Zánět bradavky - ranka na prsu

astrid_sk
17. srp 2018

Ahojte, prosim o radu. Maly ma 6t, plne kojim a mam uz 5 tyzdnov ranku na lavej bradavke, takze to boli pri kojeni aj pri noseni podprsenky, ked sa na to zatlaci proste... Skusala som uz vsetko mozne, Bepanthen, Purelan, Intisan, Hemagel... Urobil sa mi tam stroupek, kt asi pred 2 tyzdnami zacal odpadavat a tym padom sa mi ta ranka zas otvorila. No a teraz je tam zas takmer stejnej stroupek ako predtym, akurat mam pocit, ze ta bradavka je taka nacervenala a ked si z nej chcem odstriekat tak to trochu boli. Bojim sa ze ten zanet presiel az dnu do bradavky alebo mliekovodu. V stredu idem na kontrolu k doktorke na gyn len sa bojim aby sa to dovtedy este nezhorsilo... Co by som mohla skusit? Gencianku som zatial neskusala, odradzuje ma to ako vsade pisu, ze farbi, ale keby to malo pomoct tak to skusim... Alebo mate nejaky iny napad? Moc dakujem za vsetky nazory...

astrid_sk
autor
1. říj 2018

Podelim sa o svoju skusenost, ako som nakoniec zanet a bradavku vyliecila, mozno to niekomu pomoze:

Zhodou okolnosti ma v tej dobe do ruky ustipla vcela a ja som si spomenula, ze ked ma ustipla minuly rok, ze mi v nemocnici na to predpisali Visnevskeho balzam. Tak som ho dala na ruku znova a do par dni bol opuch prec. Rozhodla som sa ho teda skusit aj na tu bradavku a bola som nadsena, pretoze zacervenanie a bolestivost (mierny zanet) asi za pol dna zmizli. Ranka sa nasledne este hojila niekolko tyzdnov, kojila som na striedacku z oboch prs, aby si to lave mohlo dlhsie oddychnut a medzitym bolo natrete Visnakom. Vzdy som to musela dokladne umyt mydlom a vodou, ale pomaly sa to zlepsovalo a teraz uz to prakticky neboli vobec. Takze za mna je to uzasna medicina.

Postupovala som tak, ze som po kojeni bradavku oplachla vodou, osusila, naniesla tenku vrstvu Canestenu a na to tlustu vrstvu Visnaku. Zakryla gazovymi stvorcekmi, na to vlozka do podprsenky a podprsenka. Drzalo to dobre a mohla som normalne fungovat s prsiami zakrytymi. Ked som predtym pouzivala len samotny Canesten, tak zlepsenie nebolo take vyrazne...

Som moc rada, ze nakoniec sa mi to po 12 tyzdnoch od porodu uzdravilo. Visnak mozem urcite len doporucit!