Ahoj, poprosila bych o radu-jak vypadá samoodstav? Mám miminko 8m a kojení začíná být peklo. V klidu se nakoji jen v noci (někdy spí celou noc, někdy se budí 1x kolem 4h ranní). Přes den už jedeme prikrmy od 5mesice. Takže snídaně kojim, svacina presnidavka, oběd masozeleninovy prikrm+kojení, svacina presnidavka, před koupanim kaše na dobrou noc a po koupání kojení. A buď se teda v noci vzbudí nebo ne, ale spis ano 1x.
Ale přes den musím u kojení ukazovat hracky, mluvit, zabavovat, aby si vuuuubec to prso vzala. Jak se po chvíli spustí mléko, mám vyhráno a už vim, ze se nakoji, ale ta show před tím mě už celkem vyčerpává. Premyslim, zda to nemůže být samoodstav. Jinak kojit bych chtěla dal, ale nevím jestli ve finále to víc neprotovim miminku.
Kamarádce se holka dostavila v 6 měsících a to úplně a druhave 3 mesicich. Tak asi buď ráda alespoň za něco. Třeba jelikož má ty příkrmy, tak tělíčko cítí, že to stačí. Nabízejí jí dal, ale když nebude chtít nevadí. Buď ráda i za to málo a přeji hodně štěstí 🍀🍀🍀😘
Ja skoncila kdyz mu bylo cerstve 11 mesicu. Malej jel od 9. mesice jak popisujes, pres den ho zajimalo vsechno jiny, i kdyz sem ho prikladala. V noci se teda napil, ale posledni mesic uz i v noci u toho delal blbosti a pak uz zacal i ze srandy kousat. Prestala jsem (nahradila um a jogurty) a malymu prso vubec nechybelo, ani se ho nedozadoval. Planovala jsem kojit do roka, holt to slo driv, na druhou stranu odstav absolutne bez problemu jak z moji strany, tak z miminka.
@konidana No ak ti dieta nechce prsnik tak je to čo?! Nesamoodstav"?! Ci mu ho "narves" na silu? Mam rada tieto nepodlozene vyjadrenia...
@ssandrova Obe deti dojcene do samostavenia v 9.mesiaci. Pre dojcomatky-ano samoodstavenie-nechceli uz prsnik. U syna som dokonca mala este zasoby v mraziaku co som používala po odstavení.
Ja bych rekla ze to nezprotivis 🙂 kojim ted 2. dite, uz je ji 18 mesicu, obcas to bylo slozite, mozna pres den nema cas na kojeni a pak si sa na vecer a v noci. Zkusila bych udrzet to kojeni rano, vecer a pres noc, to by ji melo dat dost vyzivy a zbytek prijrmy pokud je chce. Pripadne se pkradit s laktacni poradkyni
@ssandrova Může jít jen o období. Nevím, zda jde nutně o bojkot, ale pokusila bych se udržet ranní a večerní kojení. Dcera, když měla asi v 10 měsících leccos z příkrmů zavedeno, nezvládala kojení kdekoliv mimo domov. Vše bylo zajímavější než prso. Takže jsem kojila ráno, večer a pokud jsme byly doma, tak doma. Ale v klídečku, na známém místě, kde jí nic nerozptylovalo. 🙂 Cca v roce a půl už odmítala kojení i ráno, uměla už mluvit, tak prostě mi prso schovala a řekla "ne", hup z klína dolů a prohlásila "kaše". A bylo. 🙂
Takže pokud příkrmy jí dobře, nechala bych tomu volný průběh. Ono se může cokoliv ještě změnit, začnou růst zuby nebo nějaká teplotka a hned bude kojení nejlepší. 🙂
@jakreb Dítě je do jednoho roku KOJENEC, takže má MM převažovat nad jídlem a jídlo má dítě ochutnávat. Viz info třeba na mamile.sk. A ano, dítě má jídlo objevovat, takže se s ním nemá setkávat frustrované hladem. Pak nenastane bojkot kojení kvůli zavádění příkrmů jako u tazatelky. Toto je skoro učebnicový příklad.
Syn se sam takto odstavil v 9mesicich a to jeste nemel plne zavedene prikrmy. Nebot byl do te doby dost kojeny - co 2-3h, to stejne v noci. Byl prsomil. Ale nedalo se to moc ovlivnit, resila jsem to s doktorkou, ani UM nechtel. Ze dne na den zacal delat kraviny a uz se nechtel prisavat, zacal kousat, hrat si. Proste nechtel ani pres den, v noci v polospanku, ale po 5ti dnech ani to ne. Uz mu vubec kojeni nechybelo, nechtel. Takze jsme dohaneli prikrmy vsechny, UM odmital, to si vzal az po 2 mesicich. Takze mozne to je. Doktorka mi rekla, at to neresim, ze aspon mam jednodussi odstav, kdyz sam proste nechce, nebreci. Davala jsem Sunar rano a vecer do kasi aspon.
Mě se sám odstavil někdy v 8,5m a v té době už pil jen ráno a večer. Pár dní jsem mu zkoušela prso "rvat", ale odtrhával se a nechtěl. Nevidím jedinej důvod to v tomto věku lámat přes koleno. 🙂 Ve 3m bych to lamala víc. Ale u mě to bylo asi i těhotenstvim - často mlíko dojde. A taky nepil zavislej prsomil, v noci se přestal kojit už v 5m. Jsem ráda, nechtela jsem kojit dlouho. Pokud se i druhý dítě odstaví kolem 9m, budu happy. 😀
@ssandrova ja mam cerstvou zkusenost s druhou dcerou. Ta se mi pred 14 dny sama odstavila ze dne na den v 10 mesicich.
Zacaly ji rust horni zuby, takze mozna i ve spojeni s tim. Kazdopadne v noci se najednou vzbudila a k prsu se nechtela prisat, takhle dalsi cely den i dalsi den. Ani v noci v polospanku. Ja musela odstrikavat, protoze se mi samozrejme strasne nalevaly prsa. Do te doby jsem kojila treba 8 krat za 24 hodin, v noci tak trikrat. Nechtela skoro prikrmy do te chvile.
A najednou, jak se odstavila, tak zacala jist normalne vsechno, spanek se zlepsil a kdyz vidi prsa, nic to s ni nedela.
Nechtela mliko ani ze lzicky, ani odstrikane z lahvicky, ani zamichane do kase. Nic.
Takze takto probehl samoodstav. Opravdu radikalni utnuti a naproste odmitani prsu ze strany ditete. Neverila bych, kdyby se mi to nestalo.
Resila jsem to i s laktacni a ta mi moc pomohla, kdyz mi rekla, at to nelamu pres koleno.
U tebe mi to prijde ale dost brzo na samoodstav.
@olga_ ještě bych rada dodala, ze bojkot probíhal od tři měsíců. Díky laktacni poradkyní kojení fungovalo dal, ALE od te doby (kromě nočního kojení) vždy probíhalo s menším zabavovanim, třeba jsem o šla kojit do jiné místnosti nebo zkousela jiné polohy... Jenže teď je to extrém. A moje dite zcela jistě není frustrovane hladem!!! Prikrmy jsem začala davat na doporučení naši uzasne paní doktorky, kdy miminku EVIDENTNĚ mléko nestačilo! Takže určitě jsem prikrmy kojení nebojkotovala, NAOPAK. A začalo se pomalinku ochutnavanim 3lzicek denně. A milá paní, prikrmy mi zachránili kojení. Pokud jste pozorně četla můj dotaz tak tam jasne píšu, ze třeba oběd je prikrm+kojení. Rozhodne do svého dítěte nehazim prikrmy, abych nemusela kojit! Krmí se krasne a s chuti. Je spokojena, prospívá. Ještě doplním, ze laktacni poradkyně z MAMILY mi toto schválila.
Ostatním moc dekuji za rady. Jste skvěle. Jestli odstav nebo samoodstav, proste mě zajímalo jak to vypadá. Kojit chci dal, ale nebudu miminko trápit a rvát mu prso na sílu do pusinky, když nebude chtít. V nejhorším bych zkusila MM z lahvičky. Nechci, aby miminko bylo bez mléka úplně.
U takhle malého dítka se opravdu nejedná o samoodstav. Maximálně tak o následek neřešeného bojkotu. Dítě, odstavené před druhým rokem je prostě odstavené, ale určitě se neodstavilo samo. K samoodstavu přirozeně dochází nejdříve ve 2 letech věku. Už jen z logiky věci, sama by ses vzdala dobrovolně něčeho, co tě umí uklidnit, nakrmit, napojit, spojit s nejdůležitější osobou tvého vesmíru, pomůže ti usnout? Jestli jo, tak máš nesmírně silnou vůli a můj obdiv.
@cikitkapb to je také tema. Jak už jsem uvedla, bojkot byl, ale řešeny. Dcera nikdy nebyla “prsomil”. Prso je jídlo. Mazlime se a kontaktní jsme skoro porad, ale ne přes prso. Nikdy u prsa neusinala pokud nebyla vyloženě utahaná. Od narození spinka v postýlce. Má pravidelný režim a patřím mezi ty šťastné maminky, protože spinka do 10 minut po uložení do postýlky jak přes den tak v noci. Chvilku si brouká, pozoruje kolotoč nebo ji povím pohádku a spinka. Budí se s úsměvem jak ráno tak přes den a v noci se budí 1x, někdy prospi celou noc. Prso proste pro ni nikdy nebyl stredobod. Možná je to tím, ze je dříve narozena a moje MM dostávala měsíc sondou až pak měla sílu sát. Jinak mazliva je, mazlime se porad ☺️❤️.
A teď poslední dobou mi přijde, když to úplně zjednodusim, ze ji prso proste nebaví. Nevím, zda by třeba lepe přijímala UM z lahvičky, protože proste MUSÍ mít určitý denní příjem mléka splněny v tomto věku a já tolik MM odsavackou z prsu už nedostanu. A bojím se, ze díky tomu, ze nechce tolik pít z prsa ten příjem mléka nemá.
Ma zbytecne moc prikrmu, proto je syta. Do roka staci prikrmy pouze ochutnavat, neni nutne jimi zasytit. Materske mleko je stale nejdulezitejsi.
@cikitkapb No nie. Mne sa deti odstavili ako som napisala same a ano do roka. Nechceli prsnik ani "ted" ani potom. A nicim som ich neprepchavala. Normalne jedli prikrmy, ktoré im dokonca velmi chutili. Takze tvoj nazor, ze dieta sa neodstavi samo pred 2 rokmi je len názor. Nič viac.
@puhelin Postieľkou sa nic nekazí. Ale ano "dojcofilky" musia mat dieta pri sebe v posteli aj do 5rokov. Tieto dristy sú uz smiešne. A bohužiaľ psychicky labilnejsie maminky co nemôžu dojčiť alebo maju menej mm si to zbytocne beru moc k srdcu.
@ssandrova co vím, tak samoodstav bývá mnohem později a ne před 1.rokem. To je spíš bojkot. V 8.měsíci je hodně brzo. Ale zase pokud se kojí aspoň večer a ráno tak to asi stačí.