ADD. Máte zkušenost?

1. lis 2022

Maminky, prosím, máte některá dítě s ADD? Ráda bych se zeptala. Lze tuto poruchu poznat již v MŠ? Jak se projevovala v tomto věku 3-5 let? Vidíte časem zlepšení či zhoršení? Jak s projevy ADD pracovat u skolkoveho dítka? Děkuju!

dashyyy
1. lis 2022

Čekáme na konzultaci u 10letého kluka, já jsem si tedy téměř 100%jistá, že má ADD.. zpětně jsem si jistá, že to měl už ve školce.. každopádně jsme byli v PPP když měl 6 kvůli odkladu školní docházky a tam paní dr. teda nic neříkala, jen že má snížené sebevědomí, to už vlastně s ADD úzce souvisí.. naplno se mu to rozjelo až teď ve 4. třídě.. přijde mi, že takhle u malého dítka jako máte vy se to diagnostikuje špatně a hlavně musíte najít psychologa, který s tím má zkušenosti, protože to není úplně běžná diagnóza .. hodně sil, chce to pevné nervy a jinak na FCB je celkem fajn skupina, kde je dost odkazů na literaturu pro rodiče, jak pracovat s takovým dítkem a tak

autor
1. lis 2022

@dashyyy moc děkuju!! Syn má 4 roky. Paní učitelka mi už vícekrát řekla, že je nesoustředěny, že když ho něco nebsviz, nezaujme, má tendenci od toho utíkat a nedělat to, že třeba mají cvičit a on si lehne a necvičí, že ho za něco pokárá a on to udělá za chvíli znovu a když se ho ptá, co mu řekla, že dělat nemá, tak už si to nepamatuje. A zase někdy, že moc dobře ví, co mu řekla, ale on schválně dělá, že to neví. Říkala, že někdy je zlatý a z toho, že ho musí jen napomínat.
Možná je to, co popisuju, pro děti v tomto věku normální a přejde to. Kéž by!!! Uvidím, co napíší ještě další maminky. Každopádně moc děkuji za sdílení tvých zkušeností a za rady ❤️!!

dashyyy
1. lis 2022

Já jsem to teď opravdu hodně řešila a taková roztěkanost je běžná až třeba do 3. třídy, kdy může mít dítko problém se soustředěním.. u nás je to takové, že je hodně ve svém světe, je s námi v místnosti ale v podstatě nás nevnímá.. ve škole sedí a kouká si z okna, pak netuší, která bije.. u ničeho moc nevydrží od malička, hrozně nerad kreslí, nerad čte - neudrží u toho pozornost.. moc, opravdu moc nám pomáhá rozkládat úkoly na kratší etapy, když vidím, že ztrácí pozornost, nechám ho dáchnout 5/10 minut a pokračujeme, hodně chválím, snažím se nepoukazovat na chyby

cilkat
1. lis 2022

Ahoj. Mám 7 let syna s vývojovou disfazii nebo autismem. O ADD u něj hodně mluvila logopedka právě kolem těch necelých pěti let. Prostě vypinal, odcházel do svého světa a nevnímal okolí. I jsme kvůli tomu byli poslání na neurologii a EEG, jestli to není skrytá epilepsie.
No, ve výsledku to vnímám tak, že byl tou dobou Prostě těžce pretizeny. Nevnímal, protože to už nedokázal. Hodně pomohla neurovyvojiva terapie a odstranění primárních reflexu (obvykle pod vedením ergoterapeuta, ale ne každý to dělá... v Praze doporucuju Play-si).
V současné době tam jsou nějaké potíže se zaclenenim do kolektivu a tak, aby to (ne)vnímání je řádově úplně jinde a podle mě v normě.

merope
1. lis 2022

Možná je dobré se zamyslet, zda je nutně potřeba vědět, zda dítě má či nemá ADD/ADHD. Určitě je dobré si přečíst něco, jak s podobným dítětem pracovat čistě proto, že pokud je nesoustředěný, tak je určitě dobré použít věci, které na to pomáhají. Ale takto je dobré s ním pracovat i pokud ADD nemá.

Jinak na poli ADHD je momentálně obří výzkum a velké posuny (ale dost lidí o tom ani neví). Např. diagnostikují se častěji chlapci než dívky, dívky zůstávají do dospělosti bez diagnózy - a pokud potom v dospělosti jim to z různých důvodů činí potíže v životě, mají obří problém najít kohokoli, kdo by je diagnostikoval kvůli medikaci.

Tak uvidíš, jak to bude, až bude starší. Rozhodně dokud nepotřebuje medikaci nebo papíry z PPP, je to vlastně jedno, zda mu někdo napíše či nenapíše diagnózu. Klíčové je si zjistit, jak s tím pracovat - i bez diagnózy. Jo, kamarádka mi říká, že si mám taky zařídit diagnózu a léky, že co je má, je to super - ale já nejsem asi tak tvrdohlavá, abych obíhala hromadu psychiatrů, než bych našla toho jednoho, co tomu fakt rozumí a netrvá na tom, že pokud do 12 let nebyly jasné příznaky, tak jí léky nenapíše...