1,5letý syn se snadno stává závislým na všem, co se pohybuje

lusynkova
21. srp 2017

Zdravím maminky,
tak trochu uvažuju nad tím, jestli máme, nebo nemáme problém... :D. Mám 1,5 roku starého syna. Vše je super, s malým se dá vyjít, vzteká se výjimečně, když je unavený a něco mu nejde, nedovolíme. ALE... velmi snadno se stává závislým na pohádkách, videích, zkrátka na všem, co se pohybuje (TV, video, pohádka v ntb). Když měl osm měsíců, občas jsme mu pustili písničky na ntb (Fíha Tralala, Miro Jaroš aj.). Za pár dní už jsme je pouštěli každý den (tak dvě - tři písničky), protože se mu to hodně líbilo. Když měl písničky pár dní pravidelně za sebou (stačilo čtyři pět dní), tak je začal vyžadovat. Dolezl si ke stolu a začal řvát u ntb. Tak jsem to zrušila. Úplně. Teď jsem mu pouštěla Krtka. Občas, nepravidelně. Když jsem mu ho ale pustila tři dny po sobě (dvě až tři krátké pohádky za sebou), začal to vyžadovat. Ráno, když vstane, ukáže znak pro krtka a když řeknu, že teď ne, že si budeme hrát, tak má šílený hysterák. Ale fakt šílený. Odpoledne si vzpomene zase. Večer zas. Tak jsem to zase úplně zrušila.
No a co teď? Máte někdo taky tak náchylné děti k závislosti na videu? :D Co s tím? Pouštět nepravidelně?
Ještě je důležité asi říct, že nemáme televizi a nehodláme si ji pořizovat, takže na to není zvyklý (ale u babiček a jinde ji samozřejmě vidí, ale nijak zvlášť jí fascinován není).
Moc děkuju, budu ráda za Vaše postřehy a zkušenosti...

olga_
21. srp 2017

No, obecně mně to přijde v 1,5 roce brzo, natož v devíti měsících :-/. Ale konstruktivně, protože jsme řešili podobný problém. Syn se začal dívat něco po dvou letech věku. Neměl teda hysteráky, ale prostě se díval rád a vydržel by i docela dlouho. Regulací bylo, že u toho vyžadoval velmi často i mě a mě to nebavilo, takže jsem to zkrouhávala. Zlom nastal v době, kdy mu manžel pustil nějaké promo video o odšťavňování. Miluje odšťavňovače, stroje obecně, ale odšťavňovač s tím procesem ho prostě fascinuje - v té době to byla top záležitost. A to byla fakt krizovka.

Detox: Jezdíme pravidelně na každý rok do zahraničí. Tam jsme využili změny režimu a notebook jsme pouštěli max na chvilku po odpoledním spaní. Pak musel být schovaný zcela z dohledu. Odšťavňovač tam nebyl vůbec, takže to pomohlo (jen jsme ho museli vyrábět ze všeho možného). Doma jsme potom notebook důsledně schovávali úplně z dohledu. Pracuju z domu, takže jsem se musela v pracovně zamknout, a když za mnou šel, rychle jsem ho schovala. Po nějaké době už jsem ho zkusila nechat vytažený a je to zcela ok. Syn bude mít v půlce října tři roky.

Pokud je tvé dítě takto náchylné (a nedivím se, ani nesoudím), prostě bych to vyřadila a nasadila až o dost později. Zdá se mi, že kolem toho třetího roku už to u nás funguje v pohodě. Musí k tomu dozrát. Takové mimino nemá a nemůže nad tím mít kontrolu. Nezvládá to ani spousta dospělých... A navíc je tolik jiných aktivit, které ho budou rozvíjet i více, že bych to ani neviděla jako ochuzení programu.
Ať se daří!!!

izz76
21. srp 2017

@lusynkova Myslím,že to tak mají všechny děti... Jak se říká zakázané ovoce nejvíc chutná,já dceři nechám puštěné pohádky,neodměřuju kolik,jak dlouho,většinou jí to za 15min přestane zajímat a pak si ani nevšimne,že jsem pohádky vypla.

drakenn
21. srp 2017

Zrušte ntb

gnozka
21. srp 2017

Ntb a telefon je u nas tabu . Mame tv . Dceři je rok a 3/4 ma také rada fihu a krtka a pod . Také to neodmeruji nekdy to běží kdyz varim a mala se diva / nediva . Asi je to opravdu o tom ze zakázané ovoce nejvíc chutná .

vlastaneta
21. srp 2017

Meli jsme to se synem stejne,vztekani a rev, vydrzel by koukat pul dne. Ted jsou mu dva a cvrt a vzpomene si obcas,tak mu tam pustim Krtka a stejne si jde po chvili hrat s autickama a prestane ho to zajimat. Pokud u toho nesedi pul dne a chodite normalne ven,tak bych to neresila.

sarad
22. srp 2017

Nas syn by koukal hodiny. Musim mu to odmerovat. Ma pul hodiny denne ve 4 letech. Okoli se divi proc ho limituji,ale ja myslim, ze televize detem nic nedava. Dost casto se vzteka, kdyz jeden den povolim trochu vice.

ladyhacek
22. srp 2017

syn má 2,5 roku a na TV popř na ntb kde mu pouští písničky z YT kouká. Pouštím mu je už ,,dlouho´´ od 1 - 1,5 roku ? Nevím. Koukáme spolu ráno po probuzení, pak v 18m když jsme odstavila tak koukal i po obědě, u té usínal. No a večer večerníček.
Je to neposeda a u Tv neydrží dlouho. Sám už řekne i jakou pohádku chce. A také když už má dost tak si umí TV vypnout 🙂.
Chodně chodíme ven, miluje přírodu a hlavně zvířátka 🙂.
TV u nás beží tedy asi 3x za den (časově nevím - 3-4h?) Ale nekouká na ní pořád. Jak jsem ráno asi 30 minut než se probereme, oblékneme a jde se do krámu, na snídat, a pak ven. Před spaním po obědě kouká na 1 díl (5 minut) a pak odpoledne když stane tak koukáme spolu. Já příjdu z práce a teď jak byli i vedra tak jsem byli zalezlí doma 🙂. koukali jsem na filmy > 1,5h > ale to nevydrží. Chvíli sedí a pak si jde hrát - Tv nechám zapnutou to kdybych vypla tak se vzteká. Pak se jde ven, a kouká večer na večerníček > jak kdy někdy jen chvíli někdy opět 30 minut .

Já vím, že na TV závislý není. Pohádka si potřebuje odpočinout vypínáme TV a jdeme si hrát. Když řeknu že půjdeme ven tak beží TV vyplne. Jako sedět půl dne u TV opravdu naštěstí nevydrží. Tv tedy pouštíme v pravidelných ,,inervalech´´ ráno, po obědě, po spaní, a před spaním > vždy chvíli a časy se různí. I dle toho jak se vyspal. Nkědy jen ta jedna dvě pohádky 5-10 minut a někdy 30 minut. A koukám s ním i na film (pohádku) sedíme spolu a tulíme se a krásná 1,5 hodinka (k ekonci už tedy nevydrží 😀 > ale já se doukokám a pak se jde ven. Venku a hraním tráví více času než u TV a to opraoti Vám u nás tedy běží opravdu často.
Jinak byhc mu nepouštěl jen pořád jendu pohádku, ale střídala bych to.
Syn má třeba ráda písníčky pro děti z YouTube. Pouštím mu je a zpíváme si, tancujeme a samozřejmě během toho kouká i na monitor

Někde jsem četla zajímavý článek, zda dětem pouštět TV v určitým čase nebo zda má běžet celý den jako kulisa (né pohádky, ale normální program) že když to budou brát jako norlmální věc, když běží TV tak po tom nebudou tak toužit.
Pro děti je to zajímavé, barevné a něco nového . Osobně mám třeba ráda Kamarád Timmy - příjde mi to i ,,naučné,,.

Zkuste pouštět v určitým čase každý den. Když se bude vztekat že nekouká tak jen řekněte ale pohádku bude, ale přeci až .... nebo naopak pohádku už běžela, teď odpočívá půjdeme si hrát a na pohádku koukneme zase až zítra. Koukání na TV byhc zařadila do režimu dne.

lusynkova
autor
22. srp 2017

Děkuju za Vaše zkušenosti. Krtka jsme úplně zrušili a už si na něj nevzpomene. Ntb raději taky schováváme. On se vydržel dívat i půl hodiny. Když jsem mu to po dvou krátkých pohádkách vypla, řval. Nejsme příznivci takové zábavy, nám hraje celý den rádio.