Ahoj holky. Mam dotaz. Synovi je uz 15,5 mesice a porad nechodime. Nechce ani za rucicku, kolem nabytku chodi hezky a po ctytech lita jako blazen. Mam to resit, nebo byt trpeliva? Je tu nekdo, kdo to mel stejne? Dekuji
nas lezl jak motomys asi 3/4 roku, chodit zacal v 16 mesicich. motivovali jsme ho vanocnim stromkem, o kterej se neslo oprit, a bublinama z bublifuku, jak si acal stoupat v prostoru, tak do mesice uz chuze prevazovala nad lezenim.
Vydrz, syn se nam rozchodil az ted, v devatenacti mesicich a podle neurolozky je ok, cvicili jsme od narozeni vojtovku.
Holky moc dekuji. Vojtovku jsme chvilku take cvicili, je pravda ze i lezt zacal dele. Dnes prvne stal v postylce chvilku bez drzeni a tleskal si. Tak jsem se uklidnila diky Vam, dekuji moc 😊
Obě děti mi začaly chodit v 15 měsících a při srovnání s okolím je to průměrná doba: některé děti chodí o dost dříve, jiné výrazně později. Nevidím to jako důvod k znepokojení. Lezení je důležité, napomáhá rozvoji řeči a spousty dalších věcí.
@l1nda Klukovi bude 17měs a taky pořád nechodí. Hlavně venku je to naprd, už ho to kolikrát nebaví v kočáru.
@pavlinka83 tak to Ti uplne rozumim. Take se mi uz v kocaru zacina prohybat, ze tam nechce byt. Hold musime vydrzet.
trpělivost, syn to měl stejně a přesně v 17m se pustil a přeběhl celý obývák😊 a šel na jisto, nepadal, jako jiné děti chodící na roce. prostě si byl jistý sám sebou, chce to jim věřit 😉
Zrovna to taky prozivame, synovi je 16,5 mesice a dosud ani tuk. Ale kdyz si vzpomenu, jak jsem se nervovala kvuli lezeni (zacal ve 13 mes.!), a ze si na to taky musel prijit sam, jsem uz v klidu. Konzultovala jsem to s doktorkou, ji pry v podstate "nezajima", kdy zacne chodit, pro vyvoj je dulezitejsi lezeni a cim dele bude lezt, tim lepe. Horsi vysvetlit to dedovi, co ho od periny chce ucit lyzovat ;-D.
Dcerka začala chodit v 21 měsících. Nic jí neuteklo 🙂
@l1nda norma pro chuzi je 18 mesicu -tj. do te doby absolutne neresit a za ruku rozhodne nevodit vůbec ani trochu - tim se napachaji pouze a jen skody..nic vic...tzn. zatím můžete byt zcela v klidu ...naopak je super, ze stale leze - lezeni je asadni cast vyvoje
Malému je 16měsíců, také jsem byli na tom stejně jako vy, skvěle chodil během nabytku, po čtyřech se dostal všude 🙂 Před dvěma týdny se najedou pustil a udělal sám pár kroků a teď už chodí po bytě, začal sám z ničeho nic. Pokud nemáte nějaké zdravotní problémy s pohybovým aparátem, tak bych to neřešila. Obě moje starší děti začaly chodit už ve 13 měsících, ten třetí potřeboval jen více času 🙂
Podle nás posuzovat nemůžu (syn chodí od 10.měsíce, venku od 12.m, běhá od 13.m), ale když se jako matka koukneš nezaujatým okem na své dítě, vidíš jeho vývoj v normě? Těžko takto radit na dálku...Ono taky nemusí chodit klidně i do X let, když bude někde problém, je lepší to řešit co nejdříve. že některé děti chodí až od 2 let, některé od roku, je hodně invidividuální a bavíme se o zdravých dětech.
Dobrý den, dcera začala chodit deset dnů před tím než měla rok a půl 🙂 Nijak jsme ji nevodili, nepomáhali a potom začala chodit úplně sama a nepotřebovala žádnou pomoc.
@l1nda neurolog mi rikal ze kdyz do 18m nezacne chodit, mrkne na to a budem neco delat... obchazela nabytek nekdy v 7m korigovane, ted ma 16m korigovane a zacina chodit, ale mela psychicky blok, nechtela spadnout, bala se, pritom telo a nohy zpevnene. Na kontrole pred 3tydny v podoli jsem potkala nasi rehabilitační, tak jsem ji to rikala, ona se na ni mrkla, rekla ze je moc šikovná a zpevnena a že vodit za cuce ani za jednu nemame, ze se tim spatne vytaci a potom to kazi chodidla a chuzi. Takze poradila at ji lehce jistime bud na raminkach, dlane dapredu, palec dorazu pres ramena a nebo lehoucce jistit v pase. Potom at ji navnadime chuzi mezi mnou a manzelem treba na nejakou hracku, pomalinku pred ni ustupovat i s hračkou tak aby sla rovne, přímo, ne bokem. A jakonec az ji dame neco mekkeho do rukou, ze tim ziska pocit jistoty a měkké proto, kdyz spadne aby si tim neklepla po prstech a nebolelo ji to. Rikala treba kukuricne krupky, s tim jsem se ji vysmala, ty by titiz nas otesanek snedl 🙂 ale myslim ze to pridrzovani v pase moc pomohlo. Ted uz tak 3 dny dokaze prejit celou mistnost nebo chodbu. Je videt jak se prestala bát. Nevim jestli ti to pomůže, treba jo 😉
@verunka_korunka no urcite moc pomohlo, dekuji za uzitecne rady, zitra zkusime. Jinak malemu dnes 16 mesicu. Myslim, ze se take prave dost boji. Kdyz ma za sebou manzela a vi ze spadne do mekkeho, vic si sam stoupa. Krupinky taky zboznuje 😊
Tak hlasim, ze uz 2 dny chodime 😀 jupiii. Dekuji vsem za pomoc a podporu, pomohlo nam to
@l1nda Myslím, že má ještě čas. Máme v rodině chlapečka, který si teprve v 13 měsících sám sedl, a chodit začal v 18 měsících. Teď je mu 2,5 a rozhodně není nijak "opožděný" 🙂