Ahoj, chci se zeptat, jaky je vas nazor na to, ze syn neleze,neplazi se, nesedi...uz jsem z toho zoufala. Na rehabilitace jezdime uz6mesicu ale zatim nic moc vysledek. Take mi prijde ze ho nic nemotivuje. Kdyz na hracku nedosahne,proste ji nechce nebo zacne rvat. Nejiblibenejsi poloha je na zadech,nohy nahoru a vyklada si. A nejake skladacky...vubec nic. Vse na do posy nebo s tim mava ve vzduchu. Dekuji za nazory.
Nade zacala lezt zhruba 14 dni pred 12 mesicem, ale neperovala temer vubec.
Maly mel hodne tezky start do zivota. Byli jsme 1.5mesice v nemocnici i kdyz nebyl predcasne narozeny. Proto ma zpozdeni ve vyvoji. Dle dr.ma slabe brisni svalstvo a proto mu nejde plazeni ani lezeni. Znervoznuje me i to ze treba kdyz neco spadne na zem nediva se na to. A co pozoruji okolo deti to delaji...
@agata05 ahoj, měli jste cvičení od začátku třeba vojtovku nebo chodite až teď posledních 6m? Snažte se malého motivovat , cvičit, pohybovat je to těžké, ale kdyby byl nějaký větší problém řekli by vám to lékař nebo RHB. Chlapečci jsou někdy méně zvydavi a rádi si nechají vše až pod nos než přijdou na pohyby jak se k tomu dostat , ale není to pravidlo každé miminko může být jiné a já mám kamarádku,které holčička v roce a půl absolutně nechce nic říct celým slovem natož jednoduchou větu, za to anglicky umí čísla i barvy 🙂 jen neveste hlavu,přijde to co nevidět
@agata05 co zrak a sluch, ma v poradku?
@urtica
zdroj? příbalový leták a hlavně hlášení státního úřadu pro kontrolu léčiv, minulž rok bylo hlášeno desítky případů zpomalení nebo zastavení motorického vývoje po očkování.
sama v péči jsem měla několik dětí..
manžel nyní 5ti letou holčičku, v 5m dostala druhou hexu a i ted na 5ti letech je hadrová panenka...
Dcerka9 měsíců peruje na kolínkach pouze se zatím plazí, sama ještě nesedí a cvičíme Vojtovou i když někdy vynecháme.Kamaradky synek o chlup starší už téměř chodí.Hold každé dítě je jiné 🙂
@eficenka Jj, vím, že očko může ovlivnit vývoj, šlo mi o něco jiného.
Funguje opačný postup...? To, že dítko, které má opožděný psychomotr. vývoj má doktorem uznané očkování jako kontraindikaci?? Protože v upozornění na letáku hexa nic takového není....ani jsem se s tím nesetkala v přístupu lékařů.
@eficenka Mohu se prosím zeptat, kdy se poté, u takovýchto dětí doporučuje s očkováním pokračovat? Dcerka byla zpočátku očkována dle dnešních norem (první hexa ve 2 měsících, poté i Prevenar (ten zvlášť)). Přibližně kolem 6 měsíce jí byla diagnostikována vývojová hypotonie bez nutnosti RHB. V 9 měsících se začala plazit a na tom se zastavila. Do té doby stále očkována.V roce jsme začali s RHB - Vojtovkou, jelikož neseděla, nelezla, nestála. Po Vojtovce si před měsícem (ve 13 měsících) sedla a stoupla a před 3 týdny začala lézt. Nyní se snaží pořád si stoupat (nábytek však zatím neobchází - nevím za jak dlouho by měla). V tom roce jsem odložila poslední očkování Hexy i Prevenaru (toho máme 2 dávky a má dostat poslední) a máme jít na poslední doočkování v říjnu, myslíte, že už můžeme po tomto posunu? Moc děkuji.
@urtica
každý dobrý pediatr, pokud je dítě opožděné posílá na vyšetření neurologovi a většina neurologů dá zatím stop očkování do stabilizace stavu.... takže tak.
poté se budto očkuje třeba jen 4 kombinace a když ok, tak hexavakcína, pokdu ne a vývoj se zastaví, neočkuje se třeba další rok, dva zase nic
@danielama
každé dítě reaguje jinak. pokud se snaží stoupat, rozhodně bych očkování nedoporučila a počkala na rozvoj základní řeči a alespon ocbcházení nábytku.
prevenar je nepovinný, ten dávat vůbec nemusíte
hexavakcínu poslední dávku můžete - pokud máte infanrix hexa tak do 3 let věku dítěte, pokud hexacimu do 2 let věku dítěte
@eficenka Teď už v podstatě nic - máme přijít na poslední kontrolu - až bude dcera zcela samostatně chodit. Jinak jsme Vojtu necvičili...alespoň myslím, že ne - byly to spíš jen cviky na posílení svalů.
Tady je to popsáno podrobněji.
https://www.modrykonik.cz/forum/ma-1-az-3-roky/opozdeny-psychomotoricky-vyvoj-17m-mate-zkusenosti/
Syn se narodil předčasně, hned po návratu z nemocnice jsme se vraceli zpět s infekčním zápalem plic, to vsechno se na něm podepsalo- také se moc nehybal, max se pretocil na břicho. Cvičili jsme Vojtu a je sledovaný na neuru. První rok byl šílený, ale pak se to zlomilo a Vojtik začal delat pokroky. Vsechno bylo fakt vydrene, nevím, malby bez Vojtovky fungoval. Určitě, pokud již nechodite, bych zasla na Neuro a RHB. U někoho jsou pokroky hned, u syna to šlo pomalu. Často mu pomohlo i tejpovani. Osobně si myslím, raději hned řešit s lékařem, nez pak "zehlit" následky.
My cvicime s malym bobatha od 3tiho mesice zivota. Prijde mi to nekonecne a hlavne zadne skokovite zmeny. Jinak ma za sebou 2 ockovani infanrixem a ted v rijnu jdeme na treti. Podle me zpozdeni syna nema s ockovanim nic spolecneho. Je ale pravda ze pribalove letaky ani clanky o ockovani na nectu. Chci at je naockovany. Slysi dobre a vidi...sleduje jen to co ho zajima. Takze tezko rict. Ted v zari jdeme na kontrolu k neuroligovi tak jsem zvedava.
@agata05 synovi je ted rok a pul a o bobatha jsem měla zájem, protoze si myslím, ze by měl cvičit dal... Jenze tu u nas neni široko daleko. Chce to fakt trpělivost a poctive cvičit, měla jsem sto chutí to vzdát, protoze mi to neslo a výsledky nebyly tolik vidět. Držím vám palce, aby na neuru dopadlo vse OK.
@eficenka Muzu se vas zeptat, co si myslite o ockovani TBC? Meli jsme ho narizene (cca ve 14 dnech zivota) a dcera se dva dny po nem z klidny holcicky hrozne zmenila a od te doby je casto jakoby hyperaktivni, podrazdena, uz ji to zustalo. Doktorka nam samozrejme rekla, ze to s tim nesouvisi a ja jsem to postupne uverila, ale kdyz si to tu ctu, co vsechno ockovani dokaze...Co si myslite?
@jahodi Tak vidim ze jsou na to nase dve ratolesti obdobne. Podle me ma syn slabe ruce, proto se na nich nezvedne do druhe polohy a zakonite nenasune nohy pod sebe protoze nema kam. Kdyz ho dam do sikmeho sedu,chvili sedi a pak se snazi "hodit zada" jak rika nase fyzio. Myslim si ze vojtovka je daleko ucinnejsi, ale bobath mirnejsi. Vysledky jsou pry stejne, jen bobath po delsi dobe.
Syn byl 33tt lézt začal přesně v 11m, myslím, že se vám to teď během dvou měsíců určitě zlomí přijde to že dne na den