Co prosím vaříte pro sebe v době kojení.Nevíte odkaz na nějaké recepty?
Vyhnula jsem se pouze luštěninám, jinak všechno jím.
@akdar67 kromě zelí, kapusty, květáku jsem jedla a vařila úplně vše. Obě dvě děti kojené přes rok.
Já ze svého normálního jídelníčku vyhodila, luštěniny, květák, zelí, čerstvé pečivo a chleba, kynuté všeho druhu, česnek, pikantní jídla. Naopak jsem posílila svou stravu o více ryb, a zeleniny, hodně jsem jedla jablíčka a meruňky, mléčné výrobky
Nijak se neomezuju, jím i ten květák celkem často 😄
Hezký večer, neexistuje univerzální návod 😉 Asi se ptáš na potraviny, které nezpůsobují bolení/alergie u kojených miminek. Musíš zkoušet postupně - dávat pozor např. na luštěniny, čerstvé pečivo, co se týče nejčastějších alergií - mléko, na vejce, lepek, ryby, citrusy, ořechy... já mohla třeba úplně všechno, malý neměl problém s ničím.
..
Jedla jsem taky vše kromě zelí a luštěniny, ty jsem zařazovala až kolem čtvrtého měsíce a bezproblémové. Moje děti byly uprděný a nikdy jsem žádný kapky nedávala.
Při kojení se nemusíte v jídelníčku nijak preventivně omezovat. Jezte tak jak jste zvyklá v těhotenství a před ním. Pouze při silných kolikách, hlenu nebo krvi ve stolici miminka je na místě začít hledat ve své stravě problematické potraviny. Více najdete zde https://online.pidilidikurzy.cz/produkt/kurz-ko... 🙂
@nikola_kopecka keby som sa preventivne neobmedzovala tak mi dieta krici od rana do vecera.. takto kricala len cely vecer 😁
@akdar67 já jsem měla hodně citlivý děti. První syn měl abkm, zjistili jsme to pozdě, takže se mu rozjel atopák. U dvou dcer jsem nasadila bezmléčnou dietu preventivně. Druhá dcera se osypala ve dvou letech po mléčném výrobku, takže předpokládám, že byla taky přecitlivělá, naštěstí se to nerozjelo, protože byla na bezmlíčný - napřed mojí, a potom s bratrem. U třetí jsem vynechala mlíko preventivně. Mám dojem, že to vůbec ničemu nezaškodí - BKM je opravdu silný alergen. Dá se pak vařit bez mléká uplne normálně, používají se různá rostlinná mléka (pak je potřeba taky vyzkoušet, jestli dítě nereaguje nějak negativně, ale většinou se to nestává)
jinak ze začátku se mi osvědčilo jíst opravdu hodně lehce a výživně - uplne nejvíc mi na podporu laktace po porodu prospěly silný vývary se zeleninou - ty jsem jedla první týdny snad nonstop. pak jsem ještě přidala vločky. Jenom pozor na celer, to je potřeba taky vysledovat, jestli novorozenec nereaguje podrážděně. My měli štěstí a problém byl jenom ta BKM. ani pečivo/lepek nevadil. Pak jsem vynechala citrusy, jahody, a obecně dráždivý ovoce, samozřejmě nadýmavé věci.
Většinou se radí nic nevynechávat, ale já kdybych jedla všechno jak jsem zvyklá tak by to byla katastrofa. Je potřeba se zařídit podle toho, jak reaguje dítě. 🙂 i s těmito omezeními se dá jíst dobře a výživně.
To same jako mimo kojeni 🤷♀️