Ahoj, všude se dočítám, co dělat, když bolí kojení z důvodu rozpraskaných bradavek. Ale mě bolí kojení od prvního přiložení, taková děsná bolest vevnitř. Jsem druhý den po porodu a je to čím dál horší. Musím to až jako rozdýchávat a během sání to ani moc nepovolí ☹ malinko to zlepší přikládání přes klobouček...ale to je zase děsně obtěžující, mimčo si toho míň vytáhne a stejně brečím bolestí. Nevíte někdo, jestli to má nějaké řešení, nebo jestli to aspoň někdy ustoupí? Sestry říkají, že na to nic není. Nechci to vzdát, ale obávám se, že to už nemůžu vydržet. Na tož až se prsa nalijí ☹
@pita1 napadlo ma, že je možno zatiaľ málo mliečka a mimi má dobrý ťah, snaží sa a preto to bolí... Uvidíš ako bude, keď sa prsia nalejú. Mňa celkom bolelo spúšťanie mlieka, trvalo to dlho (asi do 8 mesiaca), ale bolo len to spúšťanie, pri kojení ok. Okrem toho mal malý silný stisk, takže som kojila tiež so slzami, to trvalo 2,5 mesiaca. Skús vydržať... Ak to bude pretrvávať, kontaktuj laktačnú poradkyňu. Snáď až sa rozkojíš, telo si zvykne a bude dobre...
@pita1 predevsim neprikladej pres klobousek. Ten zpusobuje, ze technika sani bude jina, tedy i prisati "naostro" bude diky tomu bolestive. Jsi druhy den po porodu a bolest je normalni. Pokud nebudes pouzivat kloboucky, tim spis se dite nauci spravne prisat a tim spis nebudes mit kojeni bolestive.
Z vlastní zkušenosti- kojila jsem 2 měsíce přes kloboučky, OK je to otrava, ale jinak jsem kojila spíš krev než mléko. Po 2.měsíci se mi "spravila" jedna bradavky, do měsíce i druhá a nyní mám ukázkové bradavky a kojila jsem pak už úplně bez. Ony si na to zvyknou.
Co se týká bolesti - je to jemná kůže, děti mají dravé dásně, to prostě bolet bude. Mě se vždy až kroutily prsty u noh a vystřelovaly jehličky do prsou.
Pokud budeš méně přikládat, prsa se ti nenalijí, protože kde není poptávka, není ani nabídka a to byl vlastně i můj prvotní problém - přes bolest jsem kojení posouvala co nejdéle a pak jsem mléko neměla už vůbec.
Mě vlastně nikdy nebylo ani kojení příjemné, nevyvolávalo to ve mě nějaké hezké pocity. Ani doteky v té oblasti nemám ráda.
Já to měla také a bylo to blbou technikou kojení. Každé mimi se přisává jinak, tak se zkus poradit..
Moc držím palce!
U každého dítěte mě kojení zhruba 14 dní bolelo. A u prvního fest, kojila jsem do 4m přes kloboučky. Pak už si bradavky zvykly. Vždycky když čtu, že je to špatnou technikou, tak si říkám, jestli fakt vždycky. Vždyť bradavky na nic takového nebyly zvyklé a musí si zvyknout, tak jsem to brala tak, že to bolí.
Děkuji všem, ale opět...všichni píšete jen o bradavkách a ty mě nebolí. Bolí to uvnitř. A španou technikou to určitě není. Bolí i odsávání. To jsem vážně jediná na světě? Ani laktační poradyně neví. ☹
@pita1 já to taky měla a bolelo mě to časem až do zad a byly to kvasinky v prsu. Pomohla genciána na bradavky před kojením a canesten po kojení. Úleva byla téměř hned a do tří dnů to bylo snesitelné. I když to na kvasinky jinak nevypadalo,. Už jsem si i myslela, že mám nějaký syndrom bílé bradavky, nebo co. Začala jsem brát vitamín B po větších dávkách, ale moc to nepomáhalo. Zkus udělat protikvasinkové opatření a třeba to zabere. Taky to může dělat chlad, tak se drž v teple...
Taky jsem to měla, chvíli trvá než si bradavky zvyknout, ale trvá to docela dlouho 4 až 5 týdnů (alespoň u mě). Při každém kojení jsem zatínala nohy v pěst bolestí.... ☹
Taky jsem měla bolesti zevnitř. Začínalo to jako mravenčení a pak to jakoby pálilo. Pomohla mi na to homeopatika, ale trvalo asi týden, než zabrala.
měla jsem to samé, byla to kvasinková infekce, hlavně nemazat mastičkami typu bepanthen a puralen, zhoršují to, v porodnici to nepoznali, až laktační doma, při každém kojení jsem brečela, malý chytil ty kvasinky ode mne, nekojím kvůli tomu a léčím se už 14 dní, doporučuji zahájit léčbu co nejrychleji, než se to rozjede ve velkém, pomáhá genciána violeť, výtažek z grepových semínek, probiotika, nejíst sladký, větrat prsa, držím pěsti, ať nedopadneš jako my
@pita1 Jak to u vás nakonec dopadlo? My máme úplně to stejné. Nikdo neví, teď po dvou týdnech neskutečných bolestí se mi rozjela Candida na prsou na bradavkách, tak na to máme léky. Ale jestli je to ono nebo jen další epizoda, to zatím těžko říct.
Každá rada drahá!
@rebelka2012 dopadlo to tak, že žádná krev, žádné kvasinky, nic, jen si prostě prsa hrozně dlouho zvykaly a cca po měsíci jsem musela kontrolovat zda je malá vůbec prisátá jak jsem vůbec nic necítila 😀 takže prostě to chtělo vydržet.
Výdrž po 14 dnech bolesti mi to polevilo a prsa si zvykla. Promazavej bradavky kokosovym olejem a masiruj klidně i cela prsa 🙂 Neboj bude to OK.
Já to tak neměla ze začátku, ale až 10 dní po porodu, každé kojení bylo utrpení, zatínala jsem prsty a myslela, že bolestí budu lézt po stropě, mastičky (Medela Purelan) nepomáhaly, pomohlo potřít bradavky mateřským mlékem a nechat je větrat, chodila jsem jen v tričku nebo úplně nahoře bez.