23 měsíců a vůbec nemluví. Opravdu to nemáme řešit?

5. srp 2022

Dobrý den, malý má 23 měsíců a vůbec nemluví, jen si žvatlá mamama, babababa, gagaga, ham, ee, aa. Nechce dělat ani zvířátka. Jinak ukazuje v knížkách, ale zvuk neudělá. Když mu řeknu, tak podá, přinese, vyhodí, podá ruku, lehne si, dojde a tak dále… běžně funguje. Lékař říká, že to nemáme do tří řešit, že některé začnou až ve školce, že je to kluk a těm se občas nechce. Opravdu to nemáme řešit? Má to někdo podobné? 😖😭

jane46
5. srp 2022

Nas syn mluvil podobne do tri let... A pak opravdu ze dne na den mluvil ve vetach (i hned dobre sklonoval atd.).
Ma sice problem s nekterymi pismenky, co bezne delaji problem, chodime na logopedii. Ale od te doby pusu nezavre. Je mu 6.
Mluvte, ctete knizky, neulehcujte mu to (ja treba vedela, ze "bla bla" znamena, ze chce napit a nemel pak potrebu se snazit, kdyz jsem mu rozumnela). Hodne pomohla skolka, tam proste musel.

nat
5. srp 2022

Dcerka byla uplne to same...Pprad jsem se ptala detske doktrky,zda nemuze byt nekde problem,protoze syn daval luxusni vety uz od cca 18 m,ale je to proste jen jak to napsat lenost deti,jim to takto vyhovuje a asi s tim nic neudelate,az budou chtit rozmluvi se sami.Dceri hodne pomohla skolka 🙂

cuuza
5. srp 2022

Je to jako s chůzí, někdo ťape v 10m a někdo v 18m...

malenka3
5. srp 2022

Pročti si tuhle diskuzi, psala jsem tam už dost zkušeností.
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/logoped-ve-dvou-letech-resil-nekdo/

Rozhodně doporučuji nechat se ukolébat řečmi, jak má času dost. Možná to tak skutečně je a rozmluví se sám, ale také možná existuje objektivní problém, proč nemluví víc a bude mít velké zpoždění, na které se nabalí další potíže. To ale ani ty, ani my neposoudíme, to chce odborníka. A v takto dynamickém věku každý rok, o který začneš na nápravě pracovat později, bude chybět pak ve škole.
My chodíme na logopedii od dvou a čtvrt a ten objektivní problém máme. Makáme na tom a budu doufat, že do školy holka půjde už bez nějaké nevýhody proti ostatním, i když se nám to asi nepovede úplně.
Jinak jak psáno výše o neulehčování, rozhodně nedělat to, že mu jako nerozumíš. Správný přístup je ten, že pokud říká něco třeba jen citoslovcem, zopakuj mu to správně, aby to slyšel, ale nenuť ho to vyjádřit jinak, akorát ho tím budeš zbytečně frustrovat. Ty jsi jeho máma, jeho nejdůležitější pilíř a on potřebuje mít jistotu, že právě u tebe, když ne jinde, je vše v pořádku a domluví se. Už tak bude přibývat s jeho rostoucí inteligencí okamžiků, kdy mu opravdu neporozumíš, tak je záměrně nevytvářej víc, můžeš mu tím udělat bloky v řeči, které pak budete jen těžko odstraňovat. (Přesně takto to mám od naší klinické logopedky, když jsem měla stejnou myšlenku, zda dceru nebrzdím tím, že jí rozumím zdánlivě nesrozumitelné).

jane46
5. srp 2022

@cuuza To sedi. Jedna synovo kamaradka ze skolky uz "v roce" recitovala basnicky. Setkavame se na hristi. Byl to propastny rozdil co kazdeho prastil do oci... Ona "teto, muzu ochutnat vase krupky" a ten muj "ma"
Musela jsem si to u sebe srovnat v hlave a neresit ten problem, zda si okoli neco nemysli atd. On slysel vyborne a rozumnel vsemu.

malenka3
5. srp 2022

*nenechat se ukolébat samozřejmě jsem chtěla napsat 🤦🏼‍♀️🤣

jane46
5. srp 2022

@malenka3 To jsem tim prave nemyslela. Myslela jsem to, ze to jen neprejdu a nepobezim pro to piti bez nejake zpetne vazby prave. Snazila jsem se mu to prave opakovat, zaujmout, aby me vnimal a jen neplacnul to svoje a nedostal vysledek. Musi vedet, ze to ma znit jinak.

hani_na
5. srp 2022

A za mě velké téma, co má vliv - televize. Když pouštím, komentuju, co tam je, ptám se, co vidí. Jakmile přestane sledovat, sleze z gauče, okamžitě vypínám. Kamarádky syn nemluví ve 26 měsících, tam jede televize nonstop a ani ne dětské pořady, ale pro ni je to kulisa na kterou je zvyklá.

jako_mala_holka
5. srp 2022

To je individuální... Dcera furt nic moc a těsně po druhém roce se hodně rozmluvila, každý den nová slova, teď bude mít 26 měsíců a co jsem počítala, tak jede přes 100 slov, sem tam i něco spojí, nejradši tati jdeme... Mami pojď, šup 😀 nebo Haló kde jsi... Pojď sem... Tři dva jedna teď... Jeden a druhý... A tak... Vím, že jsou děti, co zvládají víc, ale jak říkám, každé dítě to má jinak a minimálně do 2,5roku to není třeba extra řešit, možná potom už bych začala, poptala se... A jsou i děti, co začnou mluvit pořádně až ve školce... Dcera má od narození spoustu času na všechno, takže jsme zvyklí 😀 všechno začala dělat až těsně přes tou "hranicí", jako že se má dítě otočit na bříško do 6m a ona se otočila tak týden dva předtím, lézt začala týden před 10m atd 😁

jako_mala_holka
5. srp 2022

@hani_na u nás jedou dost pohádky, co jsem těhotná a moc toho nezvládám, štve mě to, ale snažím se to aspoň komentovat a ptát se, co tam vidí atd, čteme si i knížky v posteli a tak... Nějaký vliv to má určitě, ale bude líp 🙂

hani_na
5. srp 2022

@jako_mala_holka Já mám necelé dva týdny do termínu a úplně to chápu. Naštěstí teď přes léto si malého přes den hodně bere děda na chatu, kde má bazén, pískoviště, zalévá zahrádku a na telku si celý den nevzpomene... Jinak třeba dnes bysme šli ven ráno max. do desíti, protože teď ke konci mi kolísá tlak a dělá se mi v teple špatně, pak bysme se ploužili doma a to by telka 100% aspoň půl hodiny byla, po obědě a spaní to samé...

jako_mala_holka
5. srp 2022

@hani_na to je super, tu možnost bohužel nemáme, já vždycky čekám jak na smilování, až manžel odpo dojde z práce a jdou ven... S tím tlakem mám problémy od začátku, tyhle tepla jsou pro mě zabiják... Minule jsem byla těhotná přes zimu a jaro, takže to v tomhle ohledu bylo lepší, to jsem mívala problémy zřídka k večeru, teď každou chvíli 🙄 na podzim se letos fakt těším, doslova stříhám metr 😀

majca16
6. srp 2022

Syn do 2,5 let nemluvil vůbec. Vždycky se naučil nějaké slovo (béé, mama, tata) a pak ho stejnak nepoužíval a zapomněl ho. Teď mu jsou 3 a mluví ve větách a popisuje děj. Logopedii se asi nevyhneme, protože spoustu písmen neumí. Já bych to přes koleno nelámala, počkala bych do 3.leté prohlídky.

lucinek
8. srp 2022

Moje dvě mladší dcery to měly stejně. Rozmluvily se až ve školce. Starší potřebovala logopeda, ale vše se doucila rychle jen potřebovala ukázat jak na to. Měla odklad ale řeč nebyla hlavní důvod. Mladší dcera chodí na logopedii, ma slabé svaly v pusince i jazyk byl slabší. Musíme posilovat nějaký pokrok tam je ale máme ještě kus práce před sebou. Má odklad a jediný a hlavní důvod je řeč. Jde to velmi těžce. Doktorka problém neviděla dala jsem na její radu i dle zkušenosti se starší že to má čas. Do teď lituji že jsem nevyhledala logopeda dříve.
Doporučuji určitě vyhledat pomoc a nechat na logopedii zda to má či nemá čas.

merope
8. srp 2022

Syn začal mluvit ve 22 měsících a všichni jak je šikovný a "koukali", jak krásně mluví (ono to pak naskakovalo neskutečně rychle). Jedno z prvních "skutečných" slov bylo bagr a tygr, takže všichni odvázaní, že umí i r (jsou mu 3,5 a stále neumí pořádně č 🙂 ).

Takže pokud ve 23 měsících dítě pořád nemluví, přijde mi to opravdu ještě zcela v pořádku, dala bych mu pár měsíců ještě čas - a pak případně pro jistotu sehnala termín na logopedii, ať to zkontroluje.

xinka
9. srp 2022

Syn začal pořádně mluvit až kolem čtvrtého roku. Průběh přesně jak píšete, pár slov, něco vlastní mluva, všemu rozuměl, pokyny chápal, byl šikovný. Názor jako rozmluví se ve školce, tam začal mluvit každý bohužel u nás neplatil. Padlo mnoho otázek zda s ním mluvím, čtu, komunikuji už i od lidí, kteří věděli že dělám kde co jen aby se někam posunul. Od rodiny to bolelo úplně nejvíc. "Dobrých rad" je těch bylo, každý byl najednou odborník, dělej že mu nerozumíš a tak podobně 🤦. Pediatra neřešila vůbec. Dala jsem se cestou logopedie a to v necelých třech letech, bylo to mé nejlepší rozhodnutí. U nás se z toho vyklubala dysfazie. Tím nechci vůbec strašit, ale nám to moc pomohlo vědět co se děje a hlavně s tím umět pracovat. Naše paní logopedka je super, chodíme stále a v září do první třídy sice s odkladem, ale minimálním problémem s řečí. Držím palce ať se daří, hlavně se nenechte deptat okolím, kdo nezažil nepochopí. 👍