Dobrý den. Mám 6-ti týdenní holčičku. Kojení mě hrozně bolí Také se mi u kojení kroutí a je prostě těžké ji donutit aby se v klidu přisála, na to už jsem si ale zvykla, že je divoká a věřím že to snad jednou přejde, i přesto miluju ten kontakt s miminkem.
Jde ale o to, že během každého kojení mám strach, že ji bude trápit kolika. Je to od prvního týdne každý den.Jsem nešťastná, protože at uz sním cokoliv, ona do půl a až do hodiny pláče do fialova. Cítim se provinile, cítím se tak během kojení,po kojení a hlavně pri jídle. Nad jídlem uz tak přemýšlím, že jsem z toho unavená a vystrašená cokoliv snist. Opravdu při tom pláči také brečim, jelikož si sama sobě vybavuji, co jsem jedla a jestli to je tím.Už vážně přemýšlím, že přejdu na UM, jelikož ji nechci ubližovat tím, že vůbec něco jím. jednu dobu jsem byla tak vyčerpaná,že jsem jídlo odmítala, ale naštěstí jsem se vzpamatovala, jelikož vím, že ikdyž ty bolesti má, aspoň přijímá živiny.Vím, že MM je pro mimi nejlepší, ale mám spíš pocit že ji ubližuju.
Myslíte, že je odemně pokrytecké,že chci přejít na UM?
Nechci se vzdát kontaktu s miminem, ale z psychické stránky jsem hrozně vyčerpaná, a nechci to přenášet na miminko.
Dobrý večer...pro nas bylo kojeni zpočátku dist náročné...vlastne cele sestinedeli....sama se sebou jsem mela co delat...myslim,ze by Vase holčička nebyla jediná,která vyrostla na UM...
Nejsem propagátor kojeni, ted u dcery me to tez vycerpava více nez u syna...ale zas je to mega pohodlne...jen myslim,te zacatky jsoz proste tezke
..davate malicke probiotika??? Nam hodne ponohlo, ze jsem se prolevala fenyklovym čajem a take kminovym...
Chapu,ze to tezke, ale psychika je take mocna...co detska lekarka????
Neznam Um, ale vim od švagrové,ze synovecek trpel strasne...a az snad treti nebo ctvrte mleko mu sedlo....
Jeste me napada, zkusit vynechat mlecne vyrobky....vydrzite...jak pise pani vys...jak malicka povyroste, otoci se na brisko a bude se hybat
....prdiky vykope🙂
@ilolove Hlavne je potreba, abyste se dala do pohody vy. Miminko je maly barometr a citi z vas neklid. Miminka briska boli, protoze nemaji jeste uplne zraly travici system, muzete ho podporit tim, ze vy i malicka budete brat probiotika. Neni to ale vase vina, to je priroda. Zkuste masirovat brisko a nahrivat treba polstarkem s tresnovyma peckama. Jinak u nas pomahala poloha na vajicko nebo na tygrika. Po krmeni hlavne poradne odkrknout. Casem se to zlepsi, uvidite.
@ilolove Dobrý den, vůbec bych se žádnými dietami nestresovala, pokud malá kaká normálně (míchaná vajíčka). Přijde mi, že to stejně téměř nikdy nezabere. Miminka spíš bolí bříško, protože ještě nemají zralý trávicí trakt, protože spolykají vzduch a protože se málo hýbou. U kojení se kroutí s největší pravděpodobností proto, že se jim u toho vždycky rozhýbou střeva a posouvá se dál. Být vámi, normálně se stravuju, jím všechno (jasně, asi radši ne luštěniny a kyselé zelé) a spíš zkouším, jak ulevit bolavému bříšku. Zkuste často miminko nosit v klubíčku, jde ho takhle držet i nad umyvadlem, často se pak vykakají a vyprdí. Já mám už 4,5 měsíců chlapečka a bříško ho bolí pořád. Dám ho v klubíčku nad umyvadlo, když se vyspí, klidně i v průběhu kojení, když se mi kroutí, po kojení atd. Je to jediná poloha, jak se vykadí a vyprdí. Pak můžete zkoušet bříško třeba nahřívat (např. může pomoct koupání v kýblíku), masírovat, vyzkoušet různé kapičky atd., nám z toho teda bohužel nic nepomáhá, ale hodně miminkům to pomohlo. A kojení vás bolí proč? Tím, že se kroutí? Nebo máte popraskané bradavky? Mě kojení bolí na jednom prsu od začátku, mám tam plošší bradavku a hůř se mu na ni přisává. V šestinedělí jsem myslela, že to nedám, kroutily se mi prsty na nohách bolestí. Teď už je to mnohem lepší. MM je pro miminko určitě nejlepší, zkuste ještě vydržet a udělat nějaká opatření, jak to zlepšit a ono se to určitě bude lepšit. Držím palce 🍀. A i kdybyste dala UM, tak kvůli tomu určitě horší matka nebudete. Nejhorší je se stresovat, především musí být v pohodě maminka 🙂.
@ilolove ja jako prvorodicka netusila, ze zacatky kojeni jsou takove strasne. Mela jsem strasne znicene, bolestive bradavky, dite kdyz se prisavalo tak se mi kroutilo vsechno v tele bolesti, mela jsem i zanet v prsu.. no vsechno hruza, ale vydrzela jsem a muzu jen rict, ze bude lepe. Klukovi je 10mesicu a tak od 4.mesice je to uz dobry a je to takovy to kojeni, ktere jsem si predstavovala i predtim. Chce to nevzdat to, zatnout zuby a vydrzet. Co se tyka blesti briska, vyzkousej ruzne kapky, nasad probiotika, me pomohlo vysadit mleko (ne vyrobky z nej, ale ciste mleko) a masiruj, nahrivej a preckej to nez se zacne trochu hybat, pak se to zlepsi. Kamaradce pomohl hojdavak nebo jak se to pise a satek, pri UM vetsinou briskove problemy prichazeji ne odchazeji...
Preji Ti, at si prsa uz zvyknou, at uz se miminko nauci dobre sat a pak uz na tyhle hruzy budes jen vzpominat a budes pysna, zes to nevzdala.
Ahoj, naše malá je od narození na UM a bříško ji trápilo snad 4 měsíce 😉 přešlo to samo, pomáhal nám hodně Balonix, cvičení s nozickama a tak 🙂
@codal Děkuji, čajiky jsem zkoušela různé, přesto vždy stejný výsledek. Probiotika určitě vyzkouším.
Ano děkuju, vím že by to nejspíš nepomohlo, asi se sobecky chci zbavit pocitu, že za to bolení můžu já. Budu muset zatnout zuby a vydržet, ten plác mi trhá srdce, adi jde hlavne o mou psychiku než o to bolení, určitě jí tím nepomáhám. 😥😅
@ilolove Mrzí mě, čím si procházíš 😟 Malému je sedm týdnů a prošli jsme si něčím podobným... My jsme tedy od začátku částečně na UM, protože mám málo mléka. Koliky po každém jídle, malý už u krmení vypnutý do luku, bylo těžké ho jakkoli napolohovat, ať už u kojení nebo s lahvičkou, byl rudý jako rak, řval... Já brečela, že nejsem schopná jakkoli nakrmit vlastní dítě. Nepomáhalo cvičit s nožičkama ani masáž bříška. Malý sice prděl, ale bylo jasné, že je mu to k ničemu... Do toho nám vůbec nepřibíral 😢 Trochu se mu ulevilo po koupání, ale nemůžu mít mimčo ve vaně pořád, že? Nám třeba pomohlo vyměnit Espumisan za Babycalm a biogaiu dávám tak max. obden. A neustále jsem si opakovala, že to přejde... Přešlo, ale malý má zadní rýmu a od té doby se prostě odmítá kojit. Obrečela jsem to, hodně. Ten kontakt tělo na tělo mi strašně chybí, protože to často byla jediná světlá část dne... 😢 Ale hledáme si jiné rituály, vynahrazuju si to jinak. Protože i když MM je důležité (odstříkávám), důležitější je podle mě máma v pohodě. Takže ať už se rozhodneš jakkoli, věřím že to bude pro vás oba to nejlepší...
Na druhou stranu, pokud chceš vzdát kojení jen kvůli kolikám, zdá se mi to škoda... Zkus vydržet, vyzkoušet, co už radily holky nade mnou... Bude líp 🍀✊
@ilolove holka vydrž! U um mohou přijít jiné problémy a malé ti bude plakat zas z jiného důvodu. Máte tu koliku potvrzenou? Zkoušela jsi po kojení pořádně odříhnout a pak třeba na tygříka. Ony to mohou být prdíky a na ty jsem kdysi našla článek,že pomůže opět nechat dítě přisát. Jeje,jak mě kluk prdel 😊
A to plakal v době,kdy jsme měli jak MM,tak příkrm,jelikož jsem měla málo mléka a i tak jsem téměř nic nejedla(ze stresu) ,a hodně pila vše na tvorbu mléka
@katule1990 Zkoušíme vše možné, přesto to nakonec končí tak, že ji k sobě musím tisknout a objimat, dokud nepřestane plakat a vyčerpáním neusne. Ve spánku přitom ale krásně prší a kaká, problém je jen, když bdí. Budu si muset zvyknout a přestat se vinit za každé pofňuknutí.
Co se týče prsou, ta mám bolestivá už od dětství, kdy mi začala růst, při každém vztahu byla podmínka mi na prsa prostě nešahat 😅 U doktora, už před dítětem nebyl žádný problém, jsou jednoduše přecitlivělá, bolest je ale co se týče kojení pro mne to nejmenší. Zatnu zoubky, děkuji za odpověď
Děkuju Vám za rady. Možná jsem se potřebovala ze toho i trošku "vykecat". Pokusím se zatnout zuby a vydržet jak kojení tak pláč. Také vím, že kojit nebudu déle, než začnou růst zoubky, to by má prsa už rozhodně nepřežila, a tak mi bude ten kontakt chybět, jelikož týdny ubíhají rychle. Uklidňuje me realita, že nejsme jediní, kdo se s tím trápí a budu doufat, že se to malé jednou zlepší.
@ilolove kdyby byla jistota, že to pomůže, tak ti napíšu, přejdi na UM. Já jsem sice pro kojení, ale rozhodně ne za každou cenu a jsem přesvědčená, že psychická pohoda matky je důležitějším než MM. Tady mám ale strach, že to nemusí pomoct a můžeš si tím zadělat akorát na větší problémy než je "jen" bolení bříška. Ono to fakt přejde, zkus to vydržet❤️❤️❤️.
No podle toho co pises, tak asi chceš slyšet, že přejít na um je lepší, může být a nemusí.Ségra vyměnila asi 4 mléka, zvracení, nekakani, takže si asi nevyberes, je to období.Taky sme bojovali, taky to bolelo, ale prostě kojim i teď ve 13 měsících i se zubama. Jestli chceš dát na um tak dej, od nikoho nepotřebuješ požehnání 🙂
I mamky na UM maji kontakt s miminkem. Kolika neni diagnoza. Kolika je symptom. Jidlem to muze byt, ale zase neni pravdepodobne, ze by ji nesedlo uplne vsechno.
Zažívala jsem u první dcery. Nakonec jsem zjistila, že jsem měla špatnou techniku kojení a malá se napila málo. Tudíž celou dobu neplakala bolesti, ale hladem.. Když jsem mléko odsála a dala jí vypít z láhve, byl klid. Jenže v tu chvíli začal blázinec pro mě.. 9 měsíců jsem odsávala a dávala mlíko z láhve. Furt počítala, kdy je potřeba zasednout a odsávat, abych měla pro malou dost, když bude chtít atd. No byla prvorozená, takže se to nějak dalo.. U druhé si to nedovedu představit. S tou to naštěstí bylo úplně jinak.. Bezproblémové miminko. Napila se a v klidu spinkala.. Kojila jsem 18 měsíců..
@kocvarovas Nám taky syn první měsíc jenom brečel a pak se zjistilo, že byl sice pořád na prsu, ale vypil málo, byl moc malinký a neměl sílu. Taky jsem odsávala, ale "jen" měsíc, pak jsem se pomalu vrátila ke kojení, když nabral sílu. Ale kroucení u prsu zůstalo, to je prostě bolavým bříškem. Pláč mezi kojením a nestálý řev, když na prsu není, bylo tím hladem, to se s odsáváním o hodně zlepšilo.
Za mě si vyres psychiku. Nemůžeš mít klidně a spokojeně dítě, když do něj už od narození projektujes své strachy a obavy. Svému dítěti skodis nejvíce vymýšlením negativních scénářů, co bude blbě když.. dítě je úzce navázáno na matku. Nepomůže ti žádné umělé mléko, problém se vám přesune na něco jiného.
Takže vem rozum do hrsti, přestaň vymyslet co bude, vem dítě do šátku, zpívej mu, chod na procházky.
@ilolove a zkusila jsi ji po té hodině třeba zase nakojit? Vážně může mít hlad.
A nechtěla bys napsat přímo do laktační poradny odborníkovi tady na MK? Viz. https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/odborna...
@ilolove Předně ti chci říct, že miminka prostě bolí bříško, skoro všechna na to trpí a je to normální. Je mi jasné, že te to trápí a chceš jí pomoct, ale přechodem na UM to vůbec nemusí skončit, i z UM může pěkně bolet bříško. MM ji dáváš opravdu to nejlepší, bříško si časem zvykne a bude líp, určitě bych kvůli tomu nepřestávala kojit. Můžeš zkusit probiotika, feniklový nebo kmínový čaj, můžeš zkusit nosit v šátku, děti se tak krásně vyprdí, zlepší se to, jen to chce čas a vydržet.