Zdravím, už jsem poměrně zoufalá. Mám dvouměsíčního prcka. Po porodu mi ho dovezly až druhy den, nechytil se v porodnici ho stále strkali k prsu kolikrát se až dávil zhubnul mi půl kila domu jsme šly za 4 dny. Kdykoliv ho dám k prsu šílený řev, rudne a kolikrát ani nedýchá jaký má záchvat zkusila jsem už vše, takže odsávám. Do UM se mi nechce mlíka mám hrozne moc UM sice doma mám a dávám ho jen občas když nestiham třeba odsat nebo když mě bolí z odsavani prsa. Prcek krásně přibírá. Problem je ze mléko mu musím dát cca max. 6 hodin staré jakmile je starší řve jak tur a blinká jak šakal a má šílené bolesti (máme vyzkoušeno) přitom ho skladuji dobře. A další z problemu ze chce jist přesně po 2,5h je jako hodinky. Krmim půl hodiny mezitím odrihava, po krmeni odsavam což taky trvá nějakou dobu takže v závěru se dostanu jen na nákup naštěstí bydlím ve středu města ale i tak jsem z toho už zoufalá.
Pokud se nechcete vzdát kojení tak jediná rada pozvat si laktační poradkyni.. Může plakat, protože špatně přikládate.. Já bych udělala tento krok... Takhle na dálku budeme jen hádat co je za problém.. Co mu vadí... Přeji hodně štěstí ať se podaří.
@veronikav31 Já právě um moc nechci, dávám ho asi tak obden na noc když mám namazaný prsa aby se mi ulevilo. Já to beru tak ze u nás v rodine babička i máma přišly o mliko a já mám to štěstí a mám ho, hlavně upřímně to tolik neleze do peněz. Kombinováni různe starého mléka to je taky katastrofa svijí se mi v křečích a řve jako tur. Dávám mu z ledničky předem odsáté které odsaju hned po krmeni a ohrivam v ohrivacce a dávám z lahve.
asi se zeptám blbě,ale co vše jíte?jíte i mléčné výrobky,pečivo?
Spokojena mamka spokojene dite. Za me um.jasna volba
@veronikav31 Mléčné nejim, pečivo ano, ale to si myslím ze by dělalo problem jakekoliv moje mléko ne starší 6hodin.
Zkusila bych laktacni poradkyni urcite... treba to neklapne a nepomuze to, ale aspon budes vedet, zes udelala maximum, za to nic nedas (par penez no..)... a hlavne to neber jako finalni stav...me se dcera rozkojila ze dne na den, muze se to jeste cele obratit. S tim odstrikavanim Te chapu, znam. Svagrova je bojovnice a zvladla to 9 mesicu, pak to z celkove vyčerpáni vzdala a dala UM... ja bych ho po mxch zkusenostech dala i driv, vim jak umorne a demotivujici to je. Ale zatim to nevzdávej, zkus mrknout na LP mamila... drzim moc pesti, jsi dobra, ze tak bojujes!!!
Ja jsem odstrikavala a krmila z lahve 6 tydnu (dcera se rozkojila v podstate v den, kdy se mela puvodne narodit). Pomohl mi suplementor od Medely, moc mi to s nim neslo, ale parkrat jsem ji pritopila a pak zacala sat. Ale u prsa se teda nikdy nevztekala, spokojene si dudlala, ale nepila. Taky radim laktacni poradkyni, ja tu mela zoufala tri ruzne, tu nejlepsi jsem tu mela nekolikrat, byla skvela i jako psychicka podpora. Od tech 6 tydnu kojim stale... uz skoro 14m
já myslela na to bolení bříška a na ty šavle
Určitě bych zkusila laktační poradkyni, pokud by to nepomohlo, přešla bych na UM. Též jsem u jednoho dítěte první týdny musela odsávat a krmit přes stříkačku, bylo to hrozné, zkusit přiložit, nejde to, tak odsát, nakrmit, odříhnout, přebalit, vše vymýt, a mohli jsme pomalu jet nové kolo. Ještě, že se mi pak chytil (on byl slabý, potřeboval opravdu jen povyrůst a zesílit a je pravda, že jsem byla ve zkoušení přikládat vytrvalá), kojila jsem ho další 2 roky, ale kdyby se po těch pár týdnech nechytil, tak jdu na UM, bych se zbláznila.
Jeste me napada, co kloboucek. Kdyz mu "vadi" prsa. A mam vybornou zkusenost s homeopatii. Mala mela bojkot kojeni a na to nam to vyborne zabralo. Chce to, ale homeo na miru. Drzim palce, urcite to bude v poradku;)
Takhle jsem odsavala a krmila lahví přes rok. Ten začátek je ocistec, krmila jsem po 3 hodinách. Jak píšete, když člověku zbyde půl hodiny volno, je to úspěch. Nebojte bude lépe, za chvíli nebude chtít krmení tak často, v půl roce začnou prikrmy. Pokud mleko máte, vydržte, byla by škoda dávat um. Zkuste fb skupinu Materske mleko bez kojení, najdete tam hodně rad a velkou podporu.
@danecka Kloboucku jsem vyzkoušela snad pět. Jakmile vezme prcka třeba i mamka jakoby k prsu a je oblečená tak je řev.
Prožívám v podstatě to samé - malá se neumí přisát a tím, jak se jí sestry snažily přikládat k prsu si na něj vytvořila i averzi - jakákoliv snaha o přiložení končí záchvatem, kdy je prakticky fialová a řve jak blázen. Odcházely jsme z porodnice plně na um - byla jsem bez mléka. Mléko se mi rozjelo samo od sebe doma asi druhý nebo třetí den. První týden jsem odsávala manuální avent odsávačkou a ruka mi upadávala - šílené to bylo. Než jsem vše udělala, malá spala třeba třicet minut a vstávaly jsme znovu a znovu to samé. Nakonec jsem si za 1600, - objednala elektrickou odsávačku BAYBY BBP 1020 z Dr. Maxe. Původně jsem odsávala ručně 15 minut každé prso co tři hodiny. Vzhledem k tomu že ta elektrická odsávačka je i na dvě prsa, odsávání se mi zkrátilo na 10-15 minut (záleží na tom kolik mléka zrovna mám, někdy musím trochu déle abych tvorbu podpořila). Odsávám vždy po krmení, takže přibližně každé tři hodiny, i s ohřevem mléka, krmením, odříhnutím a přebalováním mě to celé trvá maximálně 45 minut. Na noc dávám um - ze dvou důvodů - za prvé, víc ji zasytí a za druhé, většinou mi na noční dávku už tolik mléka nezbyde, takže bych ji musela dokrmit tak jako tak.
Pokud je problém jen v tom, že zvrací po mléku které je starší šesti hodin, zkus mu dávat vždy mléko z posledního odsávání, pokud krmíš po těch 2-3 hodinách, problém mu dělat nebude. Případně mu dávej rovnou mléko které odsaješ - zařaď si odsávání před krmení.
Nevím co máš za odsávačku ale rozhodně si kup elektrickou, s manuální je to na zešílení. Já si ještě zavedla, že v noci jednou neodsávám - budí se po třech hodinách a já jedno krmení odsávačku vynechám, abych se nezdržovala - tím se aspoň trochu prospím. Udělej si v tom všem režim a koloběh, ber to jako součást krmení - jako když maminka musí připravit um tak ty tím stejným způsobem musíš připravit své mléko. Co ještě doporučuji je ohřívač lahví (nastavíš na 40° a nemusíš nic řešit). Povedlo se mi noční krmení stáhnout na minimum času. Malá se vzbudí, vstanu, zapnu ohřívač a dávám do něj misku s mlékem, malou přebalím, mléko preleju do flašky, malou nakrmím, odříhne, uložím, odsaju obě prsa naráz, uložím mléko do lednice a jdu spát.
My jsme třeba s malou pokusy o kojení vzdaly, já nemám to srdce na to jí tím přikládáním mučit. A vlastně to celé stresovalo i mě, takže osobně mi tenhle kolotoč s odsáváním vyhovuje i když si občas říkám že s um bych to měla celkově snazší.
Ale když bych jela někam na delší dobu (návštěvy atd) tak s sebou vezmu sáček s odmerenym um a vodu na ohřátí (nebo horkou vodu do termosky, pokud není kde ohřát) a vůbec neřeším, prostě všude se to mateřské mléko tahat nedá. 😊
A pokud máš pocit že tě to ničí a hrozně moc ti to bere, tak přejdi na um - hlavní je spokojenost a duševní pohoda - na umělém děti taky vyrostou. Já se třeba ty krize snažím vždycky nějak přežít, většinou trvá třeba den kdy si říkám že se na to můžu vykašlat. Rozhodující pro mě je, že pokud jednou skončím, už je to nenávratné a to mě tak nějak drží. Žene mě vpřed i to, jak malá krásně přibírá. ❤️ Přeji hodně štěstí a držím palce. A kdyby sis chtěla pokecat nebo občas trochu povzbudit tak mi klidně napiš. 😊
@emamaira Do skupiny se přidám moc děkuji. 👍
@lieselmeminger Děkuji za příspěvek jsem rada ze v tom nejsem sama. El. odsavacku mám původně jsem měla ruční ale už jsem potom měla v háji ruku a chytala do ni při odsavani křeče. Ohrivacku mám též tady je spis problem v tom ze mléko musí mít max 6 hodin staré takže přes den mám v lednici při krmeni ještě jedno mliko na to další krmeni a jakmile doji tak jdu odsat takže ve směs mám v lednici vždycky dvě mlika a to je dobrý. Problem je ze samotné krmeni mu trvá půl hodiny z toho tak 20 minut odsavam takže proste hodina v čudu a za 2,5h mi řve hlady spis je ubíjejici ze vlastně nemám moc čas. V noci to je pohoda to usne po koupání tak v 7 kolem 9 mu dávám ze spánku většinou UM protože už mám namazaný prsa a spi až do 3h a potom jakmile dam mliko tak zase chce po 2,5h. Je to trochu ubíjející no.
Já teda kloboučky nedoporučuju, dala jsem jako nezkušená na hloupou radu a úplně mi to zkazilo kojení. Při kojení je mj. důležitá i chemická reakce slin miminka s prsem. Já měla očistec s kojením 4 měsíce, než mě konečně! napadlo zavolat si laktační poradkyni. Tu můžu jen doporučit!!! Během hodiny nás oba naučila, jak na to. Kojila jsem pak už v pohodě do dvou let (mohla bych i déle, v těch dvou letech jsem to ukončila sama).
Takže za mě - určitě laktační poradkyně!!!!
Já jsem odsávala 14 měsíců, holka ze začátku vůbec nepila a nakonec jsme u odsávání zůstaly, protože jsem našla v našem případě hodně výhod. Dceři tedy nevadilo ani 24 hodin staré mlíko (tak mi to vycházelo, měla jsem radši zásoby). Ze začátku možná měla mírné prdíky (nic strašného), tak jsem nejedla mléčné výrobky a asi se to spravilo. Ono u toho bolení bříška je často nejasné, co to způsobuje. Kluci mívají častěji problémy než holky, co jsem tak vypozorovala. Je možné, že jíš něco, co se neprojeví v čerstvém mlíku, ale "vyzraje" to až v tom starším, tipla bych. Samotné MM se může skladovat v lednici o dost déle než 6 hodin. Některé kojící holky pak ve finále nejí tak 70 % věcí, co by jinak jedly.
Jinak ano, další možnost je odsávat kousek před krmením nebo když ho krmíš. To pije z lahvičky těch 30 minut? Přijde mi celkem dost, holka to vyzunkla tak za dvě minuty max (i když na začátku jsme měli stříkačku, měla dost tah a vypila to ještě rychleji). Taky chtěla krmit každé 2 hodiny přesně jako hodinky (v noci naštěstí spala bez krmení). Ono i normální kojení z prsu zabere dost času.
Jinak asi bude dobré zjistit, zda nemá i nějaké zdravotné problémy, proč se nechce kojit - uzdičku pod jazykem, zablokovaný krk... A asi bude fajn zkusit tu laktační poradkyni, pokud nechceš odsávat x měsíců. Mně odsávání nevadilo (3 LP mi stejně nepomohly), takže jsem to nehrotila a byly jsme obě spokojené. Ano, nelezlo to do peněz 🙂
@daasqua Byly dny kdy jsem jedna úplně minimálně zkoušela jsem vše možné a mliko dávala třeba 8 hodin staré a hrůza ale jakmile byl čerstvější tak pohoda. Po zdravotní stránce je v poradku, konzultovala jsem to s pediatričkou i gynekolozkou vyzkoušeli jsme kde co a nic nepomohlo. Mě v porodnici u kojení usinal vystřídalo se u mě 10 sestřiček některé mu opravdu rvali hlavu k prsu různými směry i když řval tak o to hystericky řval ještě více spis si myslím jestli z toho chudák nemá nějaký blok. a ano pije z lahvičky 30 minut jen dvakrát se mu povedlo to vyzunknout během pěti minut.
Měla jsem a mám mlíka málo, ale odsát potřebnou dávku mi zabralo cca 10minut, krmení trvalo taky 30-40 minut a bylo to úplně v pohodě, rozhodně menší časová zátěž, než kojení (u prsa mi usíná pořád). Chápu ale, že prsa bolí. Mě se později podařilo najít způsob tahání ruční odsávačkou, kdy to nebolelo, ale chtělo to zkoušet (ze začátku mi vyhovovaly dlouhé tahy až na doraz a nechat téct pod tím tlakem, potom zase krátké).
Snad se ti to brzy podaří vyřešit!
Já jsem vydržela tenhle boj dva měsíce, šilela jsem z toho. Malá nesala z prsa, buď u něho spala nebo řvala. Takže kolotoč, odsavat, dokrmovat, odsavavat, dokrmovat. Já moc mlíka nemám. Po dvouch mesich jsme přešli na umělé mličko úplně. Mně se ulevilo a mám spokojené miminko na které mám teď i víc času, protože u mě i to odsávání byl docela boj. Ale chápu i to, že nechcete, když to mlíko máte. Zkuste laktačku 🙂
Jak pisete o tom revu pri chovani babickou v "typicky kojici" poloze, muze mu nevyhovovat poloha, zkuste opravdu tu LP, doporuci vam i jine, kouknete treba na tzv. savci polohu.
Penize za navstevu LP opravdu nejsou vyhozene, kamaradku s dvojcaty jsem do toho navezla a pak mi potvrdila, ze to byla nejlepe investovana petistovka (kojila je vice nez rok, coz je na dvojcata moc pekne).
Přes kloboucky jsem zkoušela přerušovaně naposledy asi před dvěmi týdny a nic a to mám koupeny snad tři druhy vždy to vypadalo stejně pofňukaval jakmile jsem ho dávala k prsu dvakrát si cucnul a řev.
Blok ditete, laktacni poradkyni, tady to za tebe nikdo nevyresi,pokud se nechceš zblaznit z odsavani a zachovat mleko
@verionka
@kuttu
Tak určitě existuje někdo (vy), komu nějakým způsobem kloboučky pomohly, jinak by se asi nevyráběly 😀 Mně je doporučili ale zcela chybně v porodnici, to sání miminka a vtahování bradavek do těch "špuntů" v kloboučkách mi bradavky zmasakrovalo. A pak když jsem pochopila, jak musí mít miminko v puse celý dvorec, aby bradavka stimulovala sací bod na patře, tak mi fakt nešlo do hlavy, jak může tohle celé fungovat s kloboučkem.
Ale o to teď až tak primárně nejde, moje hlavní rada nebyla, aby paní zahodila kloboučky, ale aby si pozvala tu laktační poradkyni. Věřím tomu, že laktační poradkyně jí pomůže najít takový způsob kojení, který jim oboum bude vyhovovat.
Upřímně? Však UM nemusíte dávat pořád, zkuste to jen jednou a uvidíte jak na tom malý bude.To,že máte moc mlíka nemusí nic znamenat. A co trochu odsát mlíko+dát mu uložené mléko?to taky může mít jinou teplotu než kterou chce.předpokládám,že dáváte odsáté mléko z flašky.