2 a půl roku a chování. Co umí vaše děti?

fazolkazuzka
29. led 2023

Nedá mi to a musím se zeptat. Vím že každé dítě je jiné s manželem máme výchovu kdy respektujeme dite tak trošku nevychova a ktomu 3 mesicni miminko. Dcera je zlata ale manžel si myslí že jsem na ni moc přísná. Asi chci po ní hodně. Potřebovala bych nějaké srovnání. Dcera umí
Popsat barvy, napocitat do 5, hraní samotné ji vydrží max půl hodiny, zapne si tv, do postylky si chystá na spaní plenku a pizamo ze skříně. Ven si nachysta oblečení sama. Mluví pouze ve slovech a spojení. věty nepoužívá. Udělá doma cokoliv pokud je to stejné. Něco se naučí a tak to vyžaduje. Na záchod chodí plenky má jen pro jistotu. Prostě by mne zajímalo co umí vaše děti. Chci aby mě dite bylo samostatne.

emillyhk
29. led 2023

@fazolkazuzka Synovi jsou jenom dva, ale jestli bude za půl roku umět tolik, co tvoje dcerka, budu moc ráda 😊 Přijde mi šikovná.

mdch91
29. led 2023

Mate vychovu, kdy respektujete dite, a proto ho chcete srovnavat s ostatnimi? Chtejte po svem diteti to, ceho je schopne a co vyhovuje vam vsem a ne, co dokaze Pepicek od sousedu... 🙂. Kazde dite je opravdu uplne jine, kazdemu jde lepe neco jineho.

jako_mala_holka
29. led 2023

Každé dítě je jiné... Dcera má taky 2,5r, sama se nají lžičkou, vidličkou, sama si moc nehraje, většinou má plenky, ale sem tam sama chce jít na nočník nebo na záchod, občas se jí povede si obléct kalhoty, obecně se ale nerada obléká, nejradši by běhala nahatá 😄, je dost tvrdohlavá, takže domluva je jak kdy, někdy v pohodě, až jsem překvapená, někdy hrůza... Samozřejmě období vzdoru tomu moc nepomáhá...
Jinak napočítá max do 10, pozná pár barev, pár písmen, umí pár písniček, česky i "anglicky", mluví ve větách a miluje svůj dudlík, nechce se ho zatím vzdát 😄
My máme 6tydenni miminko, takže je to taky někdy divoké, každopádně už teď tuším, že bude asi každý jiný 😅

fazolkazuzka
autor
29. led 2023

Ne opravdu nechci srovnávat, ale sama netuším jestli po ní nechci moc. Manžel pořád oponuje že je mala holcicka, ale já chci aby byla samostatná a někdy chci asi po ní moc. Navíc žijeme v nemecku takže se musí naučit poprat s jiným jazykem. A deska jsem fakt přemýšlela jestli nejsem moc náročná. Chci po ní at si uklízí věci na své misto atd. Tak si říkám jestli nebude lepší ji nechat a pak se sebrat a večer je sama uklidit. Dcera ráno vstane a hledá své hračky tam kde byli a maji své misto které jsme si spolu urcily. Ale někdy se prostě neuklidi a pak je to hrůza řev že je nemůže najít atd.

fazolkazuzka
autor
29. led 2023

Mám přátelé co mají děti i stejně staré aletam je ti extrem. Jedni jedou těžký nezájem dělej si co chceš a druhá kamaradka má dítě jako stroj co se jí neustále omlouvá za své chování a musí poslouchat jak hodinky. A já si neustále rikam jestli to ne přeháním. Přece jen jedu v životě to že dítě dělá vše podle rodičů a pak tím žije. A jsou to její zajete rituáli.ale zase nechci být ukricena matka co diktuje co ma dělat. A pak mám pochyby jestli ji fakt nenechám moc volnosti

klokanka31
29. led 2023

@fazolkazuzka Naše se umí ustrojit, dát si boty, sama si nachystá oblečení, umí si povléknout polštář, když má náladu tak si ustele postel, už se naučila věšet prádlo, krmí našeho psa, umí barvy a tvary, zná pár písmen, má sešity s grafomotorikou tak krásně obtahuje, u vybarvování už dovede nepřetahovat, když kreslí tak to vypadá už jako daná věc a me jen čáry, na Vánoce sama vykrajovala i slepovala cukroví, umí mýt nádobí, sama si namaže rohlík/chleba (do toho ji nesmíme zasahovat 😄), posledních x dní si sama udělá i tousty, my to dáme jen zapéct. Ale co je nejhezčí, ona se umí postarat i o mě 😄 Když si maže ten rohlík nebo chleba, nachystá i pro mě, když mě bolela hlava, běžela namočit utěrku, když viděla že mám odřenou nohu, běžela pro náplast a zalepila mi to...

klokanka31
29. led 2023

@fazolkazuzka Ale upozorňuju že to všechno se naučila sama, a dělá to protože sama chce. Je ještě malá, tak bych jí nenutila ještě nějakou velkou samostatnost...

westie
29. led 2023

A když to všechno dělá, dělá to ráda? Nebo když to nedělá, tak jak ty reaguješ?
Naše děti chtěly být samy od sebe samostatné, měly z toho radost a my je v tom podporovali. Ale když to někdy nešlo, tak jsme to neřešili. A to je podle mě to zásadní, že jsem si nikdy nepřipadala přísná.

dyechampion
29. led 2023

@emillyhk presne to jsem chtela rict, nas pomalu dvouletak neumi nic z toho :D (krome toho hrani, to se umi sam zabavit i na 30 min), ale si rikam, ze jestli tohle zmakne za pul roku, tak je frajer :D

@fazolkazuzka dala bych asi na manzela a zmirnila prisnost, protoze on vidi, co vy mozna si asi neuvedomujete...a podle toho jak pisete, je fakt sikovna. Souhlasim s nazorem od @westie 🙂 je treba mit z toho radost a nedelat to nucene jak stroj no.

zmrzlinka
30. led 2023

@fazolkazuzka proč by měla počítat do 5?Budou ji 3.Otazka je jestli k tomu nutiš a nebo jestli to chce sama....na všechno má totiž spoustu času.A nejhorší co může být je srovnání s jinými dětmi....

ladyhacek
30. led 2023

Tak barvy a počítání podle mě znát nemusí, ale některé děti baví "vědění"
Podívej co má umět předškolák to je 5 leté dítě, některé to umí dřív, protože chtějí. A j v to v pořádku
Uklízet hračky určitě jo.
Starší syn šel ve 2,5 letech do školky - nemluvil asi 40 slov ( máma pá, ci aaa,(pití), mňam, be ...)
Uměl se oblíkat, byl přes den bez plen, hračky jsme uklizeli spolu, doma pomáhal s myčkou, vařením, prádlem - chtěl. Sám si nehrál max 10 minut s legem, to raději se mnou skládal prádlo.
Říkáš že máš respektující výchovu, když se podíváš na Montessori nebo články samostatné dítě tak věřím, že malá je šikovná a umí co umět má. Dělej jak to cítíš a co má dělat chce. Některé děti ve 4-5 letech čtou

jjasmina
30. led 2023

@fazolkazuzka trošku mi to přijde jako vojenská vychova, sorry, umí toho až moc, děti bysme měl nechat taky trochu žít. Za mě chceš po ní moc, manžel má pravdu za mě, dej ji trochu volnosti at se nadechne od tech vselijakych povinnosti

barulina
30. led 2023

@fazolkazuzka můj syn v dubnu bude mít tri. Už dlouho cca rok chodil na WC sam. plinky brzy sundal, ví levá, práva, plno zvířat, jména i příjmení své, mě, svého tatky(máme to trošku jinak) sester, zná adresu kde bydli, umí zakladni barvy, 3pisnixky, oblika se sám, pozná tvary, kdy umí rozlišit ctverec a obdélník (nevím kde k tomu přišel) a pod

gdpr
30. led 2023

Moj 2r vie viac-menej co tvoja kvoli skolke vie sa obliect, obut, najest s priborom a doma upratat (hodit, roztriedit) hracky do spravnej krabice a plienku ma len na noc aj ked uz podla mna zbytocne 😂 ale tolko veci vie aj vdaka DS kde chodil od roka a boli tam aj starsie deti takze sa to nanho "nalepilo", doma sa vydrzi sam hrat takych 15-20min. Teraz po starsej zacal opakovat aj ABCD abecedu po anglicky 😂 aj ked vie zatial len 4 pismena aj tak ma to prekvapilo. Co sa tyka reci sme bilingualna rodina (nemyslim slovencinu a cestinu) ale v jednom jazyku rozprava vo vetach - suvetia v druhom len slovne spojenia... podla mna je to taky priemer na 2.5rokov, co tvoja dokaze

vladienka
Autor odpověď smazal
Zobraz
alpakovo
30. led 2023

@fazolkazuzka podle mě umí dost. Jenže každé dítě je jiné, nemůžeš je srovnávat. Syn měl na konci roku dva. Nemluví, na nočník nechce a v noci se odmítá vzdát láhve s mlékem. Zato se ale umí sám najíst, dokáže mi sestavit kuchyňského robota, už to umí se šroubovákem, začal jakože hrát na bicí po vzoru tatínka. Starší synové v jeho věku mluvili, v noci spali a rádi četli. Jak říkám, každý je jiný

lauriak
30. led 2023

Nasa bude mat v breznu 3 roky a umi priblizne co tvoja - farby, pocitat, obliect sa, nejake tie pismenka, zahra sa sama, krasne rozprava vo vetach (lepsie ako niektore 4 rocne deti), basnicky, pesnicky. Taha ju dopredu hlavne starsia sestra ale aj to, ze uz chodi do skolky Ale co podla mna je problem tak chces po nej aby upratovala, chystala si veci. To ja zatial vyzadujem len od starsej, 6 rocnej. To, ze jej zavedes takuto vychovu neznamena, ze bude do buducna samostatna.

mdch91
30. led 2023

@fazolkazuzka Zdenek Matejcek a jeho knizky, doporucuju. Uzasny clovek. Deti potrebuji rad, hranice a laskyplne prostredi, pak se citi v v bezpeci. Zaroven touzi po tom byt samostatne a je na nas, jestli jim k tomu pripravime prostredi (Montessori)

hani_na
30. led 2023

@fazolkazuzka Můj syn si umí vyměnit baterky v mašince - dojde pro šroubovák a vyprosí si baterky a celé to provede. Ale v omalovánkách začmárá vše černou voskovkou (zatím jsme nekontaktovali dětského psychologa😅) Víc žít, míň přemýšlet👍

marketa1218
30. led 2023

@fazolkazuzka Moc to hrotiš, jestli to tu holčičku baví, tak je to v pořádku. Ale jinak bych zvolnila, tohle mi moc jako respektujíci výchova teda nepřijde, ale každé dítě je jiné.

goovana
30. led 2023

@klokanka31 jeee to je jak ta moje holcicka...🙏

9radka9
30. led 2023

@fazolkazuzka ideálně nechtějte po ní nic, nechte jí být dítětem, všechno přijde 🙂

lucieevita
30. led 2023

@fazolkazuzka dcerce je 2 a třičtvrtě a tedy nerozumím v čem bys na ní měla být přísná. Jak ti říká manžel. Jako že jí necháváš dělat moc věcí samostatně?
My chodili na kurz do Monttessori ve 2 letech a tam je to co píšeš úplné minimum. Dítě si je tam v tomto období schopno samo připravit svačinu, obléknout se - třeba i bundu, svléci, uklidit po sobě - ať už jen hračku nebo třeba rozlitý nápoj až tak, že si vezmou hadr, namočí, utřou, hadr znovu přeperou a pověsí, sami si zajdou na toaletu, umyjí si ruce nebo si po sobě umyjí talířek. Tyto činnosti si tam dcerka během chvíle osvojila úplně běžně, navíc tedy umí počítat do 10 i v angličtině, to samé barvy, jak česky, tak anglicky, nějaká písmenka a číslice také přečte, řekne jak se jmenují všichni členové rodiny i příjmením, to samé kamarádi, kde bydlí a vlastně mluví už delší dobu ve větách, umí mnoho říkanek a písniček, chodíme na dva kroužky a je samostatná moc ráda 🥰
Nemyslím si, že bych toho chtěla po ní moc. Jedu podle jejího tempa. Jestli je dcerka šikovná a dělá ty věci sama ráda, tak jí v tom určitě podporuj, bude se jí to v životě hodit ♥️

fazolkazuzka
autor
30. led 2023

Jaj děkuji za odpovědi. Většina věcí ji jde sama. Automaticky že. Spíš se bojím Bo dcera půjde do německé školky a pak školy takže aby byla připravena. Ale asi chci někdy po ní hodně. Vlastně si má teď hlavně hrát a užít detstvi

hani_na
30. led 2023

@fazolkazuzka Měla jsem nadřízeného, co měl manželku Němku a dcery chodily do německé školy a přišlo mi, že to to mají postavené hodně na logice - na prvním stupni myšlenkové mapy, obhajování projektů před třídou. Prostě věci, co u nás kolikrát neumí dospělí..Znělo mi to dobře👍

atraps
30. led 2023

@fazolkazuzka jseš náročná máma, ale to o sebe tvrdíš sama. A já tu náročnost v tebe vidím a ano, si na dieta až moc náročná.. Máš ale šikovne dieta