Agresivní dítě. Co byste doporučili?

luna03
14. říj 2024

Ahoj, mam problém. Asi. Mam 2,5 letou holku, chodi di detske skupinky a od jednoho roka cca je hrozně agresivní. Vuci nám i vuci sobe a hrackam. Jakmile ji neco nejde, tak se vsim zacne hazet nebo nas zacne placat. V detske skupince toto ale nedela, pouze doma. Mlati se i hlavou o zem, haze sebou a podobně. Nejak si nevíme rady. Neni to treba na doktorka ( Mráčka asi) 😂 nebo proste to tak je nějaký deti takhle impulsivni a zlepší se to, je to proste povaha? Diky moc za odpovědi ❤️

cilkat
14. říj 2024

Pokud je tohle schopná nedělat ve školce a dělá to opravdu jen doma v bezpečném prostředí, tak nad tím zjevně ona sama má docela kontrolu. Takže si nemyslím, že by to vyžadovalo doktora. ... Ublížila si tím někdy? (jako udělala si modřinu?) Pokud ne, máš prostě doma herečku no. ... Tak jednoho herce mám. Ne, nezvládá vztek bez fyzických projevů... dupat, bouchat do polštáře/madrace, klidně se i plácnout rukou do čela... proč ne? Lepší, než to držet v sobě, ne?
Samozřejmě jsou děti, které jsou schopné si ve vzteku ublížit, prostě tím, že potřebují ten vztek ze sebe dostat... Pokud by to byl tenhle případ, asi spíš, než psychiatra, bych hledala ergoterapeuta, který by jí naučil lépe vnímat její tělo (ono to často i odebere důvody se vztekat).

areh
14. říj 2024

@luna03 taky mám jeden takový exemplář 🫣 jako malý bouchal hlavou o zem až měl modřinu. Vždycky když jsem ho vzala, aby nebouchal, tak stejně pak "musel" bouchnout. Pak mně hodně štípal a kousal. Teď mu jsou čtyři a ve vzteku se vším hází. Je vidět jak je úplně rozčilenej. To mu třeba jen něco zákážu (nebudeš si teď hrát, půjdeme jíst, hrát si budeš potom). Hodně to je večer, když je unavenej nebo když vyžaduje pozornost. Často ho stačí obejmout a tak nějak přijmout tu jeho emoci (nebo jak bych to nazvala). Učím se s tím pořád pracovat a nějak všechno vybalancovat.

cherie24
14. říj 2024

@luna03 moje starší si prvně omlátila hlavu o zem už v 11 měsících. Má 5 let, dělá to stále. Ona celkově velmi špatně zvládá emoce. Všechny emoce a na jakémkoliv místě. Chodíme k dětskému psycholovi. Prvně jsme navštívili středisko výchovné péče v jejich čerstvých 3 letech. Od 4 let pak pravidelně dochází k psychologovi. Ty emoce opravdu nezvládá a nezvládám je ani já. Vůbec jsem si s ní nevěděla rady a to jsem pořád četla nějaké výchovné knížky, poslouchala webináře a těch nevyžádaných rad, co jsme neustále dostávali od okolí ...

areh
14. říj 2024

@cherie24 a pomáhá psycholog? Zajímalo by mě, jak se s takovým dítětem pracuje. Klidně napiš do zprávy.

luna03
autor
14. říj 2024

@cilkat prave, ze si i ublizi, kousne se, skube vlasy a hlsvou mlátí i o beton ze ma potom odrene celo. Nejak ji netrestam, nebiju nechavam ji v tom popřípadě se snazim navodit klid. Kdyz se rozciluju ja, tak me hladí a rika "mami klid" 😂 to co delam ja....

luna03
autor
14. říj 2024

@cherie24 prave, ty rady. Ty jsou nejhorší, rady typu moji babicky at ji dam pod ledovou sprchu proste NE. Ja ty jeji emoce nejak nevnímám, kdyz se vzteká tak se vzteká jen se snazim zamezit tomu, aby si ublížila, jinak ja jsem docela klidnej salamista, takže me to tolik nerozhodí.

palja
14. říj 2024

@luna03 dcera to dělala taky. Mlátila hlavou o zem, o beton, o skříň. Bylo to to nezralou nervovou soustavou, chodili jsme na neurologii. Teď už má 6 a dávno to nedělá. Dělala to v podstatě od miminka. Nerada na to období vzpomínám.

fifinka2020
14. říj 2024

@cherie24 a můžu se zeptat, jaké na to máte rady? Co pomáhá?

cherie24
14. říj 2024

@areh
@fifinka2020 říkal nám, že pokud by měla ubližovat sobě nebo čemukoli nebo komukoliv v okolí, tak prostě chytit a zamezit ubližování. Pokud se normálně vzteká, tak ať se vzteká, vyjádřit i podporu, že to chápu, že jí to štve. Říct, že mě taky některé věci štvou, ale holt to tak je, ne znamená ne a nejede přes to vlak. Pokud už třeba i já sama toho mám fakt dost (a že se třeba vydrží kvůli zákazu vztekat i víc jak 3/4 hodiny v kuse 👌), tak je prý pořád lepší jí odnést do postele nebo do pokoje, zavřít za ní dveře, ať se tam uklidní, než na ní ječet nebo jí dát na prdel či jiné podobné srandy. Zpětně si o jejích nezvládnutých emocích povídáme, když už je ona i já při smyslech. Proč k tomu došlo. Probíráme, co se jí honilo hlavou v tu chvíli a teď. Co udělat příště líp, protože to nebylo správné. Jak by potřebovala pomoct, aby k tomu příště nedošlo. A důležitá a zároveň nejtěžší věc je rozeznat a snažit se předejít situacím, kdy se její chování vymyká kontrole. Někdy to jde, někdy ne. Teďka máme na konci října sezení a potřebuju se s ním právě poradit, jak reagovat, když už něco rozbije. Kolikrát něco dělá, stačí mžik a najednou věc letí vzduchem nebo s tím začne mlátit o stůl a můžeme to vyhodit. To samé, že si se ségrou hezky hrají a najednou jí flákne kvůli nějaké volovině. 🤦 Vždycky s ním proberu nějaké situace, na kterých se pak snažíme pracovat do dalšího sezení. Teď už si často i umí říct, že už je toho na ní moc a že za chvíli něco udělá, což je pokrok. 🙏 Je to zároveň i fajn podpora pro toho rodiče, protože okolí rádo naznačuje rodičům takových dětí, že se jim ta výchova docela nepovedla... 😀

cherie24
14. říj 2024

@luna03 no, tak rady typu vařečka, kopřiva, studená sprcha, takových taky dostáváme bezpočet. Jako z logiky věci, moje dítě očividně neví, co se sebou, ubližuje samo sobě a já to vyřeším tím, že ho seřežu nebo ho vyšokuju ledovou vodou? 🤦 Když je to tak efektivní, proč se takovým způsobem neřeší i problémy dospělých? Stačila by ledová voda a psychologové by mohli jít na pracák. 😀 Ale je pravda, že tyhle šoky vlastně situaci po čase vyřeší, ale ne tak, že by to dítě bylo vyléčeno, ale tak, že ty emoce v sobě potlačí a pak si lidi v dospělosti koušou nehty, žijí ve stresu, v pubertě si řežou ruce a skáčou pod vlak.

luna03
autor
14. říj 2024

@cherie24 lo mne teda by ani neslo pres srdce dvouletý dite ktery je plný emoci který defakto nezná, strkat ji pod ledovou sprchu.. Boze je to moje zlatíčko at dela co dela 🙏

luna03
autor
14. říj 2024

@cherie24 takze je v pořádku ji v takovem afektu odnest do pokojiku, zavrit za ni a nechat ji tam vyvztekat? To totiž pomáhá, ona pak prijde jak znovuzrozena a usmívá se 😂 a ja se aspoň nemusim rozčilovat 😂

luna03
autor
14. říj 2024

@palja mam s ni zajit k doktorce?

luna03
autor
14. říj 2024

@cherie24 ja se teda bojim jediného - ze bude ubližovat mladsi az se narodí.

hanka_12345
14. říj 2024

@luna03 a nepomohlo by ji v tom vzteku pevne sevrit v naruci a pokat az to prejde? prekuli se hysterie kterou prozije jak v kazajce a bude to. Kamaradce to doporucoval nakej doktor a je fakt ze muj syn byval ajko maly taky vztekly, neublizoval si ale byl vzdy uplne nasrnanej a řval ikdyz se mu nic nedelo. Manzel h ovzdy chytil takto a pak ho to preslo. Ted ma 7 a nakej rok uz to nemel.

cherie24
14. říj 2024

@luna03 pokud je to vztekání, kdy dítě plně vnímá a pouze si něco vynucuje, tak pak je to v pořádku, nechat dítě vyvztekat někde stranou. Pokud je to ale scéna, kdy emoce dítě ovládly a ono si neuvědomuje, co dělá a v tu chvíli si například ubližuje tím mlácením hlavy o zem/nábytek nebo mlátí okolí, tak v takové situaci je třeba naopak zakročit a dítěti pomoct a rozhodně ho nenechávat někde stranou. To ale musíš poznat ty jako máma, jestli si dítě pouze vynucuje a zkouší k tomu i herecké výkony nebo si ubližuje, protože to neovládá. Moje dcera herečka je a výborná, ale někdy vážně dojde na situace, kdy je úplně mimo, nevnímá okolí a ubližuje v afektu. To už na ní člověk vidí, že je mimo realitu a ovládají ji emoce. A začala jsem to na ní pozorovat už někdy v roce a půl. Jako starší pak i říkala, že jí někdo nebo nějaké hlasy k tomu nutily. Což nás tenkrát hrozně vyděsilo. Psycholog říkal, že je to právě to, kdy dítě ví, že emoce převzaly vedení, ale dítě to nemůže ovládat a má pocit, že "něco" ho k tomu nutilo.

palja
Včera ve 03:29

@luna03 já bych zašla k dr.
Myslím, že normální vývoj dítěte to není. My jsme měli jen hlídat, aby si nějak neublížila, nezakrvacela do mozku a pod. Chodil jsem na neurologii, měla léky na dorávání nervové soustavy, zvýšené dávky vit B a D.
Tady není nikdo doktor, aby tohle diagnostikoval na dálku.
Mám 2 děti. Jedno zdravé a jedno s neurovývojovou poruchou. Ono je vztekání a "vztekání". Takže vím, že to, co dělala první dcera, rozhodne nebyl zdravý vývoj. Malá má teď období vzdoru, taky se se vzteká, taky protestuje, ale jinak než ta první.
V komentáři níž píšeš, že máš strach, že bude ubližovat mladší. Čekáte miminko? Ta naše starší dcera malou šikanovala hned od narození. Takže se pořád muselo hlídat, aby ji nezabila. Jak jsem psala, nerada na to vzpomínám.
Já jsem prostě poznala, že je něco špatně, tak jsme šli k dr. Teď už je to všechno za námi a žádné takové epizody dcera nemá.

luna03
autor
Včera v 05:35

@palja ja nevim no, deje se to právě obcas nepřijde mi to nejak jako na lékaře, ze by mela neco nedovyvynuteho. Dela to jen doma, sem tam a po nejakem zakroceni přestane. Ano za měsíc rodim. Zkusim se na to ale lékařky optat🙂

rencinka87
Včera v 07:49

@luna03 jak dlouho to dela?

jannym
Včera v 08:21

Pokud se dostane do afektu tak jedine rozumne reseni ji zamezit ji v ublizovani sobe a lidem vecem v okoli, obejmout a chlacholit (syn ma afektivni zachvaty dost casto, ale je uz velky a kdyz se uklidni tak komunikuje, takze se muzeme dobrat co bylo spoustecem a proc se nebyl schopny uklidnit sam), ale v tu chvili je uplne odpojeny od sveta, obejmu ho, kolibam v naruci a broukam mu ukolebavku jako kdyz byl male batolatko, po par minutach zachvat pomine, vy musite zustat v klidu a ten klid v laskyplnem, bezpecnem obeti predavat ditku

luna03
autor
Včera ve 12:01

@rencinka87 od roka, jak píšu

luna03
autor
Včera ve 12:02

@jannym jo to ja v klidu jsem, me to nejak nerozhodi, jak jsem psala. Spis ona aby s tim byla v poradku 🙂

jannym
Včera ve 12:59

@luna03 kdyz jsem byla se starsi u psycholozky, resily jsme vybuchy vzteku a potize se zpracovanim emoci doma, ve skole je zlata, ale doma je to obcas dost narocny, tak mi rikala, ze doma je pro ni bezpecne misto, kde muze upustit paru, byt vztekla, nastvana, protoze vi ze doma bude milovana a prijimana i kdyz si dovoli byt “chvili” zlobiva, vztekla holka a at ji projevuju lasku, posporu, reknu ji, ze je v poradku pokud se citi nastvana…

rencinka87
Včera v 16:36

@luna03 promin, jeste jsem si to sla precist, jestli to tam nepises a nevidela to tam, sorry 🤦‍♀️😁
Ptala jsem se kvuli tomu, jestli to nesouvisi s tim, ze jsi tehotna, ale pokud nejsi slonice, tak od dcerky roka asi tehotna nejsi 🤦‍♀️😁

luna03
autor
Včera v 19:41

@rencinka87 nejak nechápu ale budiž. Agresivní je od svého jednoho roku. To píšu hned na začátku, tak se omlouvam jestli mam dlouhy vedeni 😂 každopádně to mi nepřijde uplne dulezity řešit 😂

rencinka87
Včera v 20:36

@luna03 promin, ptala jsem se, protoze jsem tu informaci o veku dcery puvodne prehlidla, takze se omlouvam za zbytecnou otazku 🙂
A ptala jsem se, protoze jsem si myslela, ze kdyby to bylo poslednich par mesicu, treba by to mohlo souviset s tehotenstvim, ale znovu - prehlidla jsem tu tvoji informaci ze zacatku, takze s tehotenstvim to nesouvisi a ostatni uz poradily holky. Drzim palce, at to dobre zvladnete - asi to po porodu druhyho mimca bude narocnejsi, ale treba naopak mala prekvapi - bude z ni velka segra, bude chtit pecovat a vztek postupne vymizi..