Dobrý den,
mám týdenní miminko, v porodnici částečně dokrmované, doma už plně kojené. Pokud kojím vždy, když má zájem, tak začne ublinkávat - ihned po kojení i do půl hodiny poté. Když se snažím přikládat až po 2-3 hodinách, tak mezi kojením nemůže usnout a pláče. Zabere jen malíček místo dudlíku. Dudlík se zatím bojím dát, aby nekazil techniku kojení.
Otázkou je, zda kojit na požádání, nebo zda zkusit dudlík.
Děkuji.
já bych asi dala dudlíček, ale zkušenost ještě nemam 🙂 jen jsem četla že dudlík menšuje riziko náhlého umrtí kojence 🙂
@bara234 Ublinkávání může být reflux, je to celkem běžné. Mně dcera ublinkávala až cca do 8 měsíců, než se vzpřímila. Kvůli tomu bych kojení neomezovala.
Já měla taky částečně dokrmované, doma plně kojené. Kojila jsem spíš po těch 2-3 hodinách, někdy častěji (ale každopádně na požádání), ublinkával si pořád stejně. (Někdy ihned poté, ale byl schopný si bliknout třeba dvě hodiny po kojení, každopádně zpravidla 1-2x po každém kojení.) Dočetla jsem se všemožně, že to ublinkávání vypadá, jako by toho vyšlo ven o dost víc, než ve skutečnosti vyšlo. Když si třeba zkusíš vylít polévkovou lžíci mléka na postýlku, tak možná přijdeš na to, že to je zhruba takové množství, které mimčo vyblinklo, a drtivá většina v něm zůstala. U nás to právě takhle bylo, neřešila jsem to a přešlo to časem samo, přibíral bez problémů. Osobně bych rozhodně kojila na požádání - my dudlík dali ve dvou týdnech kvůli pláči a o další dva týdny později jsme ho zrušili, techniku kojení nám pokazil, a jak šel pryč, rázem se to zlepšilo. (Navíc nám ve skutečnosti dudlík ani v ničem nepomáhal. Možná s ním usnul, ale zase se budil, když mu vypadnul.) Teď je nám přes půl roku, kojila jsem stále na požádání (někdy to bylo i třeba po půl hodině) a dělala bych to znovu úplně stejně.
@bara234 Doporucuji kojit na pozadani. Ublinkavabi je uplne normalni a casem se upravi
Mimochodem, dudlik muze dost zjomplikovat kojeni. Dite bych na nej neucila, pokud to neni nezbytne nutne.
U tak maleho miminka to muze byt cokoliv..brisko,neklid..co takhle mezi kojenim zkusit miminko dat do manducy nebo satku?bude mit pocit klidu a bezpeci a ten plac s nespanim by se mohl vyresit..je to novorozenec..o svete poradne nevi..zavislost na noseni v manduce si jen tak nezadelate..mne u druheho miminka noseni v satku moc pomohlo..maly se uklidnil a krasne spal..
@kristyn.g Možný to je. Já teda večer uspávám u kojení a mimčo si pak většinou dudlá naprázdno celou noc i bez dudlíku :D Každopádně na předporodním kurzu nám říkali, že SIDS je ve skutečnosti hodně vzácný a týká se vlastně jen rizikových skupin. (I když je jasný, že i tak to člověka prostě straší, jak jde o život miminka...)
Záleží jestli haze oblouk nebo trosku. Pokud trosku tak kojit na pozadani a me mela mala dudlík par hodin po porodu. Nebyla k utišení ničím. A kojím i ve 2 letech. Za zkoušku nic nedáš.
Neboj, blinkani vubec nicemu nevadi a nektere deti proste blijou. Koj na pozadani. Casem to bude lepsi. Dudlik nedavej.
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/refl...
Nedávej mu dudlík ani malíček. Koj ho když potřebuje, on se musí naučit "dudlat" prso na uklidnění. Zatím to neumí, napije se i když je sytý, i proto může blinkat. Ale není to nic na škodu, ty malé miminka když se napijou víc než dovolí žaludek, tak zbytek vyblinkají. Pamatuju si, jak jsem plašila, když mi hodil šavli 2 metry daleko a byla to pořádná kaluž. Nakojila jsem znovu a zase blinkal. Okolo 2 měsíců má spousty dětí "blinkací vrchol" jak tomu říkám, tak se nelekej, ono to přejde. 🙂 Některé pediatry radí kojit co 2 hodiny max 20 minut a víc ne (a mezitím dát dudlík) je to nesmysl a já ho jako nezkušená vyplašená prvorodička poslechla (protože synek blinkal a bolelo ho bříško - prý jsem ho překrmovala) a stalo se z toho to, že začal odmítat prso úplně a mohla jsem kojit jen za skákání na gymn. míči. Celý ten bojkot trval 3 měsíce. Pak jsem vysadila dudlík a hle do 14 dnů pláč u prsa a kojení na míči přestalo - tolik k tomu dudlíku.
koukám, že jsem to pořádně nevysvětlila 😀 existuje nenutritivní sání, a pak to nutritivní, kdy pije. To nenutritivní sání je důležité na uklidnění a uspání. Malá miminka ho často ještě neumí a pokud se používá dudlík, většinou se to ani nenaučí a na uklidnění pak vyžadují jen dudlík.
@bara234 Dudlík určitě nedávat. Koj podle miminka, vždy plínu po ruce, ať si může ublinknout, není to nic nezvyklého u miminek. Potřebuje se naučit svoji potřebu uklidnit nenutritivním sáním prsu a zatím to neumí. Moje dvouměsíční dcerka už to zvládá, také jí to nejdřív nešlo.
Ja nevim co furt je v dnesni dobe za problem s temi dudliky 😀 vzdyt k miminku od jakziva patri. Pokud to neni obloukem tak je to ok ale miminko ma treba jen potrebu sat, tak bych se dudlika nebala 🙂
S tim ublinkavanim je to trochu slozitejsi. Respektive takto, pokud ti "blindi" hodne a je neklidna, plactiva, uklidni se u prsu, kdy saje a pak zase blindi, muze mit reflux. U refluxu pali zaha, miminka se krouti, placou, jsou neklidna a chteji pit. Po nakojeni se opakuje stejny scenar. Chteji to paleni zahy zapit a dostavaji se do "bludneho kruhu". Ja bych dudlik zkusila. Pokud uvidis, ze jde kvuli dudliku kojeni do haje, muzes ho zrusit. Vitek byl plne kojen z prsu, typicke refluxova miminko. Dudlik mel v pohode a kojeni nepokazil. 100 lidi = 100 ruznych zkusenosti. Ale neboj, vychytas to 🙂
@ilonne to je pravda no, zrušit jde vždycky... nicméně ne každý má na to nervy. Syn po vysazení dudlíku řval 3 dny v podstatě pořád až pak se to pomalinku postupně zlepšovalo. Do toho poporodní deprese. Jednou jsem to i vzdala a vrátila ho zpět a zkusila to až později, kdy jsem měla lepší psychický stav. Říct mi někdo na začátku co to může způsobit, tak mu ho nedávám a neprošla bych si tím 3 měsíčním peklíčkem. A spousty problémů s kojením si člověk s dudlíkem hned nespojí, např. pomalé přibírání nebo dokonce hubnutí a pak už je na nápravu leckdy pozdě.
Napisu jen svou zkusenost. Dcera je od narozeni savec, uz v porodnici hezky sala pila. Po prichodu domu jsem kojila na pozadani a casto s ragadou na jednom prsu. Jeden vecer to vygradovalo, mala plakala, protoze chtela dudat, pila, pak blinkala, plakala, nemohla spat. Me prsa bolely, jak blazen, uz je ani nechtela. Dali jsme ji dudlik, trvalo tak 2 minuty a spala. Kojim uz 4 mesice, na pozadani zatim bez jedineho problemu. Mala se koji rada, rekla bych ze umi nenutritivne sat, usina u toho, jen ji muzu s dudlikem lip uklidnit treba i venku na ulici. Kdybych videla, ze to kazi kojeni sel by do haje.
@bara234 oběma se vám uleví když budeš kojit na požádání... Prostě to potřebuje... tebe, mléko, prso...