Dobrý den maminky, mám 10 měsíční holčičku. Jediné co umí říct je grrrr, haf a buuuu. Když na ní mluvím dívá se mi na pusu. Mluvím na ní několikrát denně máma, táta, baba, gaga a lala. Čteme spolu knížky se zvířaty. Kdy se vaše miminka rozmluvil? Máte rady jak dítě rozmluvit? Děkuji moc za pomoc.
Ja myslim ze syn v 10ti mesicich taky jeste nic nerikal. Mama, Tata a podobne zacal rikat cca v 11ti mesicich. Ted ve 13ti mesicich uz ma 20 slov. Ale taky znam holcicku, ktera ve 2,5 letech nerika skoro nic. A znam dalsi holcicku, ktera ve 2 letech mluvi jak 5ti leta. Je to strasne individiualni... neresila bych to.
A co ji dělá největší problém? Abeceda nebo rovnou celá větná spojení? Myslím, že toho chcete po desetiměsíčním dítěti nějak moc...u syna jsem si na "mámu" a další jednodušší slovíčka musela počkat az do 21mesicu, ato jsem na něj mluvila stále a pořád! Každé dítě je jiné, co některé zvládá s přehledem, jiné si teprve osvojuje. Mluvte na ní jak jste zvyklá, dávejte podnety ale prosím vás, nespěchejte na ni a dejte ji čas!
No, moje dcera v 10m mela 2 slova a prislo mi to jako zazrak. Ted v 13m jich ma asi 15 a povazuju ji za dobre mluvici dite. V 10m fakt necekej, ze na tebe bude mluvit ve vetach. I jedno funkcni slovo je dobry.
jezis moje 2.5 leta dcera mi taky nechce mluvit......🙂))) a taky furt cekam a nic 🙂))
Dceri je 25 mesicu a teprve pred tydnem tacala srozumitelne opakovat slova 🙂.
Jééé jak já čekala. Ve třech letech a 2 měsících se teprve rozmlouval, dnes, o rok později mu musím 4x denně říct, ať minutu zavře pusu, že chci taky něco říct. U dcery to zatím probíhá stejně...
dcera uměla ve dvou letech říct akorát maminka, miminko, papat.... tři měsíce na to začala mluvit rovnou ve větách a úplně vše... v 10ti měsících uměla akorát tak řvát 😀 má ještě spoustu času 🙂
Syn ma 15 mesiacov a jeho cela slovna zasob aje auuuuuuuuuuuuguuuuuuuuubuuuuuu a pritom ukazuje na vec co chce....a hej este vie pomenovat najmilovanjeisu vec na svete...DUDA ( cumel), mama v nedohladne. Jeho sesternica v tom veku hovorila vety typu mama doma a podobne. Jej rpve slovo bolo plynomer. Ale v urcitomv eku zastagnvoala a ostatne deti ju dobehli, deti maju na hovorenie kopu casu, kde 10 mesiacov. To som bola hrda, ze dava prve kroky okolo nabytku....ne hovorenie.
Obě starší holky se mi rozmluvily cca na roce a půl, ale tak, že od té doby hubu nezavřely. Když už chci jó chvilku klidu a požádám hlavně prostřední, aby byla chvíli zticha, tak si stoupne naproti mně a začne: "Mami, mluv s Laurinkou! Mluv s Laurinkou!" 😀. Nejmladší je 8 měsíců, zatím je to jen to grrr, tatatatata a eeeeee, a je to balzám na moje uši, když jsem s ní sama doma 😀. Jen dočkej času, rozmluví se tak, že budeš ráda za chvíle ticha 😀
Dcera zacala pouzivat prvni slova kolem roku a pul. Myslim, ze jeji prvni smysluplnejsi slovo bylo bum. 😀 Do te doby jen slabikovala. V breznu bude mit tri a stale nejak extra nemluvi, zadna slozitejsi souveti se zajmeny, prislovci atd. stale nepouziva. Ale ma docela velkou slovni zasobu (podstatna jmena) a hezky vyslovuje, tak spoleham na to, ze ji skolka popostrci a rozkeca se.
První syn mluvil v roce a něco, mi - kamion, da - vlak, ta - letadlo. Pak přidával- mion atp. Můj druhý syn se do dvou let domluvil leda s vietnamcema 😉. Dej tomu čas 🙂 Od 10-ti měsíční holčičky jsou haf, buuu, grrr úplně normální.
my v 10měs neumímme ani to haf..takže klíídek 🙂
Starsi zacal rikat mama v 25 mesicich, mladsi ve 13. V 10 mesicich to bylo maximalne par zvuku. Mne tedy ani nenapadlo, ze by 10mesicni dite melo mluvit.
Všem děkuji za odpovědi. 🙂
Dr. na neurologii mi rovnou řekla, že do tří let to neřešej.
@veronikamajer Neboj se, jednou budeš s láskou vzpomínat na to ticho když ještě nemluvila😂
Hahááá, v 10 m. 😀 Nechci se Vám fakt smát, ale nemáte trošku přehnané nároky ? Syn mi začal pořádně souvisle mluvit ve třech letech. Dceři je 16 měs. a říká jen : táta, máma, ňam ňam, bába, hop, haf a čiči a můžu říct, že jsem v úplně ledovým klidu 😀
Autorka prispevku sla zrejme z inkubatoru rovnou do prvni tridy...🙂))))) jinak si tento dotaz neumim vysvetlit...
Taky nechápu, syn má 22 měsíců a všecko co říká je "eeeee", nebo "meme"". 🙂
No jako jsem byla taky za špatnou matku u me mámy, kdyz syn v práci 10 měsíc ich nemlovil. Přišlo to mnohem později, ale nyní pusu nezavre a je výborný ve slohu. Mladší nyní začíná slovni spojeni. Jeho řeči rozumi jen znali. Takže času fakt dost.jedine, co mě zarazilo, jak pises,ze ti kouká na pusu.jsi si jista, že dobře slyší? Pokud jo,tak bych nic neresila.vytrvej v mluvení na ni.dle doktoru se mluvení resi az v 3 letech,pokud není jiný problém.
Mám syna tomu je 20m. a dnes řek první slovo TATA .Ale je pravda že jsem se už nemohla dočkat :D a ted čekam až příde ten den a budu si říkat kde jsou ty časi žblebotání :D
@verena deti v tomhle veku dost casto ziraji na pusu rodice. Je to uplne normalni a dulezite pro rozvoj reci. Uci se, jak vyslovovat, jak davat jazyk, spulit rty atd. Tohle se uci i na logopedii, kde maji deti obrazky ust u jednotivych pismenek. Ja kdyz chci dceru naucit neco vyslovit, tak ji vylozene reknu, at se mi diva na pusu a ona to podle toho pak taky zkousi. Ale samozrejme je dulezite zjistit, jestli dite slysi dobre.
@veronikamajer kdy se rozmluvili? Na dvou a pul letech.... Do te doby vic nez grr haf a buu pomalu nebylo..