Maminky,
jsem z toho trochu zmatená, budu ráda za vysvětlení, jak to funguje.
Malá má 10 měsíců, noc co noc cca 7x kojim. A přes den taky, po prikrmu dokojuji. Chtěla bych, aby dítko přes den jedlo, ideálně už nepotrebovalo dokojit, večer se nakojilo pred spaním, usnulo, nebudilo se, ráno se nakojilo a pak zase jedlo samo. Hahaha, že? 🙂) Jak ono to funguje? Dostala jsem radu, že v noci místo prsa dát umělé mléko. Znamená to, že klesne tvorba mléka, dítě se přes den dokoji méně, o to více asi začne jist samo... A vlastně to vede k odstavení. A jaký je rozdíl mezi um a cajickem v noci? Teda kaloricky, jasný, ale když dám místo um čaj, tak dítě může mít hlad... O to více bude bastit prikrmy a rychleji se odstaví.
Víte co, já slyšela příběh, že dítě od 4 měsíců papalo příkrmy, na noc dostalo kasi, celou noc hajalo a přitom bylo dost mléka na ranní a n večerní kojení. Jak ono to je?
Taky bych jela cestou UM. Pokud se ti vsak budi treba několikrát za noc jen aby si "cuclo", tak můžeš nabidnout caj, za to nic nedas, uvidis, jaka bude reakce. Jinak moje zkušenost - ja v 8 mesicich kojila dvojcata už jen ráno a večer a v noci (kazdy se budil 3-4x za noc, jen aby se "uklidnil", citili maminku), v 10,5 mesicich se oba sami odstavili (meli rymu a teplotu ze zubu a oba už prso nechteli, takze dostali flasku s kendamilem a pijou to rano a večer dodnes, jsou jim 2 roky). A neznam moc děti, co by se večer najedli, napili a spinkali celou noc ve své postylce 🙂 Ten spanek se bude měnit ještě několikrát.
Já jsem synovi zrušila noční kojení asi ve 14 měsících. Pak spal celou noc. Když chce v noci pít, dám vodu. Nevím, proč bych měla dávat um, to můžu rovnou dál kojit. Toť můj názor 🙂 Před spaním (2x denně) jsem pak kojila až do dvou let.
Je to naprosto individualni. Kazde dite i kazda mama jsou uplne jine. Ja treba rocni prisavku odstavila v noci, ale budila se stejne ( jen tak vodu vetsinou nechtela, flasku vubec). Navic si posunula postupne ranni vstavani ze 6.h na 4.🙄 tim nocnim nekojenim. dalsi 3 m ji kojila jen pres den. Zato snad o to vic. Taky jsem chtela kojit tak 5x za den idealne a v noci spat. To bych ji kojila klidne do 3 let, ale kojeni co hodinu nebo dve pres den jsem nedavala , takze jsem v tech 15.m odstavila uplne. Jina maminka by to treba nadtavila jinak a lepe, ja to nedokazala....
V 10 měsících mi to přijde na úplné odstavení moc brzo, ale v tomhle věku už jsem přes den po příkrmech nedokojovala. Pokud toho ale moc nesní, tak nevím, jestli takhle začne jíst víc, spíš bych na to šla postupně. Rušení nočního kojení jsem začla řešit až někdy v 13m. Jinak 7x za noc asi sunar potřebovat nebude, ono je to kojení spíš, že chce tvoji blízkost, než že by měla takový hlad.
No nie je to az také sci-fi ako si myslís. Ale každé dieťa je iné. Obe moje dojcene deti sa v noci dojčili od 3.-5.mesiaca 1x a od 5.mesiaca spia celu noc.
Nikdo ti nezaručí, že když v noci přestaneš kojit, tak bude dítě lépe spát. Za mě je v noci rozhodně lepší MM než UM, rozhodně je to mnohem pohodlnější i pro tebe.
Ale jinak ano, čím méně kojíš, tím méně je mléka a tím dříve dítě mléko přestane pít (o samoodstavu se u kojence nedá hovořit už jen z logiky věci, na co by pak potřeboval to UM). Čím více má jídla, tím méně potřebuje mléko, tím méně se ho dělá, tím dřív se přestane kojit.
Takže zásadní otázka je, jestli chceš ještě kojit, nebo ne. Protože tohle je rozhodně cesta k odstavení.
V 10 měsících je fakt brzo na “odstav”. Do roka by se mělo s příkrmy jen seznamovat, neměly by nahrazovat kojení. V noci se budí kojené i nekojené děti, je to individuální. Osobně neznám v okolí žádné dítě, které by spalo v tomto věku celou noc (ale netvrdím, že taková neexistují). Myslím, že sis namalovala hezkou pohádku, která ale kopíruje tvoje potřeby a ne potřeby dítěte...
@aneta_v Ako tvoj nazor rešpektujem. Ale od roka dieťa môže jesť to čo zvyšok rodiny....
U nás prikrmy od začiatku boli o tom ze dieta zjedlo celu misku-by si mu nedala? Lebo sa ma len zoznamovať? No ja som bola rada ze detom chutilo....Prikrmy sú plnohodnotnou stravou ktora ma postupne nahrádzat dojčenie ci UM. Od toho su ak je to mozne. A nie pchať dieta len mliekom...Nic v zlom. To je zase moj názor a skúsenosti. Dve spokojne a zdrave deti.😉
Dcera cca v 10 měsících se budila na kojení v noci snad každou hodinu. A po kojení smích a chtěla si hrát. 🙈 V té době měla asi tři příkrmy, dopolední ovoce, oběd a večerní kaše.
Zapojil se tatínek, týden k ní v noci vstával, drama se nekonalo a byl konec nočního kojení. Řekla bych, že to o dost snížilo laktaci.
Zůstalo nám ranní, odpolední kojení a před spaním. V roce a půl se odstavila úplně. Um jsem kvůli tomu nedávala. Flašku nepoznala, čaj náhradou za v noci nedostala, to až s odstupem, kdy se ideálně zvládla uz napít sama.
Tak zkus zapojit partnera, buď to půjde dobře nebo to bude chtít ještě čas.
@jakreb no, podle doporučení by dítě mělo být kojené min. do dvou let, takže náhrada kojení by měla probíhat pozvolna narozdíl od dětí na UM, které by ideálně v roce už UM dostávat neměly a mělo by být nahrazeno pestrou stravou. Samozřejmě pokud matka plánuje ukončit kojení dřív, pak nahrazuje jednotlivá kojení. Akorát je pak nesmysl zavést UM místo kojení (po roce). Hodně kojených dětí se MM vzdát nechce, proto třeba příkrmy tolik nejí. Starší dcera začala spát celou noc až pár měsíců před druhým rokem, a to byla do dvou let kojená. Cca od roka a půl se budila jednou. A to myslím, že mám ještě štěstí, kamarádek děti se budí jednou za noc třeba ještě ve čtyřech, a to už dáávno kojené nejsou
V 10m se dite urcite nebudi 7x hladem, to je totalni blbost. UM bych urcite kvuli tomu nezavadela. Stejne tak bych nedavala kase na noc. Chapu, ze 7x vstavat je mazec, to jo. Klidne bych zkusila dat napit vodu, nesladky caj. A zkusit uspat bez prsa, byt ze zacatku to muze byt tezky. Zapoj manzela. Mimochodem ja kdyz prestala kojit, tak na nocni buzeni to vubec nemelo vliv.
@ivis_b hladem se budí, nemá pořádně zavedený ani jeden prikrm. Furt ji málo.
Pokud skoro nechce příkrmy, tak bych kojení zatím určitě nechala a nechala i to noční, i když chápu, že je to otrava (dcera má teď skoro 11m a budí se dost podobně). Není jisté, že když budeš méně kojit, tak začne víc jíst - takhle máš jistotu, že do ní přes mléko dostaneš, co potřebuje.
Dala bych tomu čas, zatím je stále naprosto v pořádku, že mléko tvoří hlavní část stravy. Naše nejmenší dcera se rozjedla taky až teď kolem 10m (ale rozjedla znamená, že má třikrát denně kolem 80 - 100g jídla, víc prostě nechce).
Ja pujdu trochu proti proudu a chci jen rict ze kamaradka, ktera oba kluky kojila do 15mesicu vecerni kojeni nahradila UM nekdy v roce, protoze se ji taky budil a byla prekvapena jak to pomohlo, sice se budil, ale treba dvakrat a to mu zase dala prso. Nas malej se v 9.mesicich budi taky tak 6x-7x, ji opravdu malo i pres den, jen obed tak nejak neco sni a kdyz dostal vecer zeleninu s kuskusem a snedl to tak vydrzel spat od usnuti skoro 5hod (jinak 1,5hod a je vzhuru). Takze u me se take proste budi hladem a nikdo mi to nevymluvi a budu zkouset tuto metodu take. Vyzkousim mu dat v 10.mesici misto prsa flasku a pak az se vzbudi dale planuju kojit, pres den take, jen aby spal trochu dele, zkusim to. Za to nic nedam a mam dobrou kamaradku, ktere to pomohlo a kojeni to nezlikvidovalo, takze tak.
Tak pak to je jasne.. pres den nema cas, tak to dohani v noci. Vydrz😘
Tak především dítě je kojenec až do roka, takže minimálně do toho roka by mělo být buď kojené nebo pít UM. Takže čaj mu stačit nebude a z těch příkrmů přes den nemusí být schopno si vzít těch živin dostatek, toho bych se osobně bála. Minimálně do toho roka ty živiny z toho mléka, ať už mateřského nebo UM prostě potřebuje. Osobně mi to na odstav přijde velmi brzy, ale je to vaše věc, každopádně minimálně to UM je potřeba dávat dál.