Složitý konec kojení. Hrozí dehydratace?

deepvoice
21. črc 2021

Zkusím jen narychlo, protože je to velmi aktuální věc. Žena musí z vážných zdravotních důvodů okamžitě přestat kojit, malé je 7 měsíců. Problém je, že příkrmy ani lahvičky ani savičky malá skoro nezvládá, nebaví ji, spíš jen tak žvýká savičku a o potravu moc nejeví zájem (i když jí zřejmě většina chutná, třeba dvě tři sousta dá, pak ztratí zájem). Vytipovali jsme její oblíbenou lahvičku, nicméně v jednom kuse z ní vypije třeba dva mililitry, fakt minimum. Když jí dáme napít dvacetkrát během hodiny, tak zvládne 40ml, pak to odmítne definitivně na několik hodin. A nemusím říkat, že 40ml je za celé dopoledne fakt málo.

S kojením jsme přestali před 24 hodinami. Noc byla překvapivě klidná - když nevidí maminku, tak prso nevyžaduje, takže aspoň psychickou závislost na prsu zvládáme dobře. Ale zároveň nevyžaduje pití ani jídlo. Dostali jsme do ní dneska maličko UM, maličko kašičky, maličko čaje. Po několikahodinovém úsilí je to řádově třeba 60ml. Což je zoufale málo. Vždycky si jen cucne ty svoje dva mililitry a stačí jí to. Ale logicky to stačit nemůže, už má tmavou moč, je vidět, že jí tekutiny chybí. Nicméně je celkem veselá, usnula v klidu.

Takže - existují nějaké triky, jak ji donutit, aby se prostě pořádna napila nebo najedla? Víc než jeden doušek? Zkoušíme savičky, lahvičky, lžičky, hrníčky, sedět, ležet, na kolínkách, v úplném klidu, u televize, prostě všechny varianty. Mixovat s odsátým mateřským mlékem. Nic nezabírá (paradoxně čerstvé mateřské mléko z lahve ji nezaujalo vůbec, otřásla se a odmítla úplně). Relativně nejlíp snáší čaj, ale prostě po mililitrech. Nebo je 24 hodin ještě málo a musí být fakt extrémní hlad třeba 48 hodin, aby dostala pořádnou chuť a naučila se pořádně pít a jíst? Manželku nesmí vidět (pak spustí zoufalý pláč po prsu), ale v mé společnosti je spokojená a nic jí nechybí. Ale nemůže přece existovat týden s tvrdě vybojovanými 150 ml denně... a dávat jí něco vysloveně násilím se bojíme, aby si to neznechutila ještě víc.

katule1990
21. črc 2021

@deepvoice Jestli takhle málo pije, tak bych s ní šla teda radši k doktorovi. Zkoušeli jste příkrmy i s nějakým sladkým ovocem? To mlíko bych zkusila dát přes prst stříkačkou do pusy, na internetu určitě najdete návod, jak na to.

aneta_v
21. črc 2021

@deepvoice taky bych zkusila stříkačku přes malíček a kontaktovala lékaře, popřípadě laktační poradkyni, která by nějaký další způsob poradila 🤷‍♀️ Odstavení v 7m ze dne na den je pro dítě strašná psychická rána, asi bude chvíli trvat, než si zvykne

deepvoice
autor
21. črc 2021

Ano, příkrmy teď zkoušíme spíš sladké. Ona třeba před měsícem měla období, kdy je jedla a pak ji to zase přestalo bavit. Víceméně podle mě pořád spoléhá na prso a příkrm bere spíš jako srandu. Takže čekáme, jestli se chytne. Zvládne docela příkrm z té kapsičky, která se mačká a tlačí do pusy. To jde udělat nouzově, ale nemůže na tom existovat trvale.

Stříkačkou to brala, když jí byl měsíc. Teď když jí dám prst do pusy, tak nesaje, ale žvejká. Stejně jako všechny savičky, ona je prostě hlavně kouše a zároveň kouká všude kolem a pořád ji něco zajímá. Jako kdyby ztratila sací reflex, který má jen u prsa. Snad ho najde... stříkačku každopádně zkusím. Hlavně sonduju, jestli někdo nemá nějaké další tipy a triky, prošel jsem spoustu diskusí, ale u většiny matek to vyřešila konkrétní savička, kterou si dítě oblíbilo. My jich máme doma snad dvacet, tak nevím, jestli zase zkusit jednu za druhou nebo spíš zůstat u té, ze které si aspoň trošku cucne. Případně jestli někdo třeba prošel něčím podobným a uklidní mě, že za dva tři dny se to výrazně zlepší...

Psychicky to právě zvládá poměrně dobře (akorát nesmí vidět maminku, ale to pár dnů zvládneme s minimálním kontaktem), ale to sání jakékoliv jiné výživy je věc extrémně obtížná...

katule1990
21. črc 2021

@deepvoice Tak jestli to zvládá z té kapsičky, tak co koupit ty vymyvatelné a dávat jí do toho příkrmy, kaše z mateřského mléka atd.?

surikata131
21. črc 2021

@deepvoice zkoušejte tekutiny po lžičkách nebo dát napít ze skleničky, hrnečku...jinak třeba polévky, ovoce, kde je hodně vody (např meloun). Nebo třeba z UM udělat řídkou kaši a dávat po lžičkách, příp.ustřihnout špičku savičky, ať to teče samo. Mě dcera tolerovala takové učící hrnečky/flaštičky od MAM s plochou savičkou a držátkama. Kdyby fakt nic nepomáhalo, tak se obrátit na pediatra

hojda
21. črc 2021

@deepvoice Maminka svléknout do půl těla. lehnout si s ní do postele jako při kojení a nabídnout lahvičku. Je to o nervy, držím palce.

hojda
21. črc 2021

Ještě se dá zkusit tohle, je to na stříkačku a dá se do koutku úst. https://www.pilulka.cz/medela-nastavec-na-strik...

deepvoice
autor
21. črc 2021

Dali jsme kolečko různých saviček a víceméně nějak funguje jen ta, která je zakončena jakoby lžičkou. Tu toleruje. Člověk ji mačká ze stran a ono to do té lžičky vypouští tekutinu, kterou jí nalijeme do pusy, zatímco to ona žvejká. Plus docela umí si mačkat ty kapsičky. Takže jak píše správně katule1990, objednali jsme ty vymyvatelné a budeme jí mléko a další věci dávat do ní.

Takové ty Medela Calma a podobné vychytávky, které fungují všem, nemají u nás nárok... ona to prostě celé strčí do pusy a stiskne čelisti. Vůbec neřeší nějaké sátí, nepoužije prostě správnou techniku a nedostane z toho ani kapku.

Každopádně máme za sebou větší část dne a dala jakžtakž třeba 150ml. Kdyby to aspoň takhle šlo dál a dávala třeba 250ml za den, je to pro ni nebezpečné z hlediska dehydratace (v tomhle věku už by měla dát skoro litr podle mě) nebo se to dá pár dnů tolerovat? Pořád věřím, že ji hlad naučí. Ale přijde mi, že ona vždycky dvěma sousty jakoby ukojí nejhorší hlad a žízeň a pak ji flaška přestane zajímat...

Druhá věc je psychická závislost. Sami si vystačíme a je celkem happy. Ale kdykoliv vidí matku, tak propuká v pláč. Dohledal jsem, že třeba u rok a půl starých dětí tohle trvá dva až tři dny. Je šance, že u sedmiměsíčního se to spraví v podobném horizontu? Dokážu se o dítě starat třeba 22 hodin denně, ale samozřejmě matka se jí stejně občas čtyřikrát za den ukáže nebo ji přebalí nebo třeba asistuje u koupání. Snad to nějak neprodlouží ten odvykací interval...

katule1990
21. črc 2021

@deepvoice Já bych na vašem místě to množství tekutin konzultovala s pediatričkou, nejsme tady odborníci, abychom mohli říct, že tohle stačí/nestačí. Kromě jiného se to bude taky odvíjet od váhy dítěte. Píšeš, že jste skončili s kojením před 24 h, to je dost krátká doba, za kterou jste vyzkoušeli kupu pro ni nových věcí, může z toho být i zmatená a někdy prostě chvíli trvá, než se to naučí, je to pro ní prostě úplně něco nového. Dávala bych ty plnící kapsičky + ty tekutiny tak, jak vám jde nejlíp a v mezičase zkoušela na nějakou tu savičku, ale asi bych to tak neměnila, vybrala bych tu, která se vám zdá nejlepší a dala malé čas, aby na to přišla.

hojda
21. črc 2021

Hlídají se i pročurané pleny (můžete je i vážit), u nás bylo nutné doplnit tekutiny kapačkou. Ještě se mi celkem osvědčilo, nabízet lahvičku těsně před usnutím, taky jsem si myslela, že z ní neumí pít, ale v rozespalém stavu z ní normálně pila, přes den, když si to uvědomovala jsem do ní lahvičkou nic neostala.

deepvoice
autor
21. črc 2021

Pediatrička má jak na potvoru dovolenou. Někde jsem četl, že lehká dehydratace je 5% ztráty váhy, což u 8kg miminka by bylo 400g (!), to mi přijde absurdně moc, nejvíc jsme měli ztrátu asi 100g za dva dny a to spíš souviselo s nepravidelnou stolicí. Vážit plenky možná začneme, abychom měli přehled. Díky za tip nabízet těsně před usnutím - nechtěl jsem jí dávat jídlo v postýlce, aby věděla, že se od ní čeká usnutí, ale zkusím (už aby poštou přišla ta znovupoužitelná kapsička, ta vypadá bezpečněji - ta lahvička zakončená lžičkou je nevypočitatelná, lehce se to vyleje).

Ono většina věcí s mimčem se dřív nebo později sama vyřeší, ale tady mě trochu vyděsilo, že prostě sabotuje skoro vše... např. v šestém měsíci uměla příkrmy vzorně, asi týden je baštila skvěle do dna a v sedmém měsíci už je zase víceméně odmítá, nebo maximálně dá třeba tři lžičky a ztratí zájem...

katule1990
21. črc 2021

@deepvoice Pediatrička za sebe musí mít nějaký zástup, tak zavolejte kdyžtak tam a poraďte se.

aneta_v
21. črc 2021

@deepvoice nevím, odkud jste, ale ty plnitelné kapsičky mají v DM

hojda
21. črc 2021

Taky si vzpomínám, že víc začala pít banánový sunar. Normálně bych ho nekoupila, ale v té zoufalosti, že hrozí hospitalizace jsem byla ochotná vyzkoušet vše. https://kojenecka-mleka.heureka.cz/sunar-comple...

deepvoice
autor
21. črc 2021

@aneta_v Jj, v DM to mají, ale vzali jsme to myslím online, neměli to zrovna v místní pobočce. Snad dorazí zítra 🙂

Banánový sunar zajímavý nápad, zkusíme víc variant. Nějaká cereální kašička jí docela chutnala, jen jako obvykle problém se způsobem krmení, ale snad ta "lahvo-lžička" bude aspoň částečně fungovat...

deepvoice
autor
21. črc 2021

Jen pro info: za prvních 24 hodin shodila 80 gramů váhy (z původních 8kg, tedy jedno procento). Součet potravin, co jsme do ní dostali, je řádově v nižších stovkách mililitrů, odhaduju tak 200-300 ml za 24 hodin. Za den tři plenky, dvě jen lehce vlhké a tmavá moč, večerní plenka o něco lepší, 80g moči a barva přirozenější. Svůj původně oblíbený čaj odmítá čím dál víc, spoléháme na ty plnící kapsičky plus zkusím jí něco vnutit v noci, až bude trochu rozespalá.

michaela666
21. črc 2021

Svoji zkušenost nemám, ale kamarádku zachránilo před hospitalizací právě krmení v noci, kdy u toho malý pospával. Zavolala bych zastupujímu lékaři a kdyby mě odpálkovat, tak v nejhorším případě volala na dětskou pohotovost.

surikata131
21. črc 2021

@deepvoice no ty 3 plenky jsou docela málo. Pediatři počítají myslím 100ml/kg/den. Pokud máš instagram, teď se tématu příjmu tekutin věnovala pediatrie_s_laskou, má o tom poslední 2 příspěvky. Píše tam 6-8 počuraných plen za den, kojenec nad 6m by měl vypít kromě UM cca 250-500ml vody/čaje za den. Zkuste třeba místo čaje dát kojeneckou vodu...pokud nemá váš pediatr zástup, tak bych volala normálně do nejbližší nemocnice

la_lilloise
21. črc 2021

Zkoušeli jste ruzne značky UM? My jsme tehdy zkusili snad vše, co existuje, a prošel až Kendamil v kombinaci s lahvickou MAM. A na začátku se nejlip chytla v polospanku, nebo když se probudila v noci.

deepvoice
autor
21. črc 2021

Máme zatím jen BEBA (tuším Comfort 2), kdyžtak koupím víc variant, mrknu do DM, co tam mají.

Ano, měla by dle váhy přijmout třeba 800-1200ml tekutin a reálně přijme prostě 300. Uvidíme zítra . Kdyžtak v pátek navštívíme přímo ambulanci v krajské nemocnici, máme ji stejně daleko jako zastupující pediatričku, která bude vědět beztak prd. Kamarádka to takhle nedobrovolně absolvovala, prostě na dva dny odevzdala dítě do nemocnice a vrátilo se jí "spravené" a sající z flašky. Nevím, co tam dělali, ale povedlo se jim to, zřejmě řízené vyhladovění. Ale je to pořád krajní varianta.

Polospánek nevím, budí se kolem půlnoci a než dojdu do patra, tak je plně vzhůru, na bříšku a směje se nebo brečí. Určitě není v polospánku. Ale uvidím, dneska zkusím v noci čaj místo mléka. Zítra třeba čistou kojeneckou vodu. Mimochodem, mají být všechny tyhle tekutiny ohřáté zhruba na teplotu těla stejně jako mléko?

hojda
22. črc 2021

@deepvoice Jak odevzdala a vrátilo? Tak malé dítě přece nenecháte v nemocnici samotné? Ano tekutiny je nejlepší dávat podobné teplotě těla, aby to pro ní nebyla další změna. Zkuste dělat vše jako při kojení, nabídnout prso (připravit se jako při kojení, ale do pusy dítě dostane lahvičku), ale místo nej dát lahvičku, aby měla vše ostatní stejné jako dřív. Držím palce.

deepvoice
autor
22. črc 2021

Díky. Nevím, kamarádky jsem se na podrobnosti hospitalizace neptal. My se jí doufám vyhneme 🙂

Poslední dny úplně přestala pít z láhve (jako na potvoru den dva předtím, než nám vypadlo kojení). Jakoukoliv láhev (z asi dvaceti, co máme) buď úplně ignoruje nebo si ji vezme, cucne si mililitr a zahodí to. Objednal jsem dneska další dvě, které jsme ještě nezkoušeli.

- u láhve se savičkou kouše savičku a nesaje
- hrneček je buď netekoucí (a je vzteklá, protože to neumí vysát) nebo tekoucí a (a je vzteklá, protože jí to nateče do pusy a zakucká se - a pak víc nechce)
- brčko zatím zdá se neumí použít (kouše ho), ale objednali jsme další varianty

Zatím jakžtakž dává akorát Medela SoftCup (to je ta lahvička se lžičkou), tak tím dáváme kašičky. Plus mačkáme do pusy ty kapsičky, ty jí docela šmakujou. Ale potřebujeme do ní nějak dostat UM...

Jinak dneska spala neuvěřitelných 11 hodin (když jsme kojili, tak se budila po hodině), ráno jsem hned přispěchal s lahvičkou se sladkým čajem a neměla ani nejmenší zájem z toho pít.

xleni
22. črc 2021

@deepvoice nezlobte se, řeknu Vám to na rovinu... měli byste s ní jet k lékaři co nejdříve. Těch tekutin je opravdu málo a spat tak dlouho může právě proto, že je vyčerpaná z nedostatku tekutin.

michaela666
22. črc 2021

@deepvoice Když jste do ní ani v noci nic nedostali, jela bych na pohotovost. Dehydratace není sranda ani u dospělého, natož u mimina. Tohle doma evidentně nezvládnete. Pokud si ji tam nechají, hlavně tam jeden z vás zůstaňte s ní. To by měla být samozřejmost. Nikdy bych tam dítě nenechala samotné. Už teď musí být fakt malátná jak hrom. ☹️

Nechceš volat sanitku a koukat, jak nakládají tvoje dítě co nemá sílu ani reagovat nebo plakat. Tam se můžete rychle dostat.

deepvoice
autor
22. črc 2021

Tak v noci jsme do ní logicky nic nedostávali, když spala. Teď od 7 do 13 hodin jsme do ni postupně dostali 200 ml tekuté potravy. V plánu je ještě dalších 150 ml během zbytku dne, jak to tak odhadujeme. Je 350ml extrémně málo na úrovni dehydratace? Nevím. Varianta obvoďačky na zítra je samozřejmě možná. Dítě je nicméně úplně v pohodě, veselý, hraje si, naprosto běžný den, dokonce už začalo vítat maminku a přestalo se shánět po prsu. Jen prostě ho nezajímají tekutiny. Je extrémně mlsné a tekutiny do něj musíme dostávat jedině prostřednictvím lžičky (možná by šla i stříkačka), takže jí mícháme sladkou přesnídávku s mateřským mlékem a podobně. Není to tak, že by nic nevzala. Jen tím, že odmítá pít, tak do ní tekutiny dostáváme jiným způsobem, kterým logicky nestihneme nahradit všechny. Když už se napije z hrníčku, tak se vysloveně lekne a prostě pít nechce. Dost atypické... před chvílí dorazila ta znovupoužitelná kapsička, tak zkusíme UM z ní.

(Ještě mě napadlo, jestli se neblíží zoubky, už víc matek tu psalo, že když se klube zub, tak dítě odmítá veškeré lahve... ale u nás je to spíš tak, že se jí lahvička líbí na kousání do té doby, než z ní něco vyteče, pak ji to přestane bavit, chce to jen kousat, nechce z ní pít).

hojda
22. črc 2021

@deepvoice jakou barvu má moč?

deepvoice
autor
22. črc 2021

Včera přes den byla moč tmavá, odpoledne jsme do ní nějaký tekutiny dostali, večer vyčůrala před spaním 90 ml relativně čiré/žluté (trochu tmavší než normálně, ale ne tmavé jako předtím). Dneska ráno 90 ml taktéž. Před chvílí 118 ml taky relativně čiré/žluté. (Přebalujeme teď jen 3-4x denně, když toho není tolik).

Tekutiny do ní vlastně dostaneme ještě stříkačkou... ale jde to logicky pomalu a není to udržitelné dlouhodobě. Zkusíme večer tu vyplachovatelnou kapsičku. Dneska jsme věnovali celý den nucením jídla v různých intervalech, takže už teď má v sobě 300 ml přesnídávek a příkrmů s dochucením mateřského mléka. Dneska se možná dostaneme na 450 ml celkem, což je pořád jen půlka toho, co by měla sníst a vypít, ale není to myslím úplně tragické. Spíš jde o to, jak její nenávist k lahvičkám pořešit.

Syndrom první lahvičky jsem četl, ale ona třeba před měsícem pila čaj a jedla příkrm v pohodě, to trvalo třeba dva týdny. Pak se to zase zlomilo do původního stavu a přestalo jí to zajímat. Koupil jsem dneska přesně ten čaj, který jí tehdy chutnal a dám to do přesně stejné lahvičky a budeme prostě zkoušet každou čtvrthodinu, třeba to časem vyjde... někdy to zvykání prý trvá extrémně dlouho.

aneta_v
22. črc 2021

@deepvoice ještě se zeptám možná blbě a nemusíte odpovídat, ale to kojení se vážně nedalo zachovat? Je opravdu velmi velmi málo věcí, které vyžadují okamžité ukončení kojení a lze třeba nalézt řešení, jak kojit dál.. a nebo taky ne, samozřejmě

hojda
22. črc 2021

@aneta_v Já to chápu tak, že ze zdravotních důvodů to nejde, pokud třeba dostala léky, které nejsou slučitelné s kojením, tak to jinak nejde.