Prosím, mám 2 měsíční holčičku. Už několikrát se mi stalo, že když jsem jí vzala do náruče, z ničeho nic roztáhla ručičky, zrudla v obličeji, ztuhla a pak se rozplakala. Ale hned se zase uklidnila. A přijde mi, že i zmateně kouká kolem, jakoby se něčoho lekla. Jdu s ní vždy pomalu, mluvím na ní a když vidím, že je taková nejistá, tak se i zastavím. Přijde mi, že je zmatená z toho prostoru. Poznám to už na ní, je prostě taková vykulená a kouká všude kolem. Už jsem četla na jedné diskuzi, že to některá miminka dělají, když se leknou. Přesně takhle to popisovali maminky. Ale klasické leknutí to není. Hrozně mě vyděsilo, jak ztuhla, koukala vyděšeně, zrudla. Trvá to jen asi 3 vteřiny a pak je zase v pohodě, i se směje. Více méně mi to udělá vždy v chodbě, kde je větší tma. Už jsem tam nechala i přes den svítit. Máte s tím zkušenost?
Jinak jak čtu o tom roztahování ruček, to je Morův reflex, malá má 7 týdnů a dělá mi to docela často - lekne se, rozhodí ruce do výše. Mizí to prý kolem 2.měsíce... Jinak, mně zase malá často až tak nepřirozeně šermuje rukama, nohama, také mi to kolikrát na 2měsíční miminko přijde taková divná reakce...
@sedmiteckas Ahoj, právě sem založila diskuzi, moje malá občas te spaní roztáhne ručičky do výšky, jakoby se něčeho lekla.. Právě sem mela obavy aby to nebyla nějaká porucha (máme 3 týdny)
@verushe20 Vůbec se nelekejte, to je normální 🙂 malá mi to dělá přes den, když udělám třeba nějaký míň opatrný pohyb s ní, prostě když se lekne, i ze spaní v noci a ve dne, to je většinou vzbudí - ale to nevím, proč dělá, prostě se asi lekne. Jestli se vám budí díky tomu, můžete zkusit zavinovačku, prostě dát jí ručky k sobě, to ale moje malá nechce. Ona nemá problém pak usnout..tady jsem vám našla na netu vysvětlení o tom reflexu, jen tak..
Morův (“trhavý“) reflex
Jestliže se dítě lekne, prudce zareaguje. Rozhodí paže do stran, jako by hledalo oporu, prsty má při tom široce rozevřené, a hlavou trhne vzad. Tento reflex někdy ukazuje, že s novorozencem manipulujete nesprávných způsobem.
Všechny reflexy jsou postupně vystřídány volně řízenými pohyby a činnostmi spolu s tím, jak se vyvíjí svalová a nervová soustava dítěte. Chování dítěte se postupně začíná řídit určitými vzorci a z dítěte se stává jedinec, jehož chování lze lépe předvídat.
Ahoj, možná se přidávám do diskuse trochu "s křížkem po funuse", ale mám teď tříměsíčního chlapečka a ten dělá přesně to samé, jak je popsáno zakladatelkou na začátku. Jestli jsem to správně pochopila, tak ty roztažené ručičky nejsou takové to rozhození ručkama, když má mimi moc prostoru, jak píší ostatní. Tedy alespoň u nás to vypadá jako takové doširoka rozevřené ale ztuhlé ručičky a vlastně celé ztuhlé a červené mimčo. Už se s tím tedy potýkáme čím dál méně, ale já jsem to spíš přikládala nějakému nepohodlí nebo rozčílení, protože jsem vypozorovala, že se to objeví většinou, když ho nějak hůř držím (třeba jen jednou rukou, když si třeba potřebuji něco podat atd.). Ale jestli to tak opravdu je, to nevím...
je to spatnou manipulaci, nektere deti potrebuji opravdu velice jemne a pomale zachazeni. Pujcte si nezna naruc rodiuc, klidne ještě hodne zavinujte. Pokud roztahuje ruce tak od neurologa mam, ze je spatnou manipulaci s dítětem. Holcicka mi na to taky trpěla, kluka jsem pak nasledne hodne zavinovala, hodne si hlidala tu pocatecnimanipulaci. Neverte ze se ma hned spechat a nutit k pohybu, dulezite je, aby se dite v klud vyvíjelo a ziskavalo jistotu.
je to leknutí ... hodně prostoru ... normální 🙂 ... chce to opatrnou a klidnou jemnou manipulaci 🙂
Pěkný večer. Prosím vas. Konkrétně pani zakladatelku teto diskuze a Minieee. Ide o to, že i naše dcera přibližně v 8 . týdnů začala dělat tenhle pohyb. Skončili sme v Plzni na neurologii a hospitalizovane pre epilepsi a předpoklad na Westov syndrom. Do dnes bere léky a záchvat teda ten divný pohyb je stále a to nam je už 4 . měsíce. Prosím vás moc, moc. O radu. Teda jak to vaše dětičky maju ted. Prestalo to, nebo taky sa lecite. Som už zufala mamina. Dakujem.
Lekne se z hodně prostoru, miminka tohle dělají. Když jsou v bříšku tak ten prostor nemají, ale venku už ano a ony se vylekají, když těmi ručičkami rozhodí, protože to neznají. Pořád jedou ještě v tom "módu - jsem ještě v bříšku" 😀 Časem to odezní, neboj 😀
Děkuji i za iny pohlad maminky. Lenze toto nie je ten typicky lekavy pohyb. Ona stuhne do křeče, z
rudne, ruce rozhodí aj prstíky roztahne, oči vypulene ven. Vždy ked je chovana na rukách či změna tma, světlo. Morov reflex je iny viem ho rozeznat som fyzioterapeutka. Toto je jak záchvat. I pro to ta hospitalizace. Delane EEG, magnetická rezonance všechno negativne. Ale i přes to léky a záchvat stále. Jenom by som chtěla vědět či to prejde samo s věkem. Nas straší tou epilepsi a postižením v budoucnu.
Opravdu Moorův reflex, naše malá dělá přesně to samé. Přejde to 🙂
Jej moc dakujem. Momentálně ji je 5 měsíců a dělá to. Kdy asi by to malo skoncit teda u vás to bolo kdy.
dnes se nam to stalo take, je nam 2.5 mesice. Mooruv reflex to neni, u toho dite nezrudne a neztuhne. Syn mel uplne ztuhle telicko a vykulene oci...predchazelo tomu vztekani v postelii, které neslo utisit..sla jsem ho tedy prevleci na prebalovak, ze mu je mozna horko, a kdyz jsem ho svlekla a sahla do skrine pro pyzamo takhle zkoprnel...mysli. si ze se lekl otevření dveri od skrine anebo mu zaskocilo jal se vztekal. spíš si myslim ale ze to je tim leknutim..kdyz je ho hned vzala do naruce tak povolil a pomalu prestaval plakat..
Prosím, jak to u vás všech dopadlo? Dvouměsíční chlapeček mi to teď 2x také udělal. Není to úplně mooruv Reflex, ten poznám. Tohle bylo jiné, až mě to vyděsilo... Zlepšilo se to časem, nebo víte, proč to miminka dělaly?
@nanaxx pekný večer. Záchvaty pozvolna odešli. Jemná manipulace a šetrné ovládání se světlem krásné pomáhali. Momentálně má dcera 7 let a je zcela zdravá a nadprůměrné inteligentní. Bylo to divoké období to ano ale můžu říct, že se to vše dá do pořádku. Viděla jsem v praxi ještě několik dětí s tímhle projevem. Každé je úplně v pořádku.
Klidné a vlídné prostředí aspoň do 4 měsíce doporučení.
Opatrujte se ženy.
@tana1985 Moc děkuji za uklidnění... 🙂 V úterý jdeme na neurologii, ale pořád na to myslím a jsem nervózní. Naše dr chce právě vyloučit epilepsii kvůli očkování. Stalo se nám to 2x v jeden den. Rozhodil ruce, ztuhnul v tom pohybu, zrudl a vykulil očička. Hned to přešlo a začal hrozně plakat a i po pláči hned bylo. Tak snad to nic nebude, normálně nám jinak "povídá", směje se a tak.. 🙂
Dobrý večer. Dcéra má momentálne 7 let a je úplne v pořádku.
Každopádně to i přes to chce režim. Mluvím nie jen jako máma ale i jako fyzioterapeut.
S.ditkem manipulovať jemně a dle možnosti podle Kiedronove. Dále eliminovat zvuky a všechny zvukové hračky. Pak světlo. Přechod mezi pokojmi ať je světlo nebo tma stejná.
Polohování dle vývoje dítěte. Režim spánku neponocovat.
Deti to dělají když jsou drážděné z okolí a ich mozek to nedovede v té rychlosti vyřešit. Vše se to časem ale v mozku dodělá.
Tak za mňe režim klidu zbytečně návštěvy a bude ok. Ak by to trvalo nebo horšilo dětský neurolog. Na pohotovosti to nemají šanci vědět.
Upřímně v Plzni na dětském jí pozorovali 14 dní odběry sono uspali a byla na MR mozku EEG mozku vše snáď a nič. Sama primárka viděla ten záchvat ak to tak můžu napsat a nevěděla co k tomu říct. Já na to přišla pak sama pozorováním.
Ale věděla jsem, že vše má v pořádku.
Držím palce.
@tana1985 Dobrý den,máme to teď cca od 2mesicu.Vetsinou schody spíš po cestě dolů a chodba a někdy venku když je šero nebo garáž.Mala ztuhne v ocich slzy jakoby zadrží dech a ručičky v pěst.Eeg na neurologii čisté ale bylo nám řečeno že se nejvíce toto podoba Westovu syndromu.Prosim kdy vám to odeznělo nebo jak to probíhalo u vás.Mam ji sledovat ale já nic jiného divného nevidím...
@leny88 pěkný podvečer.
Áno podobné to je to je ale vše. Westov syndrom generuje záchvat za záchvatem. Ak EEG bylo čisté tak paráda. Psala jsem nahoře. Režim a klidné zacházení a hlavně dbát na to svetlo a úlek se upraví.
Ideálne ať s miminkem manipuluje jedná a ta samá osoba a vždy říkat co se bude dít. Vlídný hlas a jemnosť.
Dozraje centrální nervový systém plus oko a uchu a úlek odejde.
Držím palce.
Tak u nás to byla nejspíše špatná šarže očkování, na neuro bylo vše v pořádku... 9 měsíců byla naše malá sledovaná a kontrolovaná, všechny výsledky OK. Od té doby se to již neobjevilo (naposledy 3 týdny po očkování). Někdo říkal, že byla ještě maličká a telíčko se s tím nepopralo. Na neuro dr. se přiklání ke špatné šarži (ve stejnou dobu jsme v nemocnici leželi dvě maminky s miminkem s tím samým). Momentálně po téhle zkušenosti my i naše dr. očkování odkládáme.
@hells u nás se objevilo už před očkovánim právě si myslím.Ale furt SME to brali jen jako že se boji a přejde to.Ale když to nepřestávalo tak sem začla pátrat na googlu.Tak snad to taky odezní.Dekuji za odpovědi.Jdeme 28.2.na další kontrolu na neurologii EEG ji teď prý znovu dělat nebude.Ale ockovani sem stejnak odložila dokud ji nebude rok.
2 měsíční miminko má podle mě ještě rozoostřené vidění na větší vzdálenost, takže ostře vidí opravdu jen pár cm (pokud už vidí ostře-možná ani to ne)..takže je skutečně možné, že se leká.. Po přečtení mě napadalo, jestli dobře slyší,..když třeba zaluskáš prsty u každého ucha, jestli se otočí,.. Jinak opravdu, když se lekne, tak ztuhne. Naše malá dokonce i fialověla, když jsem k ní přiběhla, když monitor dechu hlásil poplach. Vzala jsem ji do náruče, ona spinkala a jak se lekla, ztuhla, dokonce i fialověla, pak divně koulela očima,.. ale bylo to tím jak se lekla a nemohla popadnout dech, takže se přikláním k tomu, že asi šlo o leknutí,..