Zdravím maminky, zajímaly by mě vaše zkušenosti, popřípadě i rady jak podpořit dítko v prvních slovech...
Mé dcerce je 15 měsíců, je to velice energické dítko, které má ale dlouhodobé trápení s růstem zoubků. Od 10m sama chodí, nyní už běhá sama po venku, je k nezastavení, má značný výdej energie, pohybově je velice šikovná (tancuje do rytmu písniček, tleská si, skáče žabičky, sama si vše podává, unese hodně věcí, jemná motorika na 1, sama se nají (ikdyž binec je všude okolo), pomáhá s oblékáním, přehazuje si programy na ovladači, na odrážedle už to taky docela umí, sama si obrací jednotlivé stránky v knížce, atd.) co mě ale trápí, je minimum prvních slov ("nene" říká pořád, "jejda", "táta" taky často na všechno okolo) - když ale o něčem mluvím, většinou vždycky ví, o čem mluvím a na co se má soustředit (kočka, botičky) - jednotlivé předměty často sama přinese, na obrázek zvířátka v knížce sáhne. Opakuje po nás různé pokyny (tlesk, berany, pápá), dokáže pochopit důvod smíchu, vyhledává přítomnost dětí v zábavním parku (např. pohladí chlapečka po vlasech), ale zkrátka, ač je hlučná a dělá různé zvuky, výská, jiná slova nemá a ani nenapodobuje zvířátka. Je těžké udržet její pozornost - při hře s knížkou, kdy ukazujeme, knížku sebere a sama si listuje a zvukovou knížku pouští sama. Jak lépe ji motivovat ke spolupráci?
Dáte mi nějaký tip, jak jí podpořit ve spolupráci a uspíšit více prvních slov? Děkuji 😊
ježkovy, rok a čtvrt...? spousta dětí neřekne ani fň i do 2 let, a s těma pápá a táta si vystačej až do 3...:D hlavně chlapečci teda. takže to vůbec neřeš. čtěte, naučí se pasivně, a pak to půjde najednou samo.
netlač na pilu, je brzo. sama se rozmluví.
Prooooooc něco uspechavat proboha. Vývoj dítěte nejsou závody. Nebo chceš soutěžit s ostatníma matkama, která má "lepší" dítě? Je jí rok a čtvrt....Ne 5 let.
je moc sikovna ☺️👍 a jeden ukol bych mela. pro tebe 👍 prestan to resit. vazne. moje (skoro) trileta zas mluvi jak petileta, vypravi pribehy, basnicky, pouziva slova jako specialni apod., ale nevyleze na prolejzacku, bezi jen kdyz musi a na odrazedle ujede par metru a uz ji to nebavi a kamkoli jdeme, slysim celou cestu: ja uz to nedojdu 😅🙈
V roce staci,aby umelo dite 3 slova,v roce a pul 6 slov...deti se ted teprve zacinaji rozmlouvat kolem roku a pul az do tech 2 let,nekdy i pozdeji,az kolem 3 let, pro nemluvne nastupuje logopedie.Za me jsou ty zastupy nemluvnych deti dan hexavakcin a spol. Delej co delas a uvidis, nech to plynout.Jinak tedy bys mohla zkusit davat equazen (ale az kolem toho roku a pul) a hlavne mluveni souvisi se stravou,kouse kousky? Davat i maso v kouskach at kouse,pokud kousky nemusi,nema ty zvykaci svaly vyvinute a proto jeste nemluvi,dulezite je i ucit pit z hrnku,taky to pomaha.Hlavne pokud nechce maso,tak bych poridila ten equazen (je v tom rybi tuk a omega mastne kyseliny)
@gbp Dííííky!!! Já to takhle jednou řešila, že syn v podstatě nemaluje a když, tak to je čmáranice a kamarádka mi odpověděla něco jako: "Ty se nemusíš bát, když vyleze na první šprušli prolézačky." - no, nemusím, vyleze všude možně. A největší úraz měl teda zrovna včera, kdy spadl na obličej a odřel si ho. Ale do 4 let věku měl snad 2x odřené koleno nějak víc že jsme o tom ještě druhý den věděli a museli trošku hlídat, jinak nic. Modřiny teda nepočítám. Lítá jak splašenej.
Přijde mi to vtipné,syn měl dva a nemluví téměř vůbec, jen co chce. Ale neřeším to, až to přijde,bude mi hlava třeštit. Umí toho dost,tak na ni netlač, zpivejte si,vykladejte, čtěte a ona se rozmluví až přijde její čas 😉
mam neco podobneho v klucici verzi, kdyz se mu chce tak se soustredi, jinak jede svoji hlavou. nejak kolem rok a trictvrte zacal suverene mluvit ale svoji miminctinou, nejsou to zadne nase slova. ted mu budou 2 a umi jen tata mama ahoj papa a snezi, jinak nic. Vic nez ja to hrotil nas pediatr, ktery po nem chtel v roce a pul umet alespon 20 slov 😒 takze ani nahodou. Navic se doma mluvi tremi jazyky, takze, taky jsem prestala tlacit na pilu. jedine co za me by fakt mohl delat, ale nedela to - kdyz po nem chci aby prstikem ukazal na jednotlive zviratka...tak to ne a pekne na me s... :D :D
@dyechampion Tak to nedělá syn ani ve čtyřech. Sám pro sebe teda klidně, ale jako že bych se ho ptala a on odpovídal? 😀
@kryany nemluvné děti nejsou daň hexavakcín. Ale placatých obrazovek. Dřív matky mluvily, zpívaly, ukazovaly běžnou činnost a teď? Zapnout televizi, "však na to nekouká, to je jenom kulisa", chytnou telefon a jedou, půl dne v tahu a dítě mluvené slovo neslyší.... Ještě jsem neviděla nemluvící dítě šikovné maminky, která se mu věnuje. Zato takových těch obětí moderní doby je spousta - a pak se rodiče hrozně diví, že dítě nastupuje do školky a jeho slov j zásoba je "tůtů a pápá". (Samozřejmě nelze zahrnout děti s poruchami).
@prejeta_zaba Moje starší dítě pořád nemluví a to se mu maximálně věnuju. 😀 ale jo, on má handicap, to je trochu jiné....
Nicméně já bych s tím ani tak nesouhlasila. Mám hodně kamarádek, různého typu, věku, vzdělání, inteligence, přístupu k výchově ... A neexistuje žádné pravidlo, proč některé děti mluví ve větách v roce a půl a jiné ve třech řeknou maximálně pár základních slov. Mám jednu známou, tři děti a u nich fakt jede nonstop TV od rána do večera. Knížky pro děti mají snad tři, ale nevím, že by si s nima někdy "četla". Když jsem s ní byla jednou venku a já se věnovala na hřišti svým dětem, ona seděla na lavičce a koukala do tel. Nejstarší dítě nevím, kdy začalo mluvit, ale to prostřední ve dvou letech mluvilo nádherně, líp jak pětiletý děti. A nejmladší fakt v 18m skládala jednoduché věty a slova nekomilila...takže ono to nebude asi úplně obecné pravidlo (a to sice moje děti na TV koukají, ale určitě nejede celej den, čteme si extrémně - oba to mají rádi, venku popisuju jak kráva všechno😀...jo a to mladsi, dvouleté zdravé dítě, už sice jakžtakž mluví, ale takovej nižší průměr bych rekla, takže taky ji nijak extra nepomáhá, že mám zničeny hlasivky😀)
@prejeta_zaba dřív taky matky věděly maximálně o dětech z okolí, dneska víme o dětech z celého světa... když vidím děti od nás ze vsi, předškoláci neumí jíst příborem, napočítají s bídou do pěti a naše dítě s handicapem, které do tří let neřeklo ani slovo, je tam král (jednooký mezi slepými)... nedivím se ničemu.
Nech to dítě žít, na svůj věk je moc sikovna, na mluvení má času dost.
@prejeta_zaba televizi jsem nepoustela .. minimálně a určitě až byla větší .. tablet dostává pouze svatecne na cesty autem nad hodinu jedna cesta …dělala jsem úplně všechno aby se rozmluvila … rikanky, nakonec i písničky (neumím zpívat), mluvila jsem dost; knížky, jemná a Hrubá motorika, pexesa klasika, tvarovy, chytrý od albi … a seplo to až těsně před třetím rokem a začala mít víc než 5 slov .. má OVŘ muže tam byt lehká dysfaze, ale ze to se pozná až později… takže za me to co říkáš; jsou slova matky; které se dite vyvíjelo standardně… ono kolikrát se můžeš nakrajet a když to tam někde nesepne, tak se nic neděje ..z toho jsou věci, který se dite naučí, ani nevíš jak .. barvy včetně růžová, šedá, atd umela poznat ikdyz neuměla mluvit třeba … někdy kolem 2,5let, ukazala kupu věci, zvířat, dopravních prostředku .. ale proste neřekla ..
@janule0123 přesně, starší syn také nemluvil a péče měl více než dost, paradoxně se rozmluvil ve 3,5 letech, kdy jsem diky Lockdawnu a práci z domu mu ty pohadky dopoledne pouštěla (byl to krtecek na 1,5 hodiny takže tam to také nepochytil), mladší má péče určitě méně (více si hraje tedy s bráchou) a vyvíjí se standardně (2,5 roku a mluví ve větách, gramaticky téměř správně).
Ani v okolí mi to nevychází (že by kamarádky, které se dětem věnují zdánlivě více měly "šikovnější" děti).
@prejeta_zaba myslíš že matky v devadesátých letech nepouštěly dětem pohádky? (video byla už běžná součást domácnosti). Jinak já jsem ročník 80 a že by se mnou mamka nějak vášnivě četla si také nemyslím.
Tím nechci říct, že je sezení u TV v pořádku, jasně že není, jen jednoduchou přímou úměru s pomalejším vývojem bohužel nevnímám (bohužel, protože by byl svět hned jednodušší).
@prejeta_zaba prosimvas nezacinejte s vakcinama jo, hysterie. A pokud nevite co pustit detem v TV tak radej fakt nepoustejte. Jen doufejte, ze budou technologicky zdatne ve skole a vseobecne v zivote🫠✌🏻
v 15m? 😀 normálně s ní dál mluv a čekej až přijde správný čas a začne sama mluvit 😂 ani ve dvou letech by mě nerozhodilo že dítě nemluví 😅
Mám děti dvě, jedno říkalo pár slov...věty a normální mluvení až ve 3 letech.
Druhé dítě mluví plynule od 18 měsíců.
Jednomu je teď skoro 7 a druhému 3 a jsou ona šikovní stejně. Ani jeden nemá žádnou vadu, takže klid.
@dyechampion @prejeta_zaba ale o vakcinách nemluví...
@eviicka já si naopak myslím, že dneska se matky věnují daleko víc dětem než kdysi. Už jsem slyšela ze spousty stran, že dřív se děti prostě zavřely do ohrádky a konec. Domácnost totiž zabrala daleko víc času než teď. Nebyly myčky, sušičky, robotický vysavače, jednorázové plenky, hotova jídla pro děti ...teď se dětem věnujeme daleko víc než kdysi protože na to máme čas. A těžko říct, jak moc je to k dobru, spousta dětí je totiž děsně dlouho nesamostatných, neumí si sami vymyslet zábavu, hrát si...Možná jsou šikovnější v určitých oblastech, ale zase jiné oblasti zaostávají.
A dneska je takovej výběr pořadů pro děti, že se dají vybrat věci naučné, kde se děti spouste věcem priuci. To samé hry na tabletu. Nicméně je to jako se vším: dobrý sluha, ale zly pan...
@me_druhe_ja já s tím souhlasím, taky si nevzpomínám, že by se kolem nás v dětství rodiče tolik létaly. A potvrzovali to i psychologové a pedagogové na školeních, že dříve mámy opravdu tolik času neměly.
@me_druhe_ja naprosto souhlasím, sama to přesně takto říkám, ale jsem za to moc ráda že jsem ta generace která to může svým dětem dát. Neumím si představit že by děti byly nějak zkažené z toho že jim rodiče vše vysvětlí, mají u nich oporu a hezký vztah. Naopak je už studiemi dávno odkázané že čím bližší vztah v útlém dětství člověk s rodičem má, tím úspěšnější a samostatnejsi člověk z nej v dospělosti bude. Přijde strašně smutné kolik lidí mojí generace má otřesné vztahy s rodiči a jaké máme často nehezké vzpomínky na dětství. A ikdyž žijeme relativně v pohodě, tak velká spousta z nás opravdu nese nějaké následky. Například ty spousty žen které si nedokáží najít správného partnera, protože ani nepoznají zda je správný a většinou se vždy snaží hledat chybu u sebe, než jim konečně dojde že je to pořádný zmrd, nebo chlapi kteří nemají vyvinutou žádnou empatii a neumí pracovat s pocity, protože obzvlášť u malých kluků to bylo skoro od narození "nebreč ježiši ufňukánek/mamánek a buď velký kluk a jsi ostuda když projevíš city" převážně proto že nikdo neměl čas ani vůli se nás řím zamýšlet co tě dětem ty rodiče zasévali do hlavy, hlavně že to dítě v danou chvíli sklaplo... a toho by se dalo psát opravdu mraky... takže jsem strašně moc ráda za to v jaké době děti vychovávám 🙂
Na 15 let mi přijde dost vyspělá a to včetně té řeči.