Ahoj mám skoro 11-ti měsíční holčičku, říká jen občas baba, abu, a když něco spadne tak bum..Baba říká skoro každé osobě, jiné děti už od půl roka řikájí máma, táta..děda..Nemá někdo takový problém a jak jí to naučit?
myslím, že máš dcerku naprosto v pořádku a žádný problém nemá 🙂 chtěla bych slyšet půlroční dítě jak říká děda 🙂
Mám stejný problém. Akorát nám už budou dva roky ☹ žvatlá si pro sebe, ale skoro nic srozumitelnýho. Ahoj, baba, dědě, táta a máma řekne. Mnami mnami taky. Na pejska ukazuje a říká haf, haf.Když se jí něco líbí, tak na to ukáže a jéééé. Ale skoro nic jiného... :(
malá je úplně v pohodě. Pokud dítě říká baba, mama, tata, jsou to jenom zvuky, není za tím žádnej význam... A každý dítě to říká jinak - moje první dcera jela "tata a baba", druhá jede "mama"... prostě to je o dětech a co vím, tak v roce uměla těch slov snad pět...
ježišmarjá, co by jako měla řikat? jiné děti neříkají zrovna tak nic, to slyší jenom jejich ambiciozní matky 😉
@sarka151212 Neplaš 🙂 To jak se maminky chválí půlročními dětmi, které "říkají" máma, táta apod., je v drtivé většině obyčejné žvatlání slabik, mimčo si zkouší, jak dělat různé zvuky, ale nepřikládá tomu žádný význam. Moje dcera třeba nejradši říká "nenene 😀 Tvoje malá možná není v mluvení žádný extra přeborník, jako že by byla zázračně napřed, ale rozhodně není ani zvlášť pomalá. Řekla bych tak průměr.
plný souhlas s dlabinecka. Vetšina dětí když okolo 1. roku říká 2 slova je to až až až. Můj synovec už v roce opravdu mluvil (tak 200 slov), ale on byl extra extrém ve všem...chodil v 8 měsících, ve dvou letech už mluvil plynule ve větách (ani nepatlal....) odříkával spoustu básniček, ve 2,5 jezdil na šlapacím kole bez přídavných koleček....jiné děti začnou mluvit až okol 3 let a taky je to stále v pořádku a v 6 už většinou není žádný rozdíl🙂.
Muj malej umel v roce asi jen 2 nebo 3 slova. Ted dava dohromady velmi, velmi jednoduche vety jako je "tata pa", "mama ham", aktivne pouziva asi 60 slov, akorat ze valnou cast z nich vyslovuje uplne stejne, a tak hadam z kontextu 🙂)) Mluvi hur nez vetsina deti v jeho veku. Ale znakujeme a rozumi uplne vsemu, mluvi o sobe ve 3. osobe, tak zatim neplasim. Jako predcasne narozeny ma trochu narok byt "pomalejsi". Navic muz taky mluvil pozde a taky vyslovoval blbe a ted je docela chytrej a je to vysokoskolak. Pri nejhorsim budeme chodit na logopedii.
co takto přestat sledovat tabulky a nechat dítě růst jak si samo chce??kdepak sjte vyčetla že má dítě v 11 měsících mluvit 😀 jsou děti co první "tata" řeknou ve dvou letech,důležité je s dítkem normálně mluvit,říkat mu co děláte a ono je tak dokonalé že se to jednou skutečně naučí..
Známých holčička takhle mluví ve dvou, žádný stres. 😉
Malý byli před měsícem dva roky a asi tak před třemi měsíci začala používat více slov než máma,táta a teď je k nezastavení. Myslim,že každé dítě začne mluvit až samo uzná za vhodné a na tabulky paní doktorky nelze spoléhat,každé dítě je originál...
S tim naprosto souhlasim!!! Muj mladsi syn zacal poradne mluvit az ve skolce ;)
Sestřenky holčička skoro nemluvila do 2 let a teď je táááák ukecaná! 😀 Já myslím, že má času dost 😉
taky bych se nestresovala 🙂 kazde dite je jine ...mala sice zvatlala tak od 3/4 roku baba mama tata dede ...a kolem roku takova ta hatla patla 😀 bude ji rok a pul a teprve zacina rikat co to je ? kde to je ? tam neni, tam je ...a pod ...obcas uz se ji drive povedlo rici opakovat slova po nas ...ale prijde mi, ze jen kdyz se ji chce 🙂 - nikam netlacim prijde me to jeste i casove tak akorat - nekdo je sikovnejsi nekdo linejsi - je to ruzne ....ja co me mamka rikala, jsem se rozmluvila az kolem 3let !!! I kdyz jsem vsemu velice dobre rozumela , tak proste se me mluvit nechtelo ..!!! A pak jsem zacala hnedka vetama az rodicum spadla celist 😀 ze fakt němá nejsem ..takze v 11mes je fakt jeste casik a u deti jsou pokroky videt kazdy den takze se pak muze rozpovidat ze dne na den.... 🙂
Já teda neznám žádné dítě, které v půl roce oslovuje členy rodiny. Ale znám lidi, kteří se chlubí dovednostmi jejich dětí a někdy to, co říkají není ani zpoloviny pravda - např. že jejich roční dítě umí jíst svíčkovou příborem 😀
Jinak pro uklidnění: naše Zuzka byla do roka naprostý "partyzán", v 15 měsících uměla říct jen mama a bababa (pes) a teď ve 20 měsících má takovou slovní zásobu, že mi jde hlava kolem 😀 Takže klid, všechno přijde...
Ps: Doporučuj zahodit deníček s daty, co kdy dítě dokázalo - kdy mu vyrostly zuby, kdy se přestalo v noci budit, odkdy je bez plen atp. a přestat to srovnávat s okolím. Mně osobně to akorát znervózňovalo a chci si zachovat "vzpomínkový optimismus" jako moje mamka 😀
Zkusila bych znakouvou řeč hodně lidí píše, že to rozvíjí řeč.
@sarka151212 Prosím Tebe, jaký problém? Co šílíš?! 😉 Našemu malýmu jsou dva roky a nemluví o nic líp 😉 Důležitý je vypozorovat, jestli malá slyší a rozumí, na mluvení má času dost, vždyť je ještě malinká!
neznam zadne pulrocni dite ktere rika baba mama deda. syn nemluvil do dvou let (mel od roku pouze haf, hají, ham a máma) a potom rovnou zacal rikal ctyrslovne smysluplne vety. kazde ditko to ma nastavene proste jinak, ja jsem ho mohla motivovat jak jsem chtela, rikanek pisnicek jsem odvypravela denne nescetne a stejne proste zacal mluvit az ve dvou letech. dcera ma pulroku a nerika nic jen zvatla a prijde mi to uplne normalni.
Tak jestli tě to uklidní, můj 11ti měs syn si žvatlá zrovna tak. 🙂 Jediné smysluplné "slovo" je mňam. 😀 V tomhle věku je spíš důležité rozvíjet a sledovat pasivní slovní zásobu. No a promiň, ale neodpustím si poznámku. Když tu řešíme psychomotorický vývoj, tak já bych na tvém místě především přestala dceru dávat do chodítka. 😉
Je to naprosto normál. V 11m nečekej zázraky 😉
Přesto, že to je normál, tak pokud tě to trápí, určitě se na to dá zaměřit. Můžete hodně číst (nevím, třeba to děláte...) - hlavně říkadla, krátké verše, můžete chodit na nějaká dětská cvičeníčka, která jsou spojena s dětskými říkadly a dítě si tak časem zapamatuje konkrétní pohyb na konkrétní básničku a taky hodně zpívat - třeba před spaním ..
Mému synovi je 26 měsíců a má podobnou slovní zásobu jako Tvoje holčička. Takže klííííd 😀 😀
určitě se tím nestresuj. podle mě je to naprosto v normě. Moje malá má 16 měsíců a žádná kecalka to není. Ony se ty děti rozpovídají sami. Musíš jim dát čas. Prostě jí pořád něco povídej, popisuj,čtěte si knížky a uvidíš, že pak tu pusu nezastaví 🙂
šmankote a co by měla ještě říkat? 🙂 mam stejně starého syna a říká táta, bába, ba (bac), tytyty, pa pa pa. a přijde mě na svůj věk moooc šikovnej 😀
Hlavně se nenech vystresovat okolím. Můj maldší syn nemluvil do 3 let. A to jsem si vyslechla "chytrých" rad a kometářů!!! Od ten je asi zaostalý až po " věnuješ se mu vůbec". Potom začal mluvit a pusinku nezavřel. Dneska mu bude 12 let, je to šikovný sportovec a premiant třídy. Jen ji nech, až přijde její čas.
Buďte v klidu. Je úplně normální a podobně mě stresovala akorát tchýně... Proč ještě nemluví? Proč má plenky? Proč má dudlík... 🙂 každé dítě je originál, tak si toho svého originálu važte! 🙂
Navíc jsem četla, že řeč je daná geneticky a pokud rodiče mluvili pozdě, nemáme čekat zázraky u dítěte. Já jsem mluvila až ve 2 letech, manžel ve 3. Dcera je na tom asi jako u @lucynka721, teď po 2 roce se začíná rozmlouvat a přidává slova. A teď už to jde rychle, každý den je pokrok. Dokonce už rozeznává, kdy říct mámo a kdy máma... Takže vydržte!...
Pokud Vás trápí komunikace, mohu doporučit jak píše @hojda baby sign (znakování nemluvňat). Znakovali jsme od 10-ti měsíců a díky tomu hned krásně "povídala" ručičkami, co chce, co vidí, co ji trápí... Hodilo se to i při nemoci, kdy brečela a ukazovala znak "bolí", zeptala jsem se kde a ukázala bříško... Navíc znakovku používají manžel i babička, takže všichni víme, co povídá... Celkem za ty měsíce použila cca 52 znaků (slov cca 10 🙂 ) znakování rozvíjí hlavně mozek. Dítě musí přemýšlet, jak to vyjádřit a když mu někdo rozumí, podněcuje ho to v pokračování "rozhovoru".
Dceři teď byly 2 roky. Začíná se rozmlouvat (nad 10 slov, které řekla pediatrička, že má umět v 1,5 roce), slovní výraz doplní znakem, takže je nám jasnější, co říká a ona se nevzteká, že ji nerozumíme. 🙂
Navíc znakování je pro rodiče výhoda, když nechceme, aby nás slyšela... 😉
Pro dceru to byla zábava. Chodily jsme na kroužek znakování s medvídkem Beebo, který zpíval. Děti s ním znakovaly a potom si hrály v herně. (Teď v září mi řekla při zmínce kroužek: Beebolálálá... ) Klidně by chodila znovu. 🙂
Jeste jsem nevidela sestimesicni dite, ktere rika mama, tata a deda 😀 Myslim, ze dcerka je uplne normalni. Muj 18-mesicni syn ma jen o malo vetsi slovni zasobu a nevzrusuje me to. Kazde dite ma sve tempo, kterym se uci veci, v jedne oblasti (napriklad pohybove) muze byt rychlejsi a s reci si zas davat na cas. Dulezite je, jestli rozumi, kdyz ji neco rikate, jestli se snazi komunikovat a vyjadrit i jinak nez slovy a jestli s tim ma uspech - tzn. reagujete na to, co se vam snazi rict nebo po ni pozadujete jen slova? I ja mam dobre zkusenosti se znakovanim, u obou kluku jsem tak vedela, co chteji, co vidi..
Takze budte klidna a uzivejte si kazde obdobi s dcerkou bez zbytecnych stresu, co by mela nebo nemela delat a umet...
Mám dojem, že chytré knihy píší, že v roce má dítě umět cca 5 slov, takže to že nemluví by mě vůbec nerozhodilo. A pokud se chceš umět domluvit, tak opravdu doporučuji znakovou řeč Baby Signs. S malou jsem znakovala a bylo to super!
vykašlete se na srovnávání...každé dítě je jedinečné...určitě zvedám palec pro znakování...mám to nastudované a jakmile mi miláček povyroste, začneme se učit znaky...snad nám to půjde...navíc znakování prý podpoří právě mluvenou řeč 😉
Co? od půl roku slova?
Podle mě je tvoje malá naprosto v normě. Většinou kolem 1roku říkají pár jednoduchých slov.