Holky zajímá mě váš názor. Jsem mámou teprve pár dní, takže mám zkušenosti nulové. Malá se narodila s váhou 2700 kg, drobounká o 2 týdny dříve. Moje bradavky jsou velké a ploché. Řešila jsem již s LP v porodnici, po pár dnech, kdy nám to přisátí prostě nešlo, jsme vyzkoušeli 3 kloboučky a od té doby bez kloboučku MAM nenakojím. Jako každou mě ty začátky neskutečně bolí. Vlastně veřejně přiznávám, že bych radši volila porod ještě jednou, než opakované kojení. Odjakživa nemám ráda cokoliv s prsy, nemám ráda, když se mi jich někdo dotýká, mám bolestivé citlivé bradavky, opak erotogenní zóny. Já sama mám problém se této části svého těla dotýkat. Je mi to velmi nepříjemné.
Dnes jsem kojila malou z jednoho prsu, kde už byl stroupek a již po několikáté jsem po skončení kojení zůstala s odchlípnutou malou částí - dnes největší. Po těch 20ti úmorných minutách malá vypila jen 5ml a musela jsem jí dát na dalších 20 to druhé. Mám z lékárny objednaný Purelan, beru homeopatika na tvorbu mléka, ale děsím se, že jsem si akorat vytvořila blok vůči kojení.
Vím, že mám kojit, že je to zdravé, že je to levné, nejlepší pro mě i pro dítě, ale podvědomě si říkám, zda mi to vše za to stojí, já samá kojená nebyla a žiju, že pro dítě bude nejlepší, abych byla v pohodě... již dneska jsem se u kojení rozbrečela a malá pak nemohla usnout a brečela taky - a to mám hodné téměř nebrečící dítě
A proto se ptám vás.. zda jste na tom některá také podobně, po jak dlouhé době vás přestala bolet prsa, pomohlo vám třeba odstříkávat a krmit malé alternativně?
@bustedka Ahoj, já to cítila dost podobně. Měla jsem od začátku málo mléka a musela dokrmovat. Kojení z prsu mi bylo fyzicky nepříjemné (a to jsem k tomu ani neměla takové problémy jako ty). Nakonec jsem to vyřešila odsávačkou mléka. Takže jsem dítě nakrmila svým mlékem z lahvičky a pokud ho bylo málo, dokrmila UM z další lahvičky. Musím říct, že když mi po třech měsících mléko došlo úplně, strašně se mi ulevilo. Moje máma pracuje jako laktační poradkyně v porodnici, takže jsem měla všemožné rady a pomoc hned z první ruky. Naštěstí mi máma říkala, ať se hlavně kojením nestresuju a jsem v pohodě. Navíc krmení z lahvičky má tu výhodu, že ti může kdokoliv dítě pohlídat a nakrmit 😉 Špatná máma určitě nebudeš, pokud se rozhodneš nekojit! Spokojená máma = spokojené dítě!
Je to desny,to se vubec nemusis bicovat-mne to taky priserne bolelo (vedle postele v nemocnici jsem mela nejaky "laktacni" plakat a tam hned prvni bod byl,ze kojeni nesmi bolet-ha ha ha).Zalezi jen na tobe,pokud to budes jeste chtit zkouset,me to bolelo i po druhe a po treti,nez bradavky znecitlivi, dokonce treti dite mi je natrhlo-by si clovek myslel,ze uz ho celkem nic neprekvapi...pomohl mi prave purelan,ten je genialni.Maji ho ted i v DM (nektere lekarny ani netusi,co to je). Zkus zatim kojit jen z jednoho a to druhe trochu odstrikat,aby se ti tam zas neudelal zanet.Vidim jako dost pravdepodobne,ze ti pediatr stejne ted rekne,ze budes malou dokrmovat-podle toho,zda chces pokracovat,tak jen strikackou,pokud se rozhodnes,ze na to kasles,tak z lahvicky.Mam kamaradku,kt.obe deti zpocatku dokrmovala a potom plne kojila-ono taky ty malinkate deti,obzvlast,kdyz maji zloutenku,tak jsou hodne spave a taky se neumi tolik prisat,takze blbe piji a malo,ale rozkousat te stihnou...takovy zacarovany kruh.Alezkus vydrzet jeste 2 tydny a zlepsi se to,urcite. A jina kamaradka kojeni vzdala,ze je takhle vic v pohode...takze tak.Proste delej,co v danou chvili uznas pro sebe a svoje mimco v pohode a spravne,abyste byly obe v co nejvetsi pohode,ono se to vsechno za chvili usadi,celkem prelomove je potom 6nedeli...vsechno je nove,hormony kulminuji,zadek boli,prsa boli,dite breci...proste super materstvi.Bude lip,neboj.
Ahoj. U mě u první malé stejnej problém, co u tebe. Hned v porodnici nasazeny kloboučky, už od tam jsem odcházela s popraskanýma bradavkama a každý kojení bylo neskutečný muka. Malá plakala hladem a já bolestí. Začala jsem odsávat a mlíko dávat z láhve, vydrželo nám to 9 měsíců, jak se prsa zahojila, už jsem neměla znovu odvahu ji přiložit. Po porodu druhé jsem měla strach, že to opět nezvládnu. Stačila jedna super sestřička, která mi ukázala, jak malou přikládat i k plochým bradavkám. Kojila jsem hned od začátku bez kloboučku. Malá má rok a kojím do teď. Neskutečně mě mrzí, že u první to dopadlo, jak dopadlo, ale našli jsme jinej způsob a šlo to. Držím ti pěsti a pokud to nepůjde, kašly na to. Já to dala, ale vím, co to bylo, každý 2 -2,5 hodiny odsávat, do toho krmit atd.. Miminko je spokojený, když je spokojená maminka. Na UM vyrostla spousta dětí a nemyslím si, že by jim bylo zle. .
@bustedka U prvního dítěte je to vždycky těžší.Já jen odstříkavala a krmila z lahvičky ,ale bylo to náročné.Vydržela jsem 4měsíce a pak jsem to vzdala.S UM přišla jen řada problémů a já pak litovala,že nekojím.Druhé a třetí dítě už jsem kojila v pohodě ,teď čekám čtvrté a modlím se,aby to zase šlo.
Když překleneš tohle období,tak už to pak bude lepší,uvidíš.Držím pěsti,ať vám to jde brzy líp🙂
Ahoj,hlavně se do ničeho nenuť.Jediný čeho lituju na tom týdnu kojení je to,že jsem s tím vůbec začínala.Mám stejný problém jako ty,a už když měl přijít čas jídla,bylo mi zvracení,brečela jsem a hystericky jsem odmítala se prsa jen dotknout.Nicméně po nátlaku sester jsem s kojením pokračovala a málem si uhnala laktační psychózu.Mám díky dnešní laktační hysterii enormní odpor k prsům a celkově ke kojení.Naopak hned jak jsem přešla na umělý mám štastný,zdravý a spokojený dítě.Držím palce at to nějak zvládneš 🙂
jako samozřejmě pokud to je pro tebe velký problém, svět se nezboří, miminku to neublíží a tvůj klid je lepší.
Napíšu jen svoji zkušenost: vědět o kojení u první dcery tolik, kolik u druhé, kojit jsem mohla déle, ne to vzdát. Kojení v šestinedělí bolí, a to hodně, bradavky než si zvyknou, úplně se mi kroutily prsty na nohou u každého přiložení. Kojit 20min jedno a druhé je normální, než se to obě naučíte, trvá to (pár týdnů), pak to jde snadno, rychle, efektivně, malá byla pak za 10min najezená. Než jsem se rozkojila, dost mléka a pohoda, tak to trvalo celé šestinedělí. Že pláčeš je i vlivem hormonů.
@bustedka ahoj, jestli opravdu chceš kojit, jtak vydrz, zlepší se to. Já jsem měla na začátku ragadu přes celý prso, u každého kojeni brečela bolesti, ale kojit jsem chtěla a vydrzela a ono se to opravdu zlepšilo neuvěřitelně. Teď už kojeni vůbec nevnímám a necítím a jsem ráda, že můžu synovi dat to nejlepší. Navíc se mi ty bradavky hodně zocelily a je to i lepší v tom, že když mi na ne sahá manžel, je to příjemné a hlavně nebolestive. Kojeni je v šestinedělí velký boj a mnoho lidí to vzdá, ale pokud vydržís tak se to opravdu nesrovnatelně zlepší.
@bustedka uplne vim o cem mluvis... v těhotenství sem mela extremne bolava prsa, skoncils sem s tim i na mamologii, nic s tim stejne neudali... po porodu bylo kojeni respektivs kojeni horsi nez porod... druhy den, sem nebyla schopna dceru nechat prisat... nakonec mi bylo doporučeno at se rozhodnu zda kojit vi ne... rozhodla sem se pro zástavu laktace a udelala sem dobre. Kdyby jednou druhe dite, tak to ani nebudu zkouset. Dcera skoro 2roky, na Um naprosto bez problemu, zadny prdy, prujem, zácpa, ublinkavani proste nic. Poprvé nemocna v roce a pul.
Jinak kdyz se na to divam zpetne, tak si rikam, jak me vlastně mohlo vubec napadnout ze ja bych zvládla.kojit. v porodnici sem pak az sem se uklidnila o tom hodila řeč s rozumnou sestrickou a ta rikala, ze zensky co maj problém s prsama jeste pred kojenim zridkakdy sou schopny kojit normalne ke spokojenosti všech... ze bud skonci s odsavackou v tom lepším pripade a nebo s x zanetema v prsou a nebo je z nich uzlíček neštěstí - to mi rikala az kdyz sme sli domu a ja uz byla v pohode, ze se bala, ze bych z toho ja konkretne mela psych.problemy
Po propuštění z porodnice jsem začala kojit,ale právě v porodnici mi bradavky dodělaly ty nány svýma chytrýma radama tak,že jsem malou prostě na 3 dny odstavila na odsavačku a lahev...bradavky se zahojily a od té doby v pohodě 🙂 nic nebolí... Kolikrát u toho obě spíme :D tak zkusit takhle
Já připojím jen zkušenost s ragádami - manžel tehdy Purelan nemohl sehnat, já doma zoufalá, uplakaná, z každého přiložení jsem měla hrůzu už dopředu - v lékárně nám doporučili hydrogelové náplasti od Medely a musím říct, že nám zachránili kojení. Jsou celkem drahé, já je nakonec stříhala na menší kousky, úplně to stačilo a během pár dnů se vše zahojilo.
@bustedka u první dcery bylo kojení doslova za trest, v porodnici neustále nutily do kojení, ač jsem měla kloboučky nenakojila jsem skoro nic, dcera nepřibírala, tak jsem si doslova vydupala dokrm UM. Po příchodu domů jsem se snažila kojit, malá skoro nic nevypila, usínala, než jsem udělala UM usnula, za chvíli se vzbudila a řvala hlady. Na převažování jsme k dětské MUDr.chodily obden,prostě opruz. Takže jsem to vzdala, nasadila pouze UM a doma zavládl klid, malá spokojená. U druhé dcery jsem si laktaci nechala zastavit hned po porodu, vysvětlila jsem jim situaci po prvním porodu a nikdo nic nenamítal.
Mám poměrné velká prsa, možná to zní divně, ale pro kojení to opravdu není to pravé. Potvrdilo mi to několik MUDr.v porodnici.
Takže za mě, důležité je, aby maminka byla v pohodě, pak bude v pohodě i mimčo, klidně se sunarem.
Po svých zážitcích bych řekla, že jen plochými bradavkami to nebude. U prvního dítka jsem měla plochou levou bradavku, syn se kní ze začátku bez kloboučku nedokázal přisát, nicméně nikdy mi ji nezničil tak, aby rozpraskala. Po třech týdnech mi mamka ukázala, že lze kojit i bez držení prsu,syn se dostal do lepší polohy, dokázal se přisát i bez kloboučku, to mi možná zachránilo kojení. V prvních několika sekundách si bradavku "vycucl", bolelo to jako čert, ale naštětí trvalo jen chviličku, dál bylo kojení bezbolestné. Postupně se bradavka vytahala a za 3-4 měsíce bylo po problému.
Myslela jsem, že u dvojčat bude už vše ok, ale... Narodily se také v 38+0tt. 2,8 kg každá holčička. K pravému prsu se přisávaly obě dobře, ale s levým měly prostě problém, ač už bradavka nebyla plochá, jen trochu menší než druhá. Docela mě překvapilo, že narozdíl od syna kojení z této bradavky úděsně bolelo s jednou z holčiček, s druhou to nebyl žádný med, ale dalo se to vydržet. Podle sester v nemocnici technika v pořádku, s oběma jsem zacházela přibližně stejně, prostě to bylo dítětem. Mohla jsem si tehdy dovolit dávat k levému prsu šikovnější holčičku a bylo dobře (kupodivu to byla ta o 70 g menší holčička, takže ani váha tak úplně nerozhoduje). Po sedmi týdnech jsem dostala zánět do pravého prsu, nedařilo se mi odstříkat zatuhlinu, tak jsem k prsu nakonec začala přikládat šikovnější holčičku, která zatuhlinu vypila, a v té době už nebolelo kojení z levého prsa ani s tou nešikovnější.
NIkdy jsem si tedy neprošla takovými problémy jako popisujete, mléka jsem měla dost a bradavky mi nikdy výrazně nerozpraskaly. Ale mohlo by aspoň přinést trochu naděje, že po zahojení bradavek může pomoci změna polohy při kojení (doporučuji zvážit pomoc nějaké laktační poradkyně u vás doma, kde by na vás měla dost času, což bohužel u sester v nemocnici často neplatí), během šestinedělí dítko zesílí a dokáže se lépe přisát a po čase se bradavky přizpůsobí a nebudou bolet, jako bonus už tak zůstanou napořád.
@bustedka Špatně přikládáš (ano, je to tak jednoduché), zkus jinou LP. Kojit jde i s plochou bradavkou - bez kloboučku. S kloboučkama to nefunguje správně, a nemůže to dlouho vydržet. Z nemocnice jsem si taky přitáhla poraněnou "plochou" bradavku (ke kojení jsem měla vždy odpor, utřít si po koupání prsa byl očistec). Stačila 1 konzultace s PA/LP, vše je ok. Jo a ještě něco - kojení nebolí. 🙂
Já měla malou narozenou o měsíc dříve, navíc císařem a rozkojit se mi nepodařilo. Ale myslím si, že to bylo taky blokem. Malá měla striktně dáno, kolik musí vypít minimum. Já byla z toho tak nerzvózní, navíc byla nejedlík a trápily jsme se obě. Pro mě to byl ale moc krásný zážitek, když se mi přisála. Bohužel, stávalo se to málokdy. Já pak asi další tři měsíce odstřikávala, ale byla to otročina. V noci jsem jí musela co tři hodiny budit a pak jsem v mezičase místo spánku, odstřikávala. Upřímně, docela se mi ulevilo, když mi řekla pediatrička, ať se na to vykašlu. Konečně mi začalo krásné mateřství. Malá byla z UM nasycena, spala a žádné kolky. Je zdravá jak řípa. Ťuky ťuk.
Moje máti mě kojila jen tři týdny. Dostala silný zánět do prsa a přestala. Jsem rovněž zdravá jako řípa. Opět klepu na dřevo. Švagrová kojila děcko snad do čtyř let a věčně je na hromádce. To si fakt nevybereš.
@bustedka Ahoj,u me byly zacatky kojeni horor...V porodnici mi to proste neslo..Sestra mi rikala ,ze malou blbe prikladam ,bradavky silene bolavy,stroupky..Dali mi kloboucek a at kojim s tim.Mela jsem malo mlika a tvrdy prsa..Detska sestra se mi vysmala ,ze mam maly prsa a co bych taky cekala..Pritom to snad na to kojeni nebo mnozstvi mlika nema vliv..Po prichodu domu jsem se krasne rozkojila..par dni ještě pouzivala kloboucek a pak prestala..Ale co se nestalo..po par tydnech ,sileny zatvrdliny v prsu a ukrutna bolest pri kojeni...Uz to nechci zazit..Priznam se ,ze jsem brecela bolesti ,po kojeni me jeste odstrikaval manzel..ja u toho bulela,protoze to se fakt nedalo..Nakonec jsem to po dvou dnech prekonala..masaze ve sprse a tvaroh a kojim dodnes🙂
@jahodnice Musim souhlasit, velka prsa mam take a najit vyhovujici techniku kojeni chvili trvalo, kojila jsem nakonec rok a pul (nikdy bych tomu ty prvni dny neuverila), ale po celou dobu za cenu pridrzovani prsu ve spravne poloze. Ragady se mi udelaly pote, co mi jedna sestra v porodnici "poradila", ze mam velka prsa, takze musim davat pozor, aby se mala nedusila. Naprosta pitomost, ale to jsem zjistila bohuzel az po par dnech, kdy jsem neustale odtahovala prso od nosanku dcery...
Zkusila bych bojovat, zkus se ještě poradit s tou laktační. Náš se narodil dřív o sedm týdnů a po týdnu, co mi ho dali k prsu, se přisál, první půl rok byly občas boje, ale nevzdala jsem to a světe div se, kojila jsem 22měs.
Každopádně já sama jako dítě jsem byla kojena 3měs. a nikdy jsem moc nemarodila, takže za mě udělat maximum a pokud to nepůjde, přijmout to a netrápit se s tím. Měla jsem stejný postoj, ale za sebe můžu říct, že ten boj stál za to a vím, že jsem nemohla dát mému nedonošeňátku víc!
Ahojky, já jsem si z porodnice odnášela naprostý odpor ke kojení a byla jsem rozhodnutá kojit co nejkratší možnou dobu a pak s tím seknout. Jak tu někdo psal, že by radši zažil znovu porod než kojení, já bych radši zažila znovu porod než ten kojící dril v porodnici. Bylo to příšerné, kojila jsem pomalu nonstop, malý mi ale stále nepřibíral. Dokrm mi odmítali dát, že MUSÍM kojit a z porodnice nás odmítali pustit, dokud nepřibere. Vůbec jsem nespala, pořád jen kojila, byla jsem úplně vyčerpaná psychicky i fyzicky a měla jsem pocit, že už se z toho domu hrůzy nikdy nedostanu, že prostě nepřibere, protože víc kojit už nešlo. Nakonec jedna hodná sestřička pomohla a zfalšovala výsledky vážení, už se nemohla dívat, jak tam pořád brečím. Odnášela jsem si ale takový psychický blok ke kojení, že mi ještě dnes dělá problémy o tom psát. Hned, jak jsme byli doma, manžel běžel do lékárny pro UM. Všude jsem četla, že když se nasadí UM, je to konec s kojením, dítě začne prso odmítat a přestane se tvořit mléko. A přiznám se - vítala jsem to a vysloveně jsem se na to těšila, až budu mít tuhle omluvenku pro okolí a budu moct s kojením oficiálně seknout. Kdybych řekla, že kojit prostě nechci, vysloužila bych si tolik zlých řečí, že bych to v tom svém psychickém stavu nezvládla. Ale kdybych neměla mléko... na to nikdo nemůže nic říct, to se stává. Dělala jsem všechno proti těm oficiálním radám, jak se rozkojit. V životě jsem nevzala do ruky odsávačku, po keždém kojení dávala dokrm z lahve, nevypila jediný sajrajt na podporu tvorby mléka, nic.... Pamatuju si, jak mi moje matka řekla, že MUSÍM vydržet aspoň to šestinedělí a já si v duchu pomyslela, že takhle dlouho určitě ne.
Nakonec jsem kojila do 27 měsíců. Jak jsem vnitřně věděla, že nemusím, že to mám ve svých rukou, nějak to pak šlo. Dívala jsem se u toho na detektivky, mazlila se s malým.... Ale doopravdy užívat jsem si to začala až v době, kdy to bylo společností vnímáno spíš jako ostuda než nutnost. Nemám prostě ráda, když jsem do něčeho nucena, úplně se pak šprajcnu a zablokuju.
Pokud chceš, klidně hned další kojení vynech a dej UM, bez výčitek a stresování. Bolavé prso nech odpočinout a uvidíš. Do ničeho se nenuť a nech tomu volný průběh. Buď se s malou rozkojíte, něbo ne. Hlavní je, abyste byly co nejvíc v klidu.
@laskonka85 jo, velikost prsů tedy fakt na kojení nemá vliv. Mám malá prsa a kojila jsem dvojčata 19m 😉 Akorát pro mě třeba ze začátku bylo těžké přidržovat u syna prso a neodtlačovat ho zároveň od prsa (jsem tam tu ruku nedokázala pořádně dát), pomohlo mi právě přestat při kojení přidržovat prso. Ale dcery jako úplní novorozenci zase potřebovaly prso přidržet a zformovat, jinak se nedokázaly přisát (naštěstí jsem již byla šikovnější a neodstrkovala jsem je), začalo jim to jít až po čtyřech dnech, kdy jsem konečně mohla začít s tandemovým kojením. Možná že bolest při kojení z levého prsa při kojení dcer byla způsobena právě tím, že jsem prso nepřidržovala, kdybych ho držela, tak by to možná bylo jiné. Jenže to bych zas nemohla kojit tandemově a asi bych to ve všemi dětmi hůře zvládala.
@rybamrazena Vidíš a mě vážně prvních asi pět sekund kojení plochá bradavka bolela, pak už bylo kojení naprosto v pohodě. U druhé normální se mi to nedělo, vysvětlovala jsem si to tím, že dítě bradavku vytáhlo podobně jako se to v těhotenství někdy řeší formovacími kloboučky. Taky bylo po kojení vidět, že celá vzpřímená a větší. Ale já vlastně neměla úplně čistě plochou bradavku. Plochá byla jen v klidovém stavu, v chladu nebo při vzrušení se napřimovala a byla pouze o malinko menší než druhá bradavka. Proto jsem to v těhotenství něřešila a naivně doufala, že to bude dobré.
Zkus LP! Nase mela 2410g 36tt, mliko nez se nastartovalo, pak nez se ustalila vyroba MM, do toho nervy z toho mlika co teklo vsude, prsa bolestivy, svaly me boleli, lilo ze me jak z konve, mela jsem furt vztek- LP poradila ohledne techniky i jsme si dalsi 2navstevy spis pokecali jako na terapii, dala me fakt dohromady. Od te doby super, a mala pribrala za 3tydny 1kg:D ... ale zkus a uvidis, pokud i tak bude nejaky problem nema cenu se trapit a je lepsi abys byla v poho a dite take s UM nez se stvat s MM, ja se segrou kojena nebyla ani tyden, zijem🙂
úplně nejlepší je spokojená maminka 🙂 > pokud to nejde nevyčítej si nic a nekoj > budete šťastné obě 🙂
Jednu bradavku mám také větší/ploší ?? Syn se narodil o 10 dní dřív s váhou 2,74kg.
Mě LP (tady na MK) poradila ať nekojím z jendoho prsa, ale z obou najednou (syna jsem kojila po hodině) a zabralo to. Jinak jak se říká, že kojení na začátku bolí > bála jsem se a byla rozhodnutá, že kdyby něco tak to klidně vzdám, ale mě to vůbec nebolelo - jen prní dna jak se nalili prsa tka boleli prsa, ale né kojení.
Rozhodni se zda kojit chceš nebo ne > nemylsi na okolí mysli na sebe a své dítě. Pokud by jsi byla nešťastná tka to miminko vycítí a bude lepší UM 🙂.
Pokud kojit chceš tak zavolej LP (někdy ty v nemocnici nejsou tka dobré - mají jen obecné znalosti)
Hodně štěstí
@hafika Mě bolelo hned 2.kojení (sestřička mi totiž udělala řasu, protože mám přece plochou!!! bradavku), tak jsem to řekla druhé sestřičce. Ta mi odvětila: "Ale maminko, kojení bolí!" Za ní instruktážní plakát s první větou: "Kojení nesmí bolet." A tu o velkých prsou jsem si vyslechla taky. Takže mě to bolelo další týden, než mi poradila skutečná LP 😀
Ja mam bohuzel blok uz ted a to jeste neni prcek ani na svete ☹ Dotek na prsou mi vzdycky vadil a po pravde me predstava kojeni uplne desi. A jeste vic to, jak me do toho v porodnici budou tlacit (jsem z Brna a rodit budu na Obilnaku a tam jsou na to pry dost pedanti). Mozna to bude znit hrozne, ale tak trochu doufam, ze nebudu mit mliko, mamka ho taky nemela a obe se sestrou jsme uplne v pohode i bez kojeni.
Holky děkuju moc všem za vaše milá slova🙂 Je dobré vědět, že v tom člověk není sám. Já bych hrozně ráda kojila co nejdéle - ať už kvůli živinám pro dítě, ale i co se týče financí. Jsem přece jen matka samoživitelka 🙂
Teď jsem zkusila odsávačku a malou nakrmit z lahve a tohle bude asi ta správná cesta. Řekla jsem si, že malá beztak saje přes klobouček, silikon jako silikon. Odstříkání mě nebolelo a najednou jsem byla v pohodě a smála se na malou, A ten rozdíl? Po prním probrečeném kojení malá jen brečela a nespala.. a teď? Spí jak dudek 🙂
Takže než se minimálně bradavky zahojí, budeme asi krmit touhle formou.
A souhlasím s tím co tu píšete, spokojená maminka = spokojené dítě 🙂
@bustedka Ja Vas chapu, mela jsem to vicemene stejne vcetne porodni vahy miminka. Kloboucek ji davil, k dvorci se neprisala. Ja jedine co muzu doporucit je dejte na svou intuici. Ja se drzela vsemoznejma radama a z poporodni super nalady me i miminka jsme se obe propadli do totalni depky. A kdyz si to rekapituluju, u porodu jsem poslouchala sama sebe a personal me podporil a motivoval, na sestinedeli jsem se nechala rozlozit radama, ktery jsem necejtila jako spravny, ale ze strachu, abych neposkodila miminko, jsem si netroufla odporovat a nakonec nekojim. Kdo vi, jestli bych kojila, kdybych se ridila svyma pocitama, ale alespon bych pro sebe i pro malou zachovala klidek a pohodu 😉
@bustedka super 🙂!!! A neposlouchej řeči že si zvykne na flašku... Každé dítě je jiné jedno ano,druhé ne...moje malá je třeba multifunkční a prostě když je třeba vezme flašku... Ale přitulit se k mámině prsu je přesto její top chvilka...
S tím zahojením,dej tomu určitě aspoň ty 3 dny, ať když to třeba ještě zkusíš ti to nepopraská nanovo a min. týden potom to po kojení nebo odsátí hodně mazat 🙂 a držím palce ať tak nebo tak hlavně ať malá prospívá 🙂
Btw. Já třeba nevzdala a nevzdávám proto,že mám univerzální umlčovadlo vždycky s sebou :D nemít to tuhle funkci... Tak bych do toho taky úplně žhavá nebyla...
@bustedka lahvi nedavej. Odsavanim si nicis brasavky mozna vic. Dopiruceni: kvalitni LP a nech zkontrolovat techniku. Kdyz das z lahve,miminu to rychle tece,nemusi se snazit. Hrozi ,ze zz se neprisaje-pokles laktace. Pokud davas odstrikane mleko,tak alternativne.
@ppejskova ale ono si na flasku zvyknout muze,to je fakt. Proc by to nemela poslouchat? To riziko tam proste je,zvlast,je-li mimco "neprisavaci". Nac to riskovat? Muze fokrmit alternativne. 😉
Za me, po zkusenostech s prvnim synem- vuprdnout se nato a vysmata maminka je dulezitejsi nez kojeni. Uzlicek nervu za to nestoji! Ja nakonec se rozkojila a kojila do 2 let, druheho bez problemu od zacatku, ale u syna to byly muka a bez kloboucku ani tuk...