Ahoj holky,potrebuju poradit.Mam doma tydenni miminko a bojujeme s kojenim... Z porodnice nas pousteli s dokrmen,protoze prcek jen ubiral,i kdyz jsem ho mela u prsa prakticky nonstop. Rada bych prikrm odstavila uplne a jen kojila, ALE -maly se hezky prisaje (mela jsem laktacni poradkyni,technika ok a pry se to casem rozjede) a ji, ale prsa ho vubec nezasyti!!!! Vubec to nechapu, porad cekam,ze maleho prilozim, budu krmit i hodinu na stridacku z obou prsu, ale ocekavam,ze pak bude aspon na pul hodky syty,ale ne ze po odendani bude rvat hlady... Dnes od rana maleho prikladam na stridacku k obema prsum, mliko v nich mam (obcas mu ukapne id pusinky), ale uz jsem musela dat jednou dokrm (po 7hod prikladani) protoze ma proste hlad! A moje rozhasene poporodni hormony proste nedovoli ho nechat plakat :( Netusite nekdo,proc nedokazu sve vlastni dite zasytit?
Taky bych zkusila ještě nějakou další laktacni poradkyni. Nemá miminko koliky? Snad ještě někdo poradí. Některá miminka jsou plactiva a hodně kontaktní. Těžko říct takhle na dálku. Navíc je mu teprve týden. Může se to kdykoli změnit...
@ekulka Ahoj 🙂 Proč myslíš,že mim pláče hlady ? Syn pravděpodobně bečí a chce prsník pro kontakt s Tebou,pro takto malé,čerstvě narozené dítko je prso středobodem jeho vesmíru a šestinedělí je mnohdy opravdu jen o kojení a zase jen kojení.Pokud syn čúrá těch 7 plenek/24hod,je to ok ! Neboj holka,bude to dobré a za mne doppručuju kojit kdykoliv si syn řekne,laktace se tím stabilizuje a nebude nutný dokrm.Držím palce 🙂
Já měla obdobný problém. Kojila jsem cca 15 minut, pak už nechtěla, ale za půl hodinky už chtěla zase a takhle to šlo každý den až do třetího měsíce.
Nevím čím to bylo, mlíko jsem měla, taky jí teklo z pusinky. Tak možná bylo řídké a až po těch třech měsících se mi začalo dělat dost syté. Pak už to šlo v poho, nakojila se a pak byl 3-4 hodiny klid.
Tak koj, koj třeba ti taky zhoustne 😉
týdenní miminko je ještě hodně maličké. My jsme měli taky v prvním týdnu hodně problémů, skoro jsem myslela, že kojit nebudu. časem zesílí a vytáhne víc. Být tebou, půjčím si váhu a vážím ho před kojením a po kojení. Myslím, že týdenní miminko by mělo vypít tak 70 g za jedno kojení.
A jinak, nemusí jít jen o jídlo. Kojení naplňuje více potřeb než jen jídlo a pití. Naplňuje sociální kontakt, miminko snadno zjistí, že když zapláče a bude mlaskat, že přijde máma, dá prso a může se k ní libovolně tulit. Pokud se ti to stane, že budeš třeba hodinu kojit a pak položíš do postýlky a chce znova, zkuste šátek. U nás to pomohlo. Když si ho vezmu já, tak sice hledá chvilku ještě to prso, ale po chvilce spokojeně usne. U tatínka ani nehledá a rovnou usne. A navzdory "projevům hladu" pak spí klidně i 2 hodiny. Vzbudí se až když má opravdu hlad 🙂.
Kojení pomáhá i od bolesti. Všimla jsem si, že když ho trápí větry, chce být na prsu hodně často (a kolikrát se při kojení i krásně vyprdí 😀.) Oni v podstatě nic jiného než mámu a prso neznají, čili pokud mají jakýkoli problém, řeší to většinou právě tímto 🙂. Možná saje jen prvních pár minut a pak jen dudlá na uklidněnou. Proto zkus tu váhu, tak to zjistíš 🙂
@ekulka https://www.modrykonik.cz/kojeni je tam pěknej obrázek o velikosti žaludku miminka. Přeju ať je brzo po problému 🙂
Taky bych myslela spis na jiný problém, dcera mi ihned po nakojeni přímo rvala, laktační kroutila hlavou,přisátí vynikající,dcera byla jedlík, mlíka bylo hodne a řekla ať zkusím vysadit mléčné výrobky a nepokládal,že může mít slabší reflux. No nic moc to nepomohlo,ale v 6 měsících neustále řevu se přišli ještě na lepek, vajíčko,sóju,po vysazení jako když utne. 😉 To jen na ukázku,že nemusí mít hlad. Já tedy dcerku pořád vážila že začátku,kolik toho vypila. A později kdYz začala nadstandardně pribYvat,tak už jsem byla v klidu,to bylo po tom šestinedělí. Držím palce,ať se ti brzy srovná. Asi bych zkusila nakojit co Mimi chce a šup do šátku na procházku,jestli nebude spokojenější. A jak se ozve,tak zase nakojit.
On nemusí plakat jen z hladu, třeba chce jen kontakt, teplíčko od maminy. Pamatuju si, že moje babi, sotva mi děti pobrekly, usoudila, že mají hlad. 🙂 Byly jak bumbrlíčci, ale podle babi měly pořád hlad. Já bych se toho kojení nevzdávala a zkoušela to dál. Může mít prdíky.
Holky, moc dekuji za rady! Satek uz je na ceste,uprava jidelnicku zacala... Doufam,ze to bude jen lepsi!!!
https://www.suenee.cz/proc-africke-deti-neplacou/
moc mi to pomohlo 🙂
Já na tom byla úplně stejně ať si každý říká co chce prostě můžeš mít málo mléka já jsem to zjistila při vážení před a po kojení že i když byla přisátá skoro hodinu vypila nanejvýš 20 ml a potřebovala alespoň 60ml koupila jsem si láhev Mam a vzdy jsem ji nakojila a zbytek se dokrmila s láhve např. Jsem udělala 90 ml a vypila 60 ml . A to upozornuji že je to mě druhé dítě . První jsem kojila 3 roky a dokrmovat jsem nemusela tak s tím zkušenosti mám.
Jinak moje dítě problematicky reagovalo na espumisan. Je dobré zkoušet všechno. Alergie. Vysadit u sebe mléko atd. Jak psaly mamky výše. Možností je hodně, co miminku nemusí dělat dobře. Přeju hodně zdaru a pevné nervy. Někdy je to náročný.
Zkus jeste LP z mamily.Vydrz.Dokrm davej jen cevkou po prsu nebo stamprli at si jeste nezkazis prisati.
Je to strasne narocne.Ja k tomu mela deprese a po tydnu to nezvladla a dala jen UM.Neni to lehci cesta,neni to snazsi a vubec ne levnejsi a ja si to dlouho vycitala.Pokud ale bys byla hodne vycerpana,tak ten dokrm dej a netrap se tim.Nesmis padnout na dno...delas co muzes.Pokud nekojis co 3h ale opravdu dle potreby tak mas krasne naslapnuto a pujde to.Dej tomu cas a zkus jeste tu jinou LP.Treba prijde na neco noveho.☺Moc drzim pesti,jsi skvela mama.Vydrz.💙