Rozhodnutí nekojit, jaký bude mít vliv na prsa?

avelabi
7. únor 2017

Zdravím dámy, prosím nesuďte mě, ale z osobních důvodů jsem se rozhodla nekojit. S doktorem jsem situaci probrala a můj názor akceptuje a v podstatě se ani nedivil, žen, které nechtějí kojit je čím dál tím více. Nyní ale přemýšlím, jak to bude před porodem, po porodu,... je tu nějaké maminka, která se také rozhodla, že nebude kojit? Musí se brát nějaké léky na zastavení vzniku mateřského mléka.. ?

Děkuji za rady.

urtica
7. únor 2017

Jj, dávají se léky na zasavení laktace - je třeba upozornit na to při předporodním vyšetření v nemocnici.
Jen ta statistika se mi moc nezdá...

avelabi
autor
7. únor 2017

Děkuji za příspěvek. Léky se začínají brát už před porodem nebo až po porodu? .. Možná mne chtěl doktor jen uklidnit, byla jsem trochu nesvá, když jsem mu to říkala 🙂 🙂

zuzineckah
7. únor 2017

@avelabi soudit tě nikdo nebude, ale že tě někdo poplácá za toto skvělé rozhodnutí, to taky nečekáš, že ne? 😉
Nezapomeň na to upozornit personál. Dnes je už docela běžná praxe (i bez porodního plánu), že ihned po porodu přikládají dítě matce (pokud tedy nejdeš z osobních důvodů i do sekce), aby se přisálo a tím podpořilo spuštění laktace. A pak ty léky, které už tady byly zmíněny. Ty ti dá doktor.

lennus
7. únor 2017

@avelabi Nekojila jsem teď, protože jsme o miminko hned po porodu přišli. Dostala jsem lék na zástavu laktace, určitě bych se domluvila předem v porodnici, jinak by se mléko tvořilo. Po týdnu mělo mléko tendenci se znovu spouštět, ale už jsem nechtěla prášky, jen v nouzi nejvyšší bych po nich sáhla, měla jsem totiž po týdenním pobytu v porodnici v sobě chemie až až.
Dostala jsem radu pít šalvějový a mátový čaj plus jsou homeopatika na zástavu laktace, pomohlo to úžasně, tak bych možná tobě doporučila po tom léku na zástavu laktace rovnou pít ty čaje popř. si koupit homeopatika.
Jinak prsa vypadají furt stejně, a to jsem prvorozeného kojila skoro dva roky.

karlajasmine
7. únor 2017

Statistiky roku 2000:
- Vubec nekojene deti - 4,9%
- 6 mesicu a dele - 23,8%
- 3-5 mesicu - 24,2%
- 6 tydnu az 2 mesice - 21,2%
- 6 tydnu a mene - 26,0%

Statistiky roku 2012:
- Vubec nekojene deti - 4,8%
- 6 mesicu a dele - 39,6%
- 3-5 mesicu - 24,8%
- 6 tydnu az 2 mesice - 16,4%
- 6 tydnu a mene - 14,4%

Takze statistiky ''cim dal mene lidi koji'' nevim kde jsi vzala :D
Ale kazdopadne se davaji leky na zastaveni laktace a na prsa by to vliv mit nemelo, akorat ty leky jsou samozrejme plny hormonu, tak z nich muzes mit nejake vedlejsi ucinky, ale to musis probrat s lekarem 🙂

lennus
7. únor 2017

@avelabi Stůj si za svým, žijeme ve svobodném státě. Mně osobně to přijde škoda, já jsem si kojení vybojovala i přest to, že mi malého nedonošeného přiložili až po týdnu, ale tvoji situaci neznám a nesoudím tě.
Mně dali léky ráno po císaři, který byl ve 22 hod.

g_m
7. únor 2017

S tema prsama nevim teda. Ja jsem mela hooodne nafoukle prsa hned od zacatku tehotenstvi, po porodu se klasicky zdurely zlazy a pak, jak se trochu rozjelo mleko, se dost vyfoukly. Nicmene napul kojila a napul jsem dokrmovala jen sestinedeli, ted jsme na UM uplne a z prsou mi zbyli dve kralici placate usi. A to sem mivala pevne trojky :( Takze prsa si clovek tim, ze nebude kojit, nutne zachranit nemusi...

belleelle
7. únor 2017

Ja mam kojením ze 75B po 2 dětech 85C, a myslim, ze i vetsi by mi sedla.
Jen bych kojila tech 7 dni, co je kolostrum, kvuli protilatkam.

evik19
7. únor 2017

Rozhodnutí nekojit je jen na vás, ale nechcete zvážit dát miminku párkrát po porodu cucnout, aby dostalo aspoň mlezivo? Je velmi důležité pro nastartování imunity.
Co se týče vlivu na prsa, tak můžu říct, že jsem kojila 3,5 roku (nejsem kojící fanatik, ale měla jsem neodstavitelné dítě🙂 ) a moje prsa to nepoznamenalo v podstatě vůbec, asi se mi spíš trochu zvětšila, vždycky jsem ale měla slabé jedničky, takže pořád žádná sláva. Moje mamka naopak nekojila skoro vůbec a ze čtyřek jí přesto zbyly ty stejné s bídou jedničky jako mně.
Jinak osobní zkušenost nemám, ale léky na zastavení laktace budou určitě dávat až po porodu, před porodem by ještě šly krví miminku, což by nebylo žádoucí.

belleelle
7. únor 2017

@evik19 jeste, ze si to připomněla, jsem jedno z deti, ktere nebylo vůbec kojeno a prsa me mamky to teda poznamenalo, jak kdyby kojila o 106 😉

janicekslunicek
7. únor 2017

Jak píšou holky, existují homeopatika a i ten mátový čaj snižuje laktaci, takže pomůže. Jinak co se týká změny velikosti nebo tvaru prsů, myslím, že je to individuální. Stejně jako strie na břichu. Někomu se vytvoří i když se maže krémem a někomu se nevytvoří.

sedmiteckas
7. únor 2017

@karlajasmine odkud je ta statistika? Mě se nikdo neptal, tak by mě zajímalo, kde se ty statistické údaje vlastně berou.. 🙂

belleelle
7. únor 2017

Jeste si holky vyvazovaly obinadly prsa, aby se tam nic nemohlo vytvořit a šalvěj je fakt mocná. Nic z toho pred porodem.

janicekslunicek
7. únor 2017

@sedmiteckas od pediatrů třeba? Mě se doktorka při kontrole vždy ptá, jestli ještě kojíme 🙂

kituska20
7. únor 2017

Teda já nevim jestli si pomuzete ale uz v tehotenstvi se ta prsa dost meni,..
Ja kojila 18mesicu a prsa mam hezci a vetsi o cislo :D

kockopes2724
7. únor 2017

@g_m jasně prsa se změní i během těhotenství a po čase věkem na tom všechny budeme stejně ať kojíme nebo ne. Jinak mě se dcera naučila u kojení usínat a jsem za to ráda, že jí nemusím dlouho večer uspávat, když se vzbudí během noci dám jí prso a za chvilku zase spí, když si představím, že bych musela v noci jít dělat UM tak jsem za to kojení ráda.

evik19
7. únor 2017

@kockopes2724 Taky jsem to tak měla, představa, že bych měla jít 3x za noc vařit UM mi připadala šílená. Ale všechno má samozřejmě svoje pro a proti.

kockopes2724
7. únor 2017

@evik19 no když něco proti tak mě vadí, že se musí kojit všude takže i na veřejnosti, teď to dítě než se nají to je doba, maminky s UM vytáhnou láhev, zachvilku mají hotovo a nemusí se kvůli tomu odhalovat nebo hledat koutek kam by si zalezly

evik19
7. únor 2017

@kockopes2724 No tak to je pravda, já jsem dost stydlivá, takže jsem taky vždycky musela najít místo, kam bych se mohla schovat, ale vždycky se to nějak dalo...A od roka dál už prostě venku mlíčko nedostal, to bylo jen na doma🙂

maqggienka
7. únor 2017

Tak já chtěla kojit a nekojila. A musím říct, že je to velmi nepraktické. Tahat všude horkou vodu v termosce, vodu studenou, flašku a UM a někde to smíchat. Kojení je teda podle mě, pohodlnější. Doufám, že druhé, už kojit budu.

kassandra1
7. únor 2017

@avelabi Pár dní v porodnici jsem zkoušela kojit, po pár dnech jsem dostala lék na zastavení laktace. Je možné, že když se vůbec nezkouší přikládat a pijí se ty čaje, tak se ani nic nerozjede..nevím, to je potřeba zkonzultovat s lékařem. Prsa mám stejné jako před těhotenstvím.

Ohledně statistiky, taky se mě nikdo neptal, holt se to musí nějak vycucat z prstu.

@evik19 No ono to žádné velké vaření není, půl minuty v mikrovlnce...1x za noc pohoda.

lucie_kralova
7. únor 2017

Prsa se mi změnila hlavně v těhotenství, z dvojek jsem měla rázem čtyřky. První dítě jsem kojila měsíc, další dva měsíce jsem měla prsa nacpaná v odsávačce, druhé dítě jsem kojila 2 roky. Teď mám trojky. Tohle je podle mě u každé ženy individuální. Kojeni je krásná intimní záležitost mezi maminkou a miminkem a nekojit kvůli vzhledu mi přijde sobecké. Nakonec stejně příroda zařídí své, ať se kojí či ne.

zuzineckah
7. únor 2017

...tak paní nepíše jestli chce nekojit protože si chce zachovat ladné křivky, nebo k tomu má jiný důvod. Pro některé ženy to může být otázka psychiky třeba.

Jinak není třeba dávat zbytečné naděje, drtivá většina kozenek zůstane po kojení v mnohem horším stavu než před ním 😉 Že by po odkojení prsa nabyla na pevnosti, to jsem ještě neslyšela, snad se občas některé maximálně poštěstí, že ji v podprsence zůstane o číslo víc😀

zarecna
7. únor 2017

Pri prijme, ked sa diktuju tie udaje, tak povies, ze nechces kojit ( je jedno z akeho dovodu, mas na to rpavo) a oni by i bez reci po porode mali dat lieky na zastavenie laktacie, robi sa to tak aj pri porodch, ked babo neprezije etc. Zaklad je ani neskusat odsavat, max. obopnut obvazom a ked sprcha, tak na prsia studena voda.

alboo
7. únor 2017

@avelabi nekojila jsem vubec. Na moji zadost mi byly druhyho den dany léky, Dostinex, 4tablety celkem po 12 hod.
Pokud by jsi nechtěla ani přikládat, tak by ti je dali hned. Doporučuji pevnou podprsenku, moc ji nesundavat, min pit, nedavat dite, tak aby se melo tendence prisavat, ne davat si dite do postele, na nahou kuzi.
A nejdůležitější - stat si za svym, nikomu do toho nic není

celaskon87
7. únor 2017

Uff... vždy mi tady trochu vadily ty články na podporu kojení a blablabla, byť vnímám kojení jako top všeho nejlepšího, co můžu svému dítěti dát. Ale teď se ozvat musím. Jsem lékařka a máma dvou malých dětí, první jsem kojila 5 měsíců a druhé už skoro 12. Zažila jsem obojí, dítě kojené i na UM. Prsa mám po dětech stále stejná a kojení mi přijde jako úžasná varianta pro línou mámu. Nemusím nikde s sebou tahat vodu, kterou bych před tím musela převařovat, nemusím myslet na to, zda nedojde UM v nevhodný okamžik, kojení je zadarmo a navíc skvěle podporuje imunitu. Ještě si to fakt pořádně rozmyslete.

panickatlamicka
7. únor 2017

@alboo a poradis, co delat, kdyz se takovy novosek uklidni jen kdyz ho da mama k sobe do postele, jinak by si vybrecel hlasivky? Ono poradit jak nekojit je jedna vec, ale zas druha vec je radit, aby takova maminka se zdrahala mit treba mimco v posteli.

belleelle
7. únor 2017

@panickatlamicka pamatuješ, jak se tu cca pred 2-2,5 lety chlubila jedna svoji úžasnou postavou 3m po porodu? Foto ve sportovním s ditetem v ruce.
Jde to, staci mit zamozneho otce ditete, chuvu, ktera i vari, několikrát tydne paní na úklid a vecer si s ditetem pohrát 🙂
Ale vis co, ja sama jsem MM neochutnala a taky ziju.

g_m
7. únor 2017

@kockopes2724 A mně zase UM nevadí (samozřejmě bych raději teda kojila, ale bohužel). V noci vstávám jen jednou, vím kolik toho vypije, takže když mezi krmením pláče, hledám jinou příčinu než hlad. A mám ji zavinutou, takže jakmile dopije, tak je tuhá a já ji jen odložím do postýlky a dalších cca 5h spí...

@maqggienka Tak ona flaška, voda a UM moc místa nezabere a aspoň vím, že jedla v tolik a tolik, takže další jídlo bude cca za 4h. A třeba pro mě bylo jednodušší v kavárně na nákupech vytáhnout flašku než prso ;)

alboo
7. únor 2017

@panickatlamicka neradim to tobe. Je to obecna rada k zastave laktace. Dite sem si do postele brala uz v porodnici abych se vyspala. Doma jen k ranu.
Jako pokud nekdo budu zrat Dostinex a provali hodiny s miminem v posteli který na vic bude mit tendece hledat prso, tak je to trochu k nicemu