Ahoj.. Potřebovala bych radu zkušenějších maminek 🙂 Mám chlapečka - 8 týdnů, po kojení mi z 90% křičel, protože měl ještě hlad. Od 5.týdne jsem začla dokrmovat UM, nejdříve nakojím - vypije obě prsa, což nám zabere půl hodiny a pak ještě vytáhne 60ml, někdy dokonce i 90ml UM. Maximálně jednou za den mu stačí pouze kojení, jinak pokaždé musíme ještě dokrmovat. Bojujeme s tím, že malý je děsný hladovec, má hlad co dvě hodiny, někdy vydrží jen hodinku. Největší úspěch je, když nám v noci vydrží 3 hodinky. Nedělám nic jiného, než jen kojím, pak dokrmuju a za hodinu opakujeme znova kolotoč. Přes den mi to ani tak nevadí ( ikdyž skoro nic jiného neudělám), ale v noci se už prostě takhle dál nedá fungovat. Budí se mi co 1,5 - 2 hodiny... Když jsem začla s dokrmováním, na chvíli se to uklidnilo a malý vydržel i 4 hodiny, ale teď to zase začalo. Myslela jsem si, že mám třeba slabší MM, že ho nezasytí, tak jsem zkusila celý den dávat jen UM a výsledek byl stejný. Pak jsem si myslela, že mám třeba málo MM, zkusila jsem ručně odsát a během 20min jsem odsála 110ml. Zkoušela jsem odsát i po kojení ( abych viděla, zda vypil vše )a odsála jsem s bídou 10ml z obou prsou... Nevím jak dál, spánek je pro mě asi hudba budoucnosti, někdy přemýšlím, že mu uvařím plný kotel krupice 🙂 Jinak za týden přibíráme na váze cca 280g.
Nene, s prdama naštěstí nemáme problémy, myslím, že mu tráví až moc dobře 🙂 Což jsem samozřejmě moc ráda! Když jsme měli problém s prdíkama, tak to vyváděl trochu jinak🙂 Když ho vemu na ruce, tak ho uklidním max na 15 minut, pak spustí znova, ale když mu dám lahvičku nebo prso, tak je klid hned a vydrtí celý obsah lahvičky - z toho usuzuji, že měl hlad🙂 Tak 4 hodiny spánku v noci je přepych, ale 1,5 mi zase příjde už docela hardcore, když mám v okolí známé, kterým se takhle stejně staré mimča nebudí....
Pokud dokrmuješ tolik, tak už je dnes v podstatě víc na UM než kojený a laktace ti dál a dál klesá. Navíc pokud dokrmuješ z lahvičky, zvyká si na rychlejší tok mléka a kazí se mu víc a víc přisátí k prsu, což vede opět jen k poklesu laktace. A že se takto "často" v noci budí není anomálie, ale naprosto normální a fyziologické. Pokud chceš UM odbourat (postupně ubíraz dávku), je potřeba nejspíš upravit přísátí a u prsu sledovat, jak efektivně saje (tzv. pauzu v bradě, pomalé pohyby - dítě saje mléko, rychlé pohyby - dudlání), jak začne dudlat, použít stlačení prsu (zmačknout prs mezi palec a ukazovák co nejblíž k hrudníku, zvýšǐ to tok mléka), jak dudlá i při stlačení, dát druhý prs, takto při jednom konení prostřídat i nékolikrát prsa, při dudlání taky přidat dokrm po prsu (suplememtorem - cévkou po prsu). Nepoužívat láhvičku, dudlík, kloboučky (vše kazí přisátí k prsu), miminko mít ve dne i v noci co nejblíž k sobě (podpora kojení), kojit co nejčatěji (prázdná prsa = rychlejší tvorba MM). Slabé mléko je nesmysl - problémem je nízký příjem mléka, nenefektivní sání miminka z prsu (ale to se dá napravit).
https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
https://www.modrykonik.cz/suplementor
Psala jsem, ze pokazde nejdriv nakojim a pak az dokrmim, dokrmujeme pres lahvicku 3tydny a s prisatim k prsu nemame problem. Myslim, ze za tu dobu uz bych vypozorovala,ze to nejde..Psala jsem,ze kdyz nenakojim a odsaju,tak mam nejakych 100ml,kdyz zkusim odsat po nakojeni,tak mam s bidou 10ml. Vidim,ze maly pije,nekdy primo hlta, z naliteho prsa je razem mekke prso,takze neni pochyb o tom,ze by nepil..Problem je,ze se pak zacne vztekat,kdyz uz po vypiti nic nejde a ma jeste hlad.
@frutis242 to je jedno, že až po kojení - dokrm laktaci snižuje ... a miminko ví, že přijde, proč by se snažilo pít z prsu. Kdyby nebyl problém s přisátím, pak by nebyl ani potřeba dokrm (stále se zvyšující = pokles laktace). Co jsi schopna odsát abolutně nic nevypovídá o tom, kolik je miminko schopné z prsu vypít nebo vypilo, odsání funguje jinak než kojení.
Promiň, sle o tom, jak kojení funguje, prostě nemáš příliš dobré informace (což asi není tvoje vina a nikdo ti to nevyčítá). Ale sama vidíš, že se ti plné kojení nedaří a tudíž to, co děláš, vlastně nefunguje. Pokud jsi rozhodutá kojit, pak doporučuju se neplácat v tom sama a zavolat dobrou laktační poradkyni - kontakty třeba zde http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
@katyxq Nemůžu souhlasit s tím, že slabé mléko je nesmysl. Přesně s tím jsem totiž měla problém. Mléko bylo, ale malému nestačilo na to, aby správně prospíval. A stejně tak si nemyslím, že by dudlík kazil sání. Malý dudlík má a s přisátím a sáním nikdy problém nebyl. 😉
@frutis242 Tobě bohužel poradit neumím. Možná je pravda, že nepláče hlady. A že se uklidní u prsu nebo u lahvičky, je normální. Na to nemusí být miminko hladové 😉 Prober to s pediatrem. Ten musí vědět, jestli miminko prospívá, jak má a jestli může být problém jinde.
@svetlus_pepca je to nesmysl (v naprosté většině případů, slabé mléko je velká vzácnost a obvykle se týká velmi vážných chorob matky) - prostě miminko je kojené málo často nebo nesaje efektivně = z prsu získává málo mléka ... a kdyby někdo argumentoval barvou (taky častý mýtus) - MM má podstatně měně bílkoivin neź kravské, čili má vypadat řidčeji, třeba u modrobíle, poloprůhledně.
S tím, jak dudlík kazí přisátí, mám i vlastní zkušenost. Jo, jsou děti, co jim přisátí nepokazí, pak jsou děti, kterým jo (ale ta změna může být velmi pozvolná, trvat týdny, měsíce). Laktační poradlyně obvykle dudlík nedoporučují - při jeho dudlání se zapojují jiné svaly, jazyk se hýbe jinak než při pití z prsu.
Mam prvni miminko,takze se teprve vse ucim a seznamuji,ale zarazi me,ze d
okonce detska lekarka,ke ktere chodime je zaroven i laktacni poradkyne a rekla mi sama,ze je v tomto pripade dokrmovani na miste. Syn je velky a doktorka nam rekla, ze "dlouho nevidela tak silne miminko",takze nam asi nic jineho nez dokrm nezbyva
Nam dali dudlik uz v porodnici-dobrovolne. Tak samo nam ho nabidla detska lekarka, s tim, ze dudlik nijak diteti neskodi. Dale nam rekla, ze prospivame krasne. Pokud by maleho uklidnil pouze pocit,ze ma lahvicku v puse, nevypil by ji celou🙂
http://www.vitalia.cz/clanky/neumime-spravne-ko...
@frutis242 jsi "jen" další příklad, jak do nás mýty o kojení hustí v porodnici i pediatři ☹ (a tvoje dr. vy jako LP radit neměla, sorry) ... pokud dobře prospíval, pak nechápu, proč sis pokazila laktaci dokrmem? A lakhvička funguje jinak než prs, ano, děti se z ní často překrmují, prostě je to principem fungování láhve, sacího a polykacího reflexu. Láhev teče i při jemném stimulu, dítě polkne, láhev teče .... atd.
Mě se syn taky budí od malinka po 1,5h - 2 h. Taky si myslím, že na to, aby si vymýšlel, je ještě moc malý, takže pokud si jseš jistá, že ho nic nebolí, tak to bude asi opravdu hladem a nezbývá ti nic, než vydržet. 😉
@frutis242 tvoje miminko moc dobře ví, že ta láhev přijde - proč by se snažilo pít cíc z prsu, když pak přijde pohodlný způsob 😅. Tvoje dítě, tvoje volba ... ale takto jsi na nejlepší cestě k dalšímu poklesu laktace a bojkotu kojení.
Naše malá se koila co max. dvě hodiny ve dne i noci 😉 i jako podstatně starší než pár týdnů, ještě v roce určitě. Prošli jsme si mezi tím i asi 3 měsíce trvajícím obdobím v noci co půl hodiny (a hlady to nebylo, ono kojení má i jiné funkce než jen nasycení) - v podstatě celou noc na prsu - tomu říkám hardcore 😀.
@katyxq my jsme,meli to same. Tak si myslim,ze tazatelku to spis zaskočilo,ptz,"to nikdo v okoli nezna".. U nas to taky "nikdo neznal a nezažil", tak jsme byli prvni. Vydrzet se to da,kdyz člověku ani nic jineho nezbyde 😉 ale rozhodne,nema tazatelka vyjmecneho jedlika. Syn mel na,pul roce 9,5kg. Tak alespoň mala satisfakce,ze to časté kojeni k necemu bylo 😀
Ahoj,byli jsme na tom stejne. Kojila jsem,ale malemu nestacilo,takze jsem dokrmovala UM. Po mem mleku totiz maly nepribiral. Stejne jako ty jsem potom odstrikovala. Ale proste mu to nestacilo. Tak proc nechat mimi rvat hlady,kdyz mu muzes dat flasku? Taky mame dudlik a sani to nijak neovlivnilo.
Kdyz se divam na zapisky (po UM taky pribiral 300 g tydne 😉 tak si pisi kolik a v kolik krmim), tak v 8 tydnech mel jidlo po 2-3 hodinach a to 100 ml.
Nehlasi se o jidlo proto,ze ho ma proste malo? Pisete,ze jste zkusila dat jen UM a vysledek stejny. Kolik toho ten den vypil? Me totiz dr. rikala,ze denni prijem by mel byt vaha ditete krat 150 ml. Cetla jsem,ze i 150-180 ml.
Jinak malemu uz je 7 mesicu a v noci se budi po trech hodinach..... a to uz jsme na prikrmech a dopo a odpo svacnkach.....
Drzim pesti
@wenduliks ona ta její náročnost se netýkala a netýká zdaleka jen kojení, ale vydrželi jsme to a vydržíme, jiná možnost není, navíc pomalu, ale jistě se ukazují i pozitiva téhle její povahy 🙂 ... babička ji teď ve třech letech hlídá den a je tak akorát zralá na pauzu. Ale jo, ostatní časem pochopili, že je prostě taková, jaká je (a je už od narození, na výchovu to svádět nejde 😀), někteří dřív, jiní později.
@katyxq - a co bys dělala ty na mém místě, kdyby ti dítě po kojení ještě řvalo hlady? A z prsou už bys nic nedostala ani odsávačkou? Počkat než se dotvoří další mlíko? To by se malý asi zbláznil, když má hlad, hystericky řve. Sorry, ale raději budu dokrmovat a mít spokojené dítě, než aby mi řvalo hlady , ale já budu mít dobrý pocit, protože "jen" kojím... Samozřejmě , že bych byla taky raději, kdybych nepotřebovala UM, ale když to nejde, tak to prostě nejde. Myslím si, že každému se laktace tvoří jinak, někomu to teče proudem, někdo zase s bídou nakojí..
Moje ségra měla opravdu trable s kojením - špatné přisávání, malý pořád plakal, popraskané a bolestivé bradavky, kdy každé přisátí pro ní byli hotová muka, ale díky bohu vše vydržela a vždy raději zavolala laktační poradkyni, než aby sáhla po nutrilonu a světe div se - malému bude 6 měsíců a stále kojí.
Já osobně taky nebyla žádná velká kojná, dceru jsem kojila "jen" 9 měsíců, ale šáhnout po UM pro mě bylo úplně to nejkrajnější řešení a díky bohu na něj nedošlo. Je taky dost dobře možné, že malý prochází růstovým spurtem a v tomto případně bych přikládala na požádání - klidně i každou hodinu, jinak se mléko nespustí a mléka více nebude.
A upřímně za sebe říkám, že rady od @katyxq jsou dost fundované a není to jen o tom dělat z tebe nezkušenou trubku, ale opravdu její rady i mojí ségře několikrát pomohli k tomu, aby mohla kojit dál. Jen to chce opravdu vydržet a srovnat si, zda pro kojení svého dítěte uděláš maximum a nebo prostě sáhneš po láhvi s UM a bude klid 🙂
@klaire22 Vzdyt dela maximum! Nezlobte se na me,ale i me maly rval hlady tak jsem dala UM. A nebylo to lehke rozhodnuti, byla jsem hodne zdrbla z toho,ze nemam mliko...... Ale nenechala jsem ho brecet jen proto,abych si dokazala,ze proste budu kojit a hotovo! A mimochodem,byla jsem u laktacni poradkyne a stejne to nepomohlo. Co je proboha spatneho na UM? Kdyz to jinak nejde. Ma mit mimco vynervovanou mamu,ktera bude ve stresu,ze mimi rve hlady a ona nema mlicko aby mu pomohla? No to at se na me zlobi kdo chce,ale to je na hlavu!
@klaire22 - Myslíš si, že růstový spurt může trvat už 3 týdny? Já teda osobně ne. Taky jsem si zpočátku myslela, že tím procházíme a proto jsem přikládala i co půl hodiny. Kdykoli si malý řekl.
Jasně jsem tady psala, že kojím co 1,5 - 2 hodiny, až potom dokrmuji. Vidím, že malý saje, chvílemi až hltá, s prsama jsem od začátku neměla sebemenší problém, takže usuzuji, že techniku máme správnou.
Myslím si, že pro to dělám maximum, ale když to nejde, tak se nezblázním. Když má hlad, nenechám ho řvát hlady.
Myslíš, že každému se tvoří mléko stejně? Znám holky, které pro to nemusely dělat téměř nic a kojí i rok a půl. A jsou holky, které pro to dělají první a poslední a bohužel se jim to nepodaří. Jsou taky hladovější děti, které prostě potřebují více.
Ty buď ráda, že jsi měla to štěstí a kojila jsi "jen" 9 měsíců. Co by za to ostatní daly. Víš, zkus se vžít do kůže někoho jiného, kdo prostě musí používat UM - po přečtení příspěvků Tvého rázu je jejich sebevědomí na nule. Jen pro upřesnění - tuto diskuzi jsem založila proto, aby mi někdo poradil a nebo řekl, že to měli podobně a že časem se to třeba zlepší a ne aby tady předhazoval, jak strašné je UM.
@frutis242 Ani náznakem jsem neřekla, že UM je špatné, ale nemám potřebu se tu před tebou obhajovat a plýtvat svou energií.
Chtěla jsi nějakou radu, tu jsi podle mě dostala od fundovanějších lidí, než jsem já. Já jen dala svoje zkušenosti a mé sestry, se kterou jsme to "zatracené" kojení neustále řešily. Víc k tomu nemám, co říct. Držím palce, ať najdete brzy vhodné řešení a ty a dítko jste spokojené.
A z čeho soudíš, že má hlad? Neřve třeba jen proto, že ho trápí prdy? Nebo se chce nosit? Nebo něco jiného? Ono z lahvičky vypije každé dítě hodně, pro ně je to jednodušší sání...