Zatuhnutí v prsu. Je to běžné?

fimbo
3. čer 2023

Ahoj všem, kojím přes půl roku a před dvěma týdny jsem se do rána probudila se zimnicí a horečkou. Nasadila jsem si proto klidový režim, před kojením prso nahřívala, po něm chladila tvarohem, měnila polohy pri kojení, zkrátka vše, co se doporučuje. Teplota po jednom dni polevila, prso na dotek neboli (zarudlinu jsem na něm neměla ani nemám), ale zůstala mi zatvrdlina v prsu, která je i po kojení a vystresovalo mě to.
Moje gynekoložka, u které jsem byla, mě vyšetřila pohmatem, naznala, že "tam něco je, ale na antibiotika" to nebude a ptala se mě, zda jsem to prso mívala měkké i před těhotenstvím (což si neuvědomuji). Objednala jsem se proto raději na ultrazvuk prsu, ať mám raději vše zkotrolováno.
Kojení mi z tohoho prsu nedělá problém, miminko ho neodmítá, proto by mě zajímalo, jestli jste se některá setkala s něčím podobným a stává se to běžně nebo mám zpozornět, případně něco dělat jinak? Máte přirozeně obě prsa měkká?

elfka21
3. čer 2023

@fimbo jak je to velké? Občas mívám zatuhlinu jako švestku velkou a hodně to bolí na dotek. Je to v mém případě ucpaný mlékovod.

fimbo
autor
3. čer 2023

@elfka21 taky bych to pripodobnila té švestce, boli to jen při silnějším stisknutí

elfka21
4. čer 2023

@fimbo když se mi to stane, hledám na bradavce miniaturní bílou tečku a když ji najdu, vyďoubu ji (klidně vydezinfikovanou jehlou). Pak to začne někdy úplně stříkat a je to úleva. Přeji, aby to bylo jen toto. 😉

sherryel
4. čer 2023

@fimbo : je to mlékovod, já už odstříkávam víc jak třetí rok ( syn 3,5, dvojčata 16m ). Minulý měsíc jsem měla zimnici, horečku, bolest celého těla jako při nemoci, prso jednou tak velké a jak z gumy, po nahřívání , pár ukaplych slziček jsem to do pár dnů rozmasitovala a " " " " boule " zmizela až za další týden. Kdy jsem se snažila vše odstříkat. U mě nevýhoda , že moje děti mlíko z prsu nikdy nedokázali dostat, jen to přední. Tak že odstříkávam ručně už tři a půl roku. U dvojčat téměř dva litry denně. Tak že od zánětu prsu až po zmizení boule cca 10 dní ....