Zdravíčko , maminky,
Mám doma andulka, čerstvě mu byly 3 roky. Je moc šikovný, snaživý, ochotný, umí spoustu věcí, jen 3 věci nám dělají starosti. Chronická zácpa, buzení od půl 11 v noci každou hodinu a Plinky ! Když mu je nedám, vydrží necurat až 3 hodiny. Když zkusím posadit na nočník, vyčůra 4 kapičky a zbytek jde buď mimo, nebo si pocura kalhoty. Ví, že je to špatně, cítí se provinile, ale ne a ne se těch plinek zbavit. Jsem , prosím, jediný takový zoufalec, nebo má ještě někdo triletaka, který nočníku zkrátka ještě neholduje ? Vím, že jsou i Plinky ve velikosti 6, takže asi nejsme jediní, jen mě to strašně frustruje ☹
Chce to vydrzet nebo slíbit to co ma rád kdyz se vycura nebo vy na záchodě a on nočník. To pujde nebojte asi potrebuje cas
@dada41 děkuji, zkouším jak na nočník, tak se sedátkem na velký záchod...jako by byl zablokovaný, já nevím...ale nevzdávam to 🙂
Ač jsem příznivcem čurání chlapů v sedě, tady bych udělala výjimku a nabídla mu čurání ve stoje, jak to dělají velcí chlapi (přeučit ho to za čas předpokládám takový problém nebude, blok bude pryč). Nebo on ve 3 letech ještě nikdy nečural venku "na kytičky"?
@zuzkasim jasné že jo 🙂
@stastnamaminka1410 Tak vidíš, čurání ve stoje by tedy mohlo fungovat, časem si to přizpůsobíte, jak jste zvyklí.
@zuzkasim děkuji, snad ano, už v sebe ztrácím viru
@stastnamaminka1410 syn se teda zbavil plen ve 2,5 letech, ale řešíme psychosomatickou zácpu, on se prostě nevykaká ani do nočníku, ani do záchodu. Ze začátku se prostě pokakal a bylo, ale po čase začal zadržovat, způsobovat si tím zácpu a je to u nás tak, že prostě ukakává průběžně během dne a my jsme bezradní, za pár měsíců už to bude rok a já jsem naprosto zoufalá, neustále peru trenky, klidně 5 kousků denně, někdy i více. Všichni nám říkají, že to chce čas, ale je to velmi náročné. Zkusila jsem systém odměny, vyhrožování, i vrátit plínu, nepomohlo vůbec nic.
@badyr úplně chápu ☹
@stastnamaminka1410 a co společnost jiných dětí, co se učí být bez plenky třeba jesle na několik dní v týdnu?
@asinehri od září budeme chodit do klubíčka, kde jsou stejně staré děti, jako syn, tak snad tam bude mít možnost to odkoukat ☹
@stastnamaminka1410 já bych to nechala na nem.. Syn se teprve pred par mesici odhodlal a odlozil pliny na velkou, a neni to tak dlouho co je mel jeste na noc.. Ma ted 4,5 🙂
Do 3 se ma zbavit plen ve 3 letech do skolky a je to tak to delali i rodice nasi.proste ho naucit bez plen jde to a ne do nejakeho klubicka boze.. A plenu mit ve 4 letech to je ostuda fuj
@stastnamaminka1410 syn taky čůrá ve stoje, má blok si sednout právě taky kvůli zácpě. A také máme sedatko a tam čůrá jen, když tam nejdříve hodí kousek toaletaku a pak míří na něj a to mu sed nevadí. @badyr Jinak u nás dnes prvně hovíno do nočníku, včera skončilo na podlaze, tak jsem ho přehodila do nočníku a řekla, že tam patří ee. Dnes, když zas půlky sevřené, ukázala jsem na nočník,opět,že ee patří tam, otočil se,chytil mě za ruku pro lepší balanc, vystrčil zadek (ale nesedl si)a bylo to. Oba jsme měli ohromnou radost!
Ale na ven ještě pleny má, nepozná rozdíl mezi oblečením, odplenkovavame zatím měsíc a něco ...
@amazonkajanik syn ze startu občas do nočníku kakal, občas někde bokem, ale vypadalo to, že to je na dobré cestě. On nám teď řekne, když se pokaká, že to je fuj, že to patří do záchodu, ukáže, ale neudělá to. Nechala jsem ho i lítat nahatého, jako když se učil, ale k ničemu to nevedlo, člověk vidí, jak má střežené půlky a zadržuje a jen kousek pustí. Pokud ho v tu chvíli chci vzít na nočník/WC, tak se mu to stopne a nic. Je to strašně psychicky vyčerpávající a náročné.
@badyr to bylo i u nás a tuhle ho to vzbudilo, jak se to snažil držet do poslední chvíle, ale už toho měl moc. On je schopný to držet tak, až to má bolavé a jednou měl i trochu krve. Jak mě vidí s cipkem v ruce, bere roha a řve jak pavian. Tak to zachraňuji laktulosou, hodně jogurtů, vývary a hrušky s jablky ...
@bublinkakocicka Kočiko, to my všechny víme, jen to někdy nejde tak samo od sebe, víš? A pak se hledá rada, jak na to... Jen tak mimochodem, i před 70 lety byly děti, kterým odplenkování tvalo podstatně déle než jejich vrstevníkům, má babička měla 5 dětí a jednomu z nich to také dlouho nešlo. Trápilo ji to úplně stejně jako zakladatelku.
@stastnamaminka1410
Já odplenkovala v květnu mého 3leteho syna a rovnou na WC, o nočníku nechtěl ani slyšet...
@amazonkajanik myslím, že až mu to v hlavičce cvakne a začne normálně kakat, tak se s manželem hodně opijene. Lactulosa malému nesedla, dáváme forlax.
@bublinkakocicka proboha to je zase názor...
@stastnamaminka1410
Ahojky,
náš syn také do tří let nechtěl slyšet o vykonávání potřeby jinam než do pleny, ke všemu jinému měl silný blok, bez pleny zadržoval... Také jsme měli obavy, že to nikdy neskončí. Venku nahý čůral tak, aby ho nikdo neviděl, tudíž měl nějaký svůj vnitřní problém i když jsme ho nikdy nenutili a o vyprazdňování doma normálně mluvíme. I jeho starší brácha se mu to snažil ukázat a vysvětlit. Nepomohlo. Až jsme zjistili že "tajně" čůrá ve vaně při koupání. Tak jsme toho zkusili využít. Vzali jsme plenky a kdykoliv byl nervózní a nesvůj, vzali jsme ho do vany a pustili vodu. Poprvé se vzpíral ale vydrželi jsme a hle, šlo to! (Ujal se toho manžel, takže je možné, že i to pomohlo) Po pár dnech si na to tak zvykl, že tam chodil sám a nás volal jen ať pustíme vodu. A my pak udělali další krok - dali nočník do vany, posadili a pustili vodu - opět to šlo (s kapkou přemlouvání). Pak šel nočník z vany ven a už jsme jen pouštěli zvuk vody. No a bylo vyhráno. Od té doby si na plenu nevzpomněl. Postupně začal i s velkou potřebou do nočníku (tu do té doby vykonával jen ve své skrýší v pokojíčku na zem, ale i to byl pokrok!), po 3 měsících zvládl normální záchod, a my si konečně oddechli. Věřím, že každé dítě potřebuje individuální přístup. Je to hodně náročné období ale jednou ho překonáte a bude dobře.
Zadržování stolice jsme zažívali u staršího syna. Ale on to nechal dojít do doby, kdy už to měl hodně bolavé a křičel že nechce, že se bojí. To jsem vyřešila tak, že když to na něj přišlo, držela jsem ho násilím na nočníku a u toho MOC objímala, konejšila, hladila, uklidňovala, říkala že to tomu bobku společně nandáme a bude dobře. Jakmile to jednou zafungovalo, měl on i já obrovskou radost. Tak to bylo asi 2 týdny.. pak se to začalo lepšit - stačilo držet za ruku, pak už jen být blízko něj. Do pár týdnů už byl opět schopný vykonávat potřebu sám.
Ale nerada na to vzpomínám, trpěla jsem s ním tím, že mu nemůžu pomoct. Snad i vy najdete cestu a vše bude zase dobré. Není nic horšího než vidět vlastní dítě se trápit..
Držím palce! Není to lehké.. 🍀
@bublinkakocicka Tak za prvé. Do klubíčka bude chodit proto, aby se socializoval a zvykl si na školku a vůbec na ostatní děti. Ne, aby se naučil čůrat bez plen !!!A ostuda ?! Nefackuje Vás hanba ?! Jak tohle vůbec můžete vypustit z pusy ! Nejsme jediní, kdo má v tomhle věku takový problém ! Muj syn je takový, jaký je ! Vyniká v jiných věcech, že mu hold dýl trvá jit na záchod, a co jako ? Prosila jsem o radu, ne o zatracenou kritiku , abych si připadala jako neschopný idiot
Díky moc
Jinak moc děkuji všem mamineckam za pozitivní komentáře a podporu i pochopení. Když synovi plinku nedám, jen kraťasy, vydrží už i 4 hodiny necurat, i když to pak pustí, ale pro nás je to obrovský pokrok, že takhle dlouho už vydrží bez ty Plinky...jen at se ještě naučí říkat si, a bude to fajn. Ještě jednou všem ostatním moc děkuji 🥰
@stastnamaminka1410 syn čůrání pochopil během týdne, pokud byl nahatý, tak si i sám šel, je děsný lempl na oblíkání. Necelého půl roku jsme fungovali tak, že jsme ho na WC posílali, neříkal si, pak jednoho dne začal a od té doby nehlídám. Ale co se kakání týče, tak to jsme v koncích. Z komentáře @bublinkakocicka bych si těžkou hlavu nedělala. Než jsem měla děti, tak jsem měla spoustu řečí, že tohle moje dítě dělat nebude, tak se chovat nebudu atd....no realita je někde jinde. Takže buď dotyčná děti nemá, nebo jen úplně maličké a nebo se možná i řadí mezi maminky, které svoji výchovu a dětičky prezentují jako "the best", ale v reálu to je u nich třeba docela katastrofa. Takových už jsem poznala několik 😉
@stastnamaminka1410 Nečetla jsem všechny komentáře. Ale věř, že nejsi sama co tohle resi a nebo řešil. My jsme tohle řešily u staršího syna. Byl to boj, ale na konec do nástupu do školky ve třech letech a kousek se to povedlo akorat musel mít svůj nočník. Jinak my jsme ho lákaly venku čůrat na "veci" kamínek, mravence.... Kdyz to pak venku zvládal čůrat, tak jsme mu slíbily, ze když bude celý týden pěkně chodit čůrat na nočník (na záchod nechtel)a nepocura se , že dostane dřevěnou mašinku co si moc přál. A zabralo to. Sice úplně bez plen na noc byl déle , ale zas pak to bylo uz bez noční nehody.
@badyr moc moc moc a moc děkuji ❤️
@stastnamaminka1410
tri letaka bych davala rovnou na zachod,ne na nocnik.