Autismus nebo něco jiného?

sarinka1999
4. črc 2020

Mám roční a půl dceru .. všichni okolo jsi mysli ze má autismus i mne přijde trochu zvláštní od jiných dětech .. začala chodit ve 13 měsících zatím nemluvi jen si z zvatla cely den a myslím si ze mi ani nerozumí .. jist chce sama s rukama a většinou jen těstoviny ovoce a zeleninu odmítá protože se ji třeba nelíbí povrch .. s lžíci jist nechce i když ji tam pořad dávám ukazuju tak ji proste z talíře vyhodí a tak začne jist .. ze skleničky pít umí .. z hračkami si hraje ale spis radši děla bordel a to tím ze vytáhne všechny ubrousky a nebo pliny a nebo všechny polštáře hází na zem .. Ale jinak s hračkami zkouší všechny způsoby jak si s tim vyhrát .. Změny ji vůbec nevadí ani žádný rituály nemá .. oční kontakt je ale málo a s cizími vůbec i když ji vezmou na ruku tak se nepodívá do oči .. neukazuje ale když neco chce sama si to snaží vzít a nebo u toho stojí a brečí a natahuje se .. nedávno nemohla najít svoji láhev tak po mne hodila limonadu ze má žízeň .. odrážedla ji vůbec nebaví jen to prohlíží.. s dětmi si moc nehraje ale i když to dítě má hračku co se ji líbí tak za tým dítětem chodí a snaží se mu vzít tu hračku anebo kouká jak se s ni hraje .. když se nudí sedne se mi na břicho a chce si hrát .. dá mi i pusu ale jen sama od sebe nebo mne i obejme .. když začnu brecet tak začne taky .. je sikovna a plachá .. nevím si rady .. test jsem zkoušela na internet a měla 13 bodu z 20 a to už se řeší takže až tak příští rok bude nějaký vyšetření do ty doby ji budou u mne doma sledovat jak si hraje a co umí a taky ji budou učit .. věřím tomu ze to nemá ale jsou tam nějaký příznaky a každý den nemůžu spát protože nevím co sní je a jak ji mužů pomoc .. PŘEDEM DĚKUJI ZA RADY A ODPOVĚDI

vitezove
4. črc 2020

U takhle malého dítěte se to určuje těžko. Internetový test nic neznamená. I kdyby měla autismus, tak to není nic s čím můžeš jako něco nějak dělat. Každopádně to může být jen mírnější fáze, jako asperger nebo tak. Ale taky to nemusí být vůbec nic, může být prostě plachá, mít takovou povahu. Jestli bere hračky atp. to bych neřešila. Nech to na profesionálech, obrať se na dětského psychologa a pediatra. A uvidíš. Dnes už je spousta možností, jak toto řešit a zlepšovat. Vůbec se tím nestresuj.

sarinka1999
autor
4. črc 2020

@vitezove strašně se toho bojím nikdy jsem se s autismem nepotkala a když čtu nebo vidím videa ze třeba nemusí mluvit cely život a taky dost dlouho budou používat plínky a ze je to těžký

lida9
5. črc 2020

ja na chovani tve dcery nic tak zasadne divneho dle popisu nevidim.... ono je lepsi negooglit, pak clovek vidi diagnozy toho nejhorsiho... a internetovy test na autismus u roka pul ditete?? to je vtip ne? ten ma vypovidajici hodnotu nula... uzivej si dcerku, kazdy se vyviji jinak, odlisne, tabulky nekdy na deti neplati... kdyz se ti nebude neco zdat, res s pediatrem, on te urcite nasmeruje kam dal...

pekuka1989
5. črc 2020

Dobry den, taky dle popisu vidim normalni mozna spravedlivější holcicku...s detmi s auti pracuji ale opravdu nevidim nic tak zasadniho co by jste jit ted mela brat jako znak auti a muset to nejak resit...je malinka...ve 13m vam stejne nikdo ani z doktoru, psychologu nic nepotvrdí...deti s auti maji spise stereotipni hru jako otaceni si necim atd, nebo si vubec hrat neumi...opravdu si uzivejte cas s malou a vazte si jeji osobnosti...a nesrovnavejte s detmi v okoli...budete to v pohodě

pekuka1989
5. črc 2020

Pardon stydlivejsi holcicku

codal
5. črc 2020

Taky mi to na autismus podle popisu nepřijde. Na všechno má ještě čas. Byla bych v klidu!

mourovatakocka
5. črc 2020

Zatím ji nech, ať se vyvíjí podle svého. Třeba se prostě mezi cizími lidmi necítí dobře a časem se to srovná. Že si nehraje nějak systematicky bych asi neřešila, je malinká, v tomhle věku měla dcera taky velkou zálibu v krámování a stěhování hraček z místa na místo. Bylo to na palici, ale je to prostě fáze vývoje. Pokud máš pochyby, obrať se na pediatra, nicméně bych být tebou ještě počkala. Jednak do hodně věcí z dotazníku dozraje a jednak se tyto různé poruchy opravdu špatně diagnostikují i pro odborníky. Užívej si pokroků, hraj si s ní, abys jí ukázala, na co vlastně hračky jsou 😁 Přiměřeně jí ber mezi cizí lidi, třeba jen do obchodu, ať se otrká. Třeba je jen stydlivá a časem bude introvert nebo to přejde.

zelenaesmolda
5. črc 2020

@sarinka1999
podle me je to naprosto normalni batole,dcera autistka neni a jeji chovani je velice podobne.

journals
5. črc 2020

@sarinka1999 je ji 13 mesicu! Hromada veci ktere popisujes je pro tak male dite uplne bezna. Nespechej na ni tolik, dej ji cas

journals
5. črc 2020

@sarinka1999 a nedes se vseho dopredu! Tim ji muzes dost ublizit

antilopkax
5. črc 2020

Měla 13 bodů... Jak jsi to určovala? Ono totiž stačí, když to udělá občas.
Ten test má spoustu podložek, když se to rozdělí na to, tak to není tak hrozné. Počkej, jestli ho bude dělat doktorka. Pokud jsi třeba dala, že nemá oční kontakt, tak ona ho má.
Jinak jaké příznaky? Protože z tvého popisu opravdu nic nevidím.
Myslíš, že nerozumí. Když ji řekneš třeba ham, bude vědět? Když řekneš táta, baba... Otočí se?
Jak na ní mluvíš? Chce to mluvit jednoduše, krátce a nebát se slov jako ham, haci, hají...
Mně podle popisu přijde normální.
@lida9 podle mě to byl ten test, co se dělá s pediatrem.

antilopkax
5. črc 2020

@journals na začátku píše 1,5 roku, že od 13 měsíců chodí.

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@journals 18 měsíců ji je

antilopkax
5. črc 2020

@sarinka1999 podle čeho jsi počítala ty body? Podle čeho soudis autismus? V zakládajícím příspěvku jsem nic nepostřehla.

izz76
5. črc 2020

Normální batole, proč hned autista😲 kvůli tomu, že ji nazajimaj cizí lidi, nebo protože nemluví? Každé dítě a nejen dítě je jiné, i mezi námi dospělými je spousta rozdílu, ve schopnostech a povahach.

izz76
5. črc 2020

Normální batole, proč hned autista😲 kvůli tomu, že ji nazajimaj cizí lidi, nebo protože nemluví? Každé dítě a nejen dítě je jiné, i mezi námi dospělými je spousta rozdílu, ve schopnostech a povahach.

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@izz76 nemluvi nemá oční kontakt moc když přijde do místnosti když jdeme na návštěvu tak se nepodívá a neslysi na jméno .. ani mi nerozumí .. neukazuje

antilopkax
5. črc 2020

@sarinka1999 už jsem se ptala. Jak moc nerozumí? Vůbec? Nezareaguje nikdy na nic? Dělá dětské hříčky? Neslyší na jméno vůbec nikdy? Oční kontakt jsi psala, že má s tebou, to znamená, že má oční kontakt.

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@antilopkax řeknu ji prines boty nebo dej mi flašku nic psychmotoricky vývoj je myslím v pořádku ale ten duševní

antilopkax
5. črc 2020

@sarinka1999 a co jednoduché věci? Umí ukázat třeba nos? Nebo otočí se, když řekneš táta? Umí nějakou dětskou hříčku? Udělá něco, když řekneš ham? Prostě úplně to nejjednodušší?
A hlavně - trénujete to? Ukazuješ jí, co po ní chceš?

meronym
5. črc 2020

@sarinka1999 Ja mam z Vasich prispevku pocit, ze na ni strasne spechate. Je to 18mesicni dite a na svuj vek se chova zcela primerene. Deti nejsou cvicene opicky a casto pokyn nesplni, i kdyz mu rozumeji. Co si vzpominam, tak syn se choval vice mene podobne a nyni v 3,5 letech je to moc chytry chlapecek, uplne normalni, co mluvi od rana do vecera. Abych to shrnula, problem mate spise vy, nikoli dcera. Zkuste se uklidnit a dat ji prostor.

meronym
5. črc 2020

@sarinka1999 Jinak v tomhle veku je normalni, ze spise kramari, nez si hraje. Hra s jinymi detmi je bezna az kolem 3 roku. Zvatla. Mluvit deti zacinaji kolem 2. roku, ale ani ve trech to neni nic neobvykleho. Zmeny ji nevadi, ritualy nema. Je vybirava v jidle. Odrazedlo syna taky zacalo zajimat az cca ve dvou letech. Ja proste z Vaseho popisu nic neobvykleho nepozoruji. Krome toho, ze ji vyhodnocujete na zaklade internetoveho testu. To je v tomto veku zcela k nicemu.

vitezove
5. črc 2020

Mimochodem sluch má určitě v pořádku?

linee
5. črc 2020

@sarinka1999 mne to prijde jako normalni 18 mesicni dite. Ted v tomto veku je povinna kontrola u pediatra. Zkuste to probrat urcite u pediatry. Jinak v tomto veku se deti hraji spise vedle sebe, nez spolu. To, ze ji testoviny a ovoce muze byt i tim, ze se ji to lepe kouse. Vetsina deti testoviny miluji. Ocni kontakt je dulezity predevsim s tebou, proze tobe duveruje, ty jsi jeji maminka. Ja kolem 2 roku veku vypisovala u pediatry dotaznik na autismus, dite by melo rozumet jednoduchym prikazu a vetam a plnit je. Ale to je az za pulrok a ver, ze za pulrok se dokaze dite neskutecne posunout dal. V tomto veku bych autismus neresila, je moc brzy, dite se vyviji, uvedomuje si sve ja (proto ta tvrdohlavost, vztek a vzdor) a zbytek bych poresila s pediatrou na miste.

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@linee díky za názor .. mate nějaký typy jak to zlepšit ?

linee
5. črc 2020

@sarinka1999 tezko na zaklade jednoho prispevku radit. Navic, kazda to mame nastavene jinak. Nesrovnavat. Pokud pises, ze holcicka sama breci, kdyz vidi, ze brecis a sam prijde a objime te, tak toto bezne autisticke deti nedelaji...oni uplne nezpracuvavaji takove emotivni projevy, natoz aby s tim prisli sami. Test, ktery jsi delala byl pro jakou vekovou kategerii? Pro tvoje dite? A nebo pro starsi? pokud pro starsi,tak rozhodne neni relevantni, protoze socialni a emotivivni vyvoj je uplne jinde, nez treba u o rok starsiho ditete...takze autismus ti urcite diagnostikuje jedine odbornik. Zkus vice chodit mezi deti, abys mohla sledovat chovani holcicky u jinych deti. Pomuze to i ji,interakci s detma (ale jak jsem psala, deti v tomto veku se nehraji SPOLU, ale vedle sebe)...a nesrovnavej....pokud neco rozhaze, ucit ji zase uklidit, uklidte to spolu, az bude hotovo, pujde se ven a pod. Deti potrebuji opakovat, system a nejakou organizaci dne. Ale je mozne, ze to vse delas. Dej tomu cas, dite se v tomto veku hodne vyviji...

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@linee ten test je běžný který dostáváte při prohlídce 18 měsíců a pak se opakuje ve 2 letech .. když jde do parku mezi děti tak si jich nevšímá buď chce tu hračku a nebo jde dal ale když například 4 léta holcicka ji chce obejmout tak jak kdy se nechá a to ji zná půl roku už .. většinou jsme cely den sami doma a nebo jdeme do obchodu někdy do parku ale tam leze lidem do tašek a nebo bere dětem hračky .. jinak agresivní není a nemá myslím ani záchvaty ..

zmrzlinka
5. črc 2020

Podle popisu mi přijde jako normální dítě...buď v klidu.

journals
5. črc 2020

@sarinka1999 i kdyz je ji rok a pul, tak ma naprosto normalni projevy batolete. Polovina veci by sedela i na meho stejne stareho syna a ze autista neni, tim jsem si jista. Spis bych kontrolovala sluch, jestli dobre slysi. To bylo prvni co me napadlo

sarinka1999
autor
5. črc 2020

@journals na sluch jsem byla po prve mi řekli ze slyší na jedno ucho miň a pak řekli ze slyší normálně ze nepotřebuje naslouchadlo .. a ona se ani nechce nic učit ale jako fakt ze ne