Ahoj holky začínám být smutná. Moje malá v19ti mes skoro vůbec nemluví. Říká tak kolem pěti, sedmi slov, a pak mluví tou svou hatmatilkou, ale tomu není rozumět. Celkově je taková spíš pozorovací a moc nemluvi. Jenže posl.dobou mi pořád nekdo říká, že jakto že ještě nemluví, že jejich dítě v jejím věku mluvilo v souvetich a už dávno říkalo "ř“ a umelo tak sto slov. Sousedka mi nezapomněla včera říct, že její malá v půl roce už říká bába a táta a jakto že moje skoro nemluví! A teď jsem tu našla diskuzi, kde nějaká maminka píše, že její dítě mluvilo mnohem dřív než začalo chodit a druhá maminka zase psala, že její malá v roce uměla snad už i psát..... 😲 Jako já už si fakt začínám říkat, jestli nejsme nějak zaostaly☹️ to je to vážně tak divný že v 19ti mes řekne jen pár slov???
Ale prosím tě, sousedka kecá 😄 V 19 měsících některé děti nemluví vůbec, některé mají pár slov a některé mluví ve větách. A u všech je ten vývoj naprosto v pořádku. Náš starší začal říkat “máma” až po 2. narozeninách, ve 2,5 měl tak těch pět slov, ve 3 letech mluvil úplně normálně a teď je z něj šikovný prvňáček.
To mě mrzí... 🙁 Já mám teda teprve před porodem. Ale tyhle kecy mě štvou! Kamarádky syn má skoro tři roky a taky toho moc nenamluví... Synovec mluvil v celých větách a krásně už někdy kolem dvou let (dokonce zvládal i vyprávět), neteř až kolem tří (ale pořádně vyprávět, co třeba dělala, až mnohem později). Každé dítě je jiné.
Zkus se nad ty kecy povznést, mě třeba nepřijde, že by tvoje dítě bylo nějak pozadu. A pokud to jde, omez kontakt s lidmi, kteří nejsou schopní respektovat, že nemáš potřebu jejich porovnávání poslouchat...
Ještě je brzy, nedělala bych si starosti, pokud se vývoj jinak jeví v pořádku. A hlavně neposlouchat ty supermatky, jejichž děti ve dvou letech již plynně konverzují ve třech jazycích 😉
Můj druhý syn v roce a půl uměl asi šest slov, jinak příliš nemluvil. Také jsem byla trochu vyplašená, první syn v tomto věku již krásně mluvil v rozvitých souvětích. Musela jsem přijmout, že každé dítě má své tempo a v něčem je "lepší" a v něčem "horší". Krátce před druhými narozeninami se rozmluvil víc, teď mu bude pět a pokud pominu horší výslovnost , tak je mluvní projev v normě, slovní zásoba mírně nadprůměrná a někdy bych spíš ráda, aby zmlknul 😅
Srovnavani je zabijak radosti. To si zapamatuj. Jo, moje osmimesicni dvojcata rikaji mama, dada a baba, ale vi uplny prd, co to znamena, vubec to nerikaji podle situace, proste jen zvatlaj. To psani v roce mi prijde jako uplna kravina. Klid, vsak ona zacne mluvit. Vseho casu. Ja jsem pry taky zacala mluvit pozde, snad az ve 2 a pul letech, ze i moje babicka se dokonce bala, ze budu nema. Ale pry jak jsem tu pusu otevrela, uz jsem ji nikdy nezavrela. 🤷♀️
V klidu,u nás je jen máma,táta,bába,ďáďa(strejda),kočky a psi jsou mňau,hhh je kůň, bu krávy naproti na pastve,gaga všechno žluté,brm je pítí,kťm boty a knoflíky,papik pupik,mnam mnam prostě něco k jídlu(mámo hádej) a hlavní je tjaktoj alias traktor,ten vede co půl hodinu (parkuje nám před domem) a toť asi vsjo,je mu 19měsíců 😂
Starší syn začal mluvit ve 3,5 letech . Tak nějak ze dne na den. Ve třech letech znal asi 50 slov ( be, máma, bu, ham ...) Do tří let se to neřeší. Dítě má svůj čas. Důležité je i jestli rozumí. Když řekneš podej mikinu jestli jí poda.
Každé dítě je jiné. Mladší má teď necelých 2,5 let a mluví pomalu líp než starší ve 3,5.
Starší zase brzo skládal puzzle a opravdu dobře, se starším jsme od 2 let hráli spol.hry. mladšího to nebaví, nevydrží.
Chápu, že je těžké nesrovnavat a kecy ostatních házet za hlavu ještě větší. Ale záměr se na dítě. Věř mu! Pokud mluví hatmatilkou je to něco, starší nemluvil ani tou ( má teda opožděný vývoj řeči, a co?? ) Zkus jí chytit za ruce a říct ráda bych ti rozumnela, ale nevím co mi povídáš ukaž mi to.
Mladší třeba dva dny říkal "hodžu" a on to je jogurt. Kdyby nešel do lednice a nevzal ho nevěděla bych.
Několik dní říká "pusí" tak jsem myslela že je to pusa a ono puzzle ( "puclíky" )
.. ještě budeš na tohle období vzpomínat. Za chvilku ti toho napovídá tolik,že ti půjde hlava kolem😉..
Kazde dite je jine. Mam dve, prvni brebentilo ve vetach uz snad v roce, ale zacalo chodit az v 15 mesicich. Druhe v roce doma lezlo po nabytku, ale zase toho moc nenamluvilo. Ted drnda neustale. Budte rada, ze mate zatim klid 😀😉
Já mám 20m syna a neřekne nic než ham, mama, tata a baf baf (pes)....ani ty slova nespojuje třeba mama ham...to vůbec..a jsem vklidu...řeší se to kdyžtak až později. Já mu prostě rozumím i bez slov a on je línej, když se vždycky domluvíme..tak čekám..🙂
Ahojky,netrap se předčasně,určitě mluvit začne.Muj malý synek mluvil hodně brzy,a dcerka do 3 let říkala asi jen 5 slov....a to už nás paní doktorka pak hnala na logopedii a po všech čertech. Jako mávnutím kouzelného proutku se Michalka během dvou týdnů plynule rozmluvila a teď tu pusinku nezavře👍držím palečky ať se tvoje holčička brzy rozmluví 😘
Některý děti si prostě dávají na čas. Nejednou jsem slyšela, že děti dlouho jen poslouchaly, rozuměly, ale nemluvily a pak to vymrskly skoro rovnou ve větách. Soustředila bych se na to, jestli ti dcera rozumí, jestli ví, co jí říkáš (v rámci věku), jinak bych to zatím vůbec neřešila. Jsou děti, které se rozmlouvají až nástupem do školky, fakt má čas a srovnání nemá smysl, protože jako ve všem jsou děti různý a zrovna u tý řeči je vidět, že ty rozdíly můžou být fakt obrovský a neznamená to, že to dítě, který ještě nemluví, je hloupý nebo opožděný atd. Vůbec to neřeš!❤️
Moje ségra nemluvila opravdu dlouhou dobu. Raději ukázala něco na fotce než aby něco řekla. Teď jí je 24 let a nezavře pusu. Vždy si naši dělají srandu, že si vybírá ty roky mlčení. Takže klid. 🙂😁
sousedka keca...ditko mozna rika baba a tata...ale to je to prvni detske zvatlani ...bababa gagaga tatata dadada...a dite tim rozhodne nikoho neoslovuje..mimco vubec netusi, co rika..😉
Nauč se oprostit od těch keců. Dneska je to samá super matka s ultra nadanými dětmi. Mě zase syn začal chodit až v 21m a opravdu mu nic není, je zcela zdravý.
Mě to nechávalo chladnou, vždy jsem takovým lidem odpovídala, že kdybych věděla kolik let na nohou mě čeká, taky bych se válela co nejdéle... takže je vlastně chytrý🙂
Vůbec si nelámej hlavu s hloupostma
Úplně v pohodě, syn začal mluvit zhruba ve 2,5 a jeho dva stejne stáří kamarádi podobně. Jeden take ve 2,5 a druhý ve 3 😉. Teď jim budou 4 a melou všichni od rána do večera😉.
V klidu, syn bude mít 22 měsíců a začíná se rozmlouvat az ted. Vsemu rozumí kdyz mame knížku a řeknu mu kde co je přesně ví, když chce tak to I řekne co to je ale to je vyjmecne ma.dny kdy tu pusinku nezavre a pak dny kdy se mu prostě nechce. Ja sama jako dite jsem začala.mluvit ve 3 letech, sestra v roce a půl mluvila ve vetach🤷♀️ od kamarádky syn to same zacal mluvit az po druhém roce předtím ta svoje hatmatilka, u sousedů klukovi byli v prosinci 2 a jede asi 10 slov a svoji hatmatilku. Takze nesrovnavat děti a věnovat se svému ono to přijde 😉
Moji jsou 2roky a 4meeice a taky nemluvi🤷♀️rozumi je moo sikovna ale nemluvi... Jenobcas🤷♀️🤷♀️zatim neresim
Dcera zacla ve 2,5 letech, kdyz jsem sla do porodnice. Manzel te jeji znakové reci s estonstinou dobromady nerozumnel, tak musela zacit mluvit 😉 v roce a pul max mama baba tata
Jedině nesrovnávat... Chápu, že je to těžké, třeba se pak k tomu přidá i doktorka, ale zatím má opravdu času dost. Jako ukázka, že se nedá srovnávat mám 3 dvouleté exempláře v okolí - kamarádky neteř říká babičko, kamarádky syn bábo, můj syn neřekne ani to baba 😀
@uzivatelkapetra
Moje dcera zacala chodit jeste pozdeji a taky je zdrava
Moje dcerka má 18 měsíců a neříká vůbec nic. Jenom pár svých výrazů.
Ale nedělám si z toho vůbec těžkou hlavu, protože syn se začal rozmlouvat až ve 3,5 letech.😀
Je pravda, že u prvního jsem z toho byla dost špatná, ale teď vím, že pokud normálně rozumí a domluvíme se spolu (i když rukama, nohama), tak to chce jenom čas.🙂
Nesrovnavat. Jedno dítě mi v tu dobu už opravdu mluvilo v souvětích, umelo barvy, přečíst několik písmen atd atd.
Druhý ve stejném věku mluví jen maličko, barvy apod ho zatím vůbec netankujou. Ale zase je to mnohem pohodovejsi dítě, šikovnější pohybove.
Vůbec to neřeším, barvy apod. zkusím občas nenásilně nadhodit, ale čekám, až se chytí sám
Je to hrozne individualni... Nas mladsi syn ma 20 mesicu, je hodne vnimavy, vse ho zajima, velice dobre mi rozumi a vi co po nem chci, ale nerekne nic 😁 umi jen mama, ňamňam, baaa (bac), asi dve zviratka a pak porad a na vse jen jede svoje aaaaaaaa aaaa aaaaaa 😁
Starsi kluk ve 20 mesicich mluvil jednoslovne a v necelych 2,5 letech ve větách... Snazim se taky nesrovnavat, nesepchat na mladsiho a kolikrat jsem i rada, ze aspon ten mladsi zatim nemluvi, protoze starsi od rana do vecera tu papulu nezavre 😂
Ne,neni.Nesrovnavej.