Dobré rano Maminky 🙂
Chtěla by jsem se zeptat ,máme 9 měsíční ho syna zachvilku bude mit 10 měsícu a pořád ještě nelozí ani se neplazí,snaží se vždycky jde na kolinka a hýbe jen ručkama dopředu a to zadu ale nožky nepoužíva,jen se tak zadečkem vždycky houpe.Po zadku se docela dostane daleko ale když ho dám na čtyři tak si autamiticky sedne .Četla jsem že by měl už lozit a stát a chytat se nabydku .Mám celkem strach
má čas neboj...naše malá se začla plazit po 10m. sedla si po 11m. z lehu a pérovat,klečet a lézt začla až po 1.roce a poprvé si stoupla u nábytku až ve 13m. byla v pořádku jen líná 🙂
Některé děti nelezou vůbec ...a začnou pak zrovna chodit, strach bych z toho určitě neměla 🙂 Kamarádky holka místo lezení seděla a odstrkávala se nohama ( šoupala se po zadku) a nikdy nelezla a je úplně zdravá a šikovná🙂
@werik153 Tak toho, že nebude lézt a rovnou začne chodit, bych se teda určitě bála. A hodně..
Jak mi na dětské rehabce vtloukali do hlavy, pokud kojenec přeskočí tuto fázi, mívá často kulatá záda, ploché nohy - často do X, nedokonalé propojení hemisfér a mnohé další. Samotnou mě tehdy ten klíčový význam lezení překvapil 😖
To houpání předchází lezení, pár dní se bude houpat a určitě začne lozit.
@werik153 některé děti opravdu lezení přeskočí, ale jsou to hlavně děti, které rodiče předčasně posazovali, dávali do chodítek, nebo je tahali za ruky. Bohužel to může ve správném vývoji dost uškodit. 😒
Malá se začala plazit v 11 měsících, lézt asi ve 13 měsících, teď je jí 16 měsíců a jen si sem tam stoupne, ale nechodí. S lezením jsme jí museli pomáhat (motivovat).. Držet jí pod hrudníčkem ručník, aby byla na kolínkách a jak lezla, jít zároveň s ní, aby si zažila ten pohyb. Měli jsme to tak doporučeno od fyzioterapeutky, ale malá je naprosto zdravá, jen línější. Když nemusí (není na stole jídlo 😀 ), stačí jí být na kolínkách. Dnes jsme fyzio potkali na procházce a máme ji nechat, ať si na to dojde sama. Takže, zašla bych k fyzio, aby poradila, doporučila nějaké podpůrné cviky, ale jinak bych to nechala na mimču, ať si k tomu dojde samo 🙂
já jsem zrovna případ dítěte, které nelezlo a šoupalo se po zadku...mám těžkou dyskalkulii, nemám žádné prostorové vidění, odhady na vzdálenosti a dálky atd, ono to propojení hemisfér při lezení je opravdu důležité a pokud dítě neleze a začne rovnou chodit, je nutný ho to naučit na rehabilitacích (i když už chodí)...
Já ani brácha jsme právě taky nelezli. Já naprosto postrádám pravolevou orientaci, brácha má pro změnu skoliozu. Ploché nohy oba - na tu bolest z dětství si vzpomínám doteď 😝 Soudružka lékařka totiž mamku přesvědčila, že dítě patří do postýlky a ne na podlahu 😝
strach neměj, není z čeho, když se houpe na čtyřech, rozleze se, jak posílí svaly..