Ahoj maminky,
naše malá má 8,5 měsíce a neplazí se, neleze, nesedí, nestojí. Na osmiměsíční prohlídce sem to řešila s mudr. a ta říkala, že by něco už pomalu měla dělat, protože od 5. měsíce sme zaseknutí na letadle. Dala nám teda nějaké cviky na doma, aby si malá uvědomila, jak koordinovat pohyby atd. Je pravda, že po týdnu cvičení už se krásně začala zvedat na ručičky (jako když chce dělat kliky). Zato se ale přestala přetáčet za zad na břicho.
Zkoušela sem jí rozplazit za poslední dva měsíce na všem možném včetně mobilu a ovladače, ale prostě nic. Chvíli se snaží, pak začne ječet a dělat letadlo a je to v háji.... Co se týká lezení, nejdřív odmítala dát nožičky pod zadeček, ty už teď dá, ale okamžitě zaryje pusou - následuje hysterák a letadlo. Tak sem zkoušela další věci, a posazená pasivně minutu nebo dvě vydrží, celkem obstojně stojí, jen u toho neustále kývá pánví dopředu a dozadu. (ano, vím, že se posazovat a postavovat nemá, ale prostě sem potřebovala vyzkoušet, jestli vůbec něco zvládne).
Než budu vyšilovat a poletím k mudr. a následně někam na neurologii - nějaká rada prosím?? Vím, že každé dítě má svůj čas, a nějak nepotřebuju, aby v 9 měsících uměla abecedu, jen mě zaráží, že prostě nedělá vůbec nic ☹ Děkuji.
@terezapetrova hodiny dělává, to jo. Nám s manželem přijde, že ji ten pohyb nudí, když na tu hračku nemůže dosáhnout, buď ječí nebo (když má dobrou náladu) otočí hlavu jinam a zaměří se na jinou hračku. Dnes sem už opravdu nešťastná.... jinak děkuji moc za příspěvek, zítra teda zkusím mudr. ☹
@irisv nase to dela taky, kdyz na neco nemuze tak ztrati zajem. Dr nas poslala na rehablitaci protoze ma zrejme oslabeny svaly tak at na ni kouknou. Je nam 6mes
@lussinka88 díky! A rhb pomáhá?
Těžko soudit takhle od monitoru, každopádně náš syn byl těžký pohodář, v 7 měsících se teprve začal přetáčet ze zad na břicho, v 8,5 měsících taky nelezl, maximálně občas někam zacouval. Posazovat jsme ho začali my, jasně jasně nemá se to. Když nelezl ani v 10,5 měsících, tak jsme mu prostě pomohli. Strčila jsem mu kolínka pod sebe a posunovala mu ručičky a nožičky a měl z toho srandu 😀 do týdne lezl. Po chvilce si pak i stoupnul a v roce chodil. Některé děti jsou jen línější, v 8,5 měsících bych řekla, že má ještě čas. Každopádně bych dala na radu Dr.
Moje dcera se začala přetáčet mezi 4.-5. měsícem, plazit v 10 měsících, okolo roka lézt po čtyřech a jakž takž sedět, teď ve 13 měsících si začala stoupat. Na rehabilitaci vše ok a že v dnešní době je spíše trend stoupání a chození dětí mezi 18-24 měsíci 🙂. Letadlo dělala skoro pořád, ale už od toho pátého měsíce se snažila pérovat na kolínkach.
Neměla bych strach, vše má svůj čas 😉.
No rehabka bude urcite potreba. Nestydte se, hlavne neni vhodnw delat s ni veci na ktere ani ve svem veku zrala byt nemuze-sed, a uz vubec ne s oporou..., stoupani...Rehabek se nebojte. Hold ma slabsi svaly.
@irisv teprv pujdeme... dam vedet 🙂
Syn (8,5m) zacal v techto dnech z niceho nic perovat na kolenou a za par dni lezl. Do te doby se tocil jen dokola, delal letadlo. Kdyz potreboval na neco dosahnout, vztekal se a radeji si zakricel, aby mu to nekdo podal. Doktorka na prohlidce rekla, ze je to zatim ok. Rehabilitace nic nezkazi, ale ze sveho velmi laickeho pohledu bych rozhodne neplasila, prijde mi to v pohode.
Jejda neny a co by asi tak na 8 a půl měsíci měl dělat??? Za mě neresit nechat být.... dcera tákhle byla do roku skoro a pak začala sama.... a syn na 10mesici chodil.... každý je jiný.... já bych to nehrotila
Taky jsem byla nervózní, ale zbytečně. Syn se začal plazit až po 9.měsíci, lézt začal minulý týden. Už si i kleká a včera proběhl první pokus o překážkový sed. Dej mu ještě čas. 😉
No, z vlkastní zkušenosti jsem tohle nezažila, ale manžel prý to tak měl jako mimino, do roka jenom ležel na zádech a hleděl, pak najednou začal fungovat. Já bych to ale asi smaa tak dlouho nesnesla, tchyně je teda asi dobrý flegmatik. Zašla bych někam na neurologii ať malou vyštří a kdyžtak na rehabilitace, to jí podle mě neuškodí. Jinak já jsem dceři pomohla se rozlézt (ale to už teda plazila dost dlouho) tak, že jsem jí pod bříško protáhla ručník a nadzvedla, stačilo jí to dvakrát ukázat a hned to šlo, ona na to nějak nemohla předtím přijít.
My jsme měli cca od půl roku fyzio. Podle mě zbytečně, ale ty cviky dceru bavily.
Pozri aj temu Vyrazne zaostavanie rocneho dietata v psychom.vyvoji,ktoru som pred nie dlhou dobou zalozila.Moj maly bol na tom podobne,roxplazil sa v 11mes.,na 4 sa zacal davat v 13 mes.aj tyzden a zaroven sa davat aj na kolienka popri nabytku a tak sa vertikalizovat.Tyzden na to prve pokusy o stvornozkovanie a to stale piluje a piluje a zacina sa zlepsovat a uz ten kus prejde aj po 4 avsak ovels viac stale plazi.Od 11.mes.cvivime Bobatha,od 12,5 m vojtovka.Od 5.mes.som sa pytala na neurol.lebo som porovnavala si starsou dcerou kt.boka tabulkova a robila vsetko ako pisu tabulky.Neurol.vysetril a podla neho je ok.Kontroly mavame kazde 2mes. Rehab.dr. stanovila dg.mierna axialna hypotonia,ze preto napreduhe pomalsie,tak cvicime.Ina neurol.mi dokonca vravela ze nech sa neplasim,ze maly je stale v sirsej norme a ze je dolezite aby napredoval.Ze na tabulky mam zabudnut ze su len vysoko orientacne a ze je vrla deti ktore su idu svojim tempom.Pre klud duse by som sa vypytala na neurol.a tam ti dr.po vysetreni povie ci treba cvicit alebo netreba.Mne sice neurol.stale vravel ze netreba ale ja som sla aj tak lebo som strasne chcela aby uz adpom sedel lebo mame velje problemy s autosedackou-je dost velky a velmi dlhy na vajicko tak som to chcela urychlit.Inak chodime aj na baby plavanie-to mi odporucal aj neurol.aj rehabil.doktor.Ked to mam zhrnut po mojich dkusenostiach a co vsetko som si vypocula od viacerych dr.tak si myslim ze tvoja mala je v pohode a rozbehne sa ked pride jej cas😉
Take pridam zkusenosr.S malou jsem zacla cvicit od 6.mesice na rehabce,2x tydne jsem sni chodila soukrome cvicit na balonu(doporucuju).v 9mesicich nesedela,neplazila se,teprve se zacala pretacet!!! Po 3mesicich cviceni.V 10mesicich se zacala plazit,vse jsme ji ucili a hodne motivovali(sama nemela potrebu).v 11mes.zacala lozit po 4( mame doma schody,ty ji pomohly rozlezt,denne zkouset motivovat lozit po schodech).ve 12.mes si teprve sama sedla pres sikmy sed(nikdy jsme ji nasilne neposazovali,nepouzivali choditka) ve 14mes.si stoupla a zacla chodit kolem nabytku a jak stala sama v prostoru,prestala jsem to uz resit.rozesla se v 17.mesicich.ve 2letech nas vyradili z rehabilitace,ze vse dohnala a je naprosto zdrava.jsou ji 3 a na telocvik fakt sikulka...pal jsem resila mluveni,ve 2letech skoro nemluvila...dala jsem ji mezi deti o 3mes.pozdeji do skolicky, ze ji rozmluvi lip nez ja.ve 2.5 zacla a nezavre pusu.ve 3letech dr.spokojena,ze to dozene.valime rikadla,pisnicky,basnicky.procvocujem hravou formou.nektere ddeti jsou holt pohodlne a musi se snimi vic pracovat,jak ji nastartujete,chytne se.nase lina tedy byla...ale ted je sikula.a mluvit ji donutil kolektiv.ja bych to svedla mnohem pozdeji.cvicte a motivujte a rehabka urcite.drzm palce.s druhym pujdu pripadne mnohem driv.kazdy mesic cviceni je znat.
@shine2015
praveze se neda rict vseobecne, ze u všech deti se to muze nechat byt, muj syn by bez reha chodil třeba na 4 letech to uz by nebylo moc supr
Jeste dodam,ze do 10 mes.jezdila v hlubokem kocare,oddelala jsem v lete do pulky strisku,byla na 4,perovala na kolinkach a cucela spokojene ven.ve sportaku az kdyz jsem se bala aby mi uz nevylezla.nechtela jsem,aby jen pasivne sedela.2x denne venku,vysadit nekde a motivovat k pohybu na hristi na prolizky.2x tydne cvicenicko..byla to fuska tedy,Ale snazila jsem se nesrovnavat s ostatnimi a delat pro vyvoj maximum.nepomahat za ruku v chuzi,radsi pozdeji,ale sama.byla tak spevnena,ze pak skoro nepadala a mela skvelou rovnovahu..mluveni a jemnou motoriku jsme zacly pozdeji,holt se dyl soustredila vypilovat beh,chuzi.do schodu sla sama mnohem driv nez jine deti.do dnes nesrovnavam.od 18mes.po vysazeni D vitaminu.bere rybi tuk v omega 3mastnych kyselinach.chutna ji a zachranili jsme nozky.od 3let ji hrozila vlozka do boty a take pevnymi botami k9lem kotniku...tak uz nebudu vypisovat.kamaradka necvicila,nechala malyho az sam a prvni krok udelal az ve 2letech.s chuzi je liny do red...ma 4,nase ujde uplne vsechno,bez kocaru je od 2let.byla to fuska s revem,ale po malych prochazkach se vyplatilo i tohle usili.holt si to vybiram vzdy slozitejsi,ale vrati se mi to pozdeji.
@zazrakysedeji přesně - pohodlná, to na tu naši sedí do puntíku. Jsi dobrá, já ten řev zvládám chvíli, ale po pár minutách povolím...možná to je ta chyba, co dělám, ale prostě to nedovedu. jinak moc díky!
Moje malá ma 11 mesicu a jen se plazi. Vim ze sem to zavinila i ja, obcas byla v choditku. Ted je bez choditka a zacina se plazit vic a vic. Vse ma svuj cas, je pohodlna a urcite bych zo nehrotila. Kazde dite je jine a nema se kam spechat. Kdysi to neresili, dnesni trend je vsechny posilat na rb. Pritom na to musi deti prijit samy 🙂
@irisv u cviceni neplakala,jen se ji bez kocaru daleko nechtelo.tak dojet na hriste a tam behat,to zas joo.Holt si sousedi prosli trochu peklickem,kdyz jsme sli na prochajdu nez jsme prosli ulici,ale znaji me od mimina,tak byli tolerantni a jen nas podporovali at vydrzime,ze se to zlomi.
@tete20 on je rozdil,pokud se alespon nejak posouva,tak proc ne,ale kdyz v 8mesicich jen cuci a smeje se a nejradeji je na zadech s hrackami,nemelo by se to nechat byt.Opravdu muze byt jen line a potrebuje vice motivace a cvicit nebo muze byt i problem a oto vic cim driv cvici tim lip.Od kamaradky taky zacal ve 2letech chodit,zacla to resit az v 18mes. Mel rozvolnene kycle,proto nemohl melo se cvicit uz mnohem driv,navic ho nechala preskocit fazi lezeni,vubec nebyl spevneny na chuzi.druhe ditko uplne v pohode,naopak ve vsem na pred.Ale kazdeho nazor.ja bych sve pasivne jen tak nenechala
@zazrakysedeji díky, já psala mail mudr. a uvidíme, co zvolí (cvičení, neurolog...). Když z toho jako matka nemám dobrý pocit, a to nejsem nijak vysazená na tabulky, tak bych asi pro to něco měla udělat. Maximálně se zeptat, nechat malou vyšetřit. A třeba bude vše ok, tak aspoň budu klidná 🙂
@irisv to bude dobry,ja to nastesti tak neresila.Svagrova byla z male vic na prasky nez ja🙂vedela jsem,ze delam pro vyvoj co je v mych silach a pres koleno se nic lamat nema.Babicka byla spatna,ze v 9mes.jeste nesedi,ze ji mame posazovat.dala jsem prisny zakaz,jen pololeh/sed,dokud si nesedne sama,manzel stal taky za mnou...pokud to nebude dodrzovat,bude sni jen pod nasim dohledem.Babi dostala rozum a zpetne mi davala za pravdu...mela jsem podporu i rehabilitacni...za ruku pak taky nechodila,holt spadne,hlidali jsme jen hlavu,rohy...ale pady jsem neresila...na rehabce vam poradi vhodne cviky,ale stejne je to na vas jestli cvicite.Doporucila bych i cviceni na balonu(objednani na rehabku muze trvat az mesic),az bude lozit i vhodne cviceni v kolektivu at i neco obkouka.Male hodne pomohlo.Tak drzim palce,uz rozhodnuti stim neco delat je za me pochvala velka😊
@irisv mimochodem,mudr.uz mela poslat davno v 6mesicich,ja litovala,ze jsem se neobjednala uz ve 4 a cekali jsme.Pokud Vas neposlala,je to s podivem...pekny vecer a dejte casem zpravu jak jste pokrocili.Ja rodim za mesic,tak uz jsem taky chytrejsi kdy stim zacit neco delat.na rehabce tvrdi,jakmile nepase do 4mes koniky nastup🙂
@zazrakysedeji když mi byly do 6 měsíců ukázkový...koníky pásla, letadlo dělala a otáčela se ze zad na bříško. U letadla bohužel už je asi 3-4 měsíce a před třemi týdny se přestala otáčet. Kontorly sou bohužel takhle po dvou měsících (v 6, v 8, 10měs.), takže to vlastně v 6 bylo ok a až teď v 8 sme na to přišly.... Mudr. mi už psala, že nás chce vidět a pošle nás na rhb. Tak uvidíme. Děkuji 🙂
@irisv my byly dneska na rehabce, hodne me tam vyzpovidala a ukazala jeden cvik z vojtovky na zvedani nozicek - ma ochably brisni svaly tak proto se neotaci... pry postupne nejaky dalsi pridame.
@irisv jinak u nas to bylo podobne ale trosku driv ve 3 mes krasne pasla a v 5ti se to zaclo zhorsovat :-/ nevim cim to je. Porad to prikladam tomu ze strasne vyrostla za kratkou dobu
@lussinka88 taky si myslím, že to u nás bude o ochablých svalech, ale nevím, na rhb mi to zatím nikdo nebere, tak se nemůžeme objednat. Tak ať vám to jde a brzo už na rhb nemusíte!
Nechala bych si napsat rehabilitace. Aby Vám ve cvičeni radil někdo fundovany. A s tim bych neotalela. Pred plazenim by jeste mohla točit hodiny tak taky můžete trénovat. Jinak ohledne sedu, to deti umí mnohdy mnohem později a na stání ma taky jeste čas.