Dobrý den, chci se zeptat, jestli některá z vás má podobnou zkušenost, že se vaše dítě až po roce a půl života začalo bát obyčejných věcí a zvuků, které do té doby nevadily? Např. od miminka jezdí ráda autem a kouká ven, i dlouhé vzdálenosti (150km), nikdy jí zvuk motoru nevadil, jako kojence i uspával.., (dokonce nám jednou po cestě upadl výfuk a to byl sakra rachot). Nyní "řev", to stejné je doma, když se zapne pračka, vysavač,a dokonce i sprcha ... , když soused zapne sekačku nebo vrtačku, když projede kolem našeho domu popelářský vůz a pod. Když byla menší, bála se tyčového mixéru, ale to jsme brzy odbouraly. Nyní opět "řev". Snažila jsem se přijít na to, co to v ní mohlo vyvolat, ale nedokázala jsem si vzpomenout na žádný negativní zážitek velkého hluku, který by v ní vzbudil takový strach.. Nemívala ani tzv. osmiměsíční úzkosti, nic podobného,.. Trvá to cca druhý týden, vysvětlování a uklidňování moc nezabírá, odvádění pozornosti jen částečně. Jediná věc, která mně napadla, že byla zrovna v té době poprvé pořádně nemocná, chřipka, horečka a zvracení - z toho musela být vyjukaná, ale že přetrval ten strach a nějak to v ní zůstalo..? Fakt nevím, kde je příčina a budu ráda za každý příspěvek, pokud jste zažily podobné "období", já doufám, že je to jen přechodný stav a že se to zase srovná ☹ Děkuju za případné odpovědi.
holky se někdy bály také zvuků, které jindy tolerovaly - období vysavače, fénu..zas to samo přešlo.
@marecekavendulka Ahoj, tak to je mi moc líto.. A objevovaly se ty strachy i dřív? Já jsem četla, že autistické problémy se právě začínají projevovat okolo 15.-18.měsíce...
moje nejstarší dcera nesnášela od zhruba toho roku, roku a půl zvuk fénu, vysavače, vysoušeče rukou apod. Začala řvát a utíkat pryč, prostě panika. Ani dnes a to je jí 6 let, tyhle zvuky stále nesnáší, ale je už schopná zůstat stát a neutíkat, ale je vidět, že se jí to nelíbí. Ve školce není s tímto "problémem" sama, asi ještě tři děti to tak mají. Myslím, že má citlivější uši a říkala, že jí to v hlavě až bolí.
@schotja ano,měl ty strachy i dřív než před 15. měsícem,bál se relativně všeho,co vydávalo nepříjemný zvuk. postupně se přestal těch zvuků bát,ted už se bojí jen vrtačky a rozbrusu. naštěstí tyto nástroje nepoužíváme každý den 😀 A děkuji za projevenou účast 🙂
mám to u dvouapůl leté dcery, z hlasitějších zvuků má doslova panickou hrůzu a je jedno jestli je to vysavač, mixér, fén nebo třeba i když prská olej, prostě spustí histerický řev
u nás to proběhlo,strachy se různě měnily,vracely,mizely.. u nás průvodní jev poruchy autistického spektra.