Zdravím všechny, mám 13. Měsíční holčičku, která zatím ještě ani nestojí u nábytku. Já si myslím a doufám že má stále ještě čas, ale doktorka si na roční prohlídce nedopustila poznámku, že pohybově zaostává....jiné dovednosti, jako otaceni ze zad a zpět, plazení a lezení zvládla vzdy tak nejak na poslední chvili, jen do toho stoje se ji moc nechce. Straší byla taky pomalá, ale v roce už obcházela nábytek.... vím že nemám srovnávat ale začínám být mírně nervózní ... zitra bude mit 13 měsíců a zatím se i postaveni sd ani nepokouší....
Uklidněnlte mne prosím někdo, že vaše dítko bylo taky lenive a nakonec to zvládlo samo a bez nutností rehabilitace
Dcera začala chodit v 15 měsících, v roce začala teprve lézt po čtyřech 🙂 sice jsme pak chodili na rehabky, ale nic extra jsme necvičili, mudr říkala že dítě má toleranci chodit do 18 měsíce 🙂
Syn v roce zacal lezt po 4. Postavil se tak ve 14 mesicoch a chodit zacal az ted o vanocich tesne pred 17 mesicem. Na fyzio jsme chodili aleni tam rikali ze ma do 18 mesicu cas se rozchodit.
Dcera se postavila na nožky v 11 měsících, pak opatrně obcházela nábytek, ale samostatně začala chodit až v 15 měsících.
Normální stav a obzvlášť u deti které jsou hodne na rukou u rodičů.. u nás tak byly taky a chodit i stavět později obě holky... takže bych byla v klidu 😉
Ahoj, tabulkově má pořád s chozením čas do 16. měsíce ☺. A na kolenou opřená u nábytku je?
Tak naše se postavila ve 14 měsících a chodit az v 17. Chodili sme na rehabilitace sice. Ale ony to zvládnou az přijde jejich čas. Tak holt bude pomalejší. Co ja se naposlouchala řeči. Ale Kazde dite nechodí hned v roce. Prumerne az v 15 mesicich.
Ničeho se neboj, rozchodí se sama. Dcerka také začala chodit sama až v 16. měsících. Kdy se sama postavila to už přesně nevím, ale všechno měla také později než její vrstevníci. A teď náš synek na roce také nechodí, jen se postaví a stojí s držením. Každé dítě je prostě jiné. Všechno má svůj čas.
Zdravím, moje zkušenost: syn začal lézt po čtyřech v 11m, ve 13m se začal přitahovat a stoupat si a v 17m se pustil a začal chodit sám. Na rehabilitaci jsem chodili a doktor konstatoval ve 14m, ža již je připravený k chůzi, ale možná se bojí. Teď je z něho šikovný chlapec a vůbec to něm nejde poznat, že začal chodit později. Nejhorší byly komentáře rodiny, dokonce i švagrová, která je relativně mladá.
Otázka, zdali se má o co přitahovat?
Hele moje dítě zacalo chodit někdy ve 13, 14.mesici. Tak nevím, jaké máte vztahy s doktorkou a jak to řekla, ale oni mají tabulky a je jejich povinnost to hlídat, mě taky doktor řekl, že většina dětí se začne chodit kolem roku, takže pokud by se tuším do roka a půl nerozchodila, tak za ním musíme zajít a objedná nás na rehabilitaci. Je to normální postup, informovat tě musí.
Moje dcera začla taky pozdě. V roce začala teprve obcházet nábytek zatímco její vrstevníci už chodili sami. Doktorka řekla, že do roku a půl je na samostatnou chůzí čas. Nevodila jsem ji za ruce ani jinak neurychlovala i když jsem byla nervózní a poslouchala různé poznámky. Zvláště tchýně.
a nechcete zajít za fyzio? nám pár triků moc pomohlo na naučení lezení (začal až v 10měsících) a teď trénujeme na sezení...nejde o to dítě posazovat například, ale spíš jak mu pomoct aby zapojit i břišní svaly a pak byl schopný si sám sednout...vždy mi poradila fakt pár maličkostí a strašně to pomohlo...třeba na lezení že mu mám dávat nožku pod sebe jako do kleku aby věděl že nohy jdou ohnout🙂 asi by to zvládnul i bez fyzio ale já byla klidná že i když to už ostatní děti v otmto věku umí, že on je pod dohledem a nic nezanedbávám...jo a byla jsem tam jen 3x pro radu takže nejde o nějaké soustavné cvičení. dnes má také 13 měsíců a začíná obcházet nábytek...
take mam kamaradku, co ji dite chodilo az pred rokem a pul, jejich lekarka to neresila, ze je tolerance do roku a pul. pak najednou zacalo delat vsechno- chodit, mluvit atd. 🙂
Mne se taky "dotklo" či vyděsilo označení retardovany psychomotoricky vyvoj v papirech dcery od lékaře, ale je to jen vyjádření pro pomalejší tempo. Chodí od 16.m, lezt zacala v 10m poprvé, stoj v postylce 11.m, sed rok
@lolam10 k fyzio se mi prave moc nechce, se starsi dcerou jsem tam byla odeslaná protoze v 9 mesicich nelezla a neplazila se... rehabilitační mudr. Předepsal vojtovku, naštěstí fyzio byla rozumná a vojtovku neaplikovala, zkusila s ní bobathovu metodu a sama pak uznala ze je vse zbytečné, protože je jen leniva a nechápe proč ti doktoři řeší něco tak brzy, když měla ještě čas. Nakonec se začala platit do 14 dní a lezt za dalších 14 dní, celkem jsme tam byli 3x... jenže tahle fyzio má bohužel rakovinu a už nepracuje druhým rokem, ale ten doktor je tam pořád a fyzio je prý pěkná kráva .... tohle je jedině středisko které se u nás zabývá dětmi a proto bych byla ráda kdyby se to obešlo bez dalších doktorů....
Obe moje holky se bojí bílých plášťů a každá návštěva jakéhokoliv lékaře je pro ně traumatizujici
Děkuji všem za reakce... potvrdili jste mi to co jsem si myslela a také jste mne uklidnily... já prostě nechápu ty jejich tabulky.... u nás je ještě problém s váhou... dcera se narodila 2490 g a v porodnici spadla na 2200 g....při první návštěvě mudr mi bylo řečeno že v roce asi nebude mít více než 7,5 kg což odpovídá trojnásobku porodní váhy.... Nakonec měla v roce 7,7 kg, na endokrinologii jsme dostali mega pochvalu, že je tak akorát a naše mudr. Měla milion keců k tomu je málo přibírá a že bych měla omezit noční kojení a více ji cpát třebas vanockou... no uprimne až do nedavna jsem si myslela ze mame rozumnou a empatickou mudr. Ale neskutecne mě nastvala
Kluci se postavili ve 14. měsíci, chodit začali v roce a půl..na rehabku jsme nechodili, prostě to tak měli, potřebovali víc času, nijak jsme to neurychlovali..