Holky, zacinam prikrmovat, vcera jsem mela horecku, stresy z toho, ze maly porad place a neda se utesit az jsem ztratila mleko ☹ ...obcas ho zkousim prikladat neco vysaje, ale to ho nezasyti, prsa nemam vubec nalite...nejake tipy jak mleko obnovit? Co homeopatika.?...a kdyz davam Sunar, musim malemu davat i caj?? At ma tekutiny?? Nebo staci jen Sunar?
Já myslím, že i ze dvě lžičky vody v tom vedru můžeš. Zajdi si hlavně k doktorce, ať se vyléčíš, pak snad půjde i to rozkojení snáze. Asi bych zkusila malého před sunarem vždy přiložit k prsu, aby se stimulovaly bradavky, pak až bych dokrmila sunarem. Odsávat asi taky, hlavně kdyby teď mohl někdo vypomoci doma, ať se můžeš věnovat jen tomu kolotoči s krmením, protože to není žádný med, odsávat, přikládat, chystat umělé mléko, přebalovat, nevyspat se atd. atd.... Tak hodně sil, hlavně se nestresuj, mně se to tenkrát nepovedlo rozkojit, ale svět se nezbořil, na UM prospívala dcerka parádně (narodila se mi s podváhou a měla špatný sací reflex).
@zuuuzaaa žádná láhev nevypadá jako prso během kojení, to jsou jen reklamní bludy výrobců - viz obrázek http://www.infookojeni.net/technika-kojeniacute...
@radus90 - co nejvíc kontaktu s miminkem ve dne v noci, kojit na požádání, nedávat dudlík ani láhev, hlídat správné přisátí, používat stlačování prsu, při jednom kojení prsa i několikrát prostřídat, pokud už je dokrm nezbytně nutný, pak nejlépe cévkou po prsu (tzv. suplementor) - ideálně co nejdřív volat laktační poradkyni ... mléko se určitě nezdtratil ze dne na den, miminka pláčou z řady důvodů (třeba proto, že je vedro, kojení zdaleka není jen o příjmu mléka, ale i o uklidnění atd.)
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
Bylinky benedikt lékařský, pískavice řecká (řecké seno), podrobné info na těchto stránkách, minimálně první dva odkazy http://www.poradkyneprikojeni.cz/co-urcite-potr...
dá se tam najít i spousta jiných dobrých rad. Hlavně vydržte, stojí to za to, když se překonají počáteční obtíže, je kojení SUPER. A řekněte si rodině o pomoc. Ať se to brzy zlepší, držím palce🙂
@radus90 nevím, jak je malý starý, ale pochopila jsem z toho, že máš uvedený termín porodu 21. června, že má malý pár dnů. Ta horečka mohla souviset se spuštěním laktace. Já posledně měla horečku asi 10. den po porodu a celý den mi nebylo nejlépe, ale pak se mi začaly prsa teprve nalévat. Poradím stránky kojeni.net, hodmě mi pomáhaly při prvním dítěti. Rozhodně není nic ztraceno. Pokud nevydržíš a budeš přikrmovat, tak to dělej přes stříkačku tím, že dáš malýmu malíček do pusy a z boku k tomu prstu dáš nataženou stříkačku s vzduchem a malý si to sám vysaje. Rozhodně mu necpi žádnou flašku a ani dudlík, ten časem můžeš dát, ale až tak kolem třetího měsíce. Buď s malým v posteli, třeba celý den, buď do půl těla nahá a malýho měj jen v plínce a mazli se s ním, často přikládej a dej se do pohody. Jsi v šestinedělí a ostatní věci počkají. Ty hodně pij a míň stresuj. Bude dobře. Malýmu bude taky dobře. Děti nepláčou jen z pocitu hladu, ale taky z toho, že je pro ně všechno nové a oni neví co s tím. Potřebuje chovat, mazlit a zase chovat a mazlit. Hlavně nevzdávej kojení, hlídej aby měl 6 počuraných plínek denně. Pokud bude tohle, tak je vše ok. A hlavně si věř, dokázala jsi malýho odnosit, porodit a kojení taky půjde... Případně si najdi dobrou laktační poradkyni, ty někdy umí zázraky...
Možná už to někdo napsal - přikládat mimi často, je horko, takže kůže na kůži, buďte skoro nahatý, spi, kež s ním, ono to někdy i 3 dny trvá, než se to upraví. Když dáš UM, tak odběr nebude dost velký, aby Tvoje tělo reagovalo zvýšenou proukcí.
Klid, není důvod, proč bys neměla mít dost mlíka, hodně tekutin, hodně kontaktu, časté přkládání, Ty hodně spi, hodně pij (tekutiny - voda, čaj, polívka, meloun ap., jedno co z toho, ale příjem tekutin), a taky se pořádně najez - vydatný oběd (ve vedrech přiměřeně, jak libo), hodně ovoce, zeleniny.
Příroda není blbá, takže pokud se do toho nezasahuje, tak normální zdravá matka s normálním zdravým kojencem má normální dostatečnou tvorbu mlíka přesně pro jeho potřeby 😉
Jinak dobrých rad tu padlo spousta - ne flašku, je to moc pohodlné, nemusí sát atp.
Stojí za to vydržet, protože kojení je nejen nejzdravější a nejlepší pro dítě, ale taky naprosto nejpohodlnější pro matku. Spousta super názorů a rad tu už je, i tak duplikuju.
Hodně zdaru, ať se zdaří.
Holky, diky moc za rady, ale at prikladam, jak prikladam, z leveho prsa mi nevytece ani kapka, mam ho uplne lehke a povysle, z praveho maly par kapicek vysaje, ale to je vse...jim, piju, cpu do sebe vsechno co by mohlo pomoct ale ty prsa se proste ne a ne nalit ☹ ...s kojenim mame asi definitivni utrum...uz me nebavi maleho porad prikladat, kdyz vidim, ze to je bez vysledku, zustanu asi u Sunaru a bude spokojena jak maminka, tak miminko. Mamka ani jednoho z nas nekojila dele jak 14dni taky ztratila mleko a ziju 🙂
@radus90 Určitě je hlavní spokojená maminka a spokojené miminko. Ale jsi teprve 10 dnů po porodu píšeš že už tě to nebaví ho přikládat - pokud nebaví, tak asi nemá smysl to řešit. Ale kdyby přece jen jsi kojení ještě nechtěla "utnout" opravdu je ještě velká šance plně kojit. Z mé zkušenosti - a to jsem to měla hodně podobné jako ty - mně nejvíce pomohlo spát s malým, přikládat tělo na tělo, homeopatika, Caro - a trvalo to cca 3 dny, a mlíka bylo víc a víc, tak zkus vydržet, stojí to za to.
@radus90 a podle ceho soudis,ze maly nic nevysaje? nepribira? nesaje? Place a trha se od prsu?Nepises jak je maly stary,ale po nejake dobe se pri kojeni tvorba mleka prizpusobi poptavce a rozhodne se prsa nenalivaji tak moc jako treba prvni tyden po porodu. i z mekkeho prsu se dite muze bez problemu napit. navic pokud potize s kojenim trvaji od vcera,pak je fakt brzo na nejake soudy, ze s kojenim je utrum. Mliko se neztraci ze dne na den a naopak-laktace se taky nevylepsi okamzite. Pokud kojit chces, dej tomu aspon par dni, nevzdavej to hned. To ze tvoje mamka nekojila je uplne irelevantni.
@jitavrtule v profilu má maminka že má malý 10 dnů, takže to vzdávat už takto brzo, je dle mého hodně škoda. Ale zároven maminka píše že už jí nebaví přikládat ..... takže záleží na ní co chce no.
Tak pokud jsi 10 dni po porodu,tak znova zduraznuju,ze prsa se postupne nalevaji mene nez ty prvni dny po spusteni laktace. to je uplne normalni, neni to tak ze mas prsa nalita k prasknuti dalsi rok co kojis. Dite muze plakat kvuli uplne necemu jinemu nez ze ma hlad. Jak ti pribira?
@radus90 záleží na tobě, ale podle mě se vyplatí trochu zabojovat. Ono to nekojení je docela drahý špás, UM stojí podle druhu mlíčka 5 až 8 tisíc měsíčně. Jasně všechno se nedá přepočítávat na peníze, ale i tak. Já jen, že máš teď na práci vlastně jen prcka a můžeš to zkoušet. Než se zajedete bude nějakou dobu trvat, produkce mléka se srovnává tak do týdne, ale musí se to dělat dobře. Doporučuji laktační poradkyni, na netu se dá najít hodně. Generace tvé mamky nekojila, protože se mělo za to, že je UM pro dítě lepší, kojení se nepodporovalo a tak babičky nemají zkušenosti a nemůžou svým dcerám s kojením pomoci. Já jsem přesvědčená, že kojit může každá ženská, je jen mizivé procento žen, které nemají dostatečně vyvinuté mléčné žlázy. Někomu to jde líp, někomu hůř, ale jde to. Jasně, UM není jed a děti, co ho mají neumírají a celkem dobře prospívají, ale kojení je lepší. Ale hlavní je tvoje rozhodnutí...
Taky jsem teď narazila na problém. Před 8 dny jsem porodila. Spontální porod se moc nepovedl a skončilo to císařem. Do dnešního rána jsem kojila, skoro bez problému, ale ráno mléko začalo mizet a už nemám ani kapku. Malého jsem přikládala ale nic nevytáhl,tak jsem to brala přes odsávačku a ani kapka a to jsem si málem prsa urvala. Teď cítím jen volná prázdná prsa.
Já měla málo mléka zřejmě ze stresu. Zkoušela jsem úplně všechno, byl to náš denní chleba s manželem, jediného co jsem řešili. ..ale bez výsledku. Musela jsem přikrmovat a takhle jsme to s dvojčaty zvládly 5 měsíců. Pak už jen UM. Každopádně tobě držím palečky.
Hodně pít, klidně i kojící čaje, ale prostě tekutiny jako takový, chtít, uklidnit se, věřit a přikládat! 🙂
Kojení je pro dítě to nejlepší ale vystresovaná maminka to nejhorší. Stres je opravdu velký strašák. "Buď v klidu" to je jako říct beznohému: "vstaň a běž" prostě tě plně chápu. Mě se třeba nalily prsa nejvíce po pivu protože jsem se pak uklidnila. ..ale nedá se přece pít pořád ani bys neměla že. ...čaje mě pomáhaly trochu nebo Karo. Ale stále to nestačilo.....mateřství není jen o kojení.....ale o kontaktu s miminkem. ...jsi ještě chvíli po porodu tak se ti mlíčko možná vrátí .....
Tak důležité je, aby jsi se hodila do klidu..pak hodně pij tekutiny, kojící čaje, melta, caro, pak doporučím i kuřecí vývary..homeopatika ricunus communis 5CH..často přikládat..po kojení i odsávat mléko...na příkrmy flaškou pozor - hlavně pokud jsou to obyčejné flašky a ne ty které napodobují prso....aby pak malý neztratil úplně zájem o kojení...