zdravím všechny můj syn pomalu 2 roky je závislý na mém mléce a nevím jak ho to odnaučit.přes den dobrý ale v noci je to horor.pije 3a 4 krát za noc:...nemáte někdo radu jak ho odstavit?díky 🙂
Taky si myslim,že to má kvůli dudlání a né mléce.Dceru jsem měla taky takhle závislou,vždycky se tim uklidnila.A v noci jsem vstávala každou chvilku,jen si podudala a spala dál.Vůbec jsem si to nedokázala představi,protože vždycky když jsem jí řekla,že jí cucnout nedám,dostala strašný záchvat pláče,měla jsme z toho strach.Ale jeden den jsem prostě přišla a řekla jsem jí,že mám na prsou bebí (tchán měl v tu dobu úraz ruky,tak jsem to k tomu přirovnávala) a že cucat nemůže,ona to pochopila.A druhý den už si ani nevzpomněla 😉 Bylo jí 19 měsíců.Ještě mi radili někam odjed.
Ale jestli má váš syn potřebu jen v noci,tak bych se obrnila trpělivostí a prostě mu v noci nedala 😉
Co od laktační poradkyně vím, tak je to úplně normální. Tady máš pár článků na toto téma, je tam i pár tipů, jak to zvládat, případně zkusit omezit (ale fakticky k omezení bez stresu dojde, až k tomu dítě psychicky dozraje, některé dříve jiné později - u nás tipuju to později, neb malá potřebuje kontaktu opravdu hodně).
http://www.dojcime.sk/?p=523
http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko...
http://dojcenie.wordpress.com/category/mamicka-...
Tak asi záleží, jestli chcete ještě kojit nebo ne. Pokud ho chcete odstavit úplně, tak není nic jednoduššího než nahradit raní a večerní kojení třeba UM nebo kravským mlékem.
Pokud chcete odstavit jen kojení v noci, tak bych nakojila večer před spaním a pak už prostě nedát. Já jsem se takto na noc odstěhovala z ložnice a když se malá vzbudila a chtěla kojit, tak k ní vstal manžel, dal jí napít čaje a zase jí uložil. Když začala plakat, tak jí pochoval, utišil a když se uklidnila a usnula, tak jí zase položil. Za tři dny jsem se vrátila do ložnice a malá už pak kojení v noci nevyžadovala. Bylo jí 10 měsíců. Já byla už v 5tém měsíci těhotenství s druhým a budila se mi každou půl hodinu, takže už to fakt nešlo a musela jsem to zaříznout.
Ale záleží, jestli to fakt chcete ukončit. Teď je třeba dcerce 21 měsíců a i když nekojím, tak se budí tak 2x za noc. A kdybych měla možnost jí strčit prso a tím jí uklidnit, tak budu jedině ráda. Ale protože máme druhou dcerku půl roční a ta mi prso okupuje celou noc, tak se nedá nic dělat 🙂
Mám dotaz, jestli je lepší odstavit vážně dřív? Jinak takového závisláka taky budu mít..
Zdravím,není to závislost na mléce,ale citová závislost,jediné co pomůže,nedát a vydržet ten pláč a vzdor,ale to je o vaší pevné vůli.Pokud ale cítíte,že chcete přestat,jinak to asi nepůjde 😉
Katherine A. Dettwyler, Ph.D.
Department of Anthropology (Katedra antropológie),
Texas A&M University To isté platí pre spánok. Ľudské mláďatá sú uspôsobené spať so svojimi rodičmi. Hmat je u primátov spolu so zrakom najdôležitejší zmysel. Mláďatá primátov sú nosené na tele matky a spia pri nej celé roky po narodení, často aj po odstavení. Očakávaný vzorec správania je pre matku a dieťa spať spolu a pre dieťa dojčiť sa počas noci kedykoľvek chce. Normálne zdravé dojčené dieťa spiace so svojou matkou neprespí noc (povedzme 7-9 hodín bez prerušenia) až do veku 3-4 rokov, aj keď už nočné dojčenie nepotrebuje. Opakujem – je to NORMÁLNE a ZDRAVÉ.
Jestli on nebude spíše závislý na dumlání,než mléce 🙂 .Mám takového závisláčka taky a to je o dost starší.Já to moc neřeším.Viděla bych jedině mu prostě nedat,ale sama to nedělám,takže neradím 🙂 .