psychické a že by bylo zbytečné v tomto věku už dávat projímadla. Zkouší nám různě radit ale nic nepomáhá.
Měli jste to někdy také tak a co Vám pomohlo. Jak ho to naučit. Když ho posadime na záchod nebo nočník tak křičí nechci bobek,bojím se bobku, pomoc mami apod. Nevím už co dělat,jak mu pomoci, poradíte někdo
U nás je to samy, je to hrozny, doufám ze to brzo přejde ☹
@didi1808 tak u nas to mely obe deti. Psychicky blok z kakani. Bylo to strasne. Chodily kakat az po tydnu. Rekord je 9 dni. U dcerky pomohla lactuloza. Zkusili jsme ji to dat pred tretimi narozeninami. Bala jsem se toho, ale za 14 dni byl klid. Kdybych to vedela driv, dala jsem ji to uz davno. Ale u syna to bylo naprosto stejne. Bohuzel lactuloza na nej vubec nepusobila. Oba dobre jedli i pili. Jedli dost ovoce, ale zadrzovali. U syna to samo odeznelo tesne po tretich narozeninach. Takze radu nemam, jen to vydrzet, prejde to, az pochopi, ze kakani neboli, kdyz se chodi pravidelne. Hodne sil preju.
@didi1808 u nas takisto,od cca 22 mesiacov a trva to doteraz,uz bude mat 5. Zlepsuje sa to,ale stale ide kakat len ked uz mu to lizne slipy,ze sa to same tlaci von,vacsinou po tyzdni.Tiez davam lactulosu,ale nie kazdy den,to sa mi neosvedcilo,ale vzdy tak cca den predtym,ako predpokladam,ze pojde. Inak sme si presli obdobim lezania,ked sa odmietal hybat,ked uz citil,ze to ide,aby nemusel kakat,obdobim skrcania, cupenia a rozdychavania,kricania,plakania,skusili odmeny,tresty... Ked na to spatne pozeram,asi jedine,co pomohlo,bol cas. Pozerali sme videa,ako kakaju zvierata,mame knizku o Krtkovi,ktory chcel vediet,kto sa mu vykakal na hlavu,vysla aj v cestine. Pevne nervy zelam 😉
@senta_sofia tak to si mě moc nepotesila, že to může trvat tak dlouho. A jak to máš pak že školkou?
U nás je totiž ještě problém v tom že kvůli kakání přestal chodit i čurat. Prostě zadržoval i to čůrání, se bál aby se při tom nevykakal. Jenom si ucvrkl jak pejsek a za chvíli chtěl znovu. Když jsme byli doma tak jo,ale když jsem potřebovala někam jít na čas tak nikam nešel a on se počůral. Nejdřív jsem si myslela že má nachlazený mocak, tak jsme šli s močí k doktorce a ona nám to vyvrátila. Pije a jí taky normálně, takže usoudila že to bude psychické.
@didi1808 vyšetřovala ho? Může mít zúžený konečník a může ho to bolet. Nebo neřekl mu někdo něco? Mne jako dítěti babička řekla, ze nesmim moc tlačit, abych si nevytlacila střeva. Bala jsem se jít na záchod, pak na me mamka uhodila, řekla jsem ji pravdu, vysvětlila mi to a dobrý. Chudacek malej, to musí byt pro něj strašný, takovej strach. Tak zkuste detskyho psychologa... Kéž by mu pomohl, tutankovi..
Mým dětem pomohl Forlax, mladší ho užívala asi tři měsíce, pak se vysadil a dobrý, chodí kakat pravidelně a starší devítiletý ho má asi dva týdny a taky chodí denně. Malá nechtěla kakat, protože ji to bolelo, starší měl zase zácpy, nešlo mu se vykadit i když tlačil a tlačil. Nepomohla ani lactulosa, ani čípky, kefír, švestkový kompot, nic. To až brečel, že ho bolí břicho a dupka, no nakonec pomohl až klystýr na pohotovosti. Oni nejdou kadit, utvoří se jim tam takový tvrdý jakoby špuntek a pak už nechtějí kadit vůbec, protože je to bolí ho vytlačit. Ten forlax právě změkčí tu stolici a jde to v pohodě. Jsou dva druhy, 10 mg od 8 let a 4 mg od 6 měsíců.
@didi1808 do skolky nechodi,mam doma mladsie dieta,tak je doma. Ale keby musel ist,tak uz by to zvladol,to najhorsie je snad za nami,len proste dobrovolne kakat nepojde,az ked sa to tlaci von same.Este som sa chcela spytat,nevykaka sa ti ani do plienky,ze by si mu ju dala a nech si niekam zaleze a vykadi sa aspon tam? Ja som bola vdaka tomuto problemu v kontakte s viacerymi rodicmi a u niektorych aspon toto fungovalo. U nas plienku nechcel.Dalsia znama davala nocnik do vane,ze ked sa dcera kupala,tak ta tepla voda drazdila brusko a kakala tam.Proste skusit najst nejake miesto a sposob,kde bude mat ten strach mensi.
U naší dcery se to vyvolalo tím,že měla hooodně tuhej bobek a jak tlačila,tak ji to bolelo,pak se blokla a kadit nebude za žádnou cenu,dr.nám poradil tu lactulozu,že změkčí stolici,tak když nešla tři dny,dala jsem po lžičce ráno,večer a další den to šlo,ale je to přesně o tom,že to byl blok ze strachu z bolesti,hodně jsme ju přemlouvali,dítě po druhém roce už chápe,když seděla na nočníku,držela jsem ju za břicho a povídala jí že jí pomužu,že jí to bolet nebude,dělala jsem masáž a pokaždé když se vykadila,namalovali jsme spolu malé sluníčko do kalendáře a sledovali kolik jich bylo za týden,to byl uspěch,tento stav trval tak dva měsíce,pak už se zbavila bloku v hlavě a pochopila že i přes bolest musí bobek ven,nicméně sluníčko mělo uspěch,malovalo se pak asi ještě další měsíc,či dva,měla rodost že má hodně sluníček.
ještě pokud mohu poradit,pokud dlouho nekaká,nedávat čokoládu,ta to ještě víc staví,dobrá je švestková štáva od hipp.
@senta_sofia tak on normálně nosí plenu a i tak se bojí do ní kakat. Včera se mu chtělo zase kadit, starší byla v koupelně, on nechtěl. Nejspíš kvůli minulé události že se mu chtělo kakat, tak se právě vykadil ve vaně. Tak šel tentokrat do pokojíčku že chce spát a když jsem po chvilce za ním přišla tak byl bobek venku. Ale už to v sobě držel druhý den
@didi1808 a skusala si ignoraciu? Ked vidis,ze sa mu chce,neponukat ho,neriesit to,tvarit sa,ze to nevidis a odist a nechat ho tak,mozno prave to bude u vas fungovat,ked aj vcera pusil v tom pokojiku 🙂
https://maminator.cz/2012/11/04/kdyz-diteti-nef...
jinak jsou na to homeo
@senta_sofia já myslím že už to spíš neudržel. Normálně totiž vyhledává společnost, buď se chce nosit a nebo když sedíme tak si přes nás lehne a cuka s sebou jak když se chce někomu na záchod a aby to ještě chvilku vydržel, sevře půlky nevím jak to popsat 🙂
Synovec toto měl přesně ve stejném roce, nebyl schopen se vykakat na záchodě, na nočníku - doma a ani ve školce. řekla jsem švagrové ať zkusí zapátrat ve školce, co se tam děje. Nakonec zjistila, že když měl průjem, tak se mu děti smály, neustále mu to každý den připomínaly a on se zasekl a přestal kadit jak ve školce, tak i doma. Nakonec mu pomohli naše děti, když náš mladší prostě se šel vykakat a vzali jsme ho s sebou, vysvětlil mu dětskou řečí, že je to normální a za půl hodiny šel i on sám, švagrová si promluvila s učitelkou ve školce a vše se zase vrátilo do normálu. Je to psychický problém, chce přijít na to, co to způsobuje, ale v tomto věku je to docela typické, hodně časté. Hodně sil a trpělivosti 🙂
@hojda díky za informaci,ale to se nás netýká. Malej když kadi tak u toho nepláče, má měkká hovínka. On pláče při tom zadržování, jelikož ho z toho bolí bříško. Záleží jak dlouho zadržuje, někdy je to s bolestí někdy ne. Má prostě strach jen ten bobek udělat. Je to v jeho hlavičce.
@hojda u nas bol rekord 10 dni a tvrdu stolicu nemal nikdy, takze nemusi to platit vzdy
@senta_sofia tak aspoň nemusíte řešit tu část s poraněním zadečku.
Ahoj, já tohle řešila skoro rok a půl. Nyní má 3,5. Ve dvou letech nechtěla jinak než do plíny.... o.k., pak ale začala zadržovat a protože má zácpu jako vedlejší příznak léku na hypothyreosu, tak měla velkou a tvrdou stolici a bála se, protože ji to bolelo. Denně špinavé prádlo a nebo se utekla schovat a udělala to do gatí. Ale na záchod ani za nic. Ze začátku jsem vyzkoušela kde co, aby byla stolice řidší a častější. Nepomohlo nic. Až endokrinoložka na kontrole mi předepsala forlax, který užívá do teď. Je to na předpis, stojí hodně peněz, ale má jen 4g balení a není návykové. Byli jsme i na sonu břicha v gastroenterologické poradně, ale sono bylo v pořádku a v poradně nic moc neřekli, co bych už před tím nevyzkoušela.
Ze začátku jsme ji motivovali tím, že když si začne říkat na záchod, dostane velké hasičské auto, které si přála. Pořád jsme o tom spolu s dcerou mluvily a mluvily, až se konečně jednoho dne přestala schovávat a začala si říkat. Sice to bylo ještě se špinavým prádlem, že si neřekla včas, ale postupně jsme jí to vysvětlovali dokola a dokola a když začala pít forlax, tak se začalo dařit cca po měsíci, aby si začala říkat včas. Už pak zjistila, že to tak moc nebolí. Dostala své slíbené hasičské auto a od té doby bez problémů. Forlax teď bere ob den. A sama si říká o "medicínu na kakání". Byl to ale opravdu běh na dlouhou trať. rok a půl. Kolikrát už jsem byla zoufalá, ale když jsem si pak uvědomila, že ona má strach ještě větší, tak jsme opravdu v klidu a pohodě pořád dokola jak mlýnek opakovali a opakovali i za cenu toho, že někdy jsem ji musela převlékat i třikrát za den a ze školky jsem nosila ob den špinavé oblečení. Teď už se to poddalo i ve školce.
Jo a Ještě někdy pomohlo, že jsem jí před tím namazala zadeček rybilkou nebo bepanthenem, i trochu dovnitř, aby ji to tolik nebolelo.
Nám tohle dělaly obě dcery. První od 23 do 27 měsíců - udržela to třeba 10dní a to už jsem byla na mrtvici. Zkoušeli jsme z lékáren různé přípravky, ale prostě když nechtěla, tak nechtěla. Ale jak píšete - ven to jít musí, takže se na konec vždycky vykadila. Přešlo to nějak samo. Druhá dcera má taková období. Někdy chodí normálně, jindy to zadržuje. Zkoušeli jsme i glycerinové čípky, ale ty se rozpustily a nic. Nejhorší je, když ten "bobek" z ní musel člověk tahat. Dávala jsem jí sama hadičkou teplou vodu - jako klystýr a to šla hned. Taky to má v "kebuli". Nám nepomohlo ovoce ani přípravky z něj a projímadla jako taková jsem nikdy nedávala. Ale jak jsem psala. Někdy je dobrá a někdy, když ji to asi zabolí, tak se zase zašprajcuje. Mrzí mne, že Vám pořádně nepomohu :(