Ztráta mléka? 🤔🤔🤔Co je příčinou?

24. srp 2021

Ahoj maminky...muzete mi prosim napsat vase zkusenosti ci nejake priklady duvody,co zaprici to ze zena ztrati mleko?muj plne kojeny 3 tydeni chlapecek se najednou zacal hrozne vztekat u prsou...dela kraviny,taha mi za bradavky...vzdycky si trochu cucne a najednou orsa zacne jen zmoulat a hrozne u toho plakat...zda se mi ze po 20minutach kojeni mu prestane tect mliko a proto hrozne place..kdyz mu zkusim pak do lahve udelat UM vypije klidne 90ml a je najednou spokojeny a hned spinka...🥺🥺🥺je mi to hrozne lito a sem z toho trochu nestastna kdyz vidim jak mu moje mleko nevyhovuje a po UM je tak spokojeny...poradte prosim co delat jak zvysit laktaci a zkvalitnit mleko...na prikr.u sme odchazeli uz z porodnice ale doma sem se plne rozkojila a ted uz pres tyden jen kojim vse bylo v pohode....a vcera vecer se mi tohle stalo poprve...🥺🥺😞😞je mi z toho smutno...

bara88
24. srp 2021

¨laktaci zvýšiš jen tím že nebudeš dávat um a budeš více kojit

calvac
24. srp 2021

Určitě maximálně kojit, kojit, ono se to upraví. Nedala bych UM. Ve třech týdnech bývá růstový spurt, takže trochu pobojujete.

skarol
24. srp 2021

To vypadá jako jasný růstový spurt, UM bych určitě nedávala a hlavně žádný stres. Koj klidně co hodinu, pořád nabízej, bude to dobrý 🙂

kapii
24. srp 2021

Ahoj a jak často kojíš? A jak často v noci? Kolik máte spolu kontaktu? To všechno mlíčko ovlivňuje. Taky jsme měli pár těchto období, vždycky pár dní jsem skoro jenom kojila, laktace se pak častým kojením navýšila a bylo to zase fajn. A hodně kontaktu, mazlení, to taky prospívá.

betelgeuzz
24. srp 2021

Kolem 3 týdnů bývá růstový spurt (a pak v 6 týdnech, 3 měsících a 6 měsících), kdy miminko rychle roste a mléko mu nestačí, než se přizpůsobí tvorba mléka. Je potřeba hodně kojit, čím víc kojíš, tím víc se začne tvořit. Z lahvičky mu to rychle teče, nemusí se namáhat, tak je jasný, že se mu to líbí víc, než se snažit u prsa. A tím, že budeš dávat UM, tělo nezjistí, že je potřeba tvořit víc. Takže nedávat UM a kojit a kojit, ono se to srovná.

mamikry
24. srp 2021

Taky jsme tim prosli, byl to uz zmineny rustovy spurt. Kojila jsem klidne i po pul hodine. Trvalo to tak tri ctyri dny a pak se tvorba mleka upravila. UM bych nedala, to o mleko prijdes opravdu. Koj casto a verim, ze se to za par dni srovna.

jjasmina
24. srp 2021

Vše již zaznělo, chyba číslo jedna je hned dát um

fidorka86
24. srp 2021

Tak v první řadě bych si pozvala laktační poradkyni, ideálně z Mamila.sk (v seznamu na stránkách jsou i zástupkyně v ČR, na konci stránky: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pr... ), aby se mrkla na správné přisátí, polohu dítěte při kojení. Zda vůbec efektivně pije. Má dudlík? Díky dudlíku může bojkotovat prso. Dudlík totiž děti cucají jinak než jak se přisávají na prso. V druhé řadě určitě nedávat UM, to je začátek konce s kojením. Miminko si zvykne na velký tok mléka, z flašky mu to teče samo a u prsu se pak vzteká, protože saní z prsu je práce a musí vydat hodně energie a když ví, že pak dostane z flašky, nesnaží se a začne se vztekat. Je potřeba co nejvíc kojit, ano kojit, kdykoliv kníkne a je nespokojený a nedávat dudlík, kojit na uspání, kojit a kojit, v šestinedělí je normální mít dítko u prsu skoro nonstop 😀 , nosit ho, zalézt si společně pod deku tělo na tělo, aby se vytvořilo víc mléka a kojit. Ale co bych opravdu udělala ještě dnes a ideálně hned je kontaktovat laktační, aby se na přisátí mrkla. Bylo by škoda, když chceš kojit, tak zahodit kojení jen kvůli tomu, že máš nedostatek těch správných informací. (bohužel řada pediatrů řeší problém s kojením okamžitým podáním UM) Držím palce!

autor
24. srp 2021

No tak prece ho nenecham rvat hlady kdyz vidim jak marne taha a nic mu netece...dekuji vsem za nazory a zkusenosti,prikrm jsem mu delala uz pres tyden dala sem ho dnes po tydnu poprve...ze toufalstvi a z litosti kdyz vidim jak hystericky place az se zalyka,na kozy se sotva prisaje parkrat si cucne a opet hysterak...kojim na pozadani jak on si rekne,prospiva krasne na vaze pribyva naprumerne takze dle rady dr ho ani na jidlo nebudim a on sam si diktuje kdy bude jist...prsa se mu prispusobuji to citim...myslim ze se mazlime az az😘👍dekuji budu delat maximum co jde a urcite si vase rady vezmu k srdci..

levandule_k
24. srp 2021

K radám výše, nedávat UM, mě napadlo ještě hodně pít a nezapomínat se najíst. Samozřejmě je to těžké, ale nenervovat se.

autor
24. srp 2021

@fidorka86 no kdyby bylo tak jednoduche zalest s nim pod deku a cely den jen prokojit tak by to bylo fajn...k tomu ale bohuzel nemam dostatek moznosti..samozrejme se mazlime co jen to jde..laktacni sem mela uz v porodnice kdy mi vsechno krasne poradila a vysvetlila...doted s kojenim nebyl problem az vcera vecer najednou s niceho nic a dnes odpoledne...jinak bylo vse v naprostem poradku...me po cisari trvalo hrozne dlouho nez sem se vubec rozkojila..sme doma 14 dni z toho sem kojila +prikrmovala strikackou a ted tyden uz sem jen kojila...lahvicku mi odmital takze vse slo strikackou...az ted si ji vzal..byl opravdu hladovy...za kojeni sem neskutecne bojavala a sem stastna za to ze se to povedlo a urcite udelam maximum aby to tak zustalo...jo laktacni mi prsve poradila ze je dulezite taky rozeznat kdy dite pije a kdy si z prsa dela dudlik ze to prej pak taky konci poranenim bradavek...coz teda bolave je mit zacinam to je pravda...zkusim kontaktovat jeste nejakou jinou dekuji

autor
24. srp 2021

@levandule_k jo s jidlem je to trochu problem to je pravda...

janinasm
Autor odpověď smazal
Zobraz
janinasm
Autor odpověď smazal
Zobraz
fidorka86
24. srp 2021

Tak pokud LP řekla, že dudlání může způsobovat bolení a poranění bradavek, není to dobra LP. Mam kamaradku velmi dobrou a kvalitní LP a tak už něco vím plus kojim tretí dítě. Je to o přisaní. Dudlani je naopak pro ditě uklidňující a když pije a pak se ududlá napr. ke spaní je to proněj takovej idealni stav. Pro ditko je matka středobod vesmíru, a když je navic u prsu, cíti se v bezpecí. Naprosto chapu, že jsi byla zoufala a nechtěla jsi, aby měl hlad. Nebylo mysleno nic ve zlém. Já s první pred 7mi lety taky bojovala, ted je daleko víc LP,které opravdu poradí. Bohužel LP v porodnicich to často nejsou...toť má zkusenost🤷‍♀️

autor
24. srp 2021

@fidorka86 se vsim s tebou souhlasim...bradavky mam trochu bolave mela sem je uz v porodnici a vsude ctu ze je to prave spatnym prisatim ale v porodnici mi rekli ze se malej prisava dobre a ze se taha mlicko taky dobre tak nevim...pred chvilickou jsem ho nakojila a zase vsechno v naprostem poradku krasne se napapkal hezky v klidu a jak pises ty,ududlal se zase ke spanku🙂mit mimco u prsa,drzet ho za rucicku je pro me nepospatelny pocit a me hrozne mrzi kdyz u toho dela takove blbiny...krouti se jak paragraf(asi prdiky nebo bolave brisko),zaroven skube hlavou tudiz mi ty bradavky akorat taha,zacina uz koukat po okoli takze se i dost casto odpojuje a zase hleda...vubec nevim proc to najednou dela...ale kdyz je v klidu,tak se naji uplne krasne a je to bozi pocit...takze mlicka asi malo nemam ale je to tim rustovym vzpurem nebo nevim...

autor
24. srp 2021

@fidorka86 ja bych ho nechavala dudlat klidne do nekonecka ale vzhledem k tomu ze me ty bradavky docela boli,to dudlani dlouho nevydrzim😞😞😞

fidorka86
24. srp 2021

Tak uvidíš, jak se to bude vyvíjet...ale jak jsem rekla, já kopu za navštěvu LP (některé pojisťovny návštěvu LP proplacejí) i u třetího ditka jsme ji doma měla preventivně, aby vse zkontrolovala. V čr to neni zatím zvykem, ale přeji si, aby i u nás, stejně jako treba v Německu domů chodily na kontrolu po porodu laktacní pripadně porodní asistentky a ženu podpořily, zkontrolovaly, probraly co a jak a ne jako u nás, kdy se za matkou zavřou dvere porodnice a ona zůstane napospas a starej se...jinak ditko se může take u prsu vztekat třeba proto ze potrebuje čůrat a předevšim kakat a mala miminka jsou někdy na to dost citliva, ze nechtěji kakat do plínky, ale mimo. Zažila jsem u druhého ditka. Říka se tomu Bezplenková komunikační metoda.🙂

modra_zizala
24. srp 2021

Tvoje mlicko je urcite v poradku, cim vic bude miminko u prsu (nejlepe kuze na kuzi), tim vic bude mlicka. Nicmene takhle se syn u prsu choval, kdyz potreboval curat, dala jsem vycurat nad umyvadlo a kojil se vesele dal 🙂

janedv
24. srp 2021

Hele a ja pujdu proti proudu... Nebo jinak, se vsim vyse souznim. Sama jsem starsiho na pozadani kojila ve dne v noci do 3 let (LET). Prosla vsemi bojkoty, atd. Vzdy se vse zvladlo. U druhorozene jsem ani nepochybovala, ze kojit budu. V 2,5m (mesicich!) prisel bojkot, pohoda, zname. A ejhle, on to nebyl bojkot. Ja normalne ztratila mleko. Skutecne ztratila. Potvrzeno LP z mamily. Takze ano, opravdu se to stat muze. Kdybych nezazila, neuverim. 3 roky jsem prsy velikosti I jako Ivana kojila jako kojna, mela na rozdavani. A u druhe proste ne. Takze - ano, zkus vse napsano vyse, nevzdavat se, uvedom si, ze jeste funguji hormony a vse se ti zda dramatictejsi, nez je, ALE zaroven ano, prijit o mleko se ve vyjimecnych pripadech da, bohuzel.

kapii
24. srp 2021

Tak to je super, že kojíš na požádání a částo se mazlíte. Ještě mě napadá, že jednu dobu, když mi malý takhle vyváděl na prsu, tak jsem prso při kojení stlačovala, aby se zrychlil tok mléka. Malému prostě vadilo, že ze začátku to díky hormonům šlo samo mléko doslova stříkalo a teď najednou ten tok nebyl tak intenzivní. Jsou o tom dobré videa na stránkách mamily. Jinak mě vždycky pomáhalo pít teplé nápoje před kojením. A při bolesti bradavek, když jenom dudlá, se mi osvědčilo střídat polohy. Bradavka je pak namáhaná pokaždé z jiné strany a není to taková zátěž.

lennus
24. srp 2021

Hodně přikládat, překonat krizi, občas jsem podobné stavy měla s oběma, hlavně starším, vždy to chtělo vydržet, hlavně nedávat láhev, to je začátek konce, doporučuju pozvat si domů kvalitní laktační poradkyni. Mazlit se s malým nahé tělo na nahé, hodně pít, nosit ho, šátek je super, ten kontakt hraje velkou roli, kojit na požádání, ne po intervalech. Zvládla jsem to s nedonošeným synem poté, co mi ho dali k prsu až po týdnu, nakonec 22 měsíců, ale první půl rok občas tyto krize a vztekání u prsa byly. Doporučuju omezit i dudlík a fakt jen kojit. Držím palce, nevzdávej to, je to někdy náročné, ale stojí to za to. Prso je nejlepší lék pak na vše - teplota, zuby, nepohoda.