Ahojte, mám 15 měsíčního chlapečka, nějak nevím jak se s ním hrát, co dělat, jak ho rozvíjet..Potřebovala bych poradit, vidět vaše zkušenosti. Ten můj hoch jenom pořád chodí, někam leze, všechno boří, vysýpa.. Zatím umí říct jenom mama aj to spíše mamam a to víc manželovi jak mně...zvížatka nenapodobuje, ale umí brm brm na autíčko, nemáva, nedáva paci pac, ale umí zatleskat. Kostky na seba nedáva, baví ho odšroubovávat vrchnáčky od kapsiček, láhví...Všechno strká do pusinky a hrozně sliní 🙂 Jak to je, nebo bylo u vás?
V tomto veku podporovat lezeni a pohyb. Hrat hry jako "kuk" a jsem/nejsem (schovavat se po deku napr). Sroubovani super. Stavet veze, on je bude borit, ...
U nas to bylo asi uplne stejny
Syna třeba hrozně bavilo sedět mi v kuchyni pod nohama a pokládat pokličky na hrnce... Takové "vkládačky level začátečník" ... podobných aktivit se dá vymyslet spoustu - házet tenisák do trubky od koberce a koukat, jak vyjede... ale třeba i hrách do lahve... (jo, je to malý, ale když to bude třeba zrovna hrách, který je prostě jedlý a který zažívacím traktem projde, tak když jsi ve stejné místnosti, tak... dítě se s malejma věcma nějak seznámit musí, ne? Ale pod dozorem - stejná místnost.). pokdu umí odšroubovávat kapsičky, klidně zkuste zavařovačky se šrobouvacíma víčkama...
Ale jinak ano, běhat, skákat, válet se, vylejzat, slejzat... gauč je super věc... ještě lepší jsou veliký polštáře nebo třeba stará madrace. zvlášť pokdu se můžou zničit ... To, co z poheldu dospělého vypadá jako bezúčelné pobíhání je vlastně v tomhle věku velmi důležitý trénik hrubé motoriky... Nechte ho v tom být kreativní, nakolik vám bezepčnost dovolí (modřina není nebezepčná... odřený koleno není nebezepčný... Pád z metru na beton už nebezpečný je).
Kromě misek a vařeček z kuchyňské linky frčela dřevěná zatloukačka.
Dcera umí zamávat,paci paci,dávat kostky na sebe,bourat kostky,dělat baf,snaží se skládat skládačku,ale to ještě neumí,říká máma, táta, dědo,ham,mňam,brm,ha( haf),ale většinou si jenom žvatlá,na hřišti si oblíbila klouzačky,dokonce na ně umí sama vylézt a sjet,všude leze,a zkoumá skříně a miluje panenky
@molu18 Uz si presne nepamatuji,detem je skoro 6 let a 8 let. Syn byl taky takovy,vsude vylezl,behal,skakal,kramaril veci v suplikach. Rad si prohlizel tedy knizky. Pokud rad neco vysypa,doprej mu neco,co muze vysypat,presyoat,probirat se v tom. Nejake misticky a v tom ruzne veci,ktere ti nevadi,ze bude presypat. Dat mu pod to tac a pod. Muzou to byt i testoviny,voda,kyneticky pisek apod. Typy najdes na netu,spis montesory zabava. Stejne tak to rozebirani,montovani. Klidne vyrobit z kartonu desku,do ktere das ty vicka od kapsicek. Prozkoumej internet montesory aktivity,cinnosti,pomucky,hracky. To by ho mohlo bavit.