Batolata, kdy se začínají sama zabavovat?

stacy13
3. říj 2014

Milé maminky,obracím se na Vás a chtěla bych znát Váš názor..Mám 17.měsíčního syna..od mala je akční..brzo se plazil,lezl,chodi..Neustále je v pohybu,neposedí,vše stále zkoumá,ale u ničeho extra nevydrží dlouho..knížky ho baví prohlížet jen chvíli a to se mnou..pohádky ho ještě nezajímají..No a furt ho mám u sebe..chce abych si hrála s ním,když si hraju a pak odejdu,hned přiběhne,kňourá a táhne mě zpátky nebo zvedá ruce,že chce na kuchyň.linku..Vařím s ním na lince(což je někdy náročné,pač neposedí),nebo si vařím večer,když na to mám klid..Co opravdu miluje je být venku a to celý den.Tam se zabaví sám,takže pokud to jde chodíme už dopoledne a pak ještě odpoledne.Prakticky celý den funguju pro něj a uklízím a vařím,když jhen spí.Máme dost kroužků..chodíme plavat,na zpívánky a do sokola..baví ho to.Je to naše první dítě,snažím se mu věnovat.není to takovej ten mamánek,nebojí se,ke každému jde,miluje být v kolektivu,ale prostě si sám doma moc neumí hrát.Kamarádka mi říkala,že je to tím že stále někde jsme a není moc doma..že by děti měli trávit více času doma.Tak mě tím trochu rozčarovala a nevím jestli teda nedělám někde chybu????..je teda pravda,že já taky neposedím,a doma bych nemohla furt být,když je venku pěkně snažíme se toho s malým využít na kolo výlety atd..Spíš mě teda trápí,jak ho naučit aby si hrál sám,protože mě to opravdu už někdy nebaví a hlavně na to nemám čas a chtěla bych si něco udělat,abych to nemusela dělat,když spí a měla taky nějaký čas pro sebe.Máte podobnou zkušenost?děkuji za Vaše rady

renca_hanych
3. říj 2014

ahoj, s naším prvním synem to bylo to stejné a myslím že to je naprosto normální 🙂 naprosto chápu že potřebujete mít čas na sebe, na úklid apod, bez dítka za zády nebo visící na noze ale....maminka je maminka 😉 zkuste se po dobu domácích prcí nabízet mu nějakou činnost, nebo at vaří s Vámi. U nás je to ted o dost jednodušší - mladší syn má 19 měsíců se zabaví s bráchou takže o nich kolikrát ani nevím, ale on je i velký čtenář, dám mu nějakou knížku a on si třeba 15 minut prohlíží a vykládá a já stihnu třeba udělat polívku, nebo si spolu hrají v pokojíčku nebo je dám na dvorek, oknem na ně koukám tak je mám pod dohledem a můžu vyluxovat, vytřít, dát prádlo do pračky a pod 🙂 se dvěma je to pro mě jednodušíí ikdyž jsem si myslela že to bude složitější co se týče organizace času a jak se každému ze synů věnovat. My jsme taky pořád venku, ráno 2 hodky do oběda a pak odpoledne jak se kluci vyspí tak jsme až do večeře venku, když tedy počasí dovolí. Venku je to o to jednodušší že se zabaví sami, na hřšti, v parku, lítají s dětmi nebo něco zkoumají, staví apod 🙂 je ale fakt že co starší syn začal letos chodit do školky a jsem doma jen s maldším tak je t podobné jako u vás ale já ho zapojuji do všeho - podává prádlo do pračky, věší prádlo - sice hrozně že ano 😀 ale má prostě program, luxuje se mnou, když vařím, dám si ho k lince v jídelní židličce, dám plastový nůž a třeba "krájí" brambory", nebo hrnec a vařečku a "vaří" jako já apod. v době kdy mám vše hotové jsme bud venku nebo si doma čteme, stavíme z kostek, malujeme apod. je sice pravda že na sebe mám čas tak akorát večer když usnou, dám sprchu a jdu spát ale nijak mi to nevadí, za pár let mazlení a "závislost" na mamině nebude taková a popravdě mi to bude chybět 😉 Ty kroužky to je super, očividně se nenudí, kamarádka podle mě "kecá", doma víc času trávit nemusí, já jsem pro takovou tu zážtkovou výchovu, pořád něco podnikáme, jsme hodně v přírodě, chodíme na houby, na nádraží sledovat vláčky, do hasičárny, na dopravní hřiště, vlétě koupák, festivaly, různý akce pro děti 🙂 asi bych nic neměnila, jen se "smířila" s tím že Vás syn potřebuje a že to prostě dává najevo tím těsným fyzickým kontaktem, vždyt je to krásné 😵

konidana
3. říj 2014

@stacy13 Je ještě malý. Dcerka si začala hrát sama někdy mezi 1,5 a 3 lety. Chvíli. Hodně si sama povídala a hrála se zvířátky. Ale stejně se mi přitom často motala pod nohama :D. Syn do 3 let skoro nemluvil a taky jsem ho měla pořád za zadkem. Když začal v půlroce lézt, tak začala nová etapa honiček. Děcka se polovinu času jenom honily, nejdřív po 4 (oba). Teď už si vyhraje i sám (i bez ségry), ale pořád rád pomáhá a je se mnou. Myslím , že to máš nastavené báječně 🙂

ivular
3. říj 2014

@stacy13 Tak v batolecím období žádnou samostatnost (ani v hraní si) můj syn rozhodně nestihl 😀

slunicqqo
3. říj 2014

dcera si začla sama hrát až tak mezi 2.5 a 3 rokem, rozhodně jsem nedělala domácí práce když spala, to jsem seděla vklidu pila kafe a četla časopis, já jsem toho názoru že se domácí práce mají dělat s dětmi, jednak proto aby to odkoukali a mohli pomáhat, a hlavně proto aby až usnou měl člověk sám čas na sebe

pisisvori
3. říj 2014

Dcera si začala sama hrát někdy mezi 2,5-3 rokem. Do roka řvala jak jsem se od ní hnula na půl metru....pak vyžadovala i když koukala na Krtečka, abych seděla vedle ní🙂.

ohi
3. říj 2014

Mám stejně starou dceru a s hračkami si hraje pokud tam sní někdo je. Málo kdy si hraje sama a pokud ano,tak také jen chvilku. Jinak si sama ráda kresli a nebo lítá s něčím kolem mě když vařím. Jinak cokoliv co se týká domácnosti,tak se snažím dělat sní,at už praní prádla.zametání atak.
Určitě není nic špatného na tom,že chodíte ven a jezdíte po výletech,naopak si myslím,že je to dobře. Také chodíme 2-3x ven,podle počasí.

solvejg
3. říj 2014

Vicky má 14 měsíců a už je hodně samostatná. Zabavit se dokáže bez problémů, ale musí na to mít náladu, Jsou dny, kdy za mnou pořád ukňouraně lítá a z toho o ní hodinu nevím....Starší dcera si také sama dlouho hrát neuměla, ale mladší je úplně jiná i proto, že vidí tu samostatnost u starší.

stacy13
autor
3. říj 2014

děkuju za názory,jinak taky se nažím zapojovat ho do všech čiností co dělám,ale je to vždycky na dýl🙂vím že je ještě malej,tak snad se to časem zlepší🙂

juldaska
3. říj 2014

To je normálka 😉 Podle mě je ještě malý na to, aby se zabavil sám. Venku je to něco jiného, tak se pořád něco děje a má co zkoumat, doma to má okoukané, tak se nudí a chce, aby mu maminka vymýšlela zábavu. Taky to máme tak a malému budou dva roky. Je potřeba ho podporovat v tom, aby se naučil si sám vystačit. Co říká kamarádka je podle mě blbost. Že jste málo doma? A co byste tam dělali? Vždyť tam to znáte 😀

juldaska
3. říj 2014

@solvejg To je přesně ono. To druhé dítě vždycky funguje jinak než první.. je samostatnější.

juldaska
3. říj 2014

@slunicqqo přesně tak.. taky to tak dělám. Malý se tím se mnou zabaví a když spí, tak nohy nahoru 😀

loafeer
3. říj 2014

Náš měl tři roky a sám se zabaví málokdy a máločím, většinou mu musím asistovat...ale ve školce funguje a tam si hraje hezky...tak nevím

betha37
3. říj 2014

Mému klukovi byl teď rok a samostatněji si začal hrát, když začal lézt po čtyřech. Do té doby chtěl jenom chovat, odložit ho na zem znamenalo řev, který neskončil, dokud jsem ho zase nezvedla 🙂 Takže to jsem neudělala doma doslova vůbec nic, všude byl pořád děsný bordel. První měsíce aspoň šlo držet ho na jedné ruce a něco málo tou jednou rukou dělat, ale v půlroce měl 10 kg a to už jsem musela použít obě ruce, takže nešlo pak nic. Od toho lezení je to lepší, taky se snažím zapojovat ho do úklidu, třeba ho vozím na luxu, snaží se mě napodobovat, tak ho nechám třeba zametat smetáčkem (samozřejmě je to spíš vyrábění nepořádku 😀 ) Všechno samozřejmě trvá hrozně dlouho, ale s tím je asi nutné se smířit, že toho člověk moc nestihne. Také každý den chodíme ven dopo i odpo, líp se mu pak spí. Ale co se týče samostatnosti, je to podle mě hrozně individuální, třeba moje kámoška mi min. týden psala, že poprvé uklidila s klukem a je mu teď 2,5 roku 😀 Další kamarádka vaří jedině s dvouletou holkou na lince, takže je to asi úplně normál.

mafeska
4. říj 2014

řekla bych že je ještě malý aby si samostaně hrál a že jste venku a máte rpogram je jedině dobře.
Dcerka si vyhraje sama asi od dvou let, vaříme a uklízíme společnýma silama (koupila jsem jí v ikee takovou malou stoličku takže na ní stojí a asistuje mi nebo si k lince rovnou přišoupne židli). Pomáhá mi naplnit a zapnout pračku, vyndaváme spolu umyté nádobí z myčky. Podává mi kolíčky při vešení prádla atd jak jí tak pozoruju tak domácí práce se mnou jí baví víc než hračky. Dneska jsme dokončily jak jinak než společnýma silama dvoudenní úklid, Alenka tedka spí a já mám nohy nahoře 🙂

stacy13
autor
4. říj 2014

koukám,že je to u všech dětí podobné 🙂 ,a hlavně každé dítě je prostě original a každého baví něco jiného..Já to nějak neřešila,jen mě to trochu zaskočilo ten kamarádčin názor,tak jsem se chtěla podělit i s Vámi.Já jsem ráda,že ho ty kroužky hlavně baví,pozná spoustu nových věcí a když je venku krásně proč toho nevyužít..doma můžeme být když bude ošklivo..a s časem přijde i ta samostatnost v hraní..Za pár let si zase budu stěžovat,že se mnou nechce trávit více času🙂Věřím že druhé dítko bývá trochu víc samostatnější,jelikož už jsou dva a vyhrajou si spolu a tan mladší odkouká více od toho staršího..No s tím časem když chrní,bych měla eda něco udělat a odpočinout si,ale když mě to nedá🙂))