Bezplenková komunikační metoda, začali jste později?

lucie87r
24. bře 2017

Ahojky. Začínali jste někdo s BKM v pozdějším věku? Synovi je 11 měsíců. Zkouším to cca 3 dny. Většinou poznám kdy to na něj přijde, ale to už je většinou pozdě. Tak nevím jestli mám dál pokračovat nebo už je na to v tomhle věku pozdě ; (

nellilie
27. bře 2017

Já jsem začínala v 9 měs. jak prfek začal sedět... tak jsem ho posadila na nočník po spaní, jídle, prostě když se mi zdálo, že by to mohlo přijít.

nellilie
27. bře 2017

Prostě jak mi přišlo že to přijde, tak jsem malýho popadla, stahla gatě a šup na nočník, nad vanu nebo na travičku dle počasí

liliprili
21. čer 2017

V 11 mesicich uz se nejedna o bkm, ale o klasicke uceni na nocnik. To ovsem nemeni nic na tom, ze principy a zacatky jsou vice mene stejne 😉 my jsme zacaly s dcerou bezplenkovat v 6 tydnech, zpocatku to bylo zalozeno na casovani - tedy umoznit diteti vykonat potrebu v souvislosti s nejakou jinou cinnosti (po probuzeni, po kojeni/jidle, po navratu z venku, po vystoupeni z auta). Tim si zvykne na urcitou pravidelnost a nauci se vydrzet. Musi ale ziskat jistotu, ze ho na ten nocnik vzdy date (jinak nema duvod snazit se vydrzet a zustat v suchu). Zbytek byl u nas na zaklade moji intuice, ze se ji chce. Po par dnech mala pochopila o co jde a zacala i sama hlasit, ze chce. Myslim si, ze uplne nejdulezitejsi je o tom s ditetem komunikovat a to doslova. Ti nasi drobecci chapou a rozumi mnohem vic, nez si myslime, takze proste diteti rict, ze odted zkusi chodit na nocnik, vysvetlit mu, co a proc se po nem chce. A samozrejme chvalit a chvalit 😀 a pri neuspechu rict, ze to nevadi a nic se nedeje. Je jasny, ze kolikrat se to nestihne, dulezity je odhalit mokrou plenu co nejdriv a hned menit. Po trech dnech je jeste brzo na vzdavani. hlavne nic nehrotit, zkouset, radovat se z malych uspechu, neuspechy neresit 😉 posledni rada, co mohu dat, je vymenit papirove plenky za latkove. Kdyz dite nezna pocit mokra a nepohodli, nema duvod zacit vylucovat jinam, nez do kalhot. Vzdyt stahovat gate a sedat na nocnik zdrzuje od hrani a do plinky je to prece pohodlne 😀

amenophus
14. bře 2019

Jéé, sláva, tuhle diskuzi potřebuju! Dcerce je 5 m, bohužel jsem se o BKM dozvěděla až teď a bojím se, že už je pozdě. Kéž bych o ní byla věděla hned po narození! Bohužel, přijde mi, že už trošku přestává dávat signály že něco bude, i jí to přestává vadit. Zvládla jste to některá vychytat i na poslední chvíli, když už si na podělanou plínu dítě skoro zvyklo? Já hloupá si pořád myslela, že s nočníkem musíme počkat, až bude umět sedět, bála jsem se, že jí zničím záda když ji budu posazovat na nočník. Ale teď jsem s křížkem po funuse narazila na tuhle metodu i s poznámkou, že se dítě má držet v klubíčku, a po dalších 10-20 minutách googlení jsem i zjistila co to to klubíčko je 😂.
Myslíte, že ještě máme šanci nebo jsme to propásly? 😢

ah1234
14. bře 2019

@amenophus podla mna mozes, dieta si vie prevyknut minimalne na kako v plienke - kamoskina dcera to na moj popud zvladla skoro v roku. Aj ked tam sa skor da hovorit, ze ju cez den odplienkovala :D
My sme teda zacali uz jak sa maly narodil a do plienky sa vykadil 2x za 4 mesiace (prvy mesiac to bolo na hojdacke), ale mozem skusit nejake typy. Skus malu davat nad misku/zachod (ja na to kaslem a vacinou dam priamo nad zachod :D) chvilu po zobudeni. Oni vacsinou vtedy deti cikaju, takze myslim, ze mas dobru sancu aj ty s tym vtedy zacat. Ma to jedno vyhodu - 5 mesacne deti uz chapu, ked su za nieco chvalene. Takze ak to zvladne chval, ja mojho chvalim furt lebo priatel a opatrovatelka mi ho kazia a kazdu chvilu ho zabudaju davat po spanku cikat. Takze, vycika sa a ja sa s nim 5 minut tesim, aky je uzasny a potom sa uz zse vycika znovu, pride mi ze ho proste tesi, ze mna to tesi :D inak signaly na cikanie nesledujem, na to som leniva, prebalujem tak co hodinku-dve a vteyd ho vzdy nam nad misku a on sa vycura ale inak si cura do plienky. Co sa tyka kakania, tak to mi pride ze snad ani nejde na dietatu nespoznat, ked ho par dni sledujes. Moze to byt cokolvek, pritahuje nozky, sustredi sa... cokolvek, vtedy daj na misku a zatlac trochu na brusko, ak malej bude treba kakat, tak to z nej 100% vyleti a zase chval. Moj uz vie, ze ked chce kakat, tak vyda zvuky akoze tlaci (jak stary chlap) a ja ho nesiem nad zachod rovno. Tak skus. Urcite to aspon ciastocne pojde 🙂 ja neverim, ze moj maly je schopny si plne kontrolovat to, kedy cura a vyckat ale plienok spotrebujeme tak 1/3 toho, co ostatny, lebo on miluje jak ho chvalim ze cura a tiez miluje sledovat jak ocurava vsetko okolo seba :D

amenophus
14. bře 2019

@ah1234 No to je božíí, dík moc za podporu, já to zkusim 🙂. Jojo, kakání poznáme, ona předtím vždycky prdí pusinkou - naučila se co je to za zvuk a tak ho napodobuje 😂. Ale dřív to bylo tak jasný i s tím čůráním! To měla dost charakteristický pláč! Ale teď na to trochu kašle, asi že jsem s tím nic nedělala :(. No ukážeme jí, že matka má sice dlouhý vedení, ale že jí to konečně došlo a třeba mě vezme na milost😅

lucie87r
autor
14. bře 2019

@amenophus
Zkuste fb skupinu BKM. Mam ted 9ti mesicni dceru. Syn 3 roky(popravde jsem uplne zapomela, ze jsem to sním nekdy zkousela). Dceru jsem dala poprve nad misku posledni den v porodnici. Do ted mam pokadenych plen cca 10. Ted spis uz jen časuji. V kazde jeji vyvojove fazi i bkm probíhalo jinak. Ze zacatku byla nad miskou vzdy pri kojeni. Ona bud spala nebo se kojila :D