6týdenní chce stále prso, usíná u něj po chvilce a brzo se budí

falcony
7. čer 2017

děvčata, chtěla bych se zkušených matek zeptat - pročítám knihy o mimčách a všude radí nastolit brzo rituály a režim, ale kdy přesně je brzo jsem se nikde nedozvěděla. Mám 6ti týdenního broučka, který zvládá že večer před velkým spánkem namasírujeme nožičky (většinou, někdy usne dřív, koupeme tak jednou za 2-3 dny, z toho rituál neudělám), ale spí i papká si přes den jak chce, v noci se budí tak po 4-7mi hodinách, jak kdy.
A s papkáním mám velké dilema - prospívá dobře od začátku, plně kojíme, ale chce kojit někdy i po hodince a během dne málokdy opravdu spí déle jak deset minut(pokud nejsme v pohybu, většinou kočárek i šátek uspí a večer někdy usne skoro hned, jindy musíme hodinku dvě uspávat a houpat- potom vytuhne a v noci většinou krmim jen jednou a zase tvrdě usne..). Když ho přes den vezmu k prsu, tak chvíli saje a pak už jenom dumlá a pospává u prsu, když mu vypadne z pusy a spícího ho dám do košíku/na deku, tak se za chvíli vzbudí a většinou brzo začne kňourat a křičet, po 3.-4. opakování pak už spí i déle, z toho usuzuju že se dycky nají jen trochu... Prostě si většinou u prsu pět minut posaje a potom jenom dumlá, v polospánku, po odtržení za moment někdy i hned křik, plína suchá, krček příjemně teplý a chce jenom znovu k prsu a několikrát se to opakuje. Poslední týden už mi na takový režim připadá moc veliký (rady babiček mě strašně nalomily, že to asi dělám všechno špatně a zůstane mu to a bude mamánek a nemá režim atp a možná na tom fakt něco je), tak se snažím ho budit a měnit pozice vždycky po pár minutách když začne odpadat, to se většinou nají trošku víc a pak spinká déle nebo spokojeně třeba hodinku kouká. Jinak je zlatíčko, s prdíkama křičel párkrát, prospívá krásně, roste jako z vody, mně pomáhá manžel i tchýně, takže mám i chvíli pro sebe a myslím že ve stresu moc nejsem, až teď, co jsem začala řešit jestli takové pospávání u prsu není na šestitýdenní dítě už něco divného nebo nevýchovného...
Moc děkuju za rady a názory, možná to zbytečně řeším, ale nedá mi to, čtu knížky o dětech a na jednu stranu to je kojit na požádání a na druhou nastolit režim a stále to dítě nemít v obětí a v kontaktu, odkládat a nechat ležet a koukat... tak já sem z toho jelen. Za mě - ho klidně budu mít půl dne na prsu i dál, jen se bojím, abych ho tím špatně nevychovávala nebo mu tím nějak neškodila.

kackacka37
7. čer 2017

Za mě, určitě ho fakt nerozmazlis, naopak, budes mit spokojeny dítě,, hlavne každý dite je jiny, některý ten "režim" zvladne v pohode, jiny se bude jen trapit, delej to tak aby jste se ty i mimco citili dobře, ne tak aby se citili dobre ostatní. A je hrozne malinky hlavne ještě, stejne ho urcite i odlozis kdyz je potreba neco udelat ne? Podle me jak to pises to delas dobře, a v noci ti spí luxusně a bude se to urcite vsechno jeste hodne měnit.

odula
7. čer 2017

to snad neni pravda.... trikrat jsem psala a trikrat se to smazalo.... 😠 takze poctvrty. Uffff... 😀 prvni věc. Tvoje miminko je ještě maličkatý. Je normální že pochrupkává u prsa. miminka to dělaj do osmi týdnů, někdy dýl. Pokud prospívá, vůbec to neřeš. Druhá věc - když je miminko takhle malinký, jediný co potřebuje je maminka. 🙂 pokud chceš miminku nastavovat režim, tak podle mě nejdřív ve třech mesících, pokud je to vůbec nutný. Myslím, že aby si zvyklo na rytmus stačí rituály a to ty děláš, takže 👍 Moje zkušenost - vyprdni se na "chytrý" rady autorek knižních bestsellerů a dělej co se ti zdá nejlepší. Já jsem na chytrý rady (mj o režimu) dala u prvních dvou a fakt toho lituju. Ted u tretiho jsem si to vylozene uzivala, decko porad se mnou, u prsa jak si reklo - a ted v osmi mesicich je nejpohodovejsi z tech tri, umi si hrat samo, samo usina 🙂 takze bud proste s miminkem a nic neres. Mejte se krasne 😘

ladyhacek
7. čer 2017

Syna jsem také kojila co hodinu přes den > nějak po 3 týdnu se to prodloužilo - naučil se to když jsem jeli pryč a byl v autě kde spinkal a na prso zapomněl a vydržel i 3h 😀.
Režim jsem nasttavili po 6nedělí (po 2m) každý večer jsem koupala - vodu miluje . jen jsem torhcu oplachovla vodou a mýdlem 2x týdně, pak masáž a kojení spaní.
Také mi při něm usínal. A večer vždy plakal - řeka jsem si že je třeba přetažený (přes den mi spal 3x, ale třeba po 30-60minutách. Začala jse koupat v 17h a kolem 18h šel spát > budil se po 3h (téměř přesně 🙂 ) asi kolem 3-5 měsíce si to občas prodloužil > ale v noci se stále budí i těď ve 2 letech > cca 2x za noc . napije se ody a zase usne.
Při kojení mi také usínal - pokud i prospívá tak bych neřešila a kojila dle potřeby > nám se vše kojení, spaní at mění každou chvíli režim sice máme, ale snažíme se přizpůsobit jemu teď chodí spát mezi 20-20:30 ale třeba před půl rokem chodil až ve 22-23 🙂

linee
7. čer 2017

@falcony delej,jak to citis a jak to potrebuje tvoje miminko.Ted je prilis male,aby melo nejaky prisny rezim jak v jidle,tak v spanku.Ja nastolila "tvrdsi" rezim az po roce.Podle mne tak do pul roka nejde dite rozmazlit,orientuje se podle svych potreb.Tak malemu ani nejde vysvetlit - "ted nepapas,podle knihy to nemas na programu"🙂
Mysleno je rezim,ze ho davas k vecernimu spanku v +- stejnou hodinu,stejne jako koupani,take az zacnes s prikrmy,tak priblizne ve stejnou hodinu. Ale ted to.opravdu neres.
Jinak s kojenim ja to vyresila dudlikem.Mala si take chtela u prsu dudlat,deti se tim uklidnuji a uz mne to zacalo vadit a kdyz jsem byla na prochazce mi to bylo i neprijemne,tak jsem dala dudla a spokojenost u mne i u mimca.
Ja jsem knihy precetla,ale pak delala podle sebe.Stejne jsou vzdy ruzne proudy a musis se sama rozhodnout,kterym se vydas.(spani samo/v postylce, kocarek/satek, kojeni po 3 hod./kojeni na pozadani a pod.).
Ver,ze pokud udelas neco podle nejlepsiho vedomi a svedomi,neudelas spatne.Univerzalni navod neexistuje.
Mene to res,vic poslouchej sve miminko a budes spokojenejsi,ver mi.
Ale kdyz tvuj prispevek ctu,zive si vybavuji sebe pred rokem...🙂drzim palce!!!

falcony
autor
7. čer 2017

@kackacka37
Dekuju, jasneze ho semtam odkladam kdyz musim neco udelat, ale je fakt ze se s nim taham hodne v naruci, u vareni i v satku. Posledni tyden uz sam hezky lezi a kouka a povida mi, tak to zacina byt fajn, driv pry odlozeni vetsinou plakal, pokud teda nespinkal 🙂

@odula
Moc dekuju!
@ladyhacek
Taky dekuju! Zatim se nam ty casy meni dost, ale usinani byva okolo desate ted uz pravidelne, asi i tim ze chlap chodi az v devet z prace a este se mazleji a az pak jdem koupat nebo masirovat.

@linee
Dekuju! Je fakt ze jsem hrozne nejista, ale nevim co s tim 😉 dudlika mi plive, uz jsme zkouseli ctyri odlisne typy a vsechny ho akorat nastvou, chce prso nebo malicek do pusinky, to funguje jako dudlik jen je to neprakticke protoze nic neudelam, jen se ulevi bradavce 🙂 mam pocit ze jsme v tom spolu, oba vlastne novacci a ja nevim co je pro nej nejlepsi ale hrozne bych mu to chtela poskytnout. Budu se dal snazit, dodali jste mi pocit ze na to jdu spravne a za to opravdu moc diky! S druhym uz budu ostrilena veteranka 💃

naste
7. čer 2017

@falcony A takovou tu úplně obyčejnou kytičku jste zkoušeli? Ona je měkčí než ty silikonové dudlíky a většina dětí je vezme.

packaf
7. čer 2017

Jste pro něj celý svět a to byste mu chtěla odepřít? Je malinký, potřebuje jen vás, nic víc nechce, jen vás cítit. Do 3. měsíce se tomu říká 4. trimestr a měla byste mu dopřát pocit, že je stále v bříšku. Bude nejspokojenější, když bude cítit vaše teplo, tlukot srdce, pohlazení a pohupování. Lituju, že jsem malou neuvazovala tak brzo, ušetřila bych si spoustu probdělých nocí, ale taky jsem matkou poprvé, takže jsem dost tápala. Jestli bude druhé, tak bude u mě pořád v šátku a mazlit, mazlit a mazlit. Na nějaký režim se vykašlete, naše malá si jej nastavila vždy sama. Teď chodí pravidelně spát mezi 9. a 10 h. večer, byly doby kdy vydržela vzhůru od 8h. do 2h. rána.🙄 a já padala na pusu, usínala na židli u kojení, nemyslelo mi to. Deficit jsem dospávala měsíc a teď to vidím vše jinak, vidím ty chyby. Nosila jsem na rukou a odrovnala jsem si obě zápěstí, po 6tinedělí jsem sotva malou udržela, pomohla až kostivalová mast. Až bude chtít, sám se "odtulí" a začne objevovat svět.

fifilady
7. čer 2017

To mi připomíná, když já měla několikatýdenní miminko a poslouchala od babiček a prababičky, ať naučím režim, kojím po 3 hodinách, malou odkládám do košíku/postýlky, ať mám taky nějaký život... Ne, nic takového, budete z toho ve stresu oba dva a nikomu to neprospěje. Také jsem měla (a víceméně ještě pořád mám) dcerku pořád na prsou, přes den skoro nespala, takže jsem doma skoro nic neudělala, ale měla jsem spokojené miminko a o to šlo. Jak už psaly ostatní přede mnou, dělejte to tak, jak to cítíte vy, a rady babiček pouštějte "druhým uchem ven", režim se časem každé dítě naučí. 🙂

lasse
8. čer 2017

Muj syn byl kojen tak jak chtel, klidne i po kazde hodine a trvalo to zhruba do 3 mesicu, kdy intervaly prodlouzoval sam od seba. V roce jsem byla nucena prestat kojit a toto byla jedna z mala veci co nelituji. Taky jsem dostávala rady typu, že bude mamanek od babicek a kamaratek...😖 dnes je to jedno male zlate rozumne samostatne stvoreni.

linee
8. čer 2017

@falcony ostrilena budes uz po pul roce s prvnim🙂 hlavne pevne nervy a ver,ze to delas dobre. Navic si uz dobra matka ted - protoze te zajima,co udelat vic,aby bylo tvoje dite vice v pohode!

falcony
autor
8. čer 2017

@naste takovy ten s kulatym sosatkem asi?- ano, ten mame, pak avent a myslim MAM nebo NUK -podobny aventu ale zkosene sosatko na kraji pry na jazyk myslim rikali.. akorat ho tema siditkama dycky rozlobim a hystericky se rozjeci ;) ja to chapu, taky bych to studene necucala, ale clovek pak ma pocit ze je mimco spokojenejsi kdyz si dudla, byla bych rada kdyby ho chtel 🙂

@packaf
@fifilady
@lasse
@linee
Moc dekuju, dneska papal jak chtel a velkou cast dne stravil koukanim na zadickach, brisku i v kocarku, kricel akorat kdyz jsem jela nakoupit a nechala ho manzelovi doma, to byl navrat do jekotu, ale jinak je zlatoucky a vypada moc spokojene, asi i diky vam, protoze se maminka vyklidnila a prestala resit kdy kojila naposledy a jestli neni moc brzo ;)

packaf
8. čer 2017

@falcony první 3 měsíce jsem nebyla schopna ani nějak si zapamatovat, kdy jsem kojila naposledy, prostě pořád 😀 kdykoliv si řekla a křičela, tak toto jediné zabíralo! Začala jsem ji nosit v šátku až teď v půl roce a lituju, že jsem si ho nepořídila hned!!! A dudlík taky nemá, pozná rozdíl, vždy ho vyplivne a vzteká se, že ji beru originál 😀 navíc to kazí postavení zubů, takže budu doufat, že ji ušetřím rovnátek.

linee
9. čer 2017

@falcony deticky hodne vyciti,kdy je maminka neklidna.Uklidnila jsi se,zacala jsi naslouchat jemu i sobe a hned citi,ze je to lepsi.Jsou to takove senzory;) jsme rada,ze je to lepsi a brzy bude nejlepsi;))