Bojácné dítě a školka

whizzyy
13. dub 2018

Zdravím holky, jdu si pro radu nebo vaše zkušenosti. Mám dceru 2r a 4 m, a je teda dost bojácná, v září by měla nastoupit do školky, pokud nás vezmou a já mám z toho prostě hrůzu. Vím že je ještě čas, ale mám obavu že se toho moc do té doby nezmění. Malá se celkem straní dětí, nebojí se, ale stojí opodál, nechá si všechno vzít a pak brečí a běží za mnou, že je to její, nevím jak ji říct, že si to musí vyřešit sama a trochu se bránila. Další věc, poslední dobou se bojí cizích lidí, dříve i plakala, ale to se zlepšilo, většinou se schová za mě, ale ostych tam je hodně, hlavně u chlapů, tam je i pláč. A hlídání katastrofa, s manželem už doma vydrží, to dřív nešlo, ale to je všechno, tu jsem ji nechala u babičky s dědou, po 2 hodinách co jsme tam byly jí říkám že si zajdu do obchodu, všechno v pohodě zamávala mi a já šla. Vše v poho, než mi za 5 min volaly že se bouchla (nijak moc) a řev největší, musela jsem zpátky, nedala se utišit. Prostě i s někým vydrží, než se něco stane, stačí když na ni někdo malinko zvedne hlas, nebo se bouhne a tak dál, to prostě vyžaduje jen mě. Kdyby to šlo, tak ji nechám ještě doma, ale potřebovala bych od ledna do práce, tak ji chci od září pomalu zkoušet. Myslíte že si může zvyknout? Jak na tom byly vaše bojácnější a závislé (na vás)deti? Díky že jste dočetly až sem a za odpovědi.

vercamudrunkova
13. dub 2018

Kamarádka měla stejný problém a psycholožka jí doporučila navštěvovat kroužek pro rodiče a děti nebo dát tzv. přípravné školičky na dvě až tři hodiny dopoledne, častějí dávat, pokud to jde tak prarodičum na hlídání. Moje dcerka chodila od 16 měsíců do kolektivu a nástup do školky jsme měli bez problému těd nastoupila od března do klasické školky má 2 r a 9m. Za sebe ti mohu říct, že děti i hodně zkoušejí, pláč na maminky, potom když předají tak hned přestanou plakat, ale samozřejmě každé dítě je jiné a potřebuje čas.

vercamudrunkova
13. dub 2018

Malá měla obdodí, kdy plakavala, když jsem jí zavedla do té přípravné školičky, protože to viděla u druhých děti, ale potom jsem jí nemohla dostat domů. Důležité být důsledná, pokud bude na hlídání u prarodiču tak si myslím, že ti neměli hned volat, aby ses vrátila a nějak zabavit. U těch malých hraje každý měsíc může se to změnit a bude v pohodě přeji mnoho sil

whizzyy
autor
13. dub 2018

@vercamudrunkova díky za odpověď 🙂 snažím se s ní chodit mezi děti a tak, chodíme i na cvičení s dětmi, ale většinou se mě drží nebo u všeho musím asistovat. To hlídání je těžko no, já bych jí i dávala, ale když si představím jak tam bude ječet a nikdo neví co s ní ☹ budeme to muset nějak zkoušet i přes ten pláč...

vercamudrunkova
13. dub 2018

@whizzyy možná zkus si najít v okolí nějakou menši školičku, dávat jí tam 1. týdně zatím na hodinu a postuoně navýšovat. Já bydlím ve městě, kde je 20 tísíc obyvatel a kousek od baraku mám školičku za 3 hodiny, paní bere 130 korun, je tam herna, cvíčí, malujou a pokaždé mi dcera udělala nějaký výtvor pomoci tzv. tety u nás to je od 9 do 12 a je to rozdělené dle věku třeba je také u Vás něco podobného

bylinka36
13. dub 2018

Mame to stejne, manzel narocnou praci, babicky daleko a v zari nebo nejpozdeji v lednu musi do skolky. Je hrozne stydliva, uplakana, deti se boji. Jinak je to moc sikovna holcicka, ale z tohohle mam hruzu, donedavna nevydrzela ani sama s tatinkem...

ivular
13. dub 2018

@whizzyy Přes pláč bych nešla. Má svoje tempo dozrávání a holt jí to osamostatňování bude trvat trochu dýl.. I když je otázka, jestli dýl, protože dle psychologů je ve 3 letech připravená na školku zhruba jen polovina dětí?
Nemohla by ještě aspoň rok zůstat doma? Protože to nucení k něčemu, k čemu ještě psychicky nedozrála, by mohlo paradoxně ten proces dozrávání ještě zpomalit.

whizzyy
autor
13. dub 2018

@vercamudrunkova no školička tu sice nějaká je, ale chtějí za den 400 a když si vemu že tam bude třeba jen hodinku za ty peníze... Vím že peníze nejsou všechno, ale to mi přijde celkem dost no ☹ musíme o tom popřemýšlet.

whizzyy
autor
13. dub 2018

@bylinka36 no u nás je to skoro přesne, taky s tatínkem vydrzi sama asi od vanoc

vercamudrunkova
13. dub 2018

@whizzyy Tak to chápu, u nás celé 3 hodiny stojí 130 1 hodina 50kč.

whizzyy
autor
13. dub 2018

@ivular nejraději bych ji ještě rok doma nechala, ale rodičák mám do jejich 3 let a potom budu muset jít do práce když budu bez peněz, samozřejmě hlavně to chci zkusit, přes mrtvoly určitě nepůjdu, pokud to opravdu nepůjde, tak to budeme muset nějak udělat.

whizzyy
autor
13. dub 2018

@vercamudrunkova tak kdyby něco takového bylo u nás tak vůbec neváham 🙂

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
jazd
13. dub 2018

Dcera se také bojí dětí. Jsou jí čerstvě 2 roky. Bojí se dětí, které nezná. Hned pláče, když se k ní to dítko přiblíží nebo běží ke mně. Předbíhá tak nějakým konfliktům. Pokud k někomu získá důvěru, tak je v pohodě. Ale musí to být milé dítě, žádný poděs 😁
Se staršími dětmi problém nemá. Je to asi tím, že ti mladší prostě hned hračku vezmou nebo jí jednu ubalí a je to. Samozřejmě hned zasáhnu.
Ale mám staršího syna. A ze zkušenisti vím, že se to prostě změnit může brzy... anebo naopak přijde zase něco jiného.
Také s ní chodím na kroužek a mezi děti. Ale ona je prostě introvert a klidná. Nemá ráda konflikty. Vyhýbá se jim. A tak to prostě beru.
Nedělejte si z toho hlavu. Dejte jí do školky, kam bude od ledna chodit, od září na pár hodin na zkoušku. Ať si zvykne na děti tam a prostředí. Určitě to půjde. Držím palce. Nám oboum 😃😉

mrav
13. dub 2018

@whizzyy Dávej ji na hlídání. Děti to mnohdy na nás hrají. Jsem sám se svou malou, taky by v září měla nastoupit do školky. Má ráda společnost, možná v tom mám výhodu. No ale - když si jí bere můj bratr někdy na hlídání. To bys musela slyšet ten řev, když odejdu. Pak mi jenom bratr řekl, co bylo dál. Odešel jsem - uklidnila se a hrála si s jeho 14-ti letou dcerou. Prostě úplná pohoda. Zkoušejí nás, jestli opravdu odejdem. Nemůžou být přece na nás závislí celý život.

syrinxka
13. dub 2018

Dcerka byla taky dost bojácné dítko, zvyklá jen na mě. Občas pohlídal tatínek a babičky vyjímečně na hodinku,dvě. Druhých dětí se dost bála a stála opodál, nikam se nehrnula. Když už někam chtěla jít tak mě táhla za ruku a nebo jsem jí musela v tom hoodně podporovat aby vůbec něco zkusila, nějakou hru apd. Od září jsme začali chodit mezi děti, do menší skupinky kde chodí víceméně furt ty samé děti v jejím věku. Chodili jsme tam min. 1-2x týdně a od té doby musím říct, že udělala velký pokrok. Pořád sice stojí opodál v situacích které nezná, ale už nemá tolik strach to zkusit, dokonce si občas i s jinými dětmi hraje. Hračky si dřív nechávala brát a jen koukala, teď už se i brání :D Hodně ji baví tancování,zpívání tak přes tohle se začala zapojovat nejvíc. Takže doporučuju taky chodit co nejvíc mezi děti. Ideálně menší kolektiv a nechávat hlídat druhé, postupně po hodince, pak prodlužovat apd. Taky nás čeká v září školka 🙂

hermanecka
13. dub 2018

@whizzyy dcerka bude mit v srpnu 5let..dodnes navstevu skolky pretrpi, do krouzku ji nedostanu..pripravne kurzy nepomohly..je to jeji povahou a ta se nemeni..je spise introvertni,ale hodne bystra holka..podle psycholozky je mentalne vys a deti v jejim veku ji nestaci..o to dukladneji musime vybrat zakladni skolu

luciiinka87
13. dub 2018

@whizzyy Mala sla do skolky ve 2 letech a 9 mesicich a taky to bylo dite, co sice melo deti rado, ale stacilo ji koukat. Do hry se zapojit neumela nebo nechtela. Bala se vseho, decka lezly po takove te detske lezecke stene, ona ne, strach. Bala se prejit i drevenou lavku na prolezackach. Hodne jsem si s ni v lete o skolce povidala, chodily jsme se divat pres plot na zahradu skolky, aby videla, co tam bude moct delat. Ve skolce plakala par dnu, ale jen chvilku, uz za dvermi jsem slysela, jak si povida s ucitelkou a smeje se. Ted konci druhy rok ve skolce a uz je to sidlo. Je teda sice oproti jinym detem klidnejsi, opatrnejsi a bojacnejsi, ale "ziva" je taky dost, hodne se otrkala.
Bude treba hodne zatnout zuby a nepovolit. To same u prarodicu. Musi se naucit, jak na malou, co zabira. Odvest necim pozornost od bolistek, od styskani. Dcerka si musi chte nechte navyknout byt na par hodin bez maminky.

divined
13. dub 2018

Nedávala bych jí hned od září, to nastupuje více dětí současně a často první dny brečí - funguje pak mezi nimi "sociální nákaza", tj. brečí i ti, co by nebrečeli...Začala bych jí zkoušet až později, třeba od listopadu 🙂

makak21
13. dub 2018

Me nastoupila dcera do skolky letos v září,bylo ji 2,5... Chodila nejdřív na hodinku, pak dve atd... Školku nemela rada,deti jsou ukriceny, ale naštěstí paní učitelky zlaté a zvládli jsme to všichni. Jen podotknout, ze dcera je jinak nehlidatelna. Babičky máme obě pobliz, s tema vydrží tak tri hodiny, kdyz ma dobrou náladu, s tatínkem vydrží, ale ten pracuje...co se ale týká školky, tak se ráno ted rozlouci, da mi pusu a odpoledne ani nechce kolikrat domu 😁 ale trvalo to, nebudu lhát a naše jedine štěstí bylo, ze ráno s ni chodí starší braska, ktery má ve školce ranní družinu (je to malotridni školka a škola) jinak by to bylo horší... Ona proste takové kolektivy nevyhledava...

eithelwing
13. dub 2018

Nemám přímo zkušenost, ale nestály by za úvahu nějaké mikrojesle? Jsou zdarma, je tam daleko menší kolektiv a budou tam spíš děti jejího věku. U nás je na to ještě čas, ale máme mikrojesle v sousední vesnici, tak uvažuji, že dcera bude chodit nejdřív tam a až pak do klasické školky.
Nebo soukromá školka... S dětmi, které potřebují individuálnější péči v jakémkoli ohledu, moc hezky pracují v lesních školkách. Kolektiv je taky menší.

1105lenka
13. dub 2018

Máme úplně stejný problém u stejně staré dcerky,všeho a všech se bojí,jenom maminka a nikdo jiný.A to jí třeba babička hlídává od narození docela časti,když byla menší,bylo to vždy s řevem,teď už teda v pohodě,ale klidně je celý den hladem a žízní,vezme si jedině ode mě.Převlíct-maminka,na nočník-maminka,napít-maminka,najíst-maminka atd.Naštěstí půjde do školky až příští rok v září,tak se modlím,ať se to zlepší:-/

whizzyy
autor
14. dub 2018

Všem moc děkuju za rady a vlastní zkušenosti, snad to nějak zvládneme, nic jiného nám nezbude. Budeme muset aspoň zapracovat na tom hlídání u babiček, už jsem domluvená s kamarádkou se stejně starým chlapeckem se kterou se často stykame, že to zkusíme 🙂 soukroma školka s individuálním přístupem a pár detma by byla fajn, ale teda je to ranec za měsíc ☹

mialagia
14. dub 2018

@whizzyy máme podobnou holčičku, jen u babičky a dědy je ok i celý víkend už..ale je to hodně zásluha babičky fakt to s ní umí..poradí si, zabaví jí a blbnou spolu takže jí malá miluje..s tou školkou mám taky obavy..nebojí se hodných dětí, ale neumí reagovat na nějaký uzurpování..běží ke mě když jí např. někdo něco vezme na hřišti..doufám že za ten půl rok co nám zbývá do školky se ještě otrká, ale mám pocit, že tu jistotu získá spíš z mojí přítomnosti, že jsme mezi dětmi, ale cítí mojí ochranu, než když bych jí tam předhodila samotnou a plav..

irena1111
16. dub 2018

Já jsem s dcerou měla něco podobného. Od malička byla velmi ostýchavá a bojácná. Kdekoli byli nějaké atrakce ( houpadla v marketech v Ikei atd.) tak tam nevlezla pokud tam nebylo úplně prázdno. Stačilo jedno dítě a už tam prostě nešla, držela se mě a jen koukala. Ze školky jsem měla taky obavy. Ze začátku chodila dcera jen 1x týdně na dopoledne, později denně na dopoledne a až asi po 3 měsících začala ve školce i spinkat. Nejprve se všem stranila a jen koukala po ostatních dětech, ale postupně se tam okoukala s jednou holčičkou která byla taky taková klidnější a jak už byly dvě tak to bylo lepší. Postupem času komunikovala s dětmi víc a víc až se to srovnalo úplně samo. Teď je dcera ve druhé třídě a je jednou z nejaktivnějších ve třídě. Ono když ten prcek nemá za zády pořád maminku tak ho okolnosti donutí si poradit a postupně se naučí se prosadit a nejen pozorovat. Bude to dobré, neboj.