Ahoj, píšu, protože už jsem zoufalá..
Malému budou ve středu 3 týdny, jsem po akutním CS, v nemocnici jsem skončila se zánětem ledvin, prali do mě spoustu ATB, malého vždy přikládali když jsem měla kanyly a nemohla ho pořádně ani chytnout.. s kojením tak bojujeme od začátku, ikdyž jsem v porodnici měla pěkně nalitá prsa, malý usínal a neuměl nasát, dostali jsme kloboučky a bohužel i flašku na příkrm.
Doma začal kolem 2.týdne boj, malý bojkotuje kojení, dá prso sotva do pusy a spustí se řev. A já odsaju denně max 100 ml. Už jsem zoufalá - používám homeo, piju hodně, dělám vývary a mléko nikde. Je ještě šance, že se mléko vytvoří? :(
Už jsme všichni zoufalí, vyčítám si, že vlastní dítě ani nenakrmím..
Spokojená máma spokojené dítě a je jedno jestli je nakojene nebo dostane um. tuhle větu mi řekla laktační poradkyně a mela úplnou pravdu, já se nerozkojila zdy jsem dokrmovala a ve třech měsících jsem přešla úplně na um a rozhodně nelituji. Syn lépe spal já nebyla ve stresu. Takže žádné výčitky, tady není co vyčítat ani sobě ani nikdo nebude vyčítat tobě když přejdes na um a budete v klidu všichni.
Napadlo mě jedině zkusit mu místo flašky dát stříkačku, zda zvládne sám sát (tj. nestlačovat, musí to nasávat sám)... a z toho pomalu přejít na prsa... aby si nezvykl, že z flašky to teče samo. Dcera taky neuměla od porodnice sát, ale já dost odsávala, klidně 9x denně, takže jsem mlíka měla dostatek (a krmila jsem jí tím MM). Některé ženy ale neodsají skoro nic a přitom mlíko mají, ta mimča to umí vysát lépe než odsávačka. U odsávání - aby to mělo opravdu silný tah, držet přitom zmáčklé prso (jemné šmrdlání nic neodsaje), jedno prso klidně přes 10 minut (ale zas si ho nezničit).
Já měla po plánovaném císaři homeo, čaj, nic,žádné mléko... Zkoušeli jsme, zkoušeli, malé to nešlo, zkoušeli jsme i kloboucky, já čím dál víc ve stresu, no vzdala jsem to a bylo... Nejdřív jsem se obviňovala, ale vlastně se mi hrozně ulevilo... Nestresuj se, kojení neni všechno ❤ malé je rok a všechno je v pořádku, je šikovná, zdravá, ještě ani v podstatě nemocná nebyla, alergie nic... Bude to ok i s UM 🙂🍀
@izzylka ❤
Dej um a hotovo ja ani jednu dceru nekojila hold nemám prsa na kojeny za ty nervy mi to nestalo
Dala bych UM, když ani 2 laktační poradkyně neporadily nic efektivního. Moje dcera je na něm taky a prospívá hezky. Chápu ty výčitky. Taky jsem je měla, ale za ten stres, pláč a nervy to opravdu nestojí. Důležité je, že miminko má plné bříško, potom budou spokojení všichni.
@bukynax dej um a mas klid, nechápu co řešíš. První dceru jsem nekojila vůbec, druhou nebudu taky, výčitky nemám. Dcera spokojené dítě.. tyhle stresy nechápu
@bukynax Kojení z prsa je víc namáhavější než z flašky, u prsa se musí víc snažit, flaška teče sama. To jen vysvětlení, proč u prsa brečí, možná ti to laktační poradkyně říkaly...
Za mě, nejsi špatná matka, když dáš UM. Předpokládám, že je pro tebe kojení důležité a kojit chceš a chceš proto udělat maximum.
Šance by byla, kdyby začal prsa brát na milost, kde je poptávka, je i nabídka.
@bukynax já jsem ze začátku bojovala s nedostatkem mlíka, ale měla jsem to štěstí, že malá sála hezky. Po pár dnech boje nastoupila lahvička a stresový kolotoč. Odsávačka jela každou chvilku, ať vím kolik mléka opravdu mám, čaje, homeopatika, karo, vývary, pískavice, ... Už mi z toho šla hlava kolem. Ve chvíli, kdy jsem se uklidnila a smířila, že skončím na UM a kojit budu jen když to půjde, se všechno srovnalo. Ve třech měsících malá začala odmítat lahvičku, hodně mi pomohlo kojení v leže. Ale jak píšou holky, chce to klid a krmení UM není selhání ani ostuda
pozvi laktacni!!!! me to pomohlo!!! ano ...dite mozna od Tebe nedostane "plnou davku"...ale muzes dokrmit UM po prsu(zkusena laktacni vysvetli).mimochidem.ja neodsala nikdy nic...i pres boj doted kojim..1.5 roku...🙂 a jsem na to hrda.. ze jsem to nevzdala🙂 kdBy neco napis klidne SZ
@bukynax mamky sestřenka se rozkojila až po několika měsících. Rozhodla se to nevzdat za každou cenu. Tu laktační poradkyni bych rozhodně vyzkoušela, ta by mohla pomoct. Třeba ukázat správnou polohu, viděla by jestli neděláte něco špatně. Občas stačí málo a hradí to i pojišťovna. 🙂
@bukynax hlavně se přestaňte stresovat, tím že vám to nejde. Dost často je právě stres to, co ovlivňuje tvorbu mléka a miminko z vás nervozitu u kojení taky určitě cítí, proto se třeba u kojení zlobí. Nesmíte to brát jako selhání, i kdyby to nedopadlo. Vy jste za to alespoň bojovala, jsou i takové expertky, které jdou k porodu už s prášky na zastavení laktace a ty z toho nemají výčitky žádné.
Kojila jsem chvíli po porodu a jelikož malá měla problém s přisátím a i přes návštěvu LP si ode mě nikdy nechtěla vzít více než 70 ml a pak křičela…nechtěla prso vůbec bylo to psychicky náročné pro obě a když jsem po druhem měsíci kojeni dostala zánět ledvin, dostala jsem v nemocnici infuzi a na doma atb, tak malá už přestala chtít mléko úplně…přes ty horečky a všechno to byl horor…vypila 10ml a křičela a nechtěla prso ani za nic…tak to trvalo dlouho, začala hubnout a i přes řeči typu “koj každou půl hodinu, malá nemůže nechtít, jen ty musíš vydržet, nemůžeš ji přestat kojit atd…” jsem poslala přítele ať koupi UM. Nebudu sebe ani malou trápit. Do třech a půl měsíce jsem male ještě mléko odstřikávala i když jsem měla mléka málo. Jednou denně jsem ji ho dávala pres lahev…teď ji bude 6 měsíců a je plně na um a musím říct, že jsme spokojené obě. Ani jedna už nebrečíme pod tím nátlakem…jak se říká spokojené dite, spokojena matka 👋🏼
A proč se v dnešní době tak trápit? Však nakrmit ho můžeš i UM 🤷🏻♀️ já moc nechápu tu posedlost kojením 🤷🏻♀️ trápíš sebe, trápíš mimino....UM není jedovaté, ve školce na dětech nepoznáš které bylo kojené a které bylo na UM.
Jako já chápu, že to zamrzí, ale mě by to za to nestálo, to trápení tím vším okolo. UM není ostuda a to že nekojíš není seláhání 🙈