Krásný podvečer ženy, nedá mi to a musím se poradit s Vámi.
Prosím mám 2m dcerku a kojím půl na půl. Ze začátku jsem kojila plně a krásně přibývala na váze, ale potom jsem kojila snad furt, hodinu co hodinu a skoro furt plakala, jedině prsem jsem jí uklidnila. Doktorka si byla jistá, že mám mléka dost. Potom plakala a jedla opravdu často a doktorka říkala, ať ji udělám interval alespoň 2 hodiny, že proto má koliku (trpíme kolikou), ale ona opravdu furt plakala a furt chtěla jist. Tak jsem si myslela, že mám málo mléka, tak jsem začali na UM. Vyzkoušeli jsme 4 a skončili u Beby Sensitive, která ji chutná, ale stále chce i prso, tudíž dávám prikrmy přes den a večer jen prso.
Byla jsem v nemocnici a vypila z obou prs jen 30 ml což MUDr říkala, že je málo, že musí pít 70 ml a že nejspíš mám slabé mléko... tak jsem začali s tím UM, které ale občas nechce a chce prostě jen prso, má den kdy chce opravdu jen prso a když ji dávám UM, tak hrozně pláče. Je den kdy vypije prso a spinká krasne 3 hod a pak je den kdy vypije obe prsa a hned ji dam ještě UM protože pláče a vypije mi z nej třeba 50 ml ještě, tudíž mi přijde, že to mléko asi slabé je, ale zase večer když ji nakojim třeba o půlnoci a ona usne u prsa, tak se v noci vzbudí napije a spi dal až do 12 hod třeba... je v tom zmatek vim, ale laktacni paní teď nechci skrze ten Covid raději doma... po MM pribyvala skvěle a pak jsem dávala i UM i MM a nějak extra nepribyvala, mám v tom zmatek a kor moje holcicka, hrozně bych si prala jen kojit, ale přijde mi prostě slabé nebo já nevím... jaký na to mate názor vy? Jen by mě zajímalo zda to někdo měl podobně.
Je fakt, že prso cucá jen 5 min a konečná .. proto chce za hodinu opět prso, jelikož prikrm mi pije třeba 20 minut a nechce jist ty 3 hod... tak nevím jestli je to tímhle nebo mým mlékem...
Děkuji všem za rady a zkušenosti! Dam na Vás.
@mvagnerovaa takže,za prvé, dítě na prsu,se lépe zbaví koliky,páč se střeva hýbou po příjmu výživy. Za sebe,bych už nikdy neudělala hovadinu a michala UM s MM,ve 3měsících proběhl úplný odstav. S prikrmem jsme šli už z porodnice,syn mi hodně zhubl,měla jsem málo mléka a tehda nevěděla,jak rozjet pořádně laktaci. U vás je(byl) jen ten problém,že malá chtěla být více na prsu. Určitě vám napíší jiné maminky,které zpočátku kojily snad co půl hodinu. A slabé mléko je mýtus. Do mléka jde vše,co dítě potřebuje. Záleží spíš na množství a to jste si snížila tím UM a že kojite v podstatě jen 1 za den.
@amazonkajanik děkuji moc, no já během 2 hodin když nekojim mám prso ( jedno) tvrde jako beton a musim měnit několik vlozek, ale druhé se mi naplní jen jednou za den, teče strašně malinko skoro vůbec. Tak i tak mě napadlo, ze je divné abych přeci měla jedno prso nalité a druhé vůbec skoro, ale když je zmacknu, tak mi mléko teče jako blázen.. tak já nevím🤦🏽♀️
@amazonkajanik a ano mate pravdu, ona neplakala byla milionova a od ty doby co jsme začaly s UM tak kolika a pláč a nespí skoro vůbec, tak nevím 😔 lidi říkají ze to tím být nemůže, ale mě přijde, ze když jsem plné kojila, tak měla pravidelnou stolici i spánek a neměla hystericky výkyvy, jelikož teď ano a silene.. a ještě k tomu zácpy
@mvagnerovaa tak sehnat odsávačku. U toho jednoho hrozí zánět. Nebo já třeba dala pokaždé jako první pravé,tam jsem měla sakra málo (něco kolem 30) a pak levé(dalo kolem 70) a zbytek zkusila ještě odstrikat. Když pak do hodiny spustil,že by zas pil,dala jsem odstrikane. Měla jsem totiž nakazano,dát UM až po 1,5h od kojení,dřív ne. Jinak,při kojení se krásně vyprdel 😊 a mléko jsme měli nejdřív hipp(hrozný hnus a blil jak šakal) druhé Kendamil,ale reflux stále,tak do třetice sunar ar a po pár tydnech,co začal s pevnou stravou přešel na complex a na tom je do teď .
@amazonkajanik dobře zkusím. Také mě to napadlo, odstrikat třeba 100 nebo tak a vidět kolik toho vypije! Moc děkuji 😍
@mvagnerovaa přesně. Míchat to,je na nic. Navíc,co si budem povídat, ale prso je rychlejší,pohodlnější, člověk si odpočine s prckem. Já se mohla najíst (syn byl zpočátku fakt malinký),ostříhat mu nehty,když byl na kojicim polštáři, neřešit zásobu sunaru a mít na procházce sebou dost teplé vody. I přesto všechno,byl miláček,spal jak měl, ale ten reflux,no. Na druhou stranu mu už v 6měsících vylezl první zub a to mléko bojkotoval,nevypil tolik,co měl dle tabulek,ale i tak nabíral. Dokonce dostal v 8měsících dietu,návrat čistě k zelenině a mléku. Mě mrzí to,že jsem kojila tak krátce. Tchýně a přítel říkají,že aspoň něco dostal,byť krátkou dobu. Ségry děti nebyly kojene vůbec 😟
@amazonkajanik každý má něco no😔 hlavně ze už je to lepší...
já mám akorát na prd, ze mi to mléko vůbec odstrikavat nejde 🤦🏽♀️ Tak uvidíme, ale mate pravdu.
Slabe mleko neexistuje, mleko se tvori miminku presne na miru jak potrebuje. Mas uplne normalni miminko. Kojeni totiz zdaleka neni jen o jidle, ale i potrebe kontaktu, je to takova druha pupecni snura. Takze je uplne normalni, ze takhle malicka se chce kojit kazdou hodinu, klidne muze chtit kazdou pulhodinu nebo nonstop 🙂 Navic je MM oproti UM lepe stravitelne, takze ta frekvence je mensi a neni pri kojeni potreba dodrzovat zadne intervaly, traveni to nijak neublizuje. Naopak tam neplechu muze delat to hure stravitelne UM. Jestli ma zajem o kojeni, tak zkus UM odbourat. Muzes postupne ubirat davky nebo zkusit zrusit uplne, zalezi i kolik ho davas. Odstrikani ani nalivani prsou toho moc nevypovida, nejvic mlicka se tvori primo pri kojeni. Takze na uspesne kojeni je nejlepsi co nejvice kojit, kojit a kojit 🙂 Drzim palce.
@mvagnerovaa stimulovat,pomáhá pohled na dítě. A hlavně vybrat správnou odsávačku. Já mám ruční od Avent,po segre jsem měla bateriovou tommy tepee a ta nevysala ani kapku
@mvagnerovaa nektere maminky nedokazou odstrikat nic a presto maji mleka dostatek. Pokud miminko potrebuju dokrm Um tak bych zvolila kanilou po prsu.. Zkuste si pohledat na internetu. Dulezite pro dlouhodobe kojeni je stimulace prsa od ditete. Cim vic kojite i kdyz mate pocit, ze tam nic neni, tim vice se prso stimuluje a mate vice mleka... Pak je mozne i prikrm omezit a uplne vynechat.
@mvagnerovaa nektere maminky nedokazou odstrikat nic a presto maji mleka dostatek. Pokud miminko potrebuju dokrm Um tak bych zvolila kanilou po prsu.. Zkuste si pohledat na internetu. Dulezite pro dlouhodobe kojeni je stimulace prsa od ditete. Cim vic kojite i kdyz mate pocit, ze tam nic neni, tim vice se prso stimuluje a mate vice mleka... Pak je mozne i prikrm omezit a uplne vynechat.
@modra_zizala děkuji moc 😍
@linchilli dekujiii🥰🥰
@mvagnerovaa naprosto souhlasim s @modra_zizala. Jen doplnim, že já mám třeba už podruhé jedno prso línější, mívá to hodně žen, někdy mám to jedno nalité jak fotbalový míč a to druhé normální, manžel si ze mě dělá srandu. Obě děti jsem převážně odkojila/kojím z toho jednoho prsa, když začínám tím línějším, tak musím dát ještě i to druhé. Některým dětem trvá, než začnou pořádně sát, moje první dcera (lehké předčasňátko) začala pořádně sát až po šestinedělí, kamarádky obě donošené a velké dcery po 2 měsícich. Ale chce se to zbavit UM, děti jsou chytré a z flašky to líp teče, zároveň si ale nechce nechat ujít tu dobrotu - prso ☺️ Když se dítěti nabídne flaška, vždycky něco vypije, to není vůbec směrodatné. Držím palce
Kojila jsem 20 měsíců, ale ze začátku to byl doslova očistec. 15-20 minut jedno prso, hned na to 15-20 minut druhé (jasně že u toho i spala a musela jsem ji budit, aby aspoň něco vytáhla) pak si dala 20 minut šlofíka a znova!!! Odsála jsem s bídou 30ml. A do toho nepřibírala 🙄.
Co mi fakt nepomohlo: vážení a časové intervaly mezi kojením (jsem si pak uvědomila, že já taky přece jim kdykoli když chci a ne až něco strávím 😉)
A ještě se připrav na to, že někde kolem 3. měsíce se mění tvorba mleka- teď ti teče furt a potřebuješ vložky, pak se bude dělat až na požádání, takže prsa budou působit prázdné.
A jak jsem psala na začátku, nakonec jsem kojila 20 měsíců a ani bych nespočítala, co všechno prsa vyřešily 😉
@mvagnerovaa ja treba taky nic moc neodsala, tak jsem odstrikavala rucne prstama. Prisla jsem si, jak kdybych se dojila jako 🐮, ale slo to lepe nez s odsavackou. 🙂
Ahoj, podle toho co píšeš mi přijde, že v tom měsíci mělo mimčo růstový spurt. Je to období, kdy jsou hodně ukňouraný, špatně spí, jsou pořád hladový,chtějí být pořád na prsu, ale je to jen období, které třeba za týden přejde. Většinou v této době hodně vyrostou. Pokud mimčo přibírá, není důvod začít s UM. Jinak u prvního dítěte jsem si přesně tohle prožila. Informací jsem neměla moc (téměř nikdo v mém okolí nekojil), takže když začal být kluk u prsa nespokojený, nasadila jsem mu UM, ale měl pak větší problémy s bříškem i se zácpou. Pokud se ti v jednom prsu tvoří méně mléka, zkus s ním vždy začínat, aby jsi tam měla větší stimulaci. Kdyby se ti tam tvořilo i dál méně, nicmoc se neděje, dlouhodobě se dá kojit i z jednoho prsa.(ale určitě mimču dávej stále z obou). Zkus si věřit a postupně odbourávat to UM, určitě to zvládnete 😉 👍
@mvagnerovaa je tedy i fakt, ze mi přijde, ze kolika a to ze nespinká tolik mi přijde od te doby co jsem začala dávat UM tudíž skoro konec 1 měsíce, jinak byla zlatá... dřív měla i stálou stolici a teď už proste vůbec a bojujeme... vše od te doby co jsem začala s UM, jinak když jsem kojila nepotřebovala ani kapky na brisko proste nic.. je to také možné? Děkuji..