Babička. Poradíte, prosím?

30. čer 2020

Potřebuju poradit. Moje mamka se strašně dlouho těšila na to, až bude babičkou. Po x letech se konečně dočkala. Jenže... S vnoučátkem jí to vůbec nejde. Snaží se používat metody které prý fungovaly na mě, ale na moje miminko ne. Např.chová dost skákavě, což se mému dvouměsíčnímu mimču nelíbí a pláče. Nebo když pláče, strká mu do pusinky dudlík skoro až násilým, i když vidí že ho nechce, a řve víc. To samé s lahvičkou. Už je z toho máma očividně nervózní, a mimčo to asi vycítí, o víkendu si ho vzala do náruče, a téměř okamžitě začalo řvát. A máma začala zase stejné řeči, že to je zvláštní, že já taková nebyla. Když jí řeknu co moje dítě má rádo a co ne, jen zakroutí očima že teda neví a že to s ním teda asi neumí. A řekla mi něco, co mě mrzí do teď-že ať si ho vezmu, že to bude asi nějaké divné mimčo. Mrzí mě to hlavně kvůli tomu, že moje dítě začíná brát odměřeně, jako zlobivé a divné, i když ji říkám že doma se takhle nechová. Mrzí mě to ale i kvůli ní že je asi zklamaná že to není dle jejích představ. Jak se mám teď chovat?

amazonkajanik
30. čer 2020

Říct mamince,ať tomu dá čas? A že každé miminko je jiné a i když po rodičích zdědí spousty věcí,nejsou jejich klony.

tynka9
30. čer 2020

Asi bych zkusila vysvětlit, ať netlačí na pilu, prostě každé miminko je jiné a něco jiného na něj zabírá. Jestli ti spává v kočárku, tak jí ho třeba dej na procházku, aby se necítila odstrčená... v klidu se projde s kočárkem, miminko se prospí a v pohodě... hodně věcí se časem změní, jak prtě trochu povyroste, začne se víc hýbat, začne ho víc zajímat okolní svět, bude to zase všechno jiné. A pak kolem roku, dvou, to už je s nima vyloženě sranda. V něčem můžeš zkusit navádět tak, jak to má miminko rádo (a z podivných pohledů a komentářů se snaž si nic nedělat), buď se to maminka naučí nebo z toho miminko vyroste 🙂

autor
30. čer 2020

@tynka9 Ale když řeknu jak to má malé rádo, ona si to dělá stejně po svém a pak se diví. A kočárek jí dávat nechci bez dohledu, ale když jsme šly ven společně, tak si ho vezla...

jako_mala_holka
30. čer 2020

Asi ze to neni tvuj klon... je normalni, ze kazde dite je jine... si casem snad zvykne

martiina_k
1. črc 2020

Až trošku povyroste (což bude dřív, než se naděješ), tak si babičku prcek získá. Děti to umí 🙂

tynka9
1. črc 2020

Tak pak opravdu jen počkat, ono to uteče jako voda a bude to lepší 🙃 Ps taky bojuju, už podruhé... tchýně chvilku pracovala v kojeňáku (teda asi 20 let zpět), tak u prvního jsem kazdou chvíli poslouchala “ale já jsem přeci pracovala v kojeňáku a vím...” až jsem si z toho vypracovala averzi, protože ho chovala a manipulovala s nim úplně blbě, když jsem se ohradila, tak se urazila... a to je pořád něco.. ale už si asi zvykla, že děti, dokud jsou malé a hlavně ještě kojené, tak z dohledu moc nepoustim a je to. Držím palce, ať se u tebe situace brzy zlepší, a babička si vnoučka začne užívat...

tinaprofi
1. črc 2020

hlavně nic nebrat na sebe, je dospělá. Nedělat z ní zase člověka, kterej to myslí super dobře a ty jsi jen nevděčná a urejpaná dcera. V klidu ji říct, né vysvětlovat, to už jsi udělala, ale říct, že ji prosíš, aby to dělala jinak. Jestli je urážlivá a typ co si nenechá nic říct - její problém. A tím pádem tvůj vyřešen.

mourovatakocka
1. črc 2020

Zlobivé dvouměsíční miminko. Kdyby to nebylo spíš k pláči, tak je to dobrý vtip. Mámě to vysvětluj pořád dokola, tohle prostě musí pochopit. Cestu si k němu nenajde, pokud nebude respektovat, co má prcek rád a bude i něm říkat, že je divný.

autor
1. črc 2020

@tinaprofi Právě že je urážlivá až moc. Jako tuhle, já plně kojím. Ona pořád mlela o UM, že my na tom taky vyrostli, a žijem, a blabla... a když už jsem toho měla dost, tak jsem teda svolila, aby mimču jednou trochu UM dala. Ona šťastná jak když vyhraje miliony, až mi to přišlo ujetý. Jenže malé odmítalo, kroutilo se a lahvičku ručičkama odstrkovalo. A máma hrozně uražená, že místo UM jsem musela zas nakojit. Prý to je strašně zvláštní a divný. Nebo si plánuje, že od 3.měsíce malému bude strkat přesnídávky, a normální stravu(prý nám jako miminům dávala od 3.měsíce rozmačkaný knedlík s omáčkou, bramborovou kaši, apod.) A když jsem se ohradila že to nechci, že na to je ještě čas, a že ty dnešní potraviny nejsou bůhvíjak zdravé, ona měla žvásty že my taky žijem a nic se nám nestalo, a že všichni do sebe dostaneme nějakou chemii. Tak jsem nadávala proč bych s tím měla cpát malé mimi. Mně se z jejího chování zdá že jí štve že chci pro své dítě to nejlepší. Jak jinak si vysvětlit ty žvásty že my taky žijem, i když nekojila a dávala nám brzo normální jídlo, a že dítě tohle a tamto nepotřebuje...

pipi_puncocha
1. črc 2020

Já si myslím, že to možná někdy naše maminky mrzí, že ony s námi zacházely tak, jak bylo tehdy "normální," tzn. sunar, flaška, zavinout a nechat ležet v postýlce. Ano, vyrostli jsme, co nám taky zbylo. Často byly mámy mladé a nebyly zvyklé se třeba ohradit proti své rodině, neměly odvahu dělat to jinak a po svém a teď nám trochu závidí, že my jsme schopné respektujícího mateřství. A aby zmírnily svou frustraci, tak právě dělají tohle co popisuješ, že si jedou pořád to svoje, aby si dokázaly, že to přece je taky správně. Ale ono není.

mourovatakocka
1. črc 2020

Sunar, přesnídávky od tří měsíců. Viděla bych to na styk pod dozorem a ty si hlavně stůj za svým. Ty jsi máma, nenech se do ničeho tlačit. Ona šanci na výchovu měla, poděkuj za to a omilej dokola, že ty to budeš dělat takto. Nerespektující babička je smutný případ.

mari2
1. črc 2020

Já myslím že ona to vidí jako kritiku toho, co dělala ona, i když ty to tak nemyslíš. Zkus to s ní nějak probrat... Každopádně s knedlíkem a nebo bramborovou kaší ve 3 měsících bych fakt neustupovala

zavodnice
1. črc 2020

Vůbec nechápu nějak tuhle potřebu matek dcerám kecat do výchovy/starání se o děti. Já se s mámou vidím denně a do ničeho mi nekecá. Když chci, aby něco nějak dělala, tak jí to řeknu a ona mi vyhoví. Naopak, když jsem byla u mimina zoufalá, že už nevím, co mám dělat a co by mi poradila, tak mi řekla, že už si to nepamatuje 😄.

betysch
1. črc 2020

Ahoj to je jak u moji mámy ....Já jsem přece jedla guláš v 6měsících,samozřejmě na UM.Nechavala mě vyřvat-není přece normální aby dítě spalo s námi v posteli,odmítala jsem nechodcovi koupit boty,protoze kdyby měla boty tak dcera už dávno chodí a takhle se podle ní akorát válí po zemi,já jsem na nočník chodila už v roce.A jiné perly.A stupňovalo se to.Vysvětlit si nenechá nic.Celou dobu jsem si slušně stála za svým ukazovala články,co mi říkala doktorka a úplně zbytečně.Nakonec došla s tím že ji chce sama na noc-jednou ji sama vezla kočárkem jinak nehlídala.Prý by ji převychovala 🙂To jsem zatrhla.Ted se po hádce 2měsíce nebavíme(lituji že jsem se nedohádala dřív mohla jsem mít klid),já jsem těsně před porodem a upřímně jsem tak naštvaná že ani nevím jestli jí dám vědět že se jí narodila druhá vnučka.Ale prostě Moje dítě=moje pravidla.

janedv
1. črc 2020

Podivej, na to, ze se to tenkrat delalo jinak a taky zijete je jednoducha odpoved - rady ohledne vychovy, krmeni a deti se - jako vsechno- v case vyviji a meni k lepsimu. Pred 50 i 30 lety byla uplne jina technika a technologie, proto i vyzkum (vc.vyzivy a detske pece) byl jiny. Dnes mame dikybohu jinou, vyspelejsi technologii a vyzkum a diky tomu vime vic. Takze i doporuceni se meni.
UM - zeptej se ji, jestli tve dite vypada jako tele, kdyz mu porad chce cpat UM, ktere je na na i kravskeho. A kravske mleko neni nic jineho nez kojeni pro telata. Proc bys ho mela kojit mlikem od kravy kdyz mas svoje?
Nenech se. Je to tve dite. Usadi se to

lysecek
1. črc 2020

Bylo by dobre ji rázně vymezit hranice. O tvém dítěti nebude říkat, ze je divné, i kdyby to byla pravda. O jídle rozhodujes ty, dle aktuálních doporučení lékařů - jakou odbornost má ona, ze si mysli, ze to ví lip?? Nemusí s tebou souhlasit, ale je to tvé dítě a o těch zásadních věcech rozhodujes ty. Jinak nemusí vnouče vidět vůbec. Neradim ti, ze se s ni mas rozhadat, ale musí pochopit, ze už jsi dospělá a je to tvoje dítě, ne její panenka babyborn. A i kdybyste spolu neměly nějaký čas vůbec mluvit, lepší to vyřešit hned zkraje, ať mate pak pokoj.

autor
1. črc 2020

@betysch Tak to jsi mě dostala, že kdyby měla boty, tak by chodila a neválela se po zemi já nechápu proč mají potřebu nám znepříjemňovat nejkrásnější období života a brát nám naše právo rozhodovat si o vlastním dítěti.

autor
1. črc 2020

@janedv Já řekla že kdyby se dělalo vše postaru, tak bysme ještě svítili loučemi a prali prádlo v potoce. Ale prý žvaním nesmysly, že to je něco jiného...

autor
1. črc 2020

@lysecek Já právě nechápu proč dávat UM když dr. říkal že přibírá krásně. Ale máma si myslí že z kojeného prostě má hlad...

zlobr
1. črc 2020

Mrzi me,ze neco takoveho zazivate od vlastni maminky. U me to zkousela spis tchyne ale nastesti jen tak navrhovala a kdyz jsem rekla ze ne,tak toho nechala (jen posazovani v 6mes a podpirani polstarema,aby se naucil sedet,si vymluvit nedala a zkusila...no asi na 5s nez jsem ji sprazila). Jinak bych se maminky zeptala,jestli ona sama byla taky zivena UM? A co deti pred vynalezem UM? A teda neustupovat...kazda generace vychovava podle nejakych standardu dane doby...kdyz mohla ona, ty mas taky pravo vychovavat a pecovat podle soucasnych trendu!! Napr. muj syn 3r nikdy nechtel dudlik ani lahev (kojila jsem do 2 let) a UM ani v pozdejsim veku..ani mleko nechce. Proste kazde dite je jine (i sourozenci natoz v ramci generace). Pevny nervy!

janedv
1. črc 2020

Hele a bydlis s ni? Jestli ne, proste na nejakych par tydnu omez kontakt a hotovo. Nestresuj se. Svetova zdravotnicka organizace doporucuje kojit, UM sice neni konec sveta (ja mam jedno kojene a jedno na um), ale proc kdyz neni potreba. Proste - delas to dobre, mamku se vsi uctou na chvili odstrihni, protoze domluvit se s ni neda.

janedv
1. črc 2020

Ja si s mymi rodici ten prostor taky musela vymezit. A nekolikrat a dost razne. Neni to lehke, ale tak to je. My razime liberalni vychovu a trvam na tom i dnes durazne. Nejdriv jsem to zkousela po dobrym, ale v jednu dobu uz toho bylo dost a utla jsem diskuse s tim, ze my jsme rodice a tim to konci.