Milé maminky, od porodnice dokrmujeme UM z mnoha důvodů. Co se mi podaří odsát z prsu, dávám prckovi flaškou. Brzy nás čeká růstový spurt. Co mně bylo řečeno o krmení a co jsem vyčetla, má miminko denně vypít cca 1/6 vlastní váhy. Takže při krmení 8x denně teď máme řekněme 70 ml na dávku. Většinou to stačí, miminko je spokojené (pominu-li bolení bříška a prdíky, které teď neřeším).
Zajímá mě:
1. jestli při růstovém spurtu potřebuje miminko obecně více mlíčka
2. je potřeba dávky nějak vypočítávat?
3. jak se to řeší v případě krmení flaškou (ať už UM nebo MM) - kolik na dávku..... při krmení z prsu si mimčo veme samo, kolik chce a potřebuje a kdy potřebuje, ale při krmení flaškou prostě nevím, kdy a kolik mlíčka ohřát - přeci jen nechci miminko překrmovat, a když dám málo, řve jak tur a než ohřeju další dávku, trvá to subjektivně nekonečně dlouhý ječák....
Poradíte? Děkuji. 😅
Ahoj,
malá má 2měsíce pryč, od narození je na UM a žádný spurt jsem nepozorovala, takže toho že určitě bude bych se neobávala. Malá většinou jí míň, než píšou tabulky a když to vezmu podle toho vzorečku váha v kg*150/počet krmení, tak to vychází jak kdy. Když jsme přišly z porodnice, dostávala 60ml, pak nám mudr. asi ve 3týdnech řekla, ať děláme 90ml, že co nevypije hold vylijeme, pro někoho plýtvání, ale takhle si vezme sama kolik chce a nemusí se čekat na další ohřívání pokud by bylo málo. Krátce před 2m si po jídle začala žužlat ručky, i když intervaly mezi krmením si nezkracovala, nicméně to pro mě byl podmět k tomu začít dělat vyšší dávku - aktuálně tedy dostává 135ml (120ml+4odměrky mlíčka) a nechávám na ní co vypije, někdy si vezme jen 80ml, jindy to vyžahne na etapy celý, v průměru mi teď pije kolem těch 115ml na jedno krmení a baští 5x za 24h. Takže prostě udělám víc a zbytek hold jde do odpadu, pokud to nedopije do půl hodiny po krmení, dýl to raději neskladuju kvůli bakteriím 🙂
1. spurt bývá okolo 3 týdne, 6 týdne, 3 měsíce a 6 měsíce...
2. mnoho maminek ale ani spurt nepozná, nebo lépe řečeno, mnoho dětí klasický spurt, jak je popisovaný nemá...
3. využij své intuice - pokud bude miminko více "protivné" , uplakané bude asi spurtí, bude mít více hladu, zkus odstříkat více a nebo lehce přidat Um
nikdo Ti neřekne kolik přesně má vypít...
pokud krmíš flaškou - pokud se dítko přepije, většinou to navíc ublinkne, tak příště dáš trochu méně...