Ahoj holky, prosím o radu i vás, mám 3.měsíčního chlapečka a od 1.měsíce mu začala tuhnout stolice, je plně kojený, žádné příkrmy, od narození má také velké problémy s větry, takže jsme už odzkoušeli všechny kapky před kojením, teď jsme zůstali u infacolu, to celkem zabírá, a zpět k té zácpě - od té doby zkoušíme všechno možné na rady pediatra, byli jsme i na vyšetření na dětské chirurgii zda to není organická příčina a stále se nic nezjistilo, je teda fakt, že lékařka nám ani nechtěla udělat ultrazvuk i když jsme na něj byli posláni. Lékařka na chirurgii nám řekla, že prospívá a vypadá spokojeně, tak se to prý srovná. Měl prý pouze zúžené cesty v konečníku, ale nyní už je to v pořádku a stále se sám nevyprázdní. Déle jak 3-4 dny ho nenechám, dost pak trpí. Vyprázdní se pouze za pomocí easylaxu, nebo mojí asistence, masáže, nahřívání, teploměř do zadečku, teď i rektární rourku. Pediatr má podezření, že by to mohla být alergie na kravské mléko, takže jsem vynechala naprosto vše co obsahuje kravské mléko, nejím absolutně nic nadýmavého, piju fenyklový čaj a dostatek tekutin za den. Před každém kojení mu dávám cca 20-30ml dětského fenyklového čaje. Ale stále žádná změna. Naposledy se sám vyprázdnil 2.12. 2015 a to měl celkem dobrou stolici. Pak už nic. Mělo vaše dítko také takový problém? Co vás napadá? Už se dopředu sama děsím, aby to nebyla Hirschprungova choroba. Ale tyhle problémy začaly až od 1.měsíce, předtím naprosto bez problémů. Předem díky za jakýkoliv koment. Už začínám být trošku zoufalá.
@lenule87 Mockrát děkuji za reakci. Téda, je to skutečně nepříjemný, hlavně pro dítka. Ale kde se tyhle alergie berou, má to skoro každé druhé děcko :( Pediatrička nám teď předepsala Duphalac, na změkčení stolice. Tak mu to pomohlo na pár dní, pěkně to sám vytlačil, i když konzistence pořád hustší, pak začal mít zase průjem.. teď to má zase hlenovitý, je fakt, že jsem zase začala pít mléko na pár dní, ale ode dneška to zase striktně dodržuji. Jinak tuhou stolici má po rouce nebo zavedu teploměr, tak to většinou vytlačí, ale když už se svíjí a je vidět, že to nejde, je nešťastnej jak on tak já, tak jsem dala easylax. Ale snažím se, aby ta stolička byla alespoň 1x za 3-4dny, jinak by bolestí zboural barák. Co používáte za UM? Dáváš už asi i příkrmy nebo ne? Právě jsem přemýšlela, jestli by se to nezlepšilo, když bych přestala kojit a byl by jen na UM. Ale asi ne.. No budu doufat, že to bude lepší. A vám přeju také zlepšení 🙂
@saryana Pokud jsi dodržovala bezmléčnou dietu při kojení a dostavilo se zlepšení tak to bude ta ABKM. Ale je potřeba v dietě vytrvat, protože my jsme malému taky dali ve 4. měsících Nutrilon Allergy care a řekli nám, že se výsledky dostaví i až za 2 měsíce. Ale jestli si zase najela na mléčné produkty a byl tam průjem a hlen tak i z toho zhoršení se to dá poznat, že by to mohla být ta alergie na bílkovinu kravského mléka. Nám UM při alergii nepomohlo, tak jsem pak zkusila mléko při intoleranci na laktózu Nutrilon Low lactose a zase nic. Tak nás napadlo, že by to mohlo být obojí ABKM a intolerance laktózi a dáváme mu od 8. měsíce Nutrilo Digestive allergy care. To začal po 2 měsících na měsíc kakat, každý druhý den a pak zase zácpa až do teď 16 měsíců teď měl. Takže nás čeká zase nemocnice.
Přestat kojit bych určitě nepřestávala. Když vysadíš mléčné, je to nejjednodušší způsob jak zkusit malému pomoci. Já jsem ztratila mléko z nervů. Malý mi totiž celé noci propláče. I teď vstávám normálně 30 x každou noc. A doktoři s ním nic nedělají. No a jak jsme najeli na UM ve 3. měsíci, tak se zhoršil a já vůbec nevěděla, které mléčko mám koupit jestli Sunar, Hipp, Nutrilon, protože maminky psali různé zkušenosti, že některé dítka to ucpe, jiné mají hrozné koliky nebo průjmy. Až v 4. měsíci jsem doktorku přesvědčila, že by mi měla předepsat to mléko při ABKM.
Takže držím palec ať je líp a dej pak vědět, zda dorazilo zlepšení.
Ještě jednou poradím s příkrmy počkat( teda jestli malému nebylo už 6 měsíců) dokud si nebudeš jistá,jestli ta bezmléčná dieta pomohla nebo ne. Jinak se dostaneš do kolotoče a nebudeš vědět jestli má zácpu z toho, že bezmléčná dieta nepomáhá nebo z příkrmů. Z příkrmů mívá zácpu totiž velká část děti.
Ahoj, koukám, že náš problém se zácpou byl oproti vám úplná prkotina. I přesto bych se ráda podělila o radu od mé laktační poradkyně, která nás "zachránila". Při zavádění příkrmů dávat místo brambor a mrkve například lilek nebo cuketu. Omezit banán, naopak dávat hrušku. Nám to moc pomohlo. Kakáme teď každý den v pohodě. Přidávám už i trošku mrkve. Nebo při kojení jíst lněné semínko - taky super. Mělo by se nechat nabobtnat. Je pak ale slizký a nechutný, takže ideálně jíst jej třeba v jogurtu. Četla jsem, že jakákoli celá semínka nadýmají - mělo by se možná drtit - to jsem nezkoušela, ale raději větry než zácpa. Hodně štěstí!
@zuzankast. Ahoj, moc děkuji za radu. Příkrmy jsme začali dávat, mimo brambory, mrkve a masa, jak píšeš, dávám do toho ještě olivový olej a přimíchám i vývar z masa. Nevím jestli tohle pomáhá, nebo jestli spíš je to časem, sice má po zavádění příkrmů tužší stolici, ale už ji vytlačí, když mu držím jen kolínka u bříška, takže rourka,teploměr a další věci nejsou třeba. Zkoušeli jsme i luisienská klizmata ( mateřské mléko do zadečku ) na doporučení laktační poradkyně, prý s tím mají skvělé zkušenosti, ale i to nám nepomohlo. Chystám se ještě na odvar z vloček, tohle je prý taky dobré na zácpu, ale ještě s tím nemám zkušenost. Ach tak, tak odvar z lněného semínka jsem pila když jsem byla těhule, při kojení mě to nenapadlo 🙂
Malá měla taky od narození problém se zácpou, dýně od 4 m jí to celkem uvolnila, ale taky byla nutná bezmléčná dieta. A pokud byla fakt krize, tak to vyřešil Easylax.
Musím se podělit o úspěchu s kakáním - ráno dávám hruškovou šťávu od HIPP společně s probiotiky, dopoledne hruškové pyré s lactulozou... a světe div se, malý se vykaká bez jakékoliv pomoci, easylaxu i 4x za den 🙂 Takže na nás nefungují švestky, ale hrušky 🙂)
@saryana Ahoj, no náš příběh je podobný. Malý začal mít zácpu v 14 dnech a trvá do teď. Malému je 16 měsíců. Kojený, na UM, na speciálních mléku při bílkovině kravského mléka, intolerance laktózy. Zácpa trvá dál. Byli jsme už třikrát v nemocnici a dělali nám hromadu vyšetření a stejně na nic nepřišli. Takže doufám, že vám se to brzo spraví. A tu stolici mívá tuhou, když mu pomáháš rourkou bez projímadla. Malého jsem nutila rourkou jednou za 4 dny a vylezlo z něho 29 cm tuhé stolice.
Ve vašem případě mě napadá ještě intolerance laktózy. To jsem si taky myslela, že malý má. Hirschprunga vám nikdo tak brzo vyšetřovat nebude. Budou vás cpát projímadlama klidně i rok a půl a tvrdit, že se to srovná.
Mně třeba tvrdily, že se po zavedení příkrmů srovná. A to se mi nezdálo, že když by měl plně kojený zácpu, že by se to srovnalo. Kdyby měl zácpu pouze na UM tak bych takovou úvahu brala, protože je dost časté, že miminkům určitě značky prostě nesedí. Tak mě v nemocnici donutili mu už od 4. měsíce začít dávat příkrmy a poslali mě domů, že se to srovná. A tím se to právě naopak jak jsem tušila velice zhoršilo a já vůbec nevěděla co si s ním mám doma počít. Když měl tuhé kakaní i s projímadlem. Takže bych poradila s příkrmy počkat a probrat s pediatrem intoleranci laktózy.