Ahoj holky, mám 2 letého syna, který je zvyklý usínat zásadně při kojení a většinou s tím, že já tam spím buď s ním a nebo, když se probudí dřív, tak za ním přijdu, dám prso a spí dál 🙈. Spí mi přes den jak kdy, někdy ještě 2x denně, ale spíše už přecházíme na 1 denní spánek. V noci se samozřejmě často budí na kojení. Trochu si dá a pak spí dál. Jsou ale dny, kdy je na prsu hodinu, než se odpojí a spí. Já jsem moc ráda, že jsem ho zvládla tak dlouho kojit, ale cítím, že je už čas kojení nějak postupně utnout. Nerada bych úplně naráz, aby t toho neměl šok. Dát ho třeba na víkend na hlídání je nemyslitelné, není zvyklý být někde na hlídání, natož přes noc. Řeším, jak to nejlépe udělat, aby to pro něj nebyl velký šok, ale co řeším víc, jak pak bude přes den usínat a večer, když je zvyklý usnout zásadně na prsu? Děkuji předem za rady, co se osvědčilo vám.
@siera1 já jsem první odbourala noční, večerní, ranni a nakonec kojení po obědě. Usinala zásadně u kojení, ale já odstavila asi v 1,5r.Musite se hlavně rozhodnout vy, kolikrát to bez pláče nejde, takže si musíte za tím stát a odvádět pozornost od prsa. Pisnicky, pohádky, na stole jsem měla hrnek s vodou, tuleni, mazlení, spol spaní. Období, kdy usnula jen u pohadky, období, kdy usnula u knížky, teď zásadně zase po tmě pritulena.
Po odstavení už obvykle nespal po obědě. Ale aspoň spal celou noc. Prostě jsem se rozhodla, odjela na dva dny pryč, tatínek se postaral a už jsme nezačali. Ale byly mu čerstvě 3.
Já “musela” v podstatě odstavit ze dne na den. Už jsem teda odbourala první noční kojení, ale jinak byl syn zvyklý být na prsu celou noc 🙄 Ale otěhotněla jsem, zvracela a váha mi šla pořád dolů, takže jsem ho v 1,5 roce odstavila. Základ je určitě o nastavení hlavy, bez toho to nejde. Pak zkusit zapojit co nejvíc tatínka a myslet na to, že pár nocí může plakat. U nás to naštěstí vše proběhlo lépe, než jsem doufala. Dokonce vzal asi po 4 dnech na uspávání v milost UM, po měsíci ho už přestal vyžadovat v noci (to měl jen 1x za noc) a zůstal jen rituál s mlékem na uspávání. Tři noci trochu plakal, ale hodně jsem mazlila a tulila. Teď uspáváme tak, že jde do postýlky, dáme mléko, on pak teda ještě párkrát vstane, tak ho občas položím, občas nechám tak a většinou za 30-50 minut usne. Ale jsme celou dobu s ním v místnosti. Na odpo spánek stačí jen mazlení. Přeju hodně štěstí 🙏🏻
Starší syn, ve dvou letech a 4 měsících už po obědě nespal. Počkala jsem si na den, kdy jsem měla ráno narkozu (po revizi), abych měla i já motivaci nedat a dala ho spát co nejpozději. První den trochu plakal, další už méně. V noci jsem prso dávala, ale chtěl ho postupně čím dál méně. Na usnutí jsem zpívala písničky.
Mladší syn bude jiná liga. Je mu 2,5, po obědě většinou ještě chce pít a spát, někdy ale vydrží bez spánku. V noci by chtěl každou chvíli, večer se vyloženě těší na mlíčko. Nemá rád, když zpívám nebo vypravím, a je mnohem paličatější. Už bych uvítala odstav, ale zatím nejsem připravená.
Po odstaveni konec spanku pred den, u obou deti 😬 Jeste chvili to slo v kocarku a pak ani to
@siera1 my to měli šokem 2 měsíce před 3. narozeninami. Byla jsem 2 týdny pryč a pohoda. Ale když jsem se vrátila a nedala, byl problém. Já jsem ale věděla, že umí usnout bez toho (když to zvladla 14 dní s tatínkem nebo i u tety na víkendu), tak mi to pomohlo to zvládnout. Tak asi 3 večery plakala, pak už to bylo dobrý. Ale ještě pořád mi při usínání musí cpát ruku pod triko, nahmátne zdroj a usíná tak. Nechávám
to zatím být (už je to asi půl roku a není to zvlášť nepříjemné).
Já jsem nejdřív odbourala odpolední uspávání u prsa. Tak 2 týdny předem jsem vysvětlila co se bude dít, že už mléčko nebude a denně jsem to opakovala. A pak přišel den D a nedala jsem, uspávala jsem různě jinak než jsme našly co funguje. První 2 dny plakala a pak dobré. A noční kojení vlastně stejně, jen jsme ještě odpočítávaly na prstech, kolikrát ještě bude mléko. Zas tak 2 dny trochu plakala, ale už to znala z odpoledne, tak se přitulila, aby jakýsi ten kontakt furt měla a po chvíli usnula.