Zdravím dámy, promiňte za anonym, ale informace je čerstvá, tudíž si ji ještě chvíli nechám pro sebe.
Nicméně, potřebuji Vaše rady! Dcera má rok a půl, kojím ji přes den před spaním a večer před spaním + v noci, když si vyžádá. Před pár dny jsem se dozvěděla, že čekáme druhé miminko, tak bych s kojením dcery chtěla přestat. Ano vím, že mohu kojit i během těhotenství, nicméně začala jsem mít šíleně citlivé bradavky a kojení mi bylo nepříjemné (to byl také hlavní důvod, proč jsem sáhla po těhotenském testu). Čeho se ale bojím je to, že když kojit přestanu, utvoří se zánět. Už jednou jsem zánět prodělala a měla skoro 40tky horečky, tak bych se tomu chtěla vyvarovat.
Máte nějaké tipy? Odbourat kojení postupně? Nebo naráz a odsávat? Je lepší do odsávačky investovat? Přijde mi, že tou ruční odsávačkou odsaji úplné h....
Moc díky
Ahoj, byla jsem v podobné situaci, ukončila jsem postupně během prvního trimestru, nejdříve jsme úplně odbourali noční kojení a zbyly jen ty dvě uspávací, pak šlo pryč polední uspávání a pak večerní. Celkově to zabralo přes měsíc, ale syn to vzal úplně v pohodě a prsa taky, pak se mi už mléko de facto netvořilo, nemusela jsem nic odsávat, žádný zánět, nic takového.
Odstavila jsem postupně, sem tam trochu odstrikala ve sprše, utla jsem kojeni v nocvi, večer, pak nad ranem a po obědě se odstavila prakticky sama. Trochu se vztekala, ale v pohodě, vzhůru do boje, hlavně vydržet a nedat, zaujmout jinak, odvést pozornost, zpívat, cokoliv, mnoho zdaru ❤️
Taky jsem malou odstavila kvůli těhu. Já bych řekla, že se pak i to mléko ani moc nedělalo. Šly jsme na to postupně, zkracovala jsem množství i dobu nakojení, protože jsem to ani dýl než pár minutek nevydržela. Řekla bych, že jí toho právě ani moc neteklo, tak jí to nevadilo, že jsem jí po chvilce hned odpojila. Bylo to pak úplně přirozené, bez jediného zaplakání, bez dobývání na prsa a mléko se právě ztrácelo asi i skrz to těhu. 🙂
Řešila jsem to taky, akorát už jsem kojila jen na večer a pak v noci a musím říct, že to bolelo úplně šíleně až jsem brečela, malý (v té době 14m) se u toho vztekal tak jsem koupila um, před ním to umichala a dala mu to večer místo prsa, napoprvé se trochu kroutil ale vypil to a prospal hned celou noc, což se do té doby nikdy nestalo 😄 Na druhý den už spíše než prso vzal tu láhev... Vysvětloval jsem mu u toho, že mě prsa bolí, že ta láhev bude lepší i pro něj, že to poteče lépe 😄
Já odstavila závislačku v 15.m ze dne na den. V noci jsem tedy kojení omezila už od 12. m jen na večer (20-22h nonstop😅) a ráno (postupně vstávala už ve 4🙄). Přes den se furt kojila klidně co 2h, ale minimálně 4x. Dva dny ráno se mi podařilo ručně odstříkat sotva 50ml, a pak šlus. Žádný problém. (s prsama teda, dítě mělo problém s pitím ještě dlouho😅)
Musela jsem ukončit ze dne na den kojení pro ABKM syna.. Dostala jsem 2 tablety na ukončení laktace, týden jsem dělala studené zábaly, na noc svazovala a žádný zánět neměla.
Já jsem kojila, dceři byl rok, když jsem otěhotněla. Kolem 4. měsíce těhotenství jí přestalo mléko chutnat a sama se odstavila. Mělo to všechno hladký průběh u ní i u mě 😊
Na konci 16m jsem přestala kojit ze dne na den... Šíleně jsem se toho bála. Malá to vzala úžasně, bez pláče. Přešla jsem na UM. Zlepšilo se spaní atd. Byla šílený kozomil a myslela jsem, že to nedá jen tak a byla.jsrm fakt překvapená ❤️
ano, boli to a pravdepodobne neprestane. me se hodne snizila laktace kolem 4. mesice a pak uz mi prislo, ze tam nic neni a dcera me jen dudla 🤷🏼♀️ takze vlastne prestala pit v noci a zustalo nam jen po obede a vecer oboje na uspani. a to sem pak zrusila naraz. nemela sem vubec zadny problem, ani sem neodsavala.
pomaha prsa stahnout, chladit a odstrikat jen do ulevy, klidne jen rukou. dal se muzes podivat na rady na mamila.sk
odsavacku bych kvuli tomu neporizovala, pokud nemas. ono to s ustalenou laktaci nekomu ani odsat nejde 🤷🏼♀️