Dobrý den,
prosím o Váš názor jakou cestou bych se měla vydat ...?
Náš příběh:
13.5 2017 se nám narodila krasná holčička 4030g. Já mám malá prsa a mám asi tak poloviční bradavky, než jsou potřeba ke kojení, v nemocnici jsme přikladali i se sestřičkami zkoušeli jsme různé polohy, malá se přisála ale ne vždy zrovna dobře a já měla popraskané bradavky, přes to vše jsme se snažila kojit .... přesto 3 den shodila váhu tak jsme kontrolovali kolik malou nakojím, vážení před a po .... vždy to bylo 5-10ml více ne... takže jsme z nemocnice odcházeli s příkrmem..... hned s porodnice jsme jeli do nakupního střediska, manžel počkal z malou v aute a já bežela koupit ruční odsávačku, lahvičky, a sunar .... doma už 21 dní fungujeme tak, že nasadím kojící klobouček malou přiložím ona se přichytí a saje, vypada spokojene, jenze mlíčko teče jen chvilku ale i přes to jí mám 15 minut na každém prsu i když ho jen cumlá ... potom dáme sunárek vypije 50 - 125 ml na jedno kojení ... po krmení se snažím ještě těch pár ml mateřskeho mlíčka ještě odstříkat... denně vypiju 2x šálek čaje s jestřabinou, přesto mám mlíčka stále málo příjde mi že už se ani prsa tolik nenalevají ... že mlíčko ještě ubívá ... včera jsem se pokusila odstříkat dávku před kojením a bylo tam 30ml .... :( což je asi 1/4 toho co by měla spapat.
dvakrát mi usnula u kojení a to vydržela max. hodinku pak měla hlad jak tygřík.
do toho má ještě prdíky ... a je težké přijít na to z čeho když kojím i dokrmujeme ...
jsme z toho už obě unavené, tedy hlavně já protože papá každé 3 hodinky a jídlo i s odstříkáváním (ruční odsáváčkou) máme tak na hodinu a půl ... mám se snažit dále laktaci rozjet (elektrická odsávačka a jiné další zkoušení)? Dá té prdelce vůbec něco když jí toho mlíčka dám tak málo? a nebo se smířit s tím že svoje dítě prostě nenakrmím :( a začít ji krmit plně sunarem ....
jsem z toho už špatná čím víc se snažím tím víc z toho mám splín, ale pak se přichytne prdelka a koukne na me a je stastná že je u mámy na prsíčku.
ženy co mám dělat? mám se dál snažit nebo ne? nevím čím malé pomůžu víc, tím že se budu snažit a budu vystresovaná kvuli pár ml mlíčka ale ona bude mít mlíčko a nebo že budeme v klidu na UM?
Podle mě bude nejlepší, když si zavoláš na pomoc KVALITNÍ laktační poradkyni. Neexistuji vadne bradavky ani mala prsa, podle mě hlavni problém bude v klobouccich. Já bych se nevzdavala. Podle naší dr. jsem taky mela prikrmovat od 3 tydnu, ale nevzdala jsem se, plne kojila do 6 mesicu a pak až do 18 mesicu doplnkove. Ale jasně, doporučit UM je i pro lékaře jednodušší, než maminky podpořit v kojeni...
Nevím nakolik vám to pomůže ale - malá se mi narodila 3 týdny před termínem a cestou CS. Nevím, zda jsem selhala jen já psychikou, vyčerpáním po zákroku, prsa taky nemám nic extra, nebo se to zkombinovalo s tím, že malá byla malinká a spavá a nechtěla se přisát, všichni jsme se snažili na maximum a i po příchodu domů jsem měla doma LP, ale nerozkojila jsem, takže jsme na UM defacto od porodnice. Ano, mrzelo mě, že nekojim, ale na druhou stranu malá je zdravá a ač zlé jazyky měli řeči, že nekojené dítě nemá imunitu, tak za celých 10m byla nemocná jen jednou a malinko 🙂 Já se svým způsobem uklidnila, protože jsem věděla, že pije a jelikož byl srpen, tak to bylo potřeba 🙂 a když jsem pak slyšela od známé, jak skončila s miminkem v nemocnici, protože si myslela, že kojí a dítě si ale nic netahalo... prostě nejdůležitější je spokojené miminko a maminka, a dobré mamky jsme i v momentech, kdy se miminko narodí jinak než přirozeně nebo se třeba nekojí 🙂
@kotty v tom mám taky strašnej rozpor, manžel jeho bratr a prakticky i bratranci se setřenicemi vyrostli na UM ... a příjde mi, že jsou zdravější a odolnější než já a moji sourozenci, plně kojeni :D :D ale to je dané i geneticky no... já vím že UM není nic špatného a jsem ráda že jsem v téhle době, jinak by moje děťátko trpělo hlady...
jen mě občas mrzí ty názory, že tenhle problém prostě neexistuje .... a každa žena je schopná se rozkojit .... já ten neexistující problém právě prožívám ... je to možná jen v mé hlavě... psychika je mocná věc, to vím. Jen nevím zda jí tech mejch 10-30ml něco dá a jestli to co jí to dá je dobré a nebo jestli nemá prdíky právě z mého mlíčka, protože přišli v době kdy jsme začala mít mlíčka trochu víc ...
jinak malá je taky týden před termínem vyvolávaná. Je to náš obřík 🙂
Hned v pondeli bych osobne zavolala laktacni poradkyni. To je alfa a omega vseho...podle me. Poradi,pomuze,podpori a nesiri bludy jako v porodnicich! Tady je seznam poradkyn od mamily podle kraju a na strankach najdes i spoustu clanku ke kojeni :https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
Aby se zvysila produkce mleka je potreba kojit,kojit,kojit. Byt s ditkem v kontaktu,nejlepe telo na telo, nosit v satku (mne se vzdy nalila prsa),dostatecne pit, spat s nim v posteli....prikrm se da pomalu odbouravat,protoze se ti bude tvorit vice mleka. Laktacni ti hlavne zkontroluje spravne prisati... mozna se ditko blbe prisava a tim nepije efektivne a nevysaje tolik mleka. Drzim palce!!
Pises,ze mliko ubiva, bude to tim prikrmem...jestli ji das flasku,tak UM tece z flasky samo a ditko se pak nesnazi sat z prsu,protoze je to narocnejsi.
@caspiel já LP zavolala i proto, abych měla opravdu vyzkoušené všechno a i přesto se to u nás bohužel nepovedlo, což nemusí být váš případ. Co se týče množství mlíka, taky jsem odsála málo, nicméně, jsem někde slyšela, že v prsu je před kojením nachystáno jen zlomkově procent mlíka, který chce miminko vypít azbytek se dotváí při vlastním kojení ( asi právě i tou blízkostí miminka, hormony.. protože je fakt, že jsem doodsávala nula prd a pak jsem se skláněla nad brečící malou a chovala ji a hned jsem měla mokré prsní vložky) .
A ano, taktnost lidí v tomto případě často kulhá,ale jen vy víte pravdu, okolnosti apod a nikdo jiný to 100% přesně jako vy neví a nemůže hodnotit 🙂
já měla na začátku taky problémy. Manžel mi musel koupit el. odsávačku hned jak jsem se vrátila z porodnice, odsávala jsem svoje a dávala asi 2 měs.přes flašku. Nakonec se zadařilo. Nevzdávej to a zkus nějakou dobrou LP. Mlíka jsem měla dost, ale to přisávání byl problém. V porodnici řekli že mám velkou bradavku a dcerka malou pusinku.
Myslím, že laktační poradkyně Vám moc neporadí. Pokud máte málo mlíčka, nic s tím neudělá. Tak nějak mám pocit, že je to pro Vás spíše trápení a jak sama píšete, už jste z toho unavené. Snažit se kojit za každou cenu taky není pokaždé ta správná cesta. Moje kamarádka to měla velmi podobné, dopadlo to tak, že nedělala celý den nic jiného, že se snažila odsávačkou získat mlíčko. Bylo ho málo, prcek řval hlady. Všem tekly nervy a nakonec přešla úplně na UM. Malej byl spokojenej, ona měla konečně klid a pohodu a hlavně trochu času i na sebe. Když je maminka spokojená a v klidu, tak i miminko. Kdybych byla na Vašem místě, udělala bych poslední poradu (konzultaci) s pediatrem (nebo laktační poradkyní, chcete-li - já s nimi nemám dobrou zkušenost) a pak se definitivně rozhodla. Půl lidí vyrostla na sunaru a jsou v pohodě. Vy budete taky v pohodě, mimčo taky a začnete si mateřství užívat. Pokud to tak cítíte, udělejte to podle sebe. 🙂 Držím palce.
@caspiel Nejde o to, že by problém s kojením neexistoval, ale kde vzniká. A skoro bych řekla, že už v porodnici (kloboučky, dokrm, řeči o nevhodných prsou atd.). Jinak si myslím, že kojit může (skoro) každá maminka, ale ne každá dostane odpovídající podporu a rady, které by opravdu fungovaly. Bez kloboučků se malá nepřisaje vůbec? Zkoušela bych to. Před kojením nahřát prsa, ať mlíčko líp teče a pak si klidně obě do půl těla nahé zalézt do postele, nekoukat na hodiny a v klídku si kojit, tak dlouho, jak to bude maličkou bavit. Střídat prsa, dle potřeby. A odsát 30 ml? To mě náhodou nepřijde vůbec špatné, já bych tolik určitě neodsála ani teď. Miminko vytáhne víc než odsávačka a navíc se mlíčko dotváří v průběhu kojení. A i kdyby vypila jen těch 30 ml, no, tak si dá za hodinu zase. Nebo za půl hodiny, vždyť je to jedno. Kojení má tu výhodu, že se může kdykoli, nemusíte čekat jako u umělého mléka, až se stráví předchozí dávka. Přeju hodně štěstí a správné rozhodnutí, ať už se rozhodnete jakkoli. Ale já bych kojení ještě aspoň pár dní nevzdávala. 🙂
Co se týče bolení bříška, doporučuji přečíst toto: http://materstvisro.cz/prdiky-boli-brisko/ Já jsem to u svých dětí neaplikovala (neznala jsem to), ale dává mi to smysl.
@caspiel Pro dobrý pocit můžete zkusit laktační poradkyni jak tu někdo navrhoval. Ale obavam se, ze kde nic není, ani laktační poradkyně nebere.. Osobne moc nevěřím, že se po měsíci ještě rozkojite. Nejdůležitější látky jsou v mlezivu, které teče cca první týden dva, proto bych se (a dítě) ted už netrapila a koupila um.
To, že odsajes před kojením 30 ml, neznamená, že dítě nemůže vytahat víc, treba dvojnásobek. Zkusila bych taky LP, případně sehnat váhu, ať máš přehled a malá nehladovi. V noci a ráno je zpravidla v prsu mléka více, tak by stačilo dovaret třeba jen odpoledne a večer.
Já byla zpočátku v podobnem kolotoči jako ty. Velké problémy první měsíc, pak zlepšení a od třetího měsíce pohodička. Jsem ráda, že jsem vydržela. Pomohla mi LP a ricinus communis.
Ale uvidíš sama, rozhodně to nelámej pres koleno. Má generace většinou vyrostla na sunaru a zijem 🙂
1. kojení není vše > hlavní je aby jste obě byli spokojené. Musíš si to urovnat v hlavě ty.
Řeči typu kojit může každá nemám ráda. Já sice kojila, ale mé dvě kamarádky ne a vím, že jedna se halvně trápila radami z okolí až když se na to vykašlala a dala UM tak byli obě s amalou spokojené.
Jde o to jak máš vyvynuté mléčné žlázy či nemáš jiný zdravotní problém.
HLAVNĚ SE NETRAP A NEZKOUŠEJ ZA KAŽDOU CENU KOJIT > dle mě je to strašně náročné na psychiku a to není dobré malá to vycítí > děti jsou abnormálně citlivé.
Mě když něoc nejde tak začnu brečet nebo jen se cítit špatně syn hend příjde a kroutí hlavou mámo ne, mámo ne > někdy mě i praští 😀. Cítí, že se něco děje.
Musíš se dát dopořádku ty!
Já měla naštěstí štěstí a kojila jsem > ale rovnou jsem věděla, že kdyby nastal problém tak nebudu trápit sebe a hlavně malého. To je nejdůležitější!
Já pila každý den caro > to je prý také dobré na laktaci. Jez hodně vývary.
Vyhýbej se cibuli, česneku, pažitce, nadýmavým věcem. Lehni si s malou do postele tělo na tělo. Před každým kojením vypij sklenici vody (hodně pij přes den, vynech kojící čaje raději jen čistě fenyklový či kmínový - nebo kombinace).
Zkus malou před a po kojení nevážit. I to je stresující (my také pár dní vážili a vám to 🙂 ). Opravdu si s ní lehni a celý den nic nedělej - když usne tak se jdi najíst a pak se zase k ní vrať k posteli si dej vodu a před kojením pij. Já kojila třeba co hodinu. Žádné intervali po 3h a podobně - ale jak mile se vzbudil tak začal plakat a já hend prso 🙂 . cca ve 3týdnech se intervali prodloužili .
A také prý pomáhá šátkování . já ale začala nosit až v roce takže zkušenost nemám 🙂. La ej to krásn když neseš dítě a ono si položí hlavičku 🙂
KLIDNÁ, VYROVNANÁ A POHODOVÁ MÁMA = ŠŤASTNÉ MIMINKO (s MM nebo s UM > je to jedno 🙂 )
Hodně štěstí!
@terezz29. bejspis jsi narazila na nekvalitni poradkyni. i malo mm lze navysit a to i bez odsavacky, ktera v jistem ohledu muze byt i kontraproduktivni.
@caspiel ahoj, to ze ma dite po vypiti mm za hodinu hlad, je naprosto normalni. tobe klesa laktace nejspis z prosteho duvodu: podavani dokrmu a mozna i spatna technika kojeni. nerid se odsatymmnozstvim. a ani vahou po nakojeni. Rid se mnozstvim pocuranych plenek. pokud chces kojit, odbourej dokrm a nech prekontrolovat techniku. plus zkus navysit laktaci (spolecne spani, skin to skin, zadna lahev, zadny dudlik, bylinky, caro, cerny pivo)
Ja bych necekala do pondeli a zavolala LP hned, dobra LP funguje i pres vikend. At mrknete na techniku kojeni a zkusite odbourat kloboucky.
Jinak ja nikdy neodsala nic, neco malo (v radech ml) odstrikala ručně, ale to neznamena, ze mala mlicko nevysala. To je chyba se domnívat, ze mas tolik mleka, kolik odsajes.
Jinak jsou i bylinky na zvyseni laktace, recke seno, benedikt lekarsky a moringa od swansonu. Vetsine zabere kombinace prvnich dvou, me treba zabrala az cela trojkombinace.
A hlavne porad prikladej, zejmena v noci, nocni kojeni zvysuje laktaci nejvic.
já jsem zastánce homeopatik ricinus communic 5CH - 5 kuliček denně a pomohla mi elektrická odsávačka. Nezapomenout, že i ty musíš jíst a hodně pít a spánek je taky nutnej v noci se tvoří nejvíc.
Jinak u kamarádky mělo mimi zkrácenou uzdičku pod jazykem a to zapříčinilo, že se špatně kojilo. Jinak nevím on má každej jinou situaci. Držím palce ať se zadaří
Já jsem také odcházela u obou dětí z porodnice s kloboučky...dceru jsem kojila s kloboučkem do půl roku, pak jsem přešla na sunar...kojení bylo zdlouhavé (klidně i hodinu), bylo vidět, že mléka moc neteče (to dělá bohužel ten klobouček)...u syna jsem si myslela, že bez kloboučku kojit nemohu (i sestry v porodnici mě o tom utvrdily)...někdy koncem šestinedělí jsem narazila na fotografie s názvem asymetrické přiložení (určitě vygooglíte)...syn se hned chytil a od té doby kojíme bez kloboučku a je to super...můžete vyzkoušet, není pravda, že máte špatná prsa (tvarem) apod...je to jen o tom dítě správně uchopit a může se zadařit🙂...prsa mě sice bolela, mazala jsem bepanthenem, ale nakonec jsem se rozkojila a dnes je synovi 2,5 roku a já stále kojím🙂. 🙂
@caspiel Ahoj, já bojovala úplně stejně jako ty. Laktace se mi rozjela 14 po porodu a od té doby kojím. Byly dny kdy byl malý na Nutrilonu úplně, už jsem to vzdávala, pak jsem si vždycky řekla, ještě jeden den... My tedy měli půjčené od doktorky kojenecké váhy (byť laktační liga, atd... nedoporučují). Když se při převážení najednou začala zvedat váha, hodně mě to nakoplo, jinak bych to možná vzdala. Ještě mi teda nejspíš pomohl i ricinus communis. Hodně holkám se ale pořádně rozjet laktaci nepodaří, a taky se svět nezboří. Asi bych bojovala do chvíle, do kdy budeš v rámci možností v pohodě. Pokud už to bude jen boj, tak bych dala přednost spokojené mamince 🙂.